Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

„O româncă i-a zis...” Povestea ciocnirii noastre cu Liviu Dragnea în aeroport și apoi în avionul din Viena, așa cum a fost

Liviu Dragnea - aeroport Viena

Foto: Irina Vasilescu

Majoritatea celor care ieșim în stradă ne-am gândit ipotetic la o astfel de situație. Eu fac asta de obicei când mă spăl pe dinți și-mi exersez cea mai fioroasă față și cel mai percutant discurs - întâlnirea față în față cu cei împotriva cărora protestăm.

Duminică seară, eram în aeroportul din Viena cu Marius, în drum spre țară. Mai devreme, îl văzusem pe Sorin Oprescu la duty free. Odată ajunși în incinta porții de îmbarcare, am dat cu ochii și de Theodor Stolojan. Apoi ne-am amuzat când am auzit stewardul chemând la biroul de îmbarcare o listă de oameni (probabil cei care întârziau cu check in-ul, nu am ascultat anunțul cu atenție), printre care și „Drrrag-neah”. Nu ne-am pus problema că ar putea fi acel Dragnea. Ce să caute el la un umil zbor de linie? Nu după mult timp, s-a apropiat de poartă chiar el. Creierul meu a refuzat să-l recunoască din prima, dar Marius și o doamnă de lângă mine mi-au confirmat.

Trebuie să-i spun ceva.

Înainte să gândesc până la capăt, m-am ridicat și am pornit decisă spre el, ca să nu-mi dau timp să ezit. Venea de la baie, cred, și se pregătea să se așeze. Nu am salutat. Ar fi trebuit să-i urez „bună seara”, or, nu-i doream nicicum o seară bună. Dialogul a curs cam așa:

- Știți, noi de la aeroport mergem direct în Piața Victoriei, la proteste. (Liviu Dragnea aprobă tacit) Nu o să câștigați. O să vă mănânce pușcăria.

- Ce să câștig?

Am ezitat un pic, iar patetismul din mine a învins:

- Războiul împotriva poporului ăstuia.

S-a crucit, cu un aer de „mare e grădina...”. Înainte să plec, i-am zis:

- O să aveți nevoie de mult mai multe cruci decât atât...!

Și m-am întors spre Marius, care între timp se apropiase de mine. Tremuram de nervi și de emoție.

Uitându-mă înapoi, mi se pare că emoția era nefondată, la fel ca și laudele legate de „curaj” primite pe Facebook (când mi-am mai revenit, înainte să ne îmbarcăm, am mers spre Liviu Dragnea și i-am făcut o poză de departe, înainte ca unul din cei doi bărbați care îl însoțeau, probabil bodyguarzi, să mă observe și să se pună de-a curmezișul. Am postat fotografia și o relatare scurtă).

În avion, Liviu Dragnea a stat la economy class. La scurt timp după decolare a pornit și Marius spre el. S-a așezat pe scaunul liber de lângă el și i-a zis mai multe, mai coerente și mai articulate decât reușisem eu. Aici e povestea văzută de el:

Fragment din povestea întâlnirii cu Liviu Dragnea în avionul de Viena, descrisă de Marius Vintilă:

„Mă ridic. Ajung în dreptul lui. Dragnea e cu o carte deschisă în mîini, pare că efectiv (!) citește. Un badigard de-a dreapta, celălalt pe același rînd dar peste culoar, la geam. Avionul e cu două șiruri de cîte două scaune. Cer voie să mă așez pe locul liber de vis-à-vis de Dragnea, în stînga culoarului. Badigardul mă lasă.

Eu: – Domnu’ Dragnea, mă numesc…(mi se pare de bun simț să mă prezint), și am lucrat ceva ani în mass-media. Aș vrea să vă spun cîteva lucruri. (Se ițesc cîteva capete care ascultă interesate ce spun. Îmi cam tremură vocea.)

Dragnea: (ridică privirea din carte, mă privește în ochi, așteaptă…)

Eu: – Aș fi vrut să pot să mă întîlnesc întîmplător cu cel mai puternic politician din țara mea și să îl felicit pentru activitatea pe care o are. Dar fiind vorba de dumneavoastră trebuie să vă spun…că eu cred că vă bateți joc de țara asta și mințiți un popor întreg. Vreți să legalizați hoția… (nu îmi vine să cred ce îi spun lui Dragnea!)

Dragnea (mă întrerupe): – …pe ce vă bazați?

Eu: – Domnu’ Dragnea, sunteți un politician bun. Mă uit acum în ochii dumneavoastră și îmi vine să vă cred. Dar amîndoi știm adevărul. Ce vă doresc eu e un proces cinstit în urma căruia să mergeți la pușcărie dacă asta meritați. (Nimănui pînă acum nu i-am mai dorit pușcăria drept în față.)

Dragnea: – Așa să fie. Deocamdată lumea pare să fie de acord cu…

Eu (îl întrerup): Care lume? Domnu’ Dragnea, în țara asta jumătate din oameni vă urăsc, și aia e jumătatea educată, iar celeilalte jumătăți nu îi pasă de dumneavoastră. Să știți asta”. Continuarea aici

Liviu Dragnea, duminică seara, în aeroportul din Viena (Foto: Irina Vasilescu)

După „actul de curaj”, am fost încurajată discret de pe margine de una sau două doamne. 

„I-ați zis ceva de bine?” m-a întrebat cineva, complice. Deloc surprinzător, se pare că mulți dintre colegii noștri de zbor ar fi avut câte ceva să-i zică. Dar n-au făcut-o, cel puțin nu până după aterizare, când a coborât înaintea noastră și dus a fost, fentându-l pe Tudor Brădățan, care se mobilizase în urma postării mele de pe Facebook și îl aștepta cu un banner cu #rezist la Sosiri.

Mă tot întreb cât l-or fi afectat pe Dragnea intervențiile noastre. Probabil puțin. Pentru mine, însă, a contat enorm. Pentru că în orele lungi în care zbieram în fața Guvernului, în ger sau pe caniculă, Liviu Dragnea era probabil acasă și, dacă nu-i convenea ce vedea, închidea televizorul. Dar duminică a trebuit să mă asculte – n-a avut de ales, dacă nu voia să facă o scenă, și n-a vrut.

Mi-aș fi dorit să mai am un pic de prezență de spirit – nu să-i fi zis ceva mai cu miez, dar să îi prind pe cei care mă aprobau și să îi încurajez să facă și ei la fel. Pe tot parcursul zborului, la fiecare 5 minute, să vină câte un om politicos la Dragnea și să-i spună ce are de spus. Fără injurii și amenințări care să-l transforme într-un martir.

Poate data viitoare.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • daniel check icon
    Eu aș propune: #catredragnea. Să ne adresăm democratic, civilizat, gândurile către cel mai iubit fiu al poporului.
    • Like 0
  • Bravo, domnule.
    Într-un fel, aproape că e de apreciat Dragnea, mergând la economy. :-) Știți doar cât de mult se face în general caz, la noi, că politicienii sunt niște ăia care numai în limuzine și clasa lux, de care nu te apropii, zece ziduri de bate garzi.
    V-ați putut măcar spune păsul, asta nu e rău.
    • Like 1
    • @ Calin Statescu Paraleleanu
      Dan Dan Dan Dan check icon
      ...
      • Like 0
    • @ Calin Statescu Paraleleanu
      Dan Dan Dan Dan check icon
      ...
      • Like 0
  • Dan Dan Dan Dan check icon
    ...
    • Like 1
  • Mie Dragnea nu-mi e simpatic deloc ,dar ar fi o greseala sa-l identificam pe el cu unica sursa a raului in Romania. Dragnea este politician si slujba lui in angrenajul general este sa faca politica partidului (pentru propasirea membrilor) si sa creasca MASA de votanti ( atentie nu sa aduca prosperitatea masei de votanti). Poate suna cinic, dar asta este. Problema nu sunt politicienii, ci cum intelege majoritatea cu drept de vot din Romania, conceptul de prosperitatea. Cred ca ar trebui sa fim mai focusati si curajosi cu masa de lachei si haimanale care tin politica romaneasca in coordonatele de azi: ziaristi care fac orice numai presa nu, sociologi mincinosi , profesori inculti si spagari , si tot asa. Pe astia ii vedem zi de zi in actiune ,dar pentru un motiv care imi scapa, suntem plini de ingaduinta cu ei. O intrebare simpla : ce ar fi Dragnea si PSD fara : A3 , RTV , CNA , Valerica Dorneanu si altii ca ei... Raspunsul este simplu : NIMIC. Daca de la Dragnea ma astept sa fie politician , de la cei nominalizati ma astept sa-si faca meseria cu profesionalism si verticalitate. Ceea ce nu se intimpla....mint si dezinformeaza din prostie nebunie si interes. Dragnea pleaca si vine Iordache , Serban , Tutuianu... din lac in put. Cind am sa vad un meeting de zeci de mii de oameni in fata A3 sau RTV , CNA , CCR ... atunci inseamna ca suntem pe drumul cel bun. cind breslele profesionale vor inceta sa fie slujitorii politicului , lucrurile se vor indrepta. Orice sistem corupt sa bazeaza pe institutiile corupte . Curatenia trebuie sa mearga de jos in sus , nu invers. Intotdeauna trebuie inceput de la noi , daca fiecare simpatizant #rezist ar lucra cu rabdara sa-si convinga parintii , prietenii , de ceea ce ne trebuie in viitor , lucrurile se vor schimba.
    • Like 4
    • @ Radu Bogdan
      Dan Dan Dan Dan check icon
      ...
      • Like 0
  • Felicitari! Asa ar trebui sa faca orice om care il intalneste. Atat pe el cat si pe restul mizeriilor din guvern si parlament.
    • Like 0
  • În mod normal, n-ar trebui să fie un act de curaj. Dar având eduacţia a două-trei generaţii în comunism, având conducători cu şcoala de partid ori cu mentalitate de aparatcik... ceea ce este firesc, este perceput ca un act de curaj.

    Dar măcar v-aţi descărcat, că pe ei (reţineţi: pe ei, nu pe el) nu-i interesează părerea oamenilor. Noi reprezentăm şeptelul. Pentru că, din patru în patru ani, ne comportăm ca şeptelul...
    • Like 0
  • check icon
    Respectul meu pentru curajul vostru!Mai aiurea e ca nu cred ca cineva sa fi putut mai mult,in conditiile ciudate din avion.Ori e inconstient si a ajuns sa-si creada aberatiile cu ''statul paralel'' si ''binomul'' si Soros...sau e foarte ticalos(si cred in a doua varianta) si e constient de tot raul facut oamenilor,insa nu-i pasa deloc,dar deloc.Din ce am citit erau acolo si alti oameni,poate majoritatea pasagerilor care aveau sa-i ''ureze'' cate cava lui Dracnea...insa ceva ii retine inca pe oameni,frica aia din comunism,bunul simt,teama de represalii institutionale...nu wstiu.De aia zic...respect pentru spontaneitate si curaj!
    • Like 1
  • Povestea mi-a produs o curioasa reactie. In primul rand nu am ganduri mai bune despre Teleormania decat cei care au vorbit cu Dragnea.Chiar daca nu m-as fi exprimat asa de dramatic.Dupa legea lui Parkinson (economul vestit pentru cartea sa serioasa-glumeata despre legiile in societatea aniilor 60) nivelul unei institutii -,grupari,, colective -pentru a avea popularitate -este a celui mai putin instruit din grupa..asa e si cu cei din bastina politica a lui Dragnea.
    Pe de alta parte ma bucur de democratia romaneasca unde asemenea intamplari pot fi posibile.Economy class,no bodygard sau unul inactiv, reactia moderata chiar cuviincioasa a lui Dragnea.Umblam prin lume si am fost invitat la multe discutii in tarile postsocialiste.La noi ( si in Slovenia ) confruntarile intre pareri,libertatea vorbei si a scrisului seamana cel mai mult cu una din democratiile vechi.Asta imi da speranta
    • Like 2


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult