Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Săptămâna trecută, pe aeroportul din Viena, m-a lăsat perplex o imagine tulburătoare: lumea fără job-uri e deja aici

Aeroport Viena

Aeroportul din Viena (Foto: Guliver Getty Images)

Mă vântur foarte des pe la Viena cu ocazia slujbei itinerante pe care o am. Pentru mine, aeroportul de acolo a devenit de vreo cinci ani de zile ce era stația de metrou Grozăvești în studenție, un spațiu familiar, aproape acasă cu colțuri preferate și un aer general predictibil de bine. În plus, ca în orice relație adevărată și profundă, manifest o anume ambivalență, afecțiune caldă și ură după cum vin la rând ansele oboselii cronice de navetist.

Săptămâna trecută, am observat perplex că majoritatea lucrătorilor de la check-in au dispărut subit. Doar vreo câțiva din poate o sută de funcționari au rămas pe poziții la ghișeele dedicate „senatorilor” și călătorilor de la clasa business. Pasagerii își cântăreau singuri bagajele, își lipeau de valiză eticheta tipărită automat, își ridicau tichetul de îmbarcare și la revedere.

Eu unul nu am decât experiențe excelente cu personalul de la check-in din aeroportul cu pricina. Toți cei cu care am interacționat în acești ani au fost foarte amabili până la curtoazie, mereu dispuși să răspundă cordial la același întrebări idiotizate. Îmi dau seama că „script-urile” lor erau tot o formă de programare prin training și totuși înlocuirea lor cu o imprimantă inteligentă, câțiva extra senzori și atât mi se pare și acum șocantă, chiar după ce unda inițială de uimire s-a resorbit.

Ce vor fi făcând oamenii aceia - majoritatea cărora nu păreau să fi făcut altceva în viața lor profesională?  

Mineri, șoferi, vânzători și în genere lucrători, uniți-vă!

Citesc de asemenea că în multe supermarket-uri vest-europene, casierele au fost înlocuite de stații de lucru complet automatizate, unde cumpărătorul face socotelile și plătește singur. Asta nu ar trebui să fie mare bătaie de cap, înlocuirea unor ocupații fără prea mare calificare profesională, rău plătite nu poate să fie decât o formă dezirabilă de progres.

Dar imediat îți vine în gând că întreaga profesie a șoferiei este iminent amenințată de pilotul automat. Camioane care se conduc singure, flote de autoturisme care se deplasează autonom sunt deja realitate. Viitorul este deja prezent, doar deocamdată inegal distribuit. Se estimează că aproximativ 10% din forța de muncă globală este angajată în industria transporturilor. O subită schimbare de paradigmă în acest domeniu va lăsa fără ocupație sute de milioane de oameni a căror elasticitate de carieră îmi pare dubitabilă. Ce recalificare profesională va face șoferul Ion, acum la 48 de ani, cu doi copii de întreținut și credit ipotecar pe încă 10 ani? Tragediile locale ale mineritului, evidente la noi în anii '90 și 2000, ar putea să se replice la scară globală.

Din muncă și statutul profesional ne extragem o bună parte din ceea ce ne spunem nouă înșine că suntem. Identitatea noastră funciară, care ne procură liniștea sufletească necesară supraviețuirii zilnice, va suferi cel mai probabil cel mai agresiv viol fără făptași.

De data aceasta drama însă va fi endemică. Doctori? Există forme de inteligență artificială care diagnostichează boli și prescriu tratamente. Chirurgi veți spune? Există proiecte curente care vor sfârși prin a transforma geniile neurochirurgiei în mediocre mâini de schimb în cel mai bun caz.

Poate sunteți manager, director general, de operațiuni și credeți că numai dumneavoastră sau un al individ cu pregătirea și experiența dumneavoastră în domeniu pot lua decizii inteligente pentru menținerea și dezvoltarea afacerii. Greșit. Algoritmii de învățare fac deja salturi teribile în a înțelege cum să ia decizii economice și/sau operaționale cu avantajul de a exclude consecințele „defectelor” de fabricație ale homo sapiens, emoțiile negative, bias-urile intelectuale (din care le-aș cita pe cele mai flagrante, bias-ul de confirmare a credințelor personale și sindromul CCVESTCCE - ceea ce vezi este tot ceea ce este).

Nici cei care cred că sunt suverani intangibili în micro-sfera lor de specialitate tehnică/științifică nu sunt deloc imuni la asaltul deocamdată muțesc al inteligenței artificiale. Există mașini inteligente de management al proiectului care distribuie bucăți distincte de sarcini către specialiști, le monitorizează cantitatea și calitatea producției, după care, aplicând algoritmi superiori de învățare, mașina cu pricina este capabilă ca la următoare iterație să elimine o parte dintre specialiști întrucât poate performa singură unele sarcini.

Epoca freelancer-ilor care pot lucra de acasă în proiecte de arhitectură, design, proiectare, arhitectură și aproape orice vă puteți imagina este deja în penumbra inteligenței artificiale.

Chiar și ultima frontieră a umanității, cea a cercetării științifice fundamentale de la astrofizică, fizică cuantică și până la genetică va fi cel mai probabil cucerită de mașini suficient de puternice ca viteză și capacitate de calcul.

Libertate și timp liber, o combinație letală pentru un om foarte recent despărțit de sens

Într-o lume în care toate meseriile sunt făcute de roboți, ce mai rămâne umanității? Întrebarea mi se pare cutremurătoare pentru că răspunsul trebuie necesar să cuprindă cumva și potențialul de rău fără limite de care suntem capabili ca specie.

Chiar și în cazul improbabil în care mașinile vor eradica sărăcia, bolile și mai toți dăunătorii umanității, teamă mi-e că plictisul, vidul de sens și iresponsabilitatea ne va conduce către auto-extincție.

Poate totuși Inteligența Artificială, ca progenitură a umanității va găsi înțelepciunea, care ne eludează pe noi, de a proteja specia „părinte”, așa cum natural te aștepți ca fiii să-și protejeze și să-și cultive părinții.

Poate vom ajunge o specie-Bichon pentru Mințile Superioare care nouă ne vor părea a fi aidoma zeilor, dacă nu cumva vom ajunge cu timpul, uitând cine le-a creat, să credem că sunt chiar Dumnezeu.

Mă gândesc, cu puținul pe care îl știu, că cel mai fericit scenariu pentru umanitate ar fi unul în care Inteligența Artificială ar putea fi transplantată cumva în creier așa cum azi facem transplanturi de inimă, plămâni, ficat. Poate că imaginea din Matrix în care Neo își racordează creierul la un server printr-un furtun și învață aproape instant ju-jitsu ar putea fi singura cale prin care în loc să creăm o specie care ne va substitui, ne vom putea eleva umanitatea până în punctul critic în care ne vom putea depăși limitele autodistructive.

Dacă la naștere fiecare bebeluș ar putea avea un chip de memorie în care să fie stocate toate tragediile semnificative ale umanității și ceea ce a condus la distrugere, poate nu am repeta zombificați toate păcatele trecutului, cu costul insuportabil al dispariției inocenței. Deși un astfel de scenariu utopic nu poate scăpa de proiecția distopică a unor Mega Inteligențe deturnate, hack-uite de mai cine știe ce entitate malefică.

Nu știu cum va arăta viitorul care de fiecare dată pare mai bizar decât ne putem imagina. În unele privințe, viitorul seamănă aproximativ bine cu proiecțiile noastre, în multe altele el este radical diferit, până într-acolo încât pare de negândit. După ce Galileo a descoperit cele patru luni galileene ale lui Jupiter, visătorii zilelor acelea își imaginau o călătorie spre Jupiter cu ce altceva decât cu o corabie zburătoare cu mult mai multe vele. Nimeni nu-și putea imagina vidul cosmic și distanțele incomprehensibile interplanetare. Vântul trebuie să fi fost, li se părea vechilor, o constantă universală.

Neliniștea și nesiguranța sunt pedepse mai crunte decât problemele viitoare pe care le proiectează

În fapt, singura problemă relevantă este managementul angoasei existențiale pe care ți-o procură perspectiva de a fi transformat într-o identitate inutilă. Reconversia profesională este un mit la scară socială excluzând pe cei până la 20 și ceva de ani, care nu au încă amprenta grea a unui eu decis în mare parte.

Poate cu mai mult timp la dispoziție vom reuși să ne împlinim potențialul uman? Vom fi mai creativi? Vom fi mai contemplativi și poate mai înțelepți? Mi se pare destul de improbabil. Am văzut personal destule persoane eliberate de tirania grijii de mâine, ba chiar de obligația de a munci, întrucât viitorul le era „asigurat”. Visul de a aur al pensionării la 30 de ani, este un coșmar de fapt, pentru că după doar câteva luni de dolce far niente, mintea intră într-un soi de transă căutând febril ținte, scopuri, o fantasmă oarecare de urmărit. Ziua perpetuă de plajă în decoruri exotice devine repede un coșmar.

Sunt azi mult mai puțin preocupat de spectrul inegalităților sociale supreme generate de distribuția proprietății asupra mașinilor și Inteligenței Artificiale, chiar dacă ar putea duce la conflicte majore fără precedent luând în considerare precedentele istorice ale inechității radicale. Mai degrabă mă agită perspectiva timpului liber pentru umanitatea care nu știe ce să facă cu libertatea.

Dar poate există o speranță firavă pentru o lume mai bună în care Inteligența Artificială și Umanitatea coexistă simbiotic așa cum trăim cu biomul de bacterii benefice din intestine ce ne ajută să digerăm și să asimilăm hrana de zi cu zi.

Niște pitici (noi) cățărați pe umerii unor giganți dotați cu inteligență artificială

Fostul campion mondial la șah Gary Kasparov a fost învins în 1997 o dată de computerul IBM Deep Blue. Nimeni, spune el, nu-și mai aduce aminte că maestrul a învins computerul în prima partidă, toată lumea a lamentat căderea unei „ultime redute” a umanității. Între timp totuși interesul pentru șah nu a dispărut, în ciuda faptului că până și cea mai umilă aplicație gratuită de șah disponibilă azi poate efectua mai multe operații pe secundă decât Deep Blue.

Gary Kasparov vs Deep Blue

Gary Kasparov spune că destinul este cooperarea între om și mașină. Turneele de șah avansat presupun perechi de jucători umani și Inteligență Artificială, combinând intuiția și creativitatea umană cu capacitatea de calcul și analiză a computerului. Kasparov spune că asocierea aceasta este mereu superioară omului singur sau mașinii individuale. Ba mai mult, este posibil ca un jucător de nivel mediu, antrenat, sfătuit de 2-3 mașini care rulează în paralel să învingă un mare maestru în echipă cu Inteligența Artificială.

Între timp, Inteligența Artificială a reușit să-l dovedească de o manieră categorică și pe campionul mondial la Go, un joc în care forța brută de calcul, epuizarea tuturor opțiunilor posibile nu este o strategie potrivită fiindcă numărul acestora depășește în Go cu mult orice putere de calcul.

Capacitatea de a învăța situațional și din experiența proprie și a altora este abilitatea cheie a Inteligenței Artificiale de nouă generație. Aceasta este susceptibilă de a ramplasa creativitatea și proverbiala intuiție omenească. În acest context, poate că a lucra și a coexista cu Inteligența Artificială înseamnă tocmai despărțirea de condiția umană: de uitare, greșeală și patimă?

Lăsați volanul, ne mutăm pe locul mortului

Am un uriaș regret că nu voi putea probabil trăi lumea în care să-mi pot uploada în creier modulul de învățare rapidă a teoriei relativității generale, care între timp va fi devenit poate, teoria fizică unificată a tot ce există, dar până urmă, vorba poporului, ce-mi bagă mie în traistă azi că vine mâine Inteligența Artificială? Poate vine, poate nu vine.

Dacă acest articol ar fi fost scris de o versiune evoluată de A.I., pe lângă faptul că ar fi fost mai bine și mai cu talent scris, răspunsul ar fi fost altul. Rezistența este futilă, învățați să vă simțiți bine pe locul pasagerului în odiseea universului care vrea să se înțeleagă pe el însuși.

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Sper ca niciodata vreo masinarie creata de om sa nu aiba sentimente. Aceste masinarii, care invata si au capacitati de analiza si calcul superioare, depind de anumite resurse limitate pentru a exista. Atat timp cat scopul lor este sa eficientizeze munca oamenilor, in conditiile in care populatia globului creste, inca mai avem o speranta ca nu vom disparea ca specie.
  • Like 0
 • "humans need not apply", CPG Gray ....
  • Like 0
 • Ajunge ca un an sa lucreze cineva si 2,3 sa faca ce doreste. avand un venit dat din oficiu.
  • Like 1
 • Sa inteleg ca vi se pare preferabil sa va investiti energia, respectul etc... facand o munca pe care stiti ca o masina o poate face cel putin la fel de bine si rapid? Da, e placut sa stii ca poti face ceva bine, mai bine decat alti oameni. Dar daca faci ceva doar de placere, asta e hobby. Eu la munca prefer sa fiu eficienta, folosind toate uneltele care imi pot usura sarcinile repetitive si automatizabile.
  • Like 0
 • aspa check icon
  Ratiunea existentei: cred ca la asta se refera autorul.
  Este o sinteza interesanta dar nu o solutie. De mii de ani omul se confrunta cu aceasta paradigma. Ea poate fi observata la nivelul intregii clase sociale indiferent de pregatire sau statut/nivel social. A aparut ca urmare a unor seturi de reguli/tipare "implementate"/dobandite din momentul nasterii omului, urmand calea "celor 7 ani de acasa" si a scolii obligatorii care nu ofera solutia ci perpetueaza problema. In plus se adauga definitoriu mediul social, ca formator de obisnuinte/tipare comportamentale.

  "Chiar și în cazul improbabil în care mașinile vor eradica sărăcia, bolile și mai toți dăunătorii umanității, teamă mi-e că plictisul, vidul de sens și iresponsabilitatea ne va conduce către auto-extincție." - corecta afirmatie.

  Dar tot acest vid de sens apare dintr-un motiv aparent banal si simplu: actiunea omului (a face) este generata preponderent de starea de a vrea (eu vreau sa fac) si nu de starea de a fi (eu sunt pentru a face asta). Daca omul, oricare ar fi el, schimba aceasta paradigma dispare si angoasa ce instaleaza ulterior prin repetare continua starea de depresie.

  Pana la urma un articol bun. Felicitari!
  • Like 2
  • @ aspa
   cred ca faceti o confuzie intre "conducatorii popoarelor" si "leaderi". daca "conducatorii popoarelor" sunt niste marionete propulsate in fruntea natiilor dintre cei mai retarzi reprezentanti ai acestora, "leaderi" se "ridica" natural.
   daca era sa va omoare cineva, ala era oprea ca ministrul MI sau MAPN si nu patapievici ganditorul, daca este ca poporul roman sa mai stea cateva decenii pe loc este datorita parlamentului si nu uniunii scriitorilor, oamenilor de stinta sau INVESTITORILOR.
   astia INVESTITORII gandesc la bani, dar prin intermediul muncii si nu al furtului orgnizat la nivel legislativ.
   va pot informa ca "starea de a vrea" nu exista la omul inteligent, "prostul" actioneaza sub alte impulsuri, mult, mult mai morale si inalte decat va puteti imagina.
   asa ca o lectura de casa va recomand sa cititi cate ceva despre Tesla, James Smithson, John Logie Baird, .... chiar despre Alfred Nobel, caci bomba in sine ca produs si utilizare este realizarea "conducatorilor popoarelor"
   • Like 0
 • Foarte interesant articolul, ceva de genul viitorul incepe azi, dar poate asa ceva e valabil intr-o anumita masura prin alte parti ale Europeii sau a lumii dar nu si in Romania ! De ce ? Pt ca robotii , automatele programabile sau autoprogramabile sau inteligenta artificiala nu sunt ruda cu nimeni, nu au unchi, matusi, nepoti sau alte asemenea rude prin alianta sau linie directa sau interese . O inteligenta artificiala la un ghiseu pt platit taxe sau la permise auto sau la pasapoarte sau la alte astfel de probleme care necesita acte, stampile, adeverinte, alergatura, nervi, etc. poate ar fi mult prea eficient (nu bea cafea, nu citeste ziarul, nu merge la nunti-botezuri-cununii, nu are concediu sau chef) si ar lasa pe multi pe drumuri !
  • Like 0
 • Problema care mă frământă pe mine este reprezentată de un pericol despre care se vorbește mai puțin. Există deja o cursă a înarmării AI, mai precis sisteme de luptă autonome. Suna a SF dar este cît se poate de reală. Sisteme suficient de autonome ca să decidă cine moare și cine trăiește pe câmpul de luptă. Pentru asta nici măcar nu e nevoie de AIG. Potențialul ca această tehnologie să fie folosită de un nebun (sau un grup de nebuni) este de loc neglijabil. Putem avea de a face în scurt timp cu unul dintre cele mai eficiente sisteme totalitare posibile.
  • Like 0
  • @ Bogdan Radu
   dalex check icon
   Revenim la problema "ucenicului vrajitor". Va putea omenirea sa controleze riscurile generate de progresul tehnologic ? Eu cred ca s-a depasit punctul de la care distrugerea umanitatii este posibila in orice moment.
   Sa fim optimisti si sa credem, daca nu in Om, cel putin in Creatorul Omului.
   Sa devenim mai umani ( adica mai aproape de Cel dupa al carui chip am fost creati ) si sa credem in viitorul nostru comun.
   • Like 0
  • @ Bogdan Radu
   https://www.youtube.com/watch?v=pUuKoBkIFA4

   Si mr. Elon Musk s-a gandit la Skynet...

   Solutia e sa ai un Open AI (source code) in the hands of the many.
   That's why it should be open code;

   Nu vrei sa pice o asemenea putere pe mainile catorva elitisti..

   De asta, e bine sa nu existe competitie, ci codul sa evolueze printr-o contributie in masa, sub atenta supraveghere a multor specialisti in domeniu.

   Sisteme de lupta autonome... posibil
   If you're also gonna make him able to self-replicate or heal (I'm thinking future nanotech), then "you're" building your own demise!

   Dar AI-ul poate sa nu fie "rau" prin propria intentie; it would care less if people lived with it or not; poate doar sa fie programat sa aiba rea intentie, de catre cineva.
   • Like 0
 • Ce bine o sa fie când o sa avem guvernanți , parlamentari si funcționari roboti adică competentă la putere .
  • Like 2
 • Lenesii pot sta si acum acasa, nu au nevoie de pretext. Eu va spun: chinezii lucreaza 12 ore pe zi cu toate ca exista roboti si la ei. Daca vreti sa stiti de ce Europa este in declin, va invit sa luati in considerare si proportia de oameni care nu fac nimic util.
  • Like 3
 • permiteti domnule Nicu Pană sa contrazic propozitia dumneavostra : "Visul de a aur al pensionării la 30 de ani, este un coșmar de fapt, pentru că după doar câteva luni de dolce far niente, mintea intră într-un soi de transă căutând febril ținte, scopuri, o fantasmă oarecare de urmărit. Ziua perpetuă de plajă în decoruri exotice devine repede un coșmar."
  va contrazic din pozitia unui pensionar inveterat :) am ajuns pensionar in conjunctura unor investitii reusite/norocoase/bine gandite, si inveterat pt ca nu m-as mai intoarce sa muncesc fizic niciodata :)
  am inceput la 15 ani ca muncitor sezonier si m-am pensionat la 50 de ani de pe pozitia de consultant financiar, 22 de ani am fost "elev" si 20 "invatator", deci nu "vorbesc" din vis ci din viata.
  in alta ordine de idei, va asigur ca omul nu a fost construit fizic (priviti la lumea animalelor cat de adaptata fizic este acestui glob pamantesc) si inzestrat psihic (priviti la lumea animalelor cat de adaptata psihic este acestui glob pamantesc) pt munca. omul este "construit" pentru a gandi creator si produce opere de arta, de tehnica, de umanitate .... ca lumea este formata din 20% idioti si 79% prosti ete o alta discutie (poate intrebam biserica), dar lasati omenirea sa gandeasca si este posibil ca procentele sa se reduca dramatic ... eu cel putin sper :) ... de munca fizica (repetativa, umilitoare, grea fizic, ...) se pot ocupa robotii si cei care incalca legislatia (condamnare la munca in interesul recuperarii)
  sa stiti ca este foarte usor sa gandesti ! capacitatea de a gandii este pana la urma o consecinta a proniei ceresti si a educatiei, problema este sa realizezi CE este important sa gandesti ... sau sa postezi ... ca si contributor sau ca postac, in cazul nostru :)
  interesanta "poarta stelara" deschisa de dumneavoastra !
  va salut cu mult respect !
  • Like 2
  • @ Andriescuus Lucian
   si eu am visul asta. Ok, de independenta financiara am auzit dupa 30 de ani. Daca as reusi sa o ating, mi-as ocupa mult mai multe ore voluntariatului (cea mai mare fericire si satisfactie), 1-2 ore de sport zilnic (juma de ora dimineata furate din cand in acnd nu ajung) , cititului (mai am vreo 100 de carti in biblioteca necitite sau de recitit) si invatat sa cant la un instrument, dar si sa ma vad mult mai des cu prietenii! Sa nu mai zic de bantuit toti muntii....cele 2 sapt. de vara asta nu imi ajung, la iarna mai am 3 sapt. de vacanta dar lumea e atat de mare si munti asa de multi!
   • Like 1
  • @ Claudia Olteanu
   va asigur ca excursiile, plimbarile, vacantele se impletesc extraordinar cu facerea de bine / sprijinul / voluntariatul. nu trebuie echipa, program sau alte chestiuni organizate, complicate, urmarite, sprijinite de fundatii si date publicitatii. puteti ajuta in multe moduri pe cei saraci, nevoiasi, dar muncitori. puteti ajuta un copil sa-si faca temele, sa treaca clasele, sa-i cumparati cele necesare scolii sau minimul necesar de imbracat si incaltat. puteti ajuta batranii cu o mancare gatita, cu plata unor facturi sau cu o excursie alaturi de dumneavostra ... Dumnezeu va va arata calea ... sau mintea dumneavostra va intelege rostul lucrurilor ... cam tot aia daca e sa fie bine ... nu aruncati in lume cu peste, deschideti o scoala de pescuit ... si dupa cum ganditi este posibil ca soarta sa fie milostiva cu dumneavostra :)
   • Like 0


Îți recomandăm

Dr. Cristian Gabriel

De-a lungul carierei sale, medicul primar cardiolog Cristian Gabriel a avut grijă de mii și mii de inimi, dintre care pe unele le-a ascultat în cabinet, iar pe altele le-a văzut bătând în sala de operații. Pentru ca chirurgul să le poată repara, a trebuit să le oprească. Apoi să le repornească. Atunci și inima lui stătea pentru o secundă.

Citește mai mult

Lansare Alt Viitor

Pe un traseu de linii roșii, galbene și albastre, câțiva roboței, ceva mai mari decât o monedă de 50 de bani, se mișcă la stânga, la dreapta, ori înainte după cum le dictează codul scris cu câteva minute înainte. Copiii îi iubesc pe micii roboți, care le deschid drumul spre programare.

Citește mai mult

Gabriela Firea, pe Arena Națională

În această seară, Gabriela Firea, această Elena Udrea a PSD-ului, sora de tupeu, ambiție și sete de parvenire a ilustrei refugiate în Costa Rica, și-a primit porția de papară din partea mulțimii. (Foto: Octav Ganea/ Inquam Photos)

Citește mai mult

Simona Halep pe Arena Națională

Dna primăreasă Firea posedă o nerușinare cu totul specială, mare cât Arena Națională – dacă o scuipi în față, zbiară că au pus furtunul pe ea inși plătiți de Soros.

Citește mai mult