Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

„Opriți-l pe Trump!” Război total în tabăra republicană, în timp ce Hillary Clinton este practic nominalizată

Donald Trump

photo icon Candidatul la nominalizarea republicană, Donald Trump, în timpul campaniei electorale, în orașul Mobile, Alabama Sursa: Guliver Getty Images

După ce a înhăţat toţi cei 50 de delegaţi republicani din Carolina de Sud şi 15 din Nevada, Donald Trump conduce acum cu un total de 81 de delegaţi, în timp ce urmăritorii lui au adunat Cruz şi Rubio câte 17 fiecare, Kasich 6 şi Carson 4. Pentru nominalizare, candidatul republican victorios trebuie să totalizeze minimum 1.237 de delegaţi.

Jeb Bush şi-a anunţat încetarea campaniei chiar în seara zilei de alegeri din Carolina de Sud şi se aşteaptă ca John Kasich şi Ben Carson să facă acelaşi lucru în curând.

Într-o cursă rămasă practic cu numai trei oponenţi, strategii partidului republican, încă negativi faţă de Trump şi Cruz, speră să poată coagula mai mulţi susţinători şi delegaţi în favoarea celui pe care îl susţin: senatorul Marco Rubio. Tactica lor a căpătat un suflu nou, după ce Rubio s-a clasat al doilea în Carolina de Sud, e drept că la o diferenţă minusculă de Cruz. Dar în ultimele lor analize, comentatorii politici se întreabă dacă este vreun stat pe care Rubio îl poate câştiga. Cu doar patru zile înainte de voturile din Supermarţea mult aşteptată, Rubio este condus de Trump chiar în statul său, Florida. Şi Florida are o miză mare: sunt 99 de delegaţi republicani în joc.Asta aduce aminte alegătorilor de anul 2000, când Al Gore a pierdut în faţa lui George W Bush în statul în care era senator, Tennessee.

Se pare că cei din conducerea partidului nu sunt influenţaţi de mai multe voci, inclusiv cea a lui Newt Gingrich, care îndeamnă la o reconsiderare a atitudinii partidului faţă de candidaţi, la o abandonare a sindromului de negare cu care republicanii influenţi îl privesc şi îl tratează pe Trump şi la luarea în serios a semnificativei susţineri de către publicul american a candidatului neobişnuit care este miliardarul devenit politician. Experienţa istorică arată că toţi candidaţii republicani care au reuşit să câştige alegerile preliminare din statele New Hampshire şi Carolina de Sud au fost aleşi preşedinţi.

Bazat pe performanţele de până acum, Gingrich îl consideră pe Trump eligibil şi îi acordă şanse reale în competiţia cu Hillary Clinton. Nu şi greii republicani. Ei sunt aceia care l-au împins la început pe Jeb Bush, care s-a dovedit total nepregătit şi care a eşuat lamentabil după ce a irosit aproape 130 de milioane de dolari, după care şi-au îndreptat speranţele spre senatorul junior de Florida, Marco Rubio. Vor fi ei mai norocoşi cu alegerea a doua, sau se îndreaptă cu încăpăţânare spre un alt insucces?

Fractura dintre partidul republican şi majoritatea electoratului este atât de mare, încât se aud din ce în ce mai multe voci care atrag atenţia că, mergând pe drumul acesta, este posibilă o fragmentare a partidului lui Lincoln.

În alegerile de marţi 1 martie, republicanii votează în treisprezece state: Alabama, Arkansas, Alaska, Colorado, Georgia, Massachussetts, Dakota de Nord, Oklahoma, Tennessee, Texas, Vermont, Virginia şi Wyoming. Numărul total de delegaţi republicani este de 595, dintre care Texasul singur are 155. Favoritul în Texas este, la această oră, Ted Cruz. În nouă din cele treisprezece state care participă la alegerile din 1 martie, conduce Trump, dar sondajele îl plasează al doilea sau al treilea în Texas, Arkansas, Minnesota şi Vermont.

Democraţii vor avea alegeri în cele mai multe dintre statele menţionate mai sus, minus Alaska, Dakota de Nord şi Wyoming, dar au două alegeri suplimentare: democraţii care votează peste hotare şi Samoa Americană.

Un studiu interesant, care se adresează banilor colectaţi şi cheltuiţi până în prezent, a fost dat publicităţii în ziua de 24 februarie. Hillary Clinton a adunat 188 de milioane, dintre care a cheltuit deja 156, Bush a primit 153 de milioane şi a risipit practic 130 din ele, Cruz a avut colecţii de102 milioane, Rubio 87, Sanders 97 şi Carson 72, dar el a mai rămas cu o rezervă de numai 4 milioane. Donald Trump a colectat 27,7 milioane şi a cheltuit 24,6 din banii donaţi; este evident că el a avut cel mai eficace mod de a se folosi de banii trimişi de donatorii individuali .

Într-o campanie electorală pe care revista Politico o numeşte campania miliardarilor, dintre cei care sunt pe primele 100 de locuri pe lista marilor bogătaşi, 49 de miliardari au contribuit la campania lui Jeb Bush, 38 au donat pentru Hillary Clinton şi 37 pentru Cruz. Niciunul pentru Trump, care refuză de asemeni orice contribuţie de la marile bănci, grupurile de interese speciale şi companiile bogate.

Sub egida CNN, în ziua de 25 februarie a avut loc o altă dezbatere republicană, cea de a zecea, între cei cinci candidaţi rămaşi. Esenţialul a fost atacarea lui Trump de către Rubio şi Cruz, cu vădita intenţie de a-i frâna acestuia mersul către nominalizare. Intre acuzaţiile aduse de Rubio a fost şi aceea că Trump a folosit la construcţiile sale muncitori care erau imigranţi ilegali, iar Cruz a adus în discuţie faptul că Trump nu este un conservator adevărat, că în trecut a făcut donaţii la mulţi politicieni democraţi şi că sora lui, Maryanne Trump Barry, este o susţinătoare a avorturilor, chiar şi a celor cu sarcină de vârstă înaintată .

Spectatorii au convenit că cel care a ieşit câştigător la ultima dezbatere a fost Marco Rubio, care are mare nevoie de o înviorare a campaniei lui şi de îmbunătăţire a procentajului de susţinători.

În disperarea sa, legată de succesul constant al lui Trump şi rezultatele slabe ale celor pe care i-a susţinut până acum (Jeb Bush sub 10% şi Marco Rubio în jur de 20%), partidului republican începe să caute soluţii noi. O strategie ar fi să convingă pe candidaţii situaţi în coada listei, Kasich şi Carson, să abandoneze şi să manevreze astfel ca votanţii lor, împreună cu cei ai lui Bush, să fie dirijaţi spre Rubio. O alta ar fi unirea celor doi senatori cubanezi într-o echipă preşedinte-vicepreşedinte, care ar pune împreună susţinătorii lor, cifraţi la aproximativ 45%. În sfârşit, alţi strategi preconizează o soluţie de compromis: partidul să accepte realitatea şi să anunţe echipa Trump, preşedinte –Rubio, vicepreşedinte, care apare că ar fi cea mai câştigătoare combinaţie. Nu sunt multe şanse ca o astfel de soluţie să fie adoptată.

Neoficial, mai sunt şi soluţii extreme şi autodistructive, cum este sugestia de a o susţine cu bani şi voturi pe Hillary Clinton, în cazul în care Trump câştigă nominalizarea.

După ultima dezbatere republicană, care a produs o impresie defavorabilă publicului, prin atacurile celor trei candidaţi aflaţi în frunte, lucrurile s-au înrăutăţit. În ultimele două zile, Rubio şi Trump au avut multiple întruniri publice în care au abandonat orice urmă de civilitate şi politeţe şi au trecut la insulte şi acuzaţii directe: Marco Rubio l-a numit pe Trump escroc, iar acesta l-a descris şi imitat pe Rubio ca pe un politician minuscul, slab, nepregătiti şi fără nici o realizare majoră în sfera politică.

Tabăra republicană intră practic într-un război, la sfârşitul căruia nu vor mai fi posibile împăcări şi compromisuri. Karl Rove, strategul celor două victorii ale lui George W Bush, o voce de mare autoritate în partid, a declarat la sfârșitul săptămânii trecute că o nominalizare a lui Trump va fi un dezastru ireparabil şi va duce, cu siguranţă, la un eşec în luna noiembrie.

Sâmbătă, 27 februarie, au avut loc alegerile preliminare democrate din Carolina de Sud, câştigate categoric de Clinton. Chiar înainte de succesul din Carolina de Sud, cu care Hillary câştigă cel de al treilea stat din grupul celor patru state cu alegeri preliminare timpurii, situaţia la delegaţi era deja decisă. Fiecare dintre cei doi, Clinton şi Sanders, adunase 51 de delgaţi obişnuiţi. Dar, la superdelegaţi, de partea doamnei Clinton s-au aliniat 451 dintre aceştia, în timp ce pentru Sanders au optat doar 19 superdelegaţi. Finalul: Clinton 502, Sanders 70.

Adăugând câştigarea preliminariilor din Carolina de Sud, socotelile par încheiate. Hillary Clinton se poate considera deja nominalizată, chiar înainte de Supermarţea când ea este favorita şi va lua cea mai mare parte dintre cei 865 de delegaţi democraţi scoşi la bătaie. Îi rămâne doar să asiste la încăierarea republicană şi să facă pronosticuri despre cine va fi cel care i se va opune la alegerile generale. Şi să croiască scenarii şi strategii pentru cele trei probabilităţi.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    Daca Trump nu castiga cei 50%+1 din delegati, atunci situatia va fi clara pentru ca delegatii vor fi liberi sa voteze cu cine vor in turul 2 la conventie. Cine sunt acesti delegati? Sunt oameni de partid alesi local, care vor vota corespunzator. Trump ar fi inspirat daca ar face precum Ron Paul in 2012 sa-si trimita oameni la alegerile pentru delegati. E foarte posibil ca aceasta sa fie strategia RNC pentru a-l elimina pe Trump, ceea ce ar explica si faptul ca toti cei 4 candidati raman in cursa.
    • Like 0
  • Bayard check icon
    Cum ziceam... cine sa-l opreasca pe Trump? 7 state castigate, Cruz 2, Rubio 1. Iar la democrati situatia este inca incerta... 7 state Hillary, 4 Sanders.... Daca Sanders castiga Massachusetts cum se vedea din sondaje, ca delegati nu se schimba nimic, dar ar fi aratat raportul 6 la 5.... pai in momentul ala puteam da verdict destul de clar ca Sanders castiga nominalizarea. Asa.... inca putem discuta.
    • Like 0
    • @ Bayard
      Nimic nu e jucat nici la republicani. Succesul lui Trump ia ochii, dar nu e chiar hotarator. Nu a castigat peste tot cu o majoritate zdrobitoare, iar procentul de 46% din totalul votantilor republicani cu care e creditat poate parea impresionant, dar de fapt nu e mare lucru. In contextul campaniei pe care o duce, care creeaza puternice adversitati, un astfel de scor poate fi tradus foarte usor de adversari sai prin faptul ca 54% din votanti ii sunt ostili si ca orice alt canditat ar avea sprijinul majoritatii votantilor. In plus, scopul real al acestor alegeri interne este nominalizarea unui candidat cu sanse de a castiga in fata democratilor. Ori, in momentul de fata, predictiile tuturor sondajelor il pun la zid pe Trump, e singurul dintre candidatii republicani cu sanse la nominalizare care ar pierde in fata lui Hillary. Chiar si Bush, retras din cursa, ar obtine un scor mai bun ca Trump. Pana nu se schimba ceva in aceste sondaje, conducerea republicana nu are nici un motiv sa accepte nominalizarea lui. Alegerile pentru nominalizare sunt consultative, daca e sa se desemneze un loser, conducerea poate oferi nominalizarea oricui, chiar si lui Bush. Macar acesta e loser-ul lor. Ce sa mai vorbim in situatia in care il nominalizeaza pe Rubio, care apare castigator la 5 procente in fata lui Clinton?
      • Like 0
    • @ Bayard
      check icon
      Ce sa mai discutam, Clinton are peste 1000 de delegati, Sanders vreo 300, iar la democrati nu sunt state unde castigatorul ia toti delegatii, se impart proportional. Sanders ar trebui sa castige 70-30 multe state sa o prinda din urma, ceea ce nu se va intampla. Vin Florida, Illinois, Ohio, state cu multi delegati unde Clinton e data castigatoare de sondaje. S-a terminat pentru Sanders, care oricum nu ar avea nici o sansa in alegerile generale cu politicile sale socialisto-comuniste.
      • Like 0
    • @
      Bayard check icon
      Ok, acum scoate super delegatii din discutie.... care mai este raportul? 544 la 349. Ti se mai pare atat de mare diferenta??? Bineinteles, marea majoritate a super delegatilor astia ar vota-o pe Clinton, multi deja au spus-o public... insa daca la conventia din vara Bernie Sanders vine cu mai multi delegati castigati in alegerile preliminare, superdelegatii nu ar avea tupeul sa intoarca rezultatul. Cred ca ar fi o premiera si chiar daca nu ar fi, scandalul ar fi atat de mare ca i-ar costa probabil alegerile din toamna. Concluzia este ca nimic nu este jucat, iar majoritatea statelor din sud cu populatie mare de culoare, favorabila lui Clinton, s-au dus. Sigur, e in continuare mare favorita.... dar nici pe departe atat cat crezi tu.
      • Like 0
    • @ Ventidius
      Bayard check icon
      Mai pierde nominalizarea doar daca Rubio sau Cruz renunta la cursa si il sustine pe celalalt. Sunt convins ca sunt presiuni de la varful partidului sa se intample exact asta... dar nu o sa renunte :). Si oricum, nu e 100% garantat ca toti votantii lui Cruz s-ar duce spre Rubio si invers. Deci cel mai probabil la conventia din vara Trump o sa ajunga cu cele mai multe voturi, poate cu un avans hotarator, dar cel mai probabil nu peste 50%. Ok, in situatia asta, republicanii sigur, ar putea sa trimita la alegeri tot pe Rubio. Ar fi ceva rarisim, sa nu fie trimis candidatul nr. 1, scandalul ar fi foarte mare si rezultatul care ar fi? Trump ar candida independent si practic ar distruge sansele republicane la presedentie. Si de fapt sunt convins ca o sa spuna foarte public treaba asta, o sa-si santajeze... si eu cred ca ei indiscutabil o sa cedeze. Ce vreau sa spun este ca situatia e jucata, pt ca in Rubio s-au bagat prea multi bani ca sa renunte, iar Cruz e prea orgolios :) ...
      • Like 0
    • @ Bayard
      check icon
      Sanders nu prea mai are unde sa castige sa i-o ia inainte lui Clinton. Mai sunt 11 state cu aproape 1000 de delegati pana pe 15 Martie, si in aproape toate Clinton castiga in sondaje. Pe 15 Martie Clinton va avea aproape 1600 de delegati , inclusiv super-delegati , iar sustinatorii lui Sanders se vor rari si mai mult pentru ca vor intelege ca nu mai au nici o sansa. Clinton castiga pana si in California unde sunt vreo 700 de delegati. Din punctul meu de vedere cursa e terminata la democrati, poate doar daca se intampla ceva cu email-urile.
      • Like 0
    • @ Bayard
      E logic ceea ce spui tu, dar cu o singura conditie, sa se schimbe situatia din sondaje. Daca Trump va figura in continuare ca pierzator in fata lui Clinton, in timp ce alt candidat va avea sanse in fata ei, masura schimbarii nominalizatului va avea toate justificarile necesare. Faptul ca Trump apeleaza la santaj nu va avea nici o urmare, de ce ar ceda partidului in fata unui santaj daca nu castiga nimic? E drept ca si refuzand nominalizarea vor pirde alegerile, dar tot ar fi un castig si nu mic, masura ar avea rol de avertisment, pe viitor: nu procedati asa, nu fortati lucrurile ca nu otineti nimic. Ar demonstra ca partidul refuza santajul si ca are capacitatea sa asigure controlul, descurajand candidatii cu comportament neloial. Pana la urma orice candidat republican are posibilitatea sa blocheze victoria candidatului nominalizat daca candideaza independent. Daca toti ar proceda precum Trump republicanii nu ar mai castiga alegeri in veci.
      • Like 0
  • Bayard check icon
    Bun, analiza e din multe puncte de vedere corecta, dar nu mi se par la fel si concluziile. Eu inteleg ca republicanii vor sa-l impinga in fata pe Rubio, dar nu au cum sa reuseasca. De ce? Pentru ca pe Cruz nu au cum sa-l faca sa renunte... o sa continue sa atraga voturile religiosilor si practic o sa-l impinga pe Trump spre nominalizare. Este perfect posibil ca astazi Trump sa castige toate statele cu exceptia Texasului... ceea ce practic i-ar face cadou nominalizarea. Ok, poate Rubio a castigat dezbaterea, poate Bush s-a retras... e prea tarziu, e deja martie, votantii lui Trump nu o sa se razgandeasca, pt ca oricum nu asculta de argumente. Degeaba si-a batut joc John Oliver de el duminica si l-a aratat cat de mincinos este... votantii Trump nu mai cred nimic. Situatia e decisa la republicani.

    La democrati mi se pare ca inca mai exista o urma de indoiala. De ce? pentru ca in sondajele nationale Sanders e la vreo 5% de Clinton, poate chiar mai aproape. Pt el a fost o lovitura crunta faptul ca afro-americanii s-au dat complet de partea lui Clinton (fara mult motive), insa nu letala. El trebuie sa supravietuiasca in campanie pana o sa ajunga la statele mari de genul: New York, California, Illinois, unde are sanse excelente sa castige... problema este daca Hillary Clinton matura astazi... in cazul ala probabil nu o sa mai aiba fonduri sa-si tina campania. El nu are investitori uriasi, se bazeaza pe entuziasmul popular, daca pierde asta, pierde tot.... Deci totul depinde de ziua de azi, daca castiga chiar si la mustat 3-4 state.... totul se poate intoarce.
    • Like 0
  • check icon
    Se vede clar că SUA, cu sistemul lor de electori, are o democrație controlată. În această democrație nu iese câștigător alesul poporului (așa au vrut părinți fondatori), ci un ales din popor (cât mai slab și manevrabil, dar cu o charismă care să prindă la public), care e susținut de partide și de cercuri de interese.
    Anomaliile de genul Trump, candidat care nu depinde de sistem, sunt eliminate rapid.
    Urmăresc campania electorală americană și pentru că scrieți aici pe republica.ro și am învățat multe. Se vede acum clar că presa aservită grupurilor de interese evreiești, cărora Trump le-a dat cu flit într-un mod neelegant, spunând că nu are nevoie de banii lor așa cum au avut nevoie alți candidați care s-au căciulit, se întrec a-l pune într-o lumină proastă. Dacă citești presa americană online, în fiecare zi apare un editorial sau o știre, în care Trump e ridiculizat. Exact cum apare Kim :).
    Văd că și partidul republican a intrat în horă. Asta este. Nu ești de-al lor, nu joci cum e jocul (cum vor interesele), ești mâncat.
    Românii în înțelepciunea lor au sintetizat clar: interesul poartă fesul.
    • Like 1
    • @
      Bayard check icon
      Imi pare rau, dar esti foarte departe de adevar. In primul rand Trump nu e om anti-sistem.. face parte din sistem :). Initial si el a incercat sa primeasca bani de la mogulii republicani, insa ei aveau deja favoriti pe Bush, Rubio... nu au vrut sa-i dea bani, asa ca abia in momentul ala a inceput sa spuna ca isi finanteaza singur campania, ceea ce iarasi nu e adevarat... Apoi, toata mass-media influenta din America este de partea lui Trump, pt ca toata e controlata de moguli financiari, de establishment, care ar prefera un om din sistem, cum este de fapt Trump. Pt conducatorii republicani este o problema, pt ca e imprevizibil, dar pt cei din mass-media nu. Pai e suficient sa te uiti cum este lingusit la Fox News, sau ce intrebari i s-au pus la toate dezbaterile de pe MSNBC, CNN si iarasi Fox... ai vazut sa primeascsa intrebari despre fraudele la care a participat? despre falimentele declarate? Despre muncitorii ilegali pe care i-a folosit?? Nimic din toate astea.... si fraierii raman cu impresia ca omul e un geniu financiar :)). Nu zic ca nu ai vazut articole defaimatoare si care il ridiculizeaza... insa nu vin din partea presei cu adevarat mari, cu multi cititori sau spectatori. Daca vrei sa vezi un sabotaj real, analizeaza ce a patit Bernie Sanders... un om care chiar ameninta pe bogatii americii cu impozite ridicate, cu distrugerea puterii bancilor... etc.
      • Like 0
    • @ Bayard
      check icon
      Eu am zis de Trump că nu DEPINDE de sistem, nu că este anti-sistem. Da, face parte din sistem, dar, așa cum ai arătat în comentariu, este imprevizibil și asta nu e bine pentru cercurile de interese, pentru că ele nu pot controla fenomene imprevizibile (așa cum bine zice un slogan Pirelli - “Power is nothing without control”). Uite, dorința asta de previzibilitate este menționată clar și de agenții intereselor americane în România (ambasadori, însărcinați cu afaceri, trimiși). România trebuie să fie previzibilă politic, economia ei trebuie să fie previzibilă. Nu stabilă, previzibilă. Asta înseamnă că acțiunile acelor interese, să aibă efectul scontat de acele interese. Interesele au oroare de lebede negre, iar Trump se prefigurează una (poate nu atât de mare ca Sanders).
      • Like 1
    • @ Bayard
      @Bayard, esti foarte naiv. Este prima campanie electorala pe care o urmaresti? Sanders isi joaca foarte bine rolul de opozitie. Tu crezi ca cei care controleaza SUA dau doi bani pe impozitele pe care se lauda Bernie ca le va impune "bogatilor". Cum poti sa cazi prada unuia care este politician de cariera. Crezi ca Sanders este impotriva bancilor? Ce-a facut Sanders atunci cand Ron Paul (un adevarat candidat anti-sistem) a cerut auditul Bancii Federale? Care este activitatea lui Sanders ca senator? Zero.

      Sanders si-a facut treaba daca atrage o parte din votul tinerilor catre Hillary. Trump ramane singura speranta

      • Like 0
    • @ Marius Rant
      Bayard check icon
      Tu il vezi pe Trump ca salvator si eu sunt cel naiv??? Ultima speranta pentru ce?? Interesele Romaniei si ale americanilor sunt foarte diferite!! Cum sa-l vezi pe Trump ca un om serios?? Poti sa iei absolut orice declaratie a lui din campania asta si ai gasi o declaratie in ultimii 20 de ani in care spunea exact opusul :) E chiar fascinanta treaba asta... omul e demagogul, showmanul total, dar e doar o forma fara fond, nu-i pasa de nimic altceva decat sa ajunga presedinte. O sa vezi ca in momentul in care o sa fie nominalizat imediat o sa-si mute pozitiile dinspre extrema dreapta unde e acum spre stanga ca sa atraga independenti :)...

      Cat despre Sanders, nu stiu exact care e intrebarea, ce a facut el ca senator? Ce trebuia sa faca? E de vreo 40-50 de ani promotor al libertatilor cetatenesti, al liberalismului, e printre putinii care de exemplu s-au opus razboiului din Irak. Naiba, e singurul care candideaza cu o campanie de a scoate banii din politica, de a aduce servicii medicale gratuite pentru toti... SUA e ultima tara moderna unde totul e privat si au de departe cele mai scumpe servicii din lume. Te falimentezi daca te imbolnavesti. Dar acum nu ma intelege gresit, nu e ca si cum eu tin cu el, sau vreau sa ajunga presedinte... e problema americanilor pe cine voteaza. Dar daca tu crezi ca Sanders atrage tinerii pt Clinton esti un fraier, uita-te ce comenteaza oamenii pe net.... tineretul american o uraste pe Clinton, tocmai pt ca o compara cu Sanders. Pentru ei ea nu e cu nimic diferita de CLinton, la o alegere generala tot tineretul asta o sa absenteze, nu o sa vina la urne.

      Daca te gandeai din punctul de vedere al Romaniei... cu Trump orice discutie despre scoaterea vizelor dispare imediat. Probabil si nr vizelor care se dau acum o sa scada. Si el si Sanders promoveaza o politica izolationista, care e dezastruoasa pentru noi. E in interesul Romaniei ca americanii sa aiba un presedinte agresiv, expansionist, deci un republican ca Rubio sau Cruz, desi nici Hillary Clinton nu cred ca ar fi de lepadat, doar s-a ocupat de politica externa atata timp. Asta pe termen scurt. Pe termen lung... destinele noastre sunt legate de ale SUA, nu mai avem alternativa, toti vecinii nostri s-au dat cu rusii... daca americanii intra in criza, o patim si noi. Asta asa, judecand simplist... Si din pacate SUA au o droaie de probleme sistemice pe care din cauza sistemului asta bipartid si din cauza banilor din politica nu sunt capabili sa le rezolve. Nu sunt capabili sa se reformeze in niciun fel. Practic sunt o tara condusa de corporatii... pe termen lung, un republican e tragedie pt ei (si probabil implicit si pt noi). Ok? M-am facut inteles? nu am favoriti, doar ma distrez urmarind campania, ca la fiecare 4 ani.
      • Like 1
    • @ Bayard
      check icon
      N-ai cum sa spui ca Sanders lupta pentru "libertatile cetatenesti", pentru ca in urmatoarea fraza sa spui ca vrea sa aduca servicii medicale "gratuite". Vezi in Romania cat de "gratuite" sunt serviciile medicale sau invatamantul cand statul iti ia si 75% din venitul lunar prin taxe, impozite, TVA, accize etc. Platesti pe viata pentru acele servicii "gratuite". Rezultatele propriilor eforturi sunt cele care iti ofera libertatea, cele care iti ofera posibilitatea de a trai fara a fi dependent de altul, deci implicit cu cat statul iti ia mai mult din venituri, cu atat tu ca cetatean iti pierzi mai mult din libertate. De aceea si constitutia SUA este facuta in asa fel sa puterile guvernului sa fie limitate, pentru ca cei care au scris-o au inteles ca cea mai mare amenintare la adresa libertatii este un guvern prea puternic si prea extins. Ca se respecta din ce in ce mai putin, este alta discutie. Dintre candidatii la prezidentiale ramasi, Ted Cruz (tot din Texas ca si Ron Paul) pare a intelege cel mai bine aceste principii.
      • Like 0
  • "Un studiu interesant, care se adresează banilor colectaţi şi cheltuiţi până în prezent, a fost dat publicităţii în ziua de 24 februarie. Hillary Clinton a adunat 188 de milioane,..."
    Poate era bine de vazut si care corporatii si din ce sector au "sarit cu lozul" masiv. Nu de alta dar ca sa stim mai apoi ale cui jocuri le va face cel care castiga cursa. Va ajut eu cu un exemplu. Corporatiile din industria de Big Pharma pana saptamina trecuta dadusera peste 300,000$ pentru madam Hilary, ea ocupand dealtfel detasat locul I la contributii dinspre Big Pharma. Donald Trump in acelasi clasament era pe penultimul loc cu numai vreo 1000$ donatii.
    • Like 0
    • @ Sergiu F.
      300.000$? De astfel de sume e vorba? Pai pentru bacsisuri d-astea nici nu m-as scula din pat. Big Pharma pe naiba!!!
      • Like 0
    • @ Ventidius
      este vorba de cash-ul varsat direct in campanie. Daca link-ul nu va fi cenzurat, here you go: http://www.infowars.com/hillary-clinton-is-rolling-in-big-cash-from-her-big-enemy-big-pharma-2/
      • Like 0
  • Raspuns Dlui Ionut (un ateu): cifrele din sondajele de la alegerile preliminare spun foarte putin despre ce se va intampla la alegerile generale. Cand spuneti ca Trump are 40% din voturi, de fapt spuneti ca are 40% din voturile alegatorilor republicani care participa la preliminarii. Dar republicanii abia fac 30% din electoratul general. Daca Trump va fi nominalizat (ceea ce nu e inca sigur), atunci trebuie sa va uitati la sondajele facute in publicul general, despre optiunile lui electorale: Trump, fata de candidatul democrat. Dar pana la acele sondaje mai e cale lunga. Va multumesc pentru atentie si comentariu. Martin
    • Like 0
    • @ Martin Martin
      check icon
      Sigur, era vorba despre alegerile preliminare. Sa vedem daca va fi nominalizat, 60-65% dintre republicanii care voteaza in preliminarii voteaza pentru alt candidat decat Trump. Sunt curios ce se intampla daca nici unul dintre candidati nu acumuleaza jumatate +1 din delegati. Poate ne scrieti un articol pe aceasta tema.
      • Like 0
    • @ Martin Martin
      Bayard check icon
      Da, se gandea la alegerile preliminare, insa si in sondajele nationale, daca Trump o sa fie nominalizat, are tot cam intre 40-45% intentie de vot. Foarte mare. In sondaje vs Hillary Clinton conduce cu 3-4 procente, in timp ce vs Bernie Sanders si el anti-sistem e cam cu vreo 10% in urma.
      • Like 0
  • Domnule Martin, cu respect, dar nu stiti despre ce vorbiti! Preluati aceleasi manipulari din presa americana care vor sa o impinga pe Hillary de la spate si sa discrediteze campania lui Sanders! In primul rand, nu trebuie sa puneti la socoteala superdelegatii! Acestia isi mai pot schimba opinia pana la vara (cel mai probabil o vor si face atunci cand, in sfarsit, vor realiza ca Hillary nu este electabila!). Rezultatul din SC nu inseamna nimic. Toata lumea stia ca Hillary o sa castige masiv acolo. Daca Sanders face ok in super Tuesday (50-50 cu Hillary) are mari sanse sa castige nominalizarea. Multe dintre statele care urmeaza ii vor fi favorabile (ca sa nu mai spunem ca si momentul este de partea sa). Daca Sanders pierde zdrobitor maine abia atunci nominalizarea sa devine improbabila!
    • Like 0
    • @ Ciprian Dumitrache
      Bayard check icon
      50-50%?? Nicio sansa... o sa piarda mai toate statele, riscul este foarte mare sa piarda nominalizarea chiar azi.
      • Like 0
  • check icon
    Trump tot castiga cu 40%, ceea ce inseamna ca 60% voteaza cu altcineva. Solutia e clara, trebuie sa iasa din cursa inca 3 candidati. De preferat inainte de statele unde castigatorul ia toti delegatii.
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult