După ce a înhăţat toţi cei 50 de delegaţi republicani din Carolina de Sud şi 15 din Nevada, Donald Trump conduce acum cu un total de 81 de delegaţi, în timp ce urmăritorii lui au adunat Cruz şi Rubio câte 17 fiecare, Kasich 6 şi Carson 4. Pentru nominalizare, candidatul republican victorios trebuie să totalizeze minimum 1.237 de delegaţi.
Jeb Bush şi-a anunţat încetarea campaniei chiar în seara zilei de alegeri din Carolina de Sud şi se aşteaptă ca John Kasich şi Ben Carson să facă acelaşi lucru în curând.
Într-o cursă rămasă practic cu numai trei oponenţi, strategii partidului republican, încă negativi faţă de Trump şi Cruz, speră să poată coagula mai mulţi susţinători şi delegaţi în favoarea celui pe care îl susţin: senatorul Marco Rubio. Tactica lor a căpătat un suflu nou, după ce Rubio s-a clasat al doilea în Carolina de Sud, e drept că la o diferenţă minusculă de Cruz. Dar în ultimele lor analize, comentatorii politici se întreabă dacă este vreun stat pe care Rubio îl poate câştiga. Cu doar patru zile înainte de voturile din Supermarţea mult aşteptată, Rubio este condus de Trump chiar în statul său, Florida. Şi Florida are o miză mare: sunt 99 de delegaţi republicani în joc.Asta aduce aminte alegătorilor de anul 2000, când Al Gore a pierdut în faţa lui George W Bush în statul în care era senator, Tennessee.
Se pare că cei din conducerea partidului nu sunt influenţaţi de mai multe voci, inclusiv cea a lui Newt Gingrich, care îndeamnă la o reconsiderare a atitudinii partidului faţă de candidaţi, la o abandonare a sindromului de negare cu care republicanii influenţi îl privesc şi îl tratează pe Trump şi la luarea în serios a semnificativei susţineri de către publicul american a candidatului neobişnuit care este miliardarul devenit politician. Experienţa istorică arată că toţi candidaţii republicani care au reuşit să câştige alegerile preliminare din statele New Hampshire şi Carolina de Sud au fost aleşi preşedinţi.
Bazat pe performanţele de până acum, Gingrich îl consideră pe Trump eligibil şi îi acordă şanse reale în competiţia cu Hillary Clinton. Nu şi greii republicani. Ei sunt aceia care l-au împins la început pe Jeb Bush, care s-a dovedit total nepregătit şi care a eşuat lamentabil după ce a irosit aproape 130 de milioane de dolari, după care şi-au îndreptat speranţele spre senatorul junior de Florida, Marco Rubio. Vor fi ei mai norocoşi cu alegerea a doua, sau se îndreaptă cu încăpăţânare spre un alt insucces?
Fractura dintre partidul republican şi majoritatea electoratului este atât de mare, încât se aud din ce în ce mai multe voci care atrag atenţia că, mergând pe drumul acesta, este posibilă o fragmentare a partidului lui Lincoln.
În alegerile de marţi 1 martie, republicanii votează în treisprezece state: Alabama, Arkansas, Alaska, Colorado, Georgia, Massachussetts, Dakota de Nord, Oklahoma, Tennessee, Texas, Vermont, Virginia şi Wyoming. Numărul total de delegaţi republicani este de 595, dintre care Texasul singur are 155. Favoritul în Texas este, la această oră, Ted Cruz. În nouă din cele treisprezece state care participă la alegerile din 1 martie, conduce Trump, dar sondajele îl plasează al doilea sau al treilea în Texas, Arkansas, Minnesota şi Vermont.
Democraţii vor avea alegeri în cele mai multe dintre statele menţionate mai sus, minus Alaska, Dakota de Nord şi Wyoming, dar au două alegeri suplimentare: democraţii care votează peste hotare şi Samoa Americană.
Un studiu interesant, care se adresează banilor colectaţi şi cheltuiţi până în prezent, a fost dat publicităţii în ziua de 24 februarie. Hillary Clinton a adunat 188 de milioane, dintre care a cheltuit deja 156, Bush a primit 153 de milioane şi a risipit practic 130 din ele, Cruz a avut colecţii de102 milioane, Rubio 87, Sanders 97 şi Carson 72, dar el a mai rămas cu o rezervă de numai 4 milioane. Donald Trump a colectat 27,7 milioane şi a cheltuit 24,6 din banii donaţi; este evident că el a avut cel mai eficace mod de a se folosi de banii trimişi de donatorii individuali .
Într-o campanie electorală pe care revista Politico o numeşte campania miliardarilor, dintre cei care sunt pe primele 100 de locuri pe lista marilor bogătaşi, 49 de miliardari au contribuit la campania lui Jeb Bush, 38 au donat pentru Hillary Clinton şi 37 pentru Cruz. Niciunul pentru Trump, care refuză de asemeni orice contribuţie de la marile bănci, grupurile de interese speciale şi companiile bogate.
Sub egida CNN, în ziua de 25 februarie a avut loc o altă dezbatere republicană, cea de a zecea, între cei cinci candidaţi rămaşi. Esenţialul a fost atacarea lui Trump de către Rubio şi Cruz, cu vădita intenţie de a-i frâna acestuia mersul către nominalizare. Intre acuzaţiile aduse de Rubio a fost şi aceea că Trump a folosit la construcţiile sale muncitori care erau imigranţi ilegali, iar Cruz a adus în discuţie faptul că Trump nu este un conservator adevărat, că în trecut a făcut donaţii la mulţi politicieni democraţi şi că sora lui, Maryanne Trump Barry, este o susţinătoare a avorturilor, chiar şi a celor cu sarcină de vârstă înaintată .
Spectatorii au convenit că cel care a ieşit câştigător la ultima dezbatere a fost Marco Rubio, care are mare nevoie de o înviorare a campaniei lui şi de îmbunătăţire a procentajului de susţinători.
În disperarea sa, legată de succesul constant al lui Trump şi rezultatele slabe ale celor pe care i-a susţinut până acum (Jeb Bush sub 10% şi Marco Rubio în jur de 20%), partidului republican începe să caute soluţii noi. O strategie ar fi să convingă pe candidaţii situaţi în coada listei, Kasich şi Carson, să abandoneze şi să manevreze astfel ca votanţii lor, împreună cu cei ai lui Bush, să fie dirijaţi spre Rubio. O alta ar fi unirea celor doi senatori cubanezi într-o echipă preşedinte-vicepreşedinte, care ar pune împreună susţinătorii lor, cifraţi la aproximativ 45%. În sfârşit, alţi strategi preconizează o soluţie de compromis: partidul să accepte realitatea şi să anunţe echipa Trump, preşedinte –Rubio, vicepreşedinte, care apare că ar fi cea mai câştigătoare combinaţie. Nu sunt multe şanse ca o astfel de soluţie să fie adoptată.
Neoficial, mai sunt şi soluţii extreme şi autodistructive, cum este sugestia de a o susţine cu bani şi voturi pe Hillary Clinton, în cazul în care Trump câştigă nominalizarea.
După ultima dezbatere republicană, care a produs o impresie defavorabilă publicului, prin atacurile celor trei candidaţi aflaţi în frunte, lucrurile s-au înrăutăţit. În ultimele două zile, Rubio şi Trump au avut multiple întruniri publice în care au abandonat orice urmă de civilitate şi politeţe şi au trecut la insulte şi acuzaţii directe: Marco Rubio l-a numit pe Trump escroc, iar acesta l-a descris şi imitat pe Rubio ca pe un politician minuscul, slab, nepregătiti şi fără nici o realizare majoră în sfera politică.
Tabăra republicană intră practic într-un război, la sfârşitul căruia nu vor mai fi posibile împăcări şi compromisuri. Karl Rove, strategul celor două victorii ale lui George W Bush, o voce de mare autoritate în partid, a declarat la sfârșitul săptămânii trecute că o nominalizare a lui Trump va fi un dezastru ireparabil şi va duce, cu siguranţă, la un eşec în luna noiembrie.
Sâmbătă, 27 februarie, au avut loc alegerile preliminare democrate din Carolina de Sud, câştigate categoric de Clinton. Chiar înainte de succesul din Carolina de Sud, cu care Hillary câştigă cel de al treilea stat din grupul celor patru state cu alegeri preliminare timpurii, situaţia la delegaţi era deja decisă. Fiecare dintre cei doi, Clinton şi Sanders, adunase 51 de delgaţi obişnuiţi. Dar, la superdelegaţi, de partea doamnei Clinton s-au aliniat 451 dintre aceştia, în timp ce pentru Sanders au optat doar 19 superdelegaţi. Finalul: Clinton 502, Sanders 70.
Adăugând câştigarea preliminariilor din Carolina de Sud, socotelile par încheiate. Hillary Clinton se poate considera deja nominalizată, chiar înainte de Supermarţea când ea este favorita şi va lua cea mai mare parte dintre cei 865 de delegaţi democraţi scoşi la bătaie. Îi rămâne doar să asiste la încăierarea republicană şi să facă pronosticuri despre cine va fi cel care i se va opune la alegerile generale. Şi să croiască scenarii şi strategii pentru cele trei probabilităţi.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
La democrati mi se pare ca inca mai exista o urma de indoiala. De ce? pentru ca in sondajele nationale Sanders e la vreo 5% de Clinton, poate chiar mai aproape. Pt el a fost o lovitura crunta faptul ca afro-americanii s-au dat complet de partea lui Clinton (fara mult motive), insa nu letala. El trebuie sa supravietuiasca in campanie pana o sa ajunga la statele mari de genul: New York, California, Illinois, unde are sanse excelente sa castige... problema este daca Hillary Clinton matura astazi... in cazul ala probabil nu o sa mai aiba fonduri sa-si tina campania. El nu are investitori uriasi, se bazeaza pe entuziasmul popular, daca pierde asta, pierde tot.... Deci totul depinde de ziua de azi, daca castiga chiar si la mustat 3-4 state.... totul se poate intoarce.
Anomaliile de genul Trump, candidat care nu depinde de sistem, sunt eliminate rapid.
Urmăresc campania electorală americană și pentru că scrieți aici pe republica.ro și am învățat multe. Se vede acum clar că presa aservită grupurilor de interese evreiești, cărora Trump le-a dat cu flit într-un mod neelegant, spunând că nu are nevoie de banii lor așa cum au avut nevoie alți candidați care s-au căciulit, se întrec a-l pune într-o lumină proastă. Dacă citești presa americană online, în fiecare zi apare un editorial sau o știre, în care Trump e ridiculizat. Exact cum apare Kim :).
Văd că și partidul republican a intrat în horă. Asta este. Nu ești de-al lor, nu joci cum e jocul (cum vor interesele), ești mâncat.
Românii în înțelepciunea lor au sintetizat clar: interesul poartă fesul.
Sanders si-a facut treaba daca atrage o parte din votul tinerilor catre Hillary. Trump ramane singura speranta
Cat despre Sanders, nu stiu exact care e intrebarea, ce a facut el ca senator? Ce trebuia sa faca? E de vreo 40-50 de ani promotor al libertatilor cetatenesti, al liberalismului, e printre putinii care de exemplu s-au opus razboiului din Irak. Naiba, e singurul care candideaza cu o campanie de a scoate banii din politica, de a aduce servicii medicale gratuite pentru toti... SUA e ultima tara moderna unde totul e privat si au de departe cele mai scumpe servicii din lume. Te falimentezi daca te imbolnavesti. Dar acum nu ma intelege gresit, nu e ca si cum eu tin cu el, sau vreau sa ajunga presedinte... e problema americanilor pe cine voteaza. Dar daca tu crezi ca Sanders atrage tinerii pt Clinton esti un fraier, uita-te ce comenteaza oamenii pe net.... tineretul american o uraste pe Clinton, tocmai pt ca o compara cu Sanders. Pentru ei ea nu e cu nimic diferita de CLinton, la o alegere generala tot tineretul asta o sa absenteze, nu o sa vina la urne.
Daca te gandeai din punctul de vedere al Romaniei... cu Trump orice discutie despre scoaterea vizelor dispare imediat. Probabil si nr vizelor care se dau acum o sa scada. Si el si Sanders promoveaza o politica izolationista, care e dezastruoasa pentru noi. E in interesul Romaniei ca americanii sa aiba un presedinte agresiv, expansionist, deci un republican ca Rubio sau Cruz, desi nici Hillary Clinton nu cred ca ar fi de lepadat, doar s-a ocupat de politica externa atata timp. Asta pe termen scurt. Pe termen lung... destinele noastre sunt legate de ale SUA, nu mai avem alternativa, toti vecinii nostri s-au dat cu rusii... daca americanii intra in criza, o patim si noi. Asta asa, judecand simplist... Si din pacate SUA au o droaie de probleme sistemice pe care din cauza sistemului asta bipartid si din cauza banilor din politica nu sunt capabili sa le rezolve. Nu sunt capabili sa se reformeze in niciun fel. Practic sunt o tara condusa de corporatii... pe termen lung, un republican e tragedie pt ei (si probabil implicit si pt noi). Ok? M-am facut inteles? nu am favoriti, doar ma distrez urmarind campania, ca la fiecare 4 ani.
Poate era bine de vazut si care corporatii si din ce sector au "sarit cu lozul" masiv. Nu de alta dar ca sa stim mai apoi ale cui jocuri le va face cel care castiga cursa. Va ajut eu cu un exemplu. Corporatiile din industria de Big Pharma pana saptamina trecuta dadusera peste 300,000$ pentru madam Hilary, ea ocupand dealtfel detasat locul I la contributii dinspre Big Pharma. Donald Trump in acelasi clasament era pe penultimul loc cu numai vreo 1000$ donatii.