Foto: Facebook Alianța pentru Unirea Românilor
În România există peste 9,54 milioane de locuințe cu un număr total de 26 de milioane de camere. Cele mai multe locuințe sunt în Regiunea Nord-Est (1,54 milioane de locuințe). Din cele 9,54 milioane de locuințe, 9,47 milioane sunt în proprietate privată (aproape 100%).
Aceste locuințe există la o populație totală de circa 18 milioane de locuitori cu vârstă peste 18 ani (care pot deține în proprietate o casă), scăderea și îmbătrânirea populației fiind evidentă în următorii 10 ani.
Adică, un calcul simplu ne arată că există astăzi o casă la circa 1,9 români (majori), 1,5 camere la fiecare locuitor, cu o populație care scade și îmbătrânește exponențial, de la an la an.
Aceste date arată că, de fapt, problema locuinței nu este o problemă reală în România. Cei mai mulți români au deja o locuință, foarte puțini nu au o locuință a lor.
Pentru cei care nu au o locuință și își doresc deja una există de ani buni programe guvernamentale care domină piața imobiliară: Prima Casă, Noua Casă etc., Programele ANL etc. Care se completează foarte bine cu piața închirierii de locuințe, o piață competitivă și foarte dinamică în care românii pot să investească, în completarea altor variante de investiții (piață de capital, afaceri).
Pe lângă faptul că nu ar trebui să fie apanajul statului acest aspect, construirea de locuințe noi (sociale sau nu) nu reprezintă, conform datelor, o necesitate de prim rang pentru o Românie modernă. Poate spitale, școli, terenuri de sport etc. Dar clar nu locuințe...
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Acestea sunt date statistice! Ceea ce înseamnă că reflectă o medie, nu realitatea! Adică dacă o persoană are 2 case, altă persoană nu are niciuna!!!!
Ce job și ce salariu trebuie să ai pentru a asigura atât supraviețuirea familiei, cât și achiziționarea unei locuințe?!
Dovadă că articolul e un hoax, este creșterea continuă a prețurilor locuințelor în ultimul deceniu (deci există cerere mai mare decât oferta) și mai este buluceala mulțimii care pune botul la programul AUR pentru case de 35.000 euro.
Și pentru că ne plac cifrele, iată un articol bazat pe analize care arată adevărata situație a locuințelor:
https://comunitatealiberala.ro/piata-imobiliara-din-romania-si-criza-care-nu-mai-vine-mituri-si-realitati/