Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

„Planul lui Simion”, contrazis de date statistice: construirea de locuințe noi - sociale sau nu - nu reprezintă o necesitate de prim rang pentru o Românie modernă. Poate spitale, școli, terenuri de sport. Dar clar nu locuințe...

Planul Simion - AUR

Foto: Facebook Alianța pentru Unirea Românilor

În România există peste 9,54 milioane de locuințe cu un număr total de 26 de milioane de camere. Cele mai multe locuințe sunt în Regiunea Nord-Est (1,54 milioane de locuințe). Din cele 9,54 milioane de locuințe, 9,47 milioane sunt în proprietate privată (aproape 100%).

Aceste locuințe există la o populație totală de circa 18 milioane de locuitori cu vârstă peste 18 ani (care pot deține în proprietate o casă), scăderea și îmbătrânirea populației fiind evidentă în următorii 10 ani.

Adică, un calcul simplu ne arată că există astăzi o casă la circa 1,9 români (majori), 1,5 camere la fiecare locuitor, cu o populație care scade și îmbătrânește exponențial, de la an la an.

Aceste date arată că, de fapt, problema locuinței nu este o problemă reală în România. Cei mai mulți români au deja o locuință, foarte puțini nu au o locuință a lor. 

Pentru cei care nu au o locuință și își doresc deja una există de ani buni programe guvernamentale care domină piața imobiliară: Prima Casă, Noua Casă etc., Programele ANL etc. Care se completează foarte bine cu piața închirierii de locuințe, o piață competitivă și foarte dinamică în care românii pot să investească, în completarea altor variante de investiții (piață de capital, afaceri).

Pe lângă faptul că nu ar trebui să fie apanajul statului acest aspect, construirea de locuințe noi (sociale sau nu) nu reprezintă, conform datelor, o necesitate de prim rang pentru o Românie modernă. Poate spitale, școli, terenuri de sport etc. Dar clar nu locuințe...

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • DaniV check icon
    Bună ziua, nu știu de unde până unde aproape toată populația României are o locuință.

    Acestea sunt date statistice! Ceea ce înseamnă că reflectă o medie, nu realitatea! Adică dacă o persoană are 2 case, altă persoană nu are niciuna!!!!

    Ce job și ce salariu trebuie să ai pentru a asigura atât supraviețuirea familiei, cât și achiziționarea unei locuințe?!
    • Like 1
    • @ DaniV
      Bine punctat referitor la medie! Este la fel ca PIB-ul per capita, care, de fapt, ascunde că România are 91.500 de milionari în dolari (sursa: Ziarul Financiarul) în timp ce 4 milioane trăiesc în sărăcie (sursa: INS).
      Dovadă că articolul e un hoax, este creșterea continuă a prețurilor locuințelor în ultimul deceniu (deci există cerere mai mare decât oferta) și mai este buluceala mulțimii care pune botul la programul AUR pentru case de 35.000 euro.
      Și pentru că ne plac cifrele, iată un articol bazat pe analize care arată adevărata situație a locuințelor:
      https://comunitatealiberala.ro/piata-imobiliara-din-romania-si-criza-care-nu-mai-vine-mituri-si-realitati/
      • Like 0


Îți recomandăm

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult