Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

„Planul lui Simion”, contrazis de date statistice: construirea de locuințe noi - sociale sau nu - nu reprezintă o necesitate de prim rang pentru o Românie modernă. Poate spitale, școli, terenuri de sport. Dar clar nu locuințe...

Planul Simion - AUR

Foto: Facebook Alianța pentru Unirea Românilor

În România există peste 9,54 milioane de locuințe cu un număr total de 26 de milioane de camere. Cele mai multe locuințe sunt în Regiunea Nord-Est (1,54 milioane de locuințe). Din cele 9,54 milioane de locuințe, 9,47 milioane sunt în proprietate privată (aproape 100%).

Aceste locuințe există la o populație totală de circa 18 milioane de locuitori cu vârstă peste 18 ani (care pot deține în proprietate o casă), scăderea și îmbătrânirea populației fiind evidentă în următorii 10 ani.

Adică, un calcul simplu ne arată că există astăzi o casă la circa 1,9 români (majori), 1,5 camere la fiecare locuitor, cu o populație care scade și îmbătrânește exponențial, de la an la an.

Aceste date arată că, de fapt, problema locuinței nu este o problemă reală în România. Cei mai mulți români au deja o locuință, foarte puțini nu au o locuință a lor. 

Pentru cei care nu au o locuință și își doresc deja una există de ani buni programe guvernamentale care domină piața imobiliară: Prima Casă, Noua Casă etc., Programele ANL etc. Care se completează foarte bine cu piața închirierii de locuințe, o piață competitivă și foarte dinamică în care românii pot să investească, în completarea altor variante de investiții (piață de capital, afaceri).

Pe lângă faptul că nu ar trebui să fie apanajul statului acest aspect, construirea de locuințe noi (sociale sau nu) nu reprezintă, conform datelor, o necesitate de prim rang pentru o Românie modernă. Poate spitale, școli, terenuri de sport etc. Dar clar nu locuințe...

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • DaniV check icon
    Bună ziua, nu știu de unde până unde aproape toată populația României are o locuință.

    Acestea sunt date statistice! Ceea ce înseamnă că reflectă o medie, nu realitatea! Adică dacă o persoană are 2 case, altă persoană nu are niciuna!!!!

    Ce job și ce salariu trebuie să ai pentru a asigura atât supraviețuirea familiei, cât și achiziționarea unei locuințe?!
    • Like 1
    • @ DaniV
      Bine punctat referitor la medie! Este la fel ca PIB-ul per capita, care, de fapt, ascunde că România are 91.500 de milionari în dolari (sursa: Ziarul Financiarul) în timp ce 4 milioane trăiesc în sărăcie (sursa: INS).
      Dovadă că articolul e un hoax, este creșterea continuă a prețurilor locuințelor în ultimul deceniu (deci există cerere mai mare decât oferta) și mai este buluceala mulțimii care pune botul la programul AUR pentru case de 35.000 euro.
      Și pentru că ne plac cifrele, iată un articol bazat pe analize care arată adevărata situație a locuințelor:
      https://comunitatealiberala.ro/piata-imobiliara-din-romania-si-criza-care-nu-mai-vine-mituri-si-realitati/
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult