Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Cea mai tare iluzie din „Planul lui Simion": Băncile să nu mai perceapă dobânzi la creditele ipotecare

fb AUR

Ideea ca băncile să nu mai perceapă dobânzi la creditele ipotecare este cea mai tare iluzie din „Planul lui Simion". Arată cât de precară este înțelegerea activității bancare la nivelul lui.

Băncile nu dau niciodată credite din capitalul lor (capitalul acționarilor la bănci este pe la 9-11% maxim). 60-70% din capitalul „băncilor" este capitalul deponenților. Cei care duc economiile la bănci pentru a nu băga mâna în ele, pentru a le păstra în siguranță și pentru a opera cu ușurință cu ei. Economisirea nu este niciodată ceva plăcut și este întotdeauna nelipsită de riscuri (inflația, cursul de schimb, riscul de furt, pierdere, deteriorare etc.). Banii sunt duși la bancă, sunt împrumutați băncii, doar dacă banca compensează această neplăcere a economisirii (abținerea de la consumul prezent) cu o dobândă. Ca să ne încurajeze să economisim, băncile în primul rând plătesc dobânzi celor care economisesc. 

Din ce plătesc băncile dobânzi? Din dobânda încasată de la creditele pe care le acordă. Nu au altă sursă pentru economiile noastre. Dacă nu pot plăti această dobândă, economiile dispar instant, capitalul dispare instant, creditele dispar instant. Băncile dispar instant. Și toți cei care muncesc pentru ele.

Așa că promisiunea lui Simion este un plan anti-români. Care economisesc, care lucrează în bănci, care fac investiții pe baza finanțărilor date de bănci... Singurul mod de a contracara coada la Planul falimentar al lui Simion este să facem coadă la vot la parlamentare și prezidențiale și să îl trimitem în istorie. Pe el și pe toți acești anti-români populiști!

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • În teorie articolul e corect. Problema cu băncile de la noi este că au profituri nesimțit de mari, în comparație cu bănci din vestul Europei.
    Oricum, președintele țării nu poate face nimic în această materie, într-o piață liberă. Pericolul pe care îl poate reprezenta Simion ar fi tocmai dispariția pieței libere.
    • Like 0
  • Razvan check icon
    Saracele bancute, mi se rupe inima cand vad ca au necazuri !
    Intr-adevar, principiile de functional sunt cele din articol, dar de aici si pana la nesimtirea la care s-a ajuns in Romania cu bancile + ifn-urile, este cale lunga ! De aceea au succes la "bobor" cu aceste idei nulitatile ca simion !
    • Like 0
  • Mihai check icon
    Nu vad ce e atata agitatie pe seama candidaturii lui Simion pentru ca oricum nu ajunge presedinte si daca chiar se intampla un asemenea fenomen va fi suspendat de parlament cu prima ocazie, sa fim seriosi. Atunci poate vom relua alegerile prezidentiale cu niste candidati care merita luati in seama.
    • Like 1
  • RazvanP check icon
    Funny, de ani de zile dobânda este real-negativă, "azi la cec un leu de pui, mâine iei 90 de bani"...
    • Like 4
    • @ RazvanP
      Dan check icon
      ... la voi tocmai vi s-a ridicat dobânda de politică monetară până la 18%, despre ce vorbești?
      • Like 1
  • Da, dar știți cum e cu trimiterea idioților și a sarlatanilor în istorie. E ca și cum ai crede că poți stârpi muștele sau țânțarii de pe planetă.
    • Like 2
  • Da, dar știți cum e cu trimiterea idioților și a sarlatanilor în istorie. E ca și cum ai crede că poți stârpi muștele sau țânțarii de pe planetă.
    • Like 0
    • @ Dan Filip
      Problema grava , este a numarului mare de ,,creduli ,care isi inchipuie ca ,se poate asa ceva ! Pai nici vestitul si renumitul CEC, nu poate sa traiasca fara dobanda ! De unde isi vor face ,,sefii lor salarii de zeci de mii de eoro ?
      Nici o banca nu poate functiona fara dobanda , mai mare sau mai mica .
      --Numai in Capul ala gol a lu ,,simion poate sa fie asa ceva !!
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult