Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

10 tehnici pentru a rămâne calm în perioada crizei provocate de coronavirus

Izolare la domiciliu

Foto: Guliver/ Getty Images

Odată cu implementarea restricțiilor care vizează limitarea îmbolnăvirilor cauzate de coronavirus, autoritățile din întreaga lume încurajează constant popoarele să mențină starea de calm. Nu știu câți dintre noi s-au întrebat ce presupune această stare de calm, în fața unei situații care ne zguduie din temelii ființa, familia și societatea. Eu, unul, nu am prea înțeles cum „se face“ asta. Stai ca un înțelept budist și te centrezi psihologic ca să găsești siguranța din interior, fără a fi clintit de furtuna din afara ta? Sau te așezi la cină cu întreaga familie, ca într-o seară absolut obișnuită, și povestiți despre nimicurile de peste zi, așa cum mai vedem uneori în filmele străine? 

Îmi imaginez că a rămâne calm ar presupune să ne „conținem“ emoțiile dificile și să ne „manevrăm“ cât mai bine comportamentele haotice și rigide. Să recunoaștem că, atunci când auzim o nouă știre sau informație despre COVID–19, niciunul dintre noi nu cuprinde 100% realitatea, interpretând ceea ce auzim și vedem pornind de la percepția noastră mai mult subiectivă și mai puțin obiectivă. Cu alte cuvinte, reacția noastră nu este asupra realității, ci asupra modului în care percepem frânturi din realitate. De ce încep eu mereu cu emoțiile? Fiindcă acestea influențează atât gândurile, cât și acțiunile noastre. Nu putem schimba ceea ce simțim, dar putem controla modul în care răspundem la ceea ce simțim. Interpretările noastre cognitive asupra realității pot fi adesea mult mai dramatice decât este realitatea în sine, iar asta ne îndeamnă la comportamente extreme. 

Pentru a rămâne „calmi“, este important:

1.     Să respirăm abdominal, de cel puțin 10 ori, de fiecare dată când mai auzim de câte o restricție, pierdere sau schimbare în plan național.

2.     Să ne reamintim că este normal să ne fie teamă, să ne simțim anxioși și preocupați la auzul unor astfel de vești. 

3.     Să oprim știrile de la radio, TV sau de pe platformele online, fără a lăsa să curgă în fundal infinitele păreri ale tuturor.

4.     Să ne punem corpul în mișcare, nu neapărat cu intenția de a mai înghesui în cămară câteva baxuri de alimente abia cumpărate, ci pășind prin casă în așa fel încât să fim conștienți de fiecare pas făcut. 

5.     Să adresăm întrebări deschise altor adulți de încredere, care au auzit și ei cele comunicate de autorități, pentru a ne pune mintea la contribuție și a încerca să dezlegăm ce înseamnă pentru viața noastră noile schimbări. 

6.     Să ascultăm părerile celorlalți mai ales atunci când avem impresia că noi am înțeles „cel mai bine“ ceea ce s-a comunicat.       

7.     Să ne reamintim că, în esență, conversațiile vulnerabile și sincere sunt cel mai bun antidot pentru a face față pandemiei biologice și informaționale.  

8.     Să avem maturitatea de a accepta că orice perioadă grea poate facilita descoperirea unor resurse (în noi și în cei dragi nouă), capabile să ne facă ulterior viața mai ușoară.

9. Să avem curajul de a lua pe cineva în brațe, pentru a ne liniști cât mai bine anxietate; iar dacă suntem singuri în izolare, să ne oferim noi înșine câte o îmbrățișare.

10. Să facem haz de necaz, admițând că umorul poate fi salvarea noastră chiar și atunci când nu știm foarte clar cum va arăta ziua noastră de mâine.  

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Statuie mască

„Primul lucru care contează atunci când faci o donație este ca gestul respectiv să te facă să te simți că ai făcut cu adevărat o faptă bună. Dacă cauza respectivă reușește să te facă să te simți ca un mic erou, te face să te simți bine că ai ajutat, reușește să te facă donezi”, spune Nicoleta Deliu.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Simona Halep - Foto: Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

„Am crescut cu o mentalitate că eram mică, că nu o să ajung să fiu tenismenă, nu o să ajung să fiu sus în clasament, nu o să ajung să câștig turnee mari. Cum până nu demult, în 2017, mi se spunea « nu ai mental de campion de Grand Slam».” (Foto; Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

Citește mai mult
sound-bars icon