Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

10 tehnici pentru a rămâne calm în perioada crizei provocate de coronavirus

Izolare la domiciliu

Foto: Guliver/ Getty Images

Odată cu implementarea restricțiilor care vizează limitarea îmbolnăvirilor cauzate de coronavirus, autoritățile din întreaga lume încurajează constant popoarele să mențină starea de calm. Nu știu câți dintre noi s-au întrebat ce presupune această stare de calm, în fața unei situații care ne zguduie din temelii ființa, familia și societatea. Eu, unul, nu am prea înțeles cum „se face“ asta. Stai ca un înțelept budist și te centrezi psihologic ca să găsești siguranța din interior, fără a fi clintit de furtuna din afara ta? Sau te așezi la cină cu întreaga familie, ca într-o seară absolut obișnuită, și povestiți despre nimicurile de peste zi, așa cum mai vedem uneori în filmele străine? 

Îmi imaginez că a rămâne calm ar presupune să ne „conținem“ emoțiile dificile și să ne „manevrăm“ cât mai bine comportamentele haotice și rigide. Să recunoaștem că, atunci când auzim o nouă știre sau informație despre COVID–19, niciunul dintre noi nu cuprinde 100% realitatea, interpretând ceea ce auzim și vedem pornind de la percepția noastră mai mult subiectivă și mai puțin obiectivă. Cu alte cuvinte, reacția noastră nu este asupra realității, ci asupra modului în care percepem frânturi din realitate. De ce încep eu mereu cu emoțiile? Fiindcă acestea influențează atât gândurile, cât și acțiunile noastre. Nu putem schimba ceea ce simțim, dar putem controla modul în care răspundem la ceea ce simțim. Interpretările noastre cognitive asupra realității pot fi adesea mult mai dramatice decât este realitatea în sine, iar asta ne îndeamnă la comportamente extreme. 

Pentru a rămâne „calmi“, este important:

1.     Să respirăm abdominal, de cel puțin 10 ori, de fiecare dată când mai auzim de câte o restricție, pierdere sau schimbare în plan național.

2.     Să ne reamintim că este normal să ne fie teamă, să ne simțim anxioși și preocupați la auzul unor astfel de vești. 

3.     Să oprim știrile de la radio, TV sau de pe platformele online, fără a lăsa să curgă în fundal infinitele păreri ale tuturor.

4.     Să ne punem corpul în mișcare, nu neapărat cu intenția de a mai înghesui în cămară câteva baxuri de alimente abia cumpărate, ci pășind prin casă în așa fel încât să fim conștienți de fiecare pas făcut. 

5.     Să adresăm întrebări deschise altor adulți de încredere, care au auzit și ei cele comunicate de autorități, pentru a ne pune mintea la contribuție și a încerca să dezlegăm ce înseamnă pentru viața noastră noile schimbări. 

6.     Să ascultăm părerile celorlalți mai ales atunci când avem impresia că noi am înțeles „cel mai bine“ ceea ce s-a comunicat.       

7.     Să ne reamintim că, în esență, conversațiile vulnerabile și sincere sunt cel mai bun antidot pentru a face față pandemiei biologice și informaționale.  

8.     Să avem maturitatea de a accepta că orice perioadă grea poate facilita descoperirea unor resurse (în noi și în cei dragi nouă), capabile să ne facă ulterior viața mai ușoară.

9. Să avem curajul de a lua pe cineva în brațe, pentru a ne liniști cât mai bine anxietate; iar dacă suntem singuri în izolare, să ne oferim noi înșine câte o îmbrățișare.

10. Să facem haz de necaz, admițând că umorul poate fi salvarea noastră chiar și atunci când nu știm foarte clar cum va arăta ziua noastră de mâine.  

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult
sound-bars icon