Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

39 de deputați și senatori PSD au venit cu un proiect de lege - șoc: 200.000 de euro prag la abuzul în serviciu, condamnările de sub 3 ani se execută acasă. Iată cine sunt inițiatorii

catalin rădulescu

39 de senatori şi deputaţi PSD, în frunte cu deputatul Cătălin Rădulescu, au depus o propunere de modificare a Codului penal şi a Codului de procedură penală care instituie pragul de 200.000 de euro pentru abuzul în serviciu, susținând că sancţiunea penală trebuie să intervină doar în cazul unei pagube "substanţiale", scrie News.ro. În aceeași zi, Cătălin Rădulescu a mai depus două proiecte: unul, pe care îl semnează alături de alți 39 de aleși, care îi scoate pe parlamentari din rândul funcționarilor public, în sensul legii penale. Altul, semnat doar de Cătălin Rădulescu, care vizează înlocuirea sintagmei „suspciune rezonabilă” cu sintagma „dincolo de orice îndoială”, relatează Digi24.

Potrivit proiectului înregistrat pe 18 decembrie la Camera Deputaților, alineatul 1 al articolului 297, urmează să fie modificat. În varianta în vigoare, acesta stipulează că "Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu îndeplineşte un act sau îl îndeplineşte în mod defectuos şi prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică.

Parlamentarii PSD propun ca "defectuos" să fie înlocuit cu formula "prin încălcarea legii", iar "prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice" să devină "prin aceasta cauzează o pagubă materială mai mare de 200.000 de euro unei persoane fizice sau unei persoane juridice". Totodată, limitele pedepsei sunt micșorate, durata acesteia putând fi de la 1 la 5 ani.

Totodată inițiativa legislativa prevede că pedeapsa cu închisoarea sub trei ani se execută la domiciliu. „Pedepsele cu închisoarea de până la 3 ani se execută la domiciliu” și „Pedeapsa cu închisoarea la domiciliu se aplică și în cazul persoanelor condamnate la pedeapsa cu închisoarea peste 3 ani dar cu vârsta de cel puțin 60 de ani sau al celor care suferă de bolile grave sau incurabile stabilite prin lege”, se arată în propunere

Totodată, ar urma să se modifice și articolul referitor la darea de mită „(1) Fapta funcționarului public care, direct ori indirect, pentru sine, pretinde ori primește bani sau alte foloase materiale care nu i se cuvin ori acceptă promisiunea unor astfel de foloase, în legătură cu îndeplinirea, neîndeplinirea, urgentarea ori întârzierea îndeplinirii unui act ce intră în îndatoririle sale de serviciu sau în legătură cu îndeplinirea unui act contrar acestor îndatoriri, se pedepsește cu închisoare de la 1 la 10 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică ori de a exercita profesia sau activitatea în executarea căreia a săvârșit fapta”. O analiză a Digi24 arată că, față de forma în vigoare, scade limita inferioară a pedepsei (de la 3 ani la 1 an) și dispare sintagma „sau pentru altul”, ceea ce înseamnă că luarea de mită pentru o altă persoană ar urma să nu mai fie infracțiune. În ceea ce privește darea de mită , pedepsele ar urma să scadă: „de la 6 luni la 5 ani” în loc de „de la 2 la 7 ani”.

În plus, traficul de influență săvârșit „pentru altul” ar urma să nu se pedepsească, iar „pentru sine”, fapta ar urma să se pedepsească cu închisoarea „de la 1 la 5 ani” în loc de „de la 2 la 7 ani”.

Cine sunt inițiatorii

Printre inițiatorii propunerii se numără deputații PSD Babuş Radu, Bălănescu Alexandru, Bontea Vlad, Bucura-Oprescu Simona, Căciulă Aurel, Căruceru Aida-Cristina, Cocoş Vasile, Cosma Andreea, Dinu Cristina-Elena, Georgescu Nicolae, Halici Nicuşor, Intotero Natalia-Elena, Itu Cornel, Lupaşcu Costel, Macovei Silviu Nicu, Matei Călin-Vasile-Andrei, Moagher Laura-Mihaela, Neaţă Eugen, Nosa Iuliu, Oteşanu Daniela, Paraschiv Rodica, Păle Dănuţ, Petric Octavian, Pleşoianu Liviu Ioan Adrian, Popa Ştefan-Ovidiu, Pop Andrei, Rădulescu Cătălin-Marian, Simion Lucian-Eduard, Spânu Ion, Stancu Florinel, Stativă Irinel Ioan, Suciu Matei, Şarapatin Elvira, Toma Ilie, Ursu Răzvan-Ion, Vasilică Radu Costin, Velcea Nicolae, Vîrză Mihăiţă, Weber Mihai.

Diverse praguri pentru abuzul în serviciu

În comisia Iordache s-au discutat diverse praguri pentru abuzul în serviciu, de la 19.000 de lei, la 100.000 de euro. Ordonanța 13 din iarna lui 2017 avansa un prag al prejudiciului în dosarele de abuz în serviciu la 200.000 de lei, suficient cât să acopere paguba estimată în dosarul angajărilor fictive de la Protecția Copilului Teleorman, deschis pe numele lui Liviu Dragnea. 

Este posibil ca acest proiect cu cereri maximale să fie o nouă „ofertă” de negociere propusă de PSD: în condițiile în care toată lumea acceptă că 200.000 de euro este un prag prea mare, PSD va avansa din nou în comisia Iordache praguri „rezonabile” de sub 100.000 de euro.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • În România, în 1996 erau 2.686 de comune, in prezent în România există 320 orașe adica 3006 primarii x 200.000 de euro egal 601.200.000 de euro
    • Like 0
  • Tory San Tory San check icon
    Trebuie sa stam cu ochii pe porcii astia ca pe butelie ca sa nu dea o astfel de lege, isi aleg momentele exact cand romanii sunt cel mai putin atenti, in cazul de fata ,sarbatorile.
    • Like 0
  • Domnule Iulian Neagu de asta m-am temut si eu.. Impartasesc 100 % parerea Dvs. La Contributori.ro veti gasi un comentar al meu la fenomenalul articol al domnului Maci.Democratia nu e o reflectare naturaa a oranduirii de pe pamant.B Natura niu e democratica ci bazata din pacate pe relatii de dependenta create de agresiune si putere.Societate reflecteaza instinctiv .Daca nu ai grija de randuiala inscaunata din conjuctura,masa cauta seful.
    Daca va uitati in jur veti constata ca doar tarile und etraieste o populatie protestanta unde biserica este condusa de 500 de ani de sinode femei si barbati care numesc si pot rechema pastorul dar si celeelate functionari masa este invatata cu alegeri,cu greutatea si responsabilitatea votului propriu si responsabiltatea mandatuluzi primit.Nu fiindca ei ar fi mai cu stele ci fiindca imprejurarile istorice le -a educat asa...In alat parte democratia este o conventie care poate fi daramata..Complimente
    • Like 2
  • Asta-i culmea,nici nu cred ca poate exista asa ceva..Voi populariza la toate comisiile la care iau parte(profesional )..
    Este exemplul cel mai dramatic pentru esuarea unei democratii unde voteaza oameni fara raspunderea votului (alegatorii pe deputat,deputatul legea)...Ceace fac astia este absolut legal,leguitorul nu s-a asteptat ca in parlame tul tarii se pot aduna atatea ....
    Se pune problema daca tara este intr-o situatie de necesitate,o necesitate produsa in urma unei activitati insine legale.E o mare problema juridica,cu care dupa cate stiu inca nu s-a intalnit legislatia europeana.Daca s-ar putea califica necesitatea de a scapa de un asemenea leguitori protector al criminalilor ca o necesitate determinanta pentru tara In caz pozitiv adica aceasta comportare e un pericol major pentru tara Presedintele ar putea folosi prerogativele atribuite lui de a disolva parlamentul si de a fixa in 60 de zile noi alegeri.
    • Like 0
    • @ Hermann Farkas
      Nu exista cale nici legala, nici democratica pentru a dizolva un parlament legal ales inainte de alegerile la termen. Nici macar parlamentul insusi nu se poate autodizolva. Presedintele nu are prerogative in a dizolva parlamentul in nici un caz , cu exceptia refuzului acestuia de a valida 2 guverne consecutiv.
      In caz extrem , acest parlament poate schimba si legea de functionare a CCR, singura institutie democratica ce le poate sta in calea protejarii lui Dragnea. Au facut-o polonezii, o pot face si romanii !
      Au puterea democratica sa ceara iesirea Romaniei din NATO si UE. Cu costurile de rigoare, bineinteles !
      Experimentam pe pielea noastra efectele democratiei aplicate pe o majoritate votanta needucata !
      O majoritate votanta needucata este INCOMPATIBILA cu aplicarea democratiei !
      Romania NU SE AFLA in situatia de a avea un regim democratic clasic, asa ca in tarile unde majoritatea votanta este suficient de bine educata.
      O varianta ar fi democratia participativa, cu avantajele si dezavantajele de rigoare, insa , cred eu, cu sanse mai mari ASTAZI de a stopa dictatura hotilor.
      Insa asta ar insemna sa schimbam constitutia , ceea ce este imposibil cu acest parlament.
      Nu ne ramin decit metode NEDEMOCRATICE ! Forta populara, daca aceasta exista si este coagulata, poate desfiinta un sistem dictatorial. Partea proasta e ca dam inapoi cu vreo 30 de ani, partea buna e ca NU dam inapoi cu vreo 70 de ani.
      • Like 1
  • Toate schimbarile astea legislative nu ma avantajeaza personal, cu nimic. De exemplu asta ultima cu abuzul in serviciu nu imi da absolut niciun avantaj, deoarece mie nu-mi place la serviciu, si nu prea stau pe acolo. Cred ca mi-ar fi mai la indemana sa fur din buzunare deci astept legi in acest sens. Marturisesc ca eu am fost invatat in famile si la scoala sa fiu cinstit, sa nu fur sa...bla bla, insa ma pot dezice usor de toate prostiile astea, daca as avea legi noi, facute misto si pentru mine. Sa nu fie cu serviciu, orice dar fara mers la repetitia zilnica fara sens. Sa fie legi pentru afara, in spatiu liber ca mie imi place pe afara mai mult. Aer curat, oameni neatenti, alea alea. Legi pentru la servici sa faca pentru intelectuali politicieni, intelectuali doctori (cum e ala de la Cluj cu rinichii), intelectuali profesori (pedofili sau ce naiba mai fac ei pe la scoala lor), intelectuali preoti (cantareti si poponari,pornohaci sau ce or mai fi ei), etc etc. Pentru mine sa faca legi pentru pe afara prin parcuri, transport in comun, legi pentru freelancer, fara sculat la 7 a.m. si alte chestii d'astea jignitoare pentru spiritul liber. OK?! Votez PSD!
    • Like 2
    • @ Valentin Stütz
      Stai linistit, ti se vor indeplini toate dorintele, numai sa mai ai putintica rabdare !
      :)
      • Like 0
  • check icon
    Nimeni n-are voie să fure o găină !
    Unii însă au voie să fure toată țara, sau să facă CE VOR cu ea - apoi să-și petreacă liniștiți bătrânețile (precum criminalul general Militaru ; sau ca Al Capone... Sau ca Iliescu)...
    • Like 1
  • Victor66 check icon
    Câte reclame mai puneți pe pagină? Am numărat deja trei și toate sunt cu sonor. Nu e normal să citești un fragment și să ai ditamai reglama pe toată pagina. Faceți siteul acesta din pasiune sau pentru bani?
    • Like 1
    • @ Victor66
      N-am nici o legatura cu cei de la Republica, insa iti pot spune ca un site ca acesta nu se poate face decit din pasiune.
      Din cite stiu , cei care administreaza acest site, membrii fondatori, sint oameni, iar oamenii mai si maninca, se mai imbraca, platesc intretinere, etc. Din acest motiv situl promoveaza si reclame, pentru banii de intretinere, de mincare, de fumat, etc.
      Eu n-am cunoscut pina acum un jurnalist care traieste cu aer si injuraturi !
      Inca o data : n-am absolut nici o legatura cu oamenii "Republicii" !
      • Like 0
  • Ionel check icon
    In Spania, pedepsele de pana in 24 de luni cu inchisoarea sunt automat comutate in inchisoare cu suspendare. Prejudiciul trebuie insa recuperat in integralitatea sa. Cazul lui Mesi care a a fost acuzat de frauda fiscala de ordinul milioanelor a fost condamnat sub 24 de luni si pedeapsa comutata la inchisoarea cu suspendarea. Sigur, alta tara alt regim. Am inteles ca Romania are cel mai aspru regim sanctionator dintre toate tarile membre UE. Pana la urma legislativul stabileste politica penala intr-o tara, fie ca ne place fie ca nu. Niciodata nu or sa fie toti de acord cu o lege.
    • Like 2
    • @ Ionel
      Corect, tatal lui Messi a platit in 2013, inainte de decizia curtii, toate taxele datorite+dobanda. Si da, legislativul stabileste politica penala. La o adica, poate si legaliza crima, daca considera necesar. De aceea nu este chiar atat de intelept sa votezi o serie de oameni care au avut condamnari sau sunt urmariti ori incompatibili.
      In Romania sunt insa si multe alte probleme:
      - nimeni nu a promis in campanie electorala nimic din ceea ce fac acum (dezincriminarea unor infractiuni, stabilirea de praguri pana la care poti sa furi)
      - nivelul coruptiei este unul foarte ridicat si cu lungi traditii. Toate programele de dezvoltare se scriu cu ideea sifonarii banului public in minte. Usurarea legislatiei penale nu este justificata, este chiar o idee proasta :)
      - directivele Europene, deciziile CEDO si ale CCR sunt folosite ca pretext pentru a legifera cu totul diferit fata de spiritul acelor decizii. Oportunitatea este data de diverse dosare in lucru sau condamnari definitive - astfel politicienii profita de ocazie sa isi spele dosarele si sa devina reabilitati ori sa fure in continuare
      • Like 5
    • @ Ionel
      check icon
      Serios?De la varan-tv ai primit informatiile?Atunci poate te intrebi si de ce varanul n-a prea platit din dauna produsa statului roman chiar daca a facut puscarie?Poate din cauza celor ce-au fost la guvernare in ultimii 5 ani (ziua,si evident in platourile varanului seara)?Si cum facem in cazul in care la conducerea parlamentului,a senatului si in guvern avem penali si cercetati penal?Adica tocmai cei ce pot decide prin majoritatile pe care le conduc,iar noi nu avem voie sa-i contrazicem?Si de ce legislativul+sluga executiva apara doar drepturile penalilor?Nimeni nu-i interesat de renovarea spitalelor,scolilor sau a gradinitelor...in schimb toti sunt pentru conditii mai bune ale hotilor,criminalilor,violatorilor...se schimba trendul si n-oi fi aflat eu?Sau unii au doar drepturi,altii doar obligatii?Daca nu stii,mai bine informeaza-te!
      • Like 2
    • @
      Ionel check icon
      Fiecare ia informatiile de unde le ia, pt ca daca le-am lua toti din aceeasi sursa ar fi ca inainte de 89. Apoi, nu putem gandi toti la fel. Vad ca raportezi totul la ultimii 5 ani !! de ce nu la ultimii 12 ani !!! sau 20 de ani !! este dreptul tau sa crezi ca in regimul basescu a fost mai ok. Vad ca la noi exista un spirit justitiar care ar dori construirea de puscarii si trimiterea a cat mai multi acolo !!! este o ura si o discordie ceva ce nu cred ca mai exista in alta tara UE. Rolul pedepsei penale este de reeducare si reintegrare in societate. Politica penala o stabileste parlamentul, fie ca imi place sau nu cine are majoritatea. Nu procurorii si judecatorii isi fac legile, ei aplica legea. Ce ar fi ca fiecare categorie socio profesionala sa isi stabileasca singura legile in baza carora sa isi desfasoare activitatile !!?? Pe timpul regimului basescu boc codurile penale si proced penala au fost trecute prin asumarea raspunderii guvernului !! ce discutii in societatea civila, ce comisie de la venetia,....ce parlament !!!! A fost mai bine atunci !!??
      • Like 0
    • @ Ionel
      check icon
      Vad ca folosesti in mod abuziv ochelarii de cal...n-am comparat prin prisma performantelor guvernul actual cu cel condus de basescu(boc a fost doar o paiata),tu introduci elemente fara nici o legatura pentru a justifica jumatatile de adevar...adica in parazit ce-a trait toata viata ca angajat al statului trebuie sa fure 200000 de euroi pentru a fi bagat in seama(dosar penal si toate cele) pe cand in privat nu exista limita ?Uau...deci furtul nu mai e furt daca nu depaseste o anumita limita pentru loazele ce dorm la ghisee si-n birouri pe salarii marite?De fapt de ce sa ne miram?Ce putea fata mintea unor radulescu,cosma,nitotero?
      Si daca societatea a dormit la in moment dat politrucii actuali vor sa-i interzica trezirea,interesanta perspectiva...Perspectiva asta de capsunar multumit cu putin nu-ti face bine...si cu ce esti tu mai bun decat basistii din perioada respectiva?
      • Like 2
    • @ Ionel
      Gion check icon
      Mai postacul lu' tata. mai Ionele mai, cum te pricepi tu mai taticule la albit jeguri.... Eu te intreb un singur lucru, e normal ca niste CONDAMNATI sa faca legi? E normal ca niste agramati, cocalari sa faca legi?
      Chiar daca raportam la cati ani vrei tu 5, 10, 15, 22.5, tot peste pesedeul tau dam.
      Acum ca de obicei mergi la caserie sa iti iei solda.
      PS : postacii intra tot la categoria bugetari?
      • Like 1
    • @ Ionel
      "Rolul pedepsei penale este de reeducare si reintegrare in societate." FALS ! COMPLET FALS !
      ---
      art. 52 alin. 1 Cod penal precizând: „Pedeapsa este o măsură de constrângere şi un mijloc de reeducare a condamnatului. Scopul pedepsei este prevenirea săvârşirii de noi infracţiuni”.
      ---
      Alin. 2 al 52 din Codul penal „Prin executarea pedepsei se urmăreşte formarea unei atitudini corecte faţă de muncă, faţă de ordinea de drept şi faţă de regulile de convieţuire socială”.
      ---
      Vorbiti in necunostinta de cauza, pacat ! Una este formarea unei atitudini corecte fata de munca, fata de ordinea de drept, fata de regulile de convietuire sociala, alta insemna reeducare !
      Nu stiti ce insemna reeducare, nu mai folositi cuvinte pe care nu le intelegeti. Si NU MAI CONFUNDATI scopul cu metoda.
      Oameni ca Dv. faca acum legi si din aceasta cauza ies asa de dezastruase !
      • Like 0
    • @ Iulian Neagu
      Gion check icon
      Domnule Neagu, va raciti gura de pomana. Userul Ionel este un binecunoscut postac pesedist. El are niste taskuri de indeplinit in mediul online. Tipul clasic de lingau.
      • Like 1
  • Uitandu-ne la aceste propuneri, o suspiciune rezonabila (care merge dincolo de orice indoiala, ca sa-i fac pe plac mitraliorului) este ca cei ce le-au facut au mult prea multe marsavii de acoperit. Asa incat, intrand putin in spiritul acestor sarbatori, le doresc atat lor, cat si inculpatului tariceanu si condamnatului penal dragnea - la multi ani! Cat mai multi si cu executare de aceasta data!
    • Like 2
  • Daca-i lasam in parlament asta vor face la nesfirsit.
    Poti lupta cu mijloace democratice impotriva unei legi, a doua, trei, zece, insa nu putem lupta la nesfirsit impotriva tuturor legilor lor !
    Nu-i mai putem lasa sa se joace cu legile !
    • Like 6

Îți recomandăm

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult