Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Frenezia sângelui. Cine îi mai oprește

Liviu Dragnea - Călin P. Tăriceanu - Mihai Tudose

Foto: Octav Ganea/ Inquam Photos

Parlamentul României a devenit în ultimele zile un DraculaLand, un parc al ororilor, menit să bage spaima în oameni. Nu e zi lăsată de la Dumnezeu să nu vedem un nou monstru născut de mintea fertilă a parlamentarilor din PSD, ALDE și UDMR.

Senatorii și deputații Puterii trăiesc în aceste zile o adevărată frenezie a sângelui. Rechini mari sau pești mici, toți se îmbulzesc să sfâșie câte o halcă din carcasa Justiției. Din această foșgăială dementă, până și cei mai fanatici telespectatori ai programului de guvernare își pun înfiorați mâinile la ochi. Nu pentru asta i-au votat. Imaginile sunt atât de explicite, că s-au zburlit până și guguștiucii utili care cereau să li se arate lor cum va fi afectată independența Justiției de reforma lui Liviu Dragnea. Doar ticăloșii direct interesați continuă să recite la televizor punctajul de la partid, că legile sunt bune, „aveți încredere în noi”.

Cu creionul chimic muiat în salivă, Florin Iordache este imperturbabil. Acest sfinx al ticăloșiei eficiente notează și execută cu zel contabil toate ororile venite de la colegii lui, parlamentarii.

- Bună ziua.

- Bună ziua.

- Cu ce să vă servim?

- Eu aș dori un abuz în serviciu.

- Să fie mai bine făcut?

- Eu aș dori o mărturie mincinoasă.

- Să fie în sânge?

Rând pe rând, au trecut pe la această matroană a legilor Justiției toți membrii grupului infracțional organizat. S-au făcut reduceri pentru grupurile mai mari, cum a fost zilele trecute când 675 de aleși foști și actuali au scăpat de conflictul de interese și de incompatibilități. O domnișoară provenind dintr-o familie penală de tradiție a pus grațioasă cireașa pe tort, propunând nici mai mult, nici mai puțin un amendament care, în traducere liberă, spune că dacă iei șpagă pentru tata nu se pune: nu faci pușcărie.

Am spus-o de mai multe ori: NU poți face reforma Justiției împotriva beneficiarilor. Mărturisesc că am greșit. Fraza e corectă, însă buna credință ne-a făcut să credem că beneficiarii ar fi magistrații și justițiabilii, adică cetățenii care intră într-o sală de judecată. Nu, ultimele zile ne-au confirmat că singurii beneficiari sunt membrii grupului infracțional organizat din Parlament și sponsorii lor. Singura lor grijă este să-și albească rapid cazierele, să dezincrimineze infracțiunile pentru care ar face pușcărie, să caroteze DNA-ul, să-și subordoneze procurorii, adică să-și asigure un viitor liber, fericit și îndestulat. Sunt în stare să demoleze țara ca să rămână cu libertatea și cu banii pe care i-au făcut în anii de capitalism primitiv, în care au jefuit metodic statul.

Or, asta nu se poate negocia!

Singura modalitate de răspuns la blitzkrieg-ul PSD-ALDE-UDMR în Justiție este respingerea integrală a întregului proiect. Orice fel de negociere sau de înțelegere pe amendamente - din partea opoziției, a președintelui, a CSM, a organizațiilor de magistrați - nu înseamnă altceva decât a valida acest proces profund vicios. Este ca și cum ai sta la discuții cu un borfaș dacă să-l lași să intre pe geam sau pe ușă. Întregul demers este lovit din start de nulitate, în condițiile în care el nu pleacă de la prezumția de bună credință. Nu pot să facă reforma Justiției niște condamnați sau inculpați în dosare penale. Este ca și când i-ai permite unui pușcăriaș să-și construiască singur pușcăria, eventual cu tot cu tunelurile de evadare. Acest proces trebuie amânat prin orice mijloace, atâta timp cât partidele aflate la putere nu găsesc oameni mai credibili decât Florin Iordache, Șerban Nicolae, Eugen Nicolicea, Cătălin Rădulescu sau Steluța Cătăniciu. Iar câtă vreme PSD și ALDE vor fi conduse de Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, reforma Justiției va fi în permanență susceptibilă că servește de fapt intereselor penale ale celor doi. Prin urmare, orice reformă în legislația penală venită din partea cuplului Dragnea-Tăriceanu este o nenorocire din start.

Ce urmărește Liviu Dragnea? Dincolo de rezolvarea dosarului/ dosarelor, pentru Liviu Dragnea, e o chestiune de supraviețuire politică să pună Justiția împăiată la picioarele Partidului. În sinea lui, crede că e singura modalitate prin care poate demonstra că mai are sânge în el, că nu e un șef slab, că nu e momentul să i se ia gâtul. S-ar putea să fie însă prea târziu... Mihai Tudose i-a luat Guvernul și se pregătește de câteva luni să-i ia și partidul.

Cine îi mai oprește? Există puține modalități prin care PSD și ALDE pot fi oprite să legifereze, mai ales că, împreună cu UDMR, se bucură de o majoritate lejeră în Parlament. Președintele Iohannis are căi limitate de a se opune. Va retrimite legile la Parlament, dar majoritatea PSD-ALDE-UDMR nu este obligată să le modifice nici măcar cu o virgulă. Poate să le atace la Curtea Constituțională, dar CCR, sub Valer Dorneanu, este o instituție care joacă pe mâna PSD. Poate să ceară ajutorul Comisiei de la Veneția, dar nu există niciun fel de obligație pentru PSD și ALDE să asculte de cineva - nici de stradă, nici de magistrați, nici de Bruxelles, nici de Departamentul de Stat al SUA.

Și atunci care este soluția? Din păcate, ea se află tot la Partid. Recte la Partidul Social Democrat. Doar acolo, în interiorul Partidului, Liviu Dragnea poate fi oprit. Doar printr-o presiune a partidului profund, pusă pe Comitetul Executiv, se mai poate schimba ceva. Primarii și consilierii PSD din țară nu sunt fericiți nici ei cu situația în care i-a pus Liviu Dragnea și garda lui pretoriană din Parlament. Poporul pesedist nu a votat un program de guvernare prin care se deschid pușcăriile și se amnistiază fapte penale. Este o furie mocnită în teritoriu. Mulți parlamentari mârâie pe la colțuri, nemulțumiți că sunt puși cu toții în aceeași oală cu colegii lor penali. Nu vă închipuiți ce efect are presiunea publică pusă pe fialialele locale ale PSD, de la oraș la comună! Ce fac oamenii aceia la Sibiu de o săptămână, protestul lor tăcut, schimbă implacabil Partidul de la bază spre vârf. Unii pesediști vor ajunge să înțeleagă că nu pot merge în aventura în care îi duce Liviu Dragnea dacă nu vor să se sinucidă politic. Așa începe schimbarea. Însă fiecăruia îi este frică să ridice primul piatra. Veți vedea că o dată cu primul lider cu greutate din PSD care va cere public renunțarea la catastrofalele legi ale Justiției, mulți pesediști vor schimba imediat discursul. Cereți-le parlamentarilor, primarilor, consilierilor, șefilor de organizații din localitățile dvs. să se pronunțe pe subiect. Nu pot sta cu capul în nisip în timp ce țara se surpă în jurul lor.

Da, la fel ca în 1989, ne punem speranța că Revoluția va veni tot de la unul sau unii din Partid... Acum câteva zile m-am dus să-mi încarc cartela de transport public. Doamna din ghereta RATB m-a privit lung.

- De 30 de lei, am cerut.

Doamna s-a apropiat de geamlâc.

- Puneți-mi 30 de lei pe cartelă, am insistat eu, crezând că nu mă aude.

M-am apropiat și eu, văzând că, de dincolo de geamul de sticlă doamna încerca să-mi spună ceva. Când distanța dintre noi s-a scurtat până la limita secretului de stat, doamna de la bilete m-a întrebat conspirativ:

- Ce ziceți, scăpăm de Dragnea?...

Oamenii au intuiția formidabilă să pună întotdeauna exact degetul pe rană.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • f bine , aveti dreptate , sintem o tara de lasi
  • Like 0
 • Am fost si sunt un om ce se opune violentei .Vad insa ca , cu pacifisti ca mine, n-o sa mai apucam noi ,,primavara" ! E cazul sa iesim in strada si sa nu-i mai slabim ! Sa ne luam tara inapoi, s-o curatam de lichele si sa respiram in sfarsit ,aer curat !
  • Like 0
 • Nu pot fi opriti prin mijloacele clasice.
  Nu exista decat 2 variante: 1. greva generala pina la alegeri anticipate; 2. o noua revolutie (sangeroasa, ca "Maidan" sau nu; depinde de Guvern si PSD.)
  Orice alta varianta e sortita esecului cu astia.
  Cine refuza solutiile dure, ii sprijina. Indirect.
  Tare mi-e teama ca alegand altii, vor relua aceste legi.
  Centrul unic de comanda secreta din Romania, e setat pe furt. Si sprijinit masiv de Moscova. Acolo (la centrul de comanda secreta din Romania) trebuie intervenit rapid si dur. Si este imposibil. SRI si SIE ii sunt subordonate.
  In rest, blablabla.
  • Like 0
 • Stimati cititori , cred in continuare ca aceasta situatie grava , de mare exceptie , in care se gaseste Romania ,se poate rezolva numai prin iesirea masiva a populatiei in strada ! Numai forta strazii poate sa scoata gasca de hoti , care a pus mana pe putere , din Parlamentul Romaniei . . La situatii de exceptie se impun masuri de exceptie . Forta strazii , poate determina in mod democratic alegeri anticipate . O alta solutie nu consider ca poate rezolva in totalitate situatia actuala a Romaniei . Din pacate , cred ca majoritatea romanilor nu constientizeaza ca tara a ajuns pe mana borfasilor si nu ar trebui sa accepte aceasta stare de fapt !
  • Like 1
  • @ Gheorghe Plesnila
   Teoretic dar imposibile sunt mai multe moduri de a scăpa de nemernici pentru că, după FOARTE LUNGI 28 de ani, au ajuns să creadă că sunt pur și simplu lipiți, sudați de fotoliile din Parlamentul României și de cele din ministere, primării, prefecturi, etc. Au devenit inamovibili și prin faptul că au adunat și ei ceva acolo care trebuie apărat de legile ”lacome și invidioase” parcă special inventate pentru bandiți ca ei. Da, FORȚA STRĂZII este unica căreia nu-i poate sta nimic în cale dacă ea se ridică la cifra de 1,5 milioane în toată România. Cu doar 50 % în stradă, din numărul celor care i-au votat, împotriva lor nici jandarmii nu au ce face. Într-o țară unde PM și mulți alți miniștrii sunt corupți, unde 3/4 din membrii parlamentului sunt corupți, anti români și rău intenționați, unde unii judecători sunt corupți, unde capii Bisericii Ortodoxe Române sunt corupți de strălucirea aurului, unde medici, profesori, polițiști, generali ai armate române sunt corupți, unica soluție da, aceasta este : SĂ IEȘIM ÎN STRADĂ CÂT MAI MULȚI. No hai !
   • Like 0
 • check icon
  Prea...optimist, d.le Florin... Eu nu văd altă soluție decât aceea ca, în situația unor alegeri anticipate (sau viitoare) - NICI UNUL dintre actualii politicieni să nu mai aibă dreptul de a accede în parlament. Un gen de tabula rasa deci...
  Da, știu că e imposibil...
  • Like 0
 • Daca aceasta justitie ar fi reactionat cum trebuia, conform legilor tarii,acum aceste puslamale nu mai erau in libertate sa o atace.Daca acest popor ii trageau la raspundere inca de la inceput,acum derbedeii acestia nu s-ar mai erija in stapinii poporului,umilindu-l si furindu-l dupa bunul lor plac.Ce am semanat aia culegem !Suntem in mare niste impotenti plingaciosi,puturosi cu mina intinsa dupa pomana,fara sa ne gindim la ce le lasam copiilor nostrii.
  • Like 1
 • Excelent scris.
  • Like 1
 • O natiune nu e definita de cativa, ci de cei multi, si un popor de 81% pasivi imbecili mamaligari bolsevici, cu memorie de retardat, ce voteaza de 30 de ani urmasii celui mai criminal sistem politic din istorie trebuie si merita sa dispara cat mai urgent. Nu mai este timp, demult a fost prea tarziu pt. a se mai putea face ceva. Incepand de la iliescu toti politicienii romani ai acestui popor fara caracter ne-au dus spre pieire. Vom fi singurul popor din istorie ce va disparea din cauza prostiei si pasivitatii. in 20 de ani la noi si in 15 la bulgari rromii vor fi majoritari. Niciodata romanasii nu au avut initiativa si nu au inceput nimic "de jos", ca natiune, au depins intotdeauna de conducatori, sunt o turma de oi care s-a indreptat in orice directie i s-a spus "de sus", o natiune de executanti. Ultimul sa stinga lumina.
  • Like 3
 • Eu cred ca saracu Iodache nu realizeaza ce face, atat e de naiv si bleg
  • Like 0
  • @ Babilon Gabi
   Ioan check icon
   Cum de il puteti vedea naiv. cand a facut totul pentru a ne arata ca e un mare idiot?
   • Like 0
 • Stefan cel Mare ridica o manastire la Razboieni dupa o grea infrangere in fata turcilor. "Pentru pacatele mele am pierdut lupta" scria el catre apus. Au pierit atunci oameni unul si unul, luptand pentru credinta in Hristos si tara, in aceasta ordine. In 1989, un acord al celor mai puternici, permite o schimbare de sistem in lagarul socialist Pentru Romania, istoria este resetata, printr-o minune Dumnezeu da o sansa oropsitilor din est. 28 de ani mai tarziu ne trezim facuti praf si pulbere de noi si ai nostri. Euforia "revolutiei" se transforma intr-o goana pentru inavutire a majoritatii. De la vladica pana la opinca, fiecare dupa puteri. In toata aceasta perioada, majoritatea a tacut complice cu gandul strict la binele personal. Nu a fost interesata de gunoiul de pe strada ce sa mai vorbim de mersul lucrurilor in societate. Unii au emigrat cand au vazut ca totul merge din rau in mai rau. Am observat ca majoritatea celor care au ales sa plece pe alte meleaguri ar fi continuat sa o duca bine si in Romania. Oameni de o anumita conditie, sort of speak. Categoria celor muncitori sau descurcareti si-au vazut de viata lor, fara sa aiba preocupari in legatura cu declinul societatii in care traiesc. Pragmatici, au schimbat societatea. De ce sa-si complice viata......De victimele sistemului si de soarta lor numai Bunul Dumnezeu stie. Alesii neamului sunt un rezultat si nu cauza. Dupa cum bine a spus marele Stefan..... Asta intr-o tara in care se dracuieste mai mult decat se respira, unde nimic nu scapa fara a fi bestelit ori spurcat. Un sfant a indraznit sa-l intrebe pe Dumnezeu in rugaciune:"De ce ingaduiesti Doamne ca poporul sa aiba conducatori atat de rai?
  PENTRU CA ALTII MAI RAI NU AM GASIT!
  • Like 2


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult