Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Codist, invitat, asistentă TV, postac, moralist: 5 ocupații noi care ar trebui să intre în nomenclatorul de meserii din România

Se cuvine ca nomenclatorul de meserii din România să fie actualizat în concordanță cu noile realități ale pieței muncii. Ce ocupații noi ar trebui oficializate:

Codist

Italienii au meseria de codista, grație unei idei a lui Giovanni Cafaro, care a transformat-o în afacere. Contra unui onorariu de 10 euro pe oră, dl. Cafaro stă în locul tău la coadă. Asta e! După sarmale și kürtőskalács, străinii ne-au înregistrat și acest produs tradițional. Iar la noi chiar sunt mulți codiști din pasiune. Unde văd o coadă, hop și ei. Pentru că sunt băgăcioși și locvace, în nomenclatorul de meserii i-aș pune undeva între aglomeratoriști (cod CAEN 812121), ghemuitori (cod 733207) și valorificatori glande (cod 827112) salivare. Sunt antrenați să lucreze în echipă încă de pe vremea lui Ceaușescu („Eu mă așez la coadă, tu du-te să vezi ce se dă”). Dar există și codiști de nevoie, nu doar de plăcere. Deoarece statul nostru încurajează statul la coadă, cele mai bune cozi sunt la Fisc și la Poștă; acolo sigur vei avea parte de tratamentul complet, cu insulte, geamlâc trântit în nas, funcționare acre și nelipsiții tovarăși de bine care se bagă în față doar să întrebe ceva. Șoferii știu că cele mai bune cozi le prinzi în mașină, pe orice șosea din această țară fără șosele. Totuși, cei mai fericiți codiști rămân cei care prind loc în față când se bagă moaște.

Invitat

Este o meserie nouă, apărută ca urmare a exploziei de televiziuni de-a lungul și de-a latul țării. Invitarea unui vorbete în platou este cea mai ieftină metodă de a umple spațiul de emisie. Formați la locul de muncă, invitații permanenți nu se pricep la ceva anume, dar au păreri competente și avizate despre orice. Îi găsești vorbind uneori la mai multe televiziuni de știri deodată. Nu obosesc niciodată. Pot vorbi cu același aplomb și despre rapiță, și despre politică, și despre gaura din stratul de ozon. Logoreea lor te lasă cu gura căscată și cu ochii lipți de ecran. Astfel, meseria de invitat seamănă cu cea de aburitor plută (cod CAEN 814107), dar mai ales cu cea de hipnotizator (cod 347404). Nu toți invitații combat de amorul artei. Când au scopuri impure, vorbind în numele unei entități superioare (șef fazanerie, cod CAEN 122110) care trebuie spălată, meseria lor aduce cu cea de confecționer colace si centuri de salvare (cod 814103 ) și cu cea de înnobilator in și canepă (cod 826105).

Asistentă TV

În nomenclatorul de meserii din România, meseria de asistentă face o mare nedreptate tinerei generații de venerice care umple studiourile TV seară de seară. Există în tabel meseria de asistent de cercetare in bacteriologie, microbiologie, biochimie, farmacologie (cod CAEN 254202) și cea de călitor scule (cod 812304 ), dar trebuie să admitem că acestea nu acoperă decât o mică parte din aria de competențe a unei asistente TV. Probabil la cererea telespectatorilor, există în nomenclator meseria de decontaminator (cod CAEN 311601), ceea ce puteți face și dumneavoastră acasă, folosind o simplă telecomandă.

Postac

Postacul este vărul alfabetizat la calculator al șoșonarului. Prin anii '90, activismul politic se făcea „door-to-door” (de unde și achiziționarea a nenumărate perechi de „șoșoni” la începtul campaniei electorale), acum „se postează”. Ce? Orice, de la punctaje primite de la departamentele de comunicare ale partidelor, la atacuri la rubricile de comentarii ale articolelor de ziar sau pe paginile de Facebook. Postacii sunt combativi până la violență verbală și, adesea, lipsiți de orice rațiune. În presa care lasă comentariile „la liber”, zona de dezbatere de la subsolul articolelor este deseori monopolizată de fumigenele postacilor, drept care putem plasa această meserie undeva între arzător email (cod 822309) și afumător carne (cod 741107).

Moralist

Ruda intransigentă a postacului, moralistul este un om căruia totu-i pute și ține să-ți spună asta ori de câte ori are ocazia, cu predilecție la televizor sau în spațiul virtual. I se mai spune și deontolog. Nimic nu merge bine, toți sunt proști și merită un perdaf. Subspecia moralistului este moralistul de Facebook, acel „prieten” care din senin amenință că îi șterge din lista lui pe toți cei care nu corespund unui criteriu moral sau estetic bine definit (Cine are cărarea pe mijloc nu mai are ce căuta în lista mea, eu tolerez multe, dar nu se mai poate așa ceva…). Meseria de moralist are ceva din cea de predicator (cod 348003) sau cea de albitor pastă hârtie (cod 814204). Dacă te pune Michiduță să-i răspunzi, pregătește-te să te usture, căci moralistul are abilitățile formidabile ale unui preparator boia ardei (cod 827303 ) sau pe cele ale unui preparator ulei de copite (cod 827109).

Primiți cu îngăduință acest text rezultat din studierea listei meseriilor oficiale din România. El este un simplu tricotaj manual executat de un împletitor nod papură (cod CAEN 742406).

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Amuzant cum, combinand descrierea "Invitatului" cu cea a "Moralistului", obtinem una bucata Cristian Tudor Popescu, coleg autor fondator, cu ale sale pareri referitoare la tenis, cinematografie si evenimente sociale egal de cvasi-avizate. Sa fie un mic atac mascat? Sau nu v-a trecut prin minte acest aspect?
    #oops
    • Like 0
  • Diana N. check icon
    Italianul codist a avut o iniţiativă care ar putea avea succes, mai ales că, aşa cum observaţi, există oameni care stau la coadă cu drag, care socializează şi îşi umplu astfel ziua. Foarte tare idee!
    • Like 0


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Vlad Petreanu_

În 1990, după ce lucrase într-o fabrică, Vlad Petreanu s-a angajat la un ziar, unde avea un salariu echivalentul a aproape 90 de dolari. Banii îi ajungeau, spune el, să își cumpere un pachet de țigări - la vremea respectivă fuma - și o cola pe zi, „și abia mă descurcam să mănânc ceva”.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon „La bani mărunți” cu Sergiu Manea, CEO BCR. Podcast amplificat de Republica

Sergiu Manea, care a preluat în urmă cu cinci ani conducerea celei mai mari bănci din România, a povestit că primul său salariu, o sumă echivalentă cu mai puțin de 80 de dolari, l-a primit în septembrie 1994. Se angajase înainte de terminarea facultății pe o poziție entry level, ca referent, la Banca Română pentru Dezvoltare, la Biroul de bănci corespondente, care azi se cheamă „financial institutions”.

Citește mai mult

Fetiță la laptop

Situația se poate schimba în orice moment și școli aflate acum în scenariul verde sau galben pot trece de pe o zi pe alta în scenariul roșu, dacă în cadrul lor vor fi confirmate 3 cazuri de Covid. (Foto: Guliver/ Getty Images)

Citește mai mult