Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

55% dintre părinți vor ca școala să înceapă față în față, 31% în sistem hibrid, iar 14% exclusiv online. Sondaj al Ministerului Educației

Băiat cu ghiozdan în spate

Foto: Guliver Getty Images

Un sondaj dat publicității luni de Ministerul Educației și Cercetării arată că majoritatea părinților, 55%, își doresc ca școala să înceapă față în față, aproape o treime (31%) în sistem hibrid, iar 14% exclusiv online. 

Cele mai mari temeri ale părinților sunt legate îmbolnăvirea elevilor din cauza nerespectării regulilor de igienă de către cei mici, de faptul că școala nu poate realiza distanțarea fizică, dar și de posibilitatea ca unii părinți să își trimită copiii la cursuri, deși pot prezenta simptome.

Astfel, peste 60% dintre părinți se tem că elevii nu pot respecta distanța și normele de igienă, 48% că școala nu va putea crea distanța necesară între copii, iar 42% că părinții nu vor avea o atitudine responsabilă. 

Părinții preferă desfășurarea anumitor materii în aer liber, atunci când este posibil, cu scopul de a menține distanțarea fizică. O altă măsură adecvată din punctul de vedere al părinților este cea de formare a unor grupuri distincte de elevi și limitarea interacțiunii cu alte grupuri, limitând astfel posibilitatea de răspândire a COVID-19.

Părinții se simt mai încrezători să își trimită copiii la școală în condițiile în care unitățile de învățământ comunică transparent și eficient cu părinții și aplică cu strictețe reguli clare de igienizare și abordare a cazurilor de îmbolnăvire, arată sondajul realizat în perioada 26 iulie – 3 august 2020, de către MKOR Consulting în parteneriat cu Unitatea de Cercetare în Educație din cadrul Centrului Național de Politici și Evaluare în Educație, pe un eșantion de 1.067 de respondenți.

În situația în care se va opta pentru organizarea cursurilor mixte, prin alternarea cursurilor față-în-față cu cele la distanță, mai mult de 9 din 10 părinți sunt de părere că anumite materii trebuie predate prioritar în timpul orelor față-în-față.

Matematica (94%) și limba română (92%) sunt materiile pentru care optează aproape toți părinții elevilor din clasele primare, pentru a fi predate în cadrul cursurilor față-în-față. Poziția a treia în topul priorităților părinților este ocupată de limbile străine (64%), în timp ce la polul opus se află dezvoltarea personală (25%) și educația fizică (17%). La gimnaziu, 96% dintre părinți cred că matematica ar trebui predată față în față, 88% că limba română ar trebui predată față în față, iar 59% că limbile străine ar trebui predate în același mod.

La fel ca în cazul celorlalți părinți, majoritatea părinților elevilor de liceu sunt de părere că limba română (88%), matematica(78%) și

limbile străine (51%) trebuie predate prioritar în timpul cursurilor față-în-față. Limba română devine însă cea mai importantămaterie pentru predarea față-în-față.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Parerist check icon
    55% dintre părinți vor scoala fizica, iar 60% dintre părinți cred ca nu se pot respecta regulile de igiena. Eu de aici deduc ca la vreo 33% (15% minim) dintre părinți li se rupe de respectarea regulilor de igiena.
    • Like 1
  • Chiar mă întreb de ce atâtea proteste și reclamații din partea Comitetului Național al Părinților și a Consiliului național al Elevilor referitor la siguranța Covid în școli, Toată vara am văzut copilași duși de părinții lor la mare, în înghesuiala aceea infernală, cu distanțare max. 0,5 metri, fără mască. Toată vara am văzut la mare și la munte, în stațiuni, adolescenți țupăind fără mască în aceeași înghesuială, pe banii și cu aprobarea părinților. Ba chiar unul din părinții elevilor de la Vaslui infectați cu Covid era foarte supărat pe DSP că a stricat vacanța copiilor. Plus grupurile mari de adolescenți, fără mască, fără distanțare de pe străzi, de prin parcuri. Și în tot acest răstimp Consiliul Național al Părinților a dormit liniștit. Iar când a fost anunțată începerea școlii nu am auzit ca aceste Consilii Naționale (?)- al Părinților și al Elevilor să-și fi anunțat intenția de a ajuta cu adevărat la menținerea distanțării în școală și în afara ai, măcar la poarta școlii, unde știm cu toții ce fel de distanțare este. Și atunci pot să cred în logica acestui protest? Să ni se dea și să ni se facă, asta poate spune oricine, dar dacă vor schimbare să înceapă cu ei înșiși.
    • Like 2


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult