Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

55% dintre părinți vor ca școala să înceapă față în față, 31% în sistem hibrid, iar 14% exclusiv online. Sondaj al Ministerului Educației

Băiat cu ghiozdan în spate

Foto: Guliver Getty Images

Un sondaj dat publicității luni de Ministerul Educației și Cercetării arată că majoritatea părinților, 55%, își doresc ca școala să înceapă față în față, aproape o treime (31%) în sistem hibrid, iar 14% exclusiv online. 

Cele mai mari temeri ale părinților sunt legate îmbolnăvirea elevilor din cauza nerespectării regulilor de igienă de către cei mici, de faptul că școala nu poate realiza distanțarea fizică, dar și de posibilitatea ca unii părinți să își trimită copiii la cursuri, deși pot prezenta simptome.

Astfel, peste 60% dintre părinți se tem că elevii nu pot respecta distanța și normele de igienă, 48% că școala nu va putea crea distanța necesară între copii, iar 42% că părinții nu vor avea o atitudine responsabilă. 

Părinții preferă desfășurarea anumitor materii în aer liber, atunci când este posibil, cu scopul de a menține distanțarea fizică. O altă măsură adecvată din punctul de vedere al părinților este cea de formare a unor grupuri distincte de elevi și limitarea interacțiunii cu alte grupuri, limitând astfel posibilitatea de răspândire a COVID-19.

Părinții se simt mai încrezători să își trimită copiii la școală în condițiile în care unitățile de învățământ comunică transparent și eficient cu părinții și aplică cu strictețe reguli clare de igienizare și abordare a cazurilor de îmbolnăvire, arată sondajul realizat în perioada 26 iulie – 3 august 2020, de către MKOR Consulting în parteneriat cu Unitatea de Cercetare în Educație din cadrul Centrului Național de Politici și Evaluare în Educație, pe un eșantion de 1.067 de respondenți.

În situația în care se va opta pentru organizarea cursurilor mixte, prin alternarea cursurilor față-în-față cu cele la distanță, mai mult de 9 din 10 părinți sunt de părere că anumite materii trebuie predate prioritar în timpul orelor față-în-față.

Matematica (94%) și limba română (92%) sunt materiile pentru care optează aproape toți părinții elevilor din clasele primare, pentru a fi predate în cadrul cursurilor față-în-față. Poziția a treia în topul priorităților părinților este ocupată de limbile străine (64%), în timp ce la polul opus se află dezvoltarea personală (25%) și educația fizică (17%). La gimnaziu, 96% dintre părinți cred că matematica ar trebui predată față în față, 88% că limba română ar trebui predată față în față, iar 59% că limbile străine ar trebui predate în același mod.

La fel ca în cazul celorlalți părinți, majoritatea părinților elevilor de liceu sunt de părere că limba română (88%), matematica(78%) și

limbile străine (51%) trebuie predate prioritar în timpul cursurilor față-în-față. Limba română devine însă cea mai importantămaterie pentru predarea față-în-față.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Parerist check icon
    55% dintre părinți vor scoala fizica, iar 60% dintre părinți cred ca nu se pot respecta regulile de igiena. Eu de aici deduc ca la vreo 33% (15% minim) dintre părinți li se rupe de respectarea regulilor de igiena.
    • Like 1
  • Chiar mă întreb de ce atâtea proteste și reclamații din partea Comitetului Național al Părinților și a Consiliului național al Elevilor referitor la siguranța Covid în școli, Toată vara am văzut copilași duși de părinții lor la mare, în înghesuiala aceea infernală, cu distanțare max. 0,5 metri, fără mască. Toată vara am văzut la mare și la munte, în stațiuni, adolescenți țupăind fără mască în aceeași înghesuială, pe banii și cu aprobarea părinților. Ba chiar unul din părinții elevilor de la Vaslui infectați cu Covid era foarte supărat pe DSP că a stricat vacanța copiilor. Plus grupurile mari de adolescenți, fără mască, fără distanțare de pe străzi, de prin parcuri. Și în tot acest răstimp Consiliul Național al Părinților a dormit liniștit. Iar când a fost anunțată începerea școlii nu am auzit ca aceste Consilii Naționale (?)- al Părinților și al Elevilor să-și fi anunțat intenția de a ajuta cu adevărat la menținerea distanțării în școală și în afara ai, măcar la poarta școlii, unde știm cu toții ce fel de distanțare este. Și atunci pot să cred în logica acestui protest? Să ni se dea și să ni se facă, asta poate spune oricine, dar dacă vor schimbare să înceapă cu ei înșiși.
    • Like 2


Îți recomandăm

Fetiță la laptop

Situația se poate schimba în orice moment și școli aflate acum în scenariul verde sau galben pot trece de pe o zi pe alta în scenariul roșu, dacă în cadrul lor vor fi confirmate 3 cazuri de Covid. (Foto: Guliver/ Getty Images)

Citește mai mult

Scoala din valiza

„Educația digitală nu înseamnă neapărat distanțarea între copil și profesor. Și aici îmi vine în minte un alt exemplu: profesorii dintr-o școală din Ialomița, care au devenit dependenți de copiii pentru a putea să folosească mijloacele digitale și s-au apropiat de copii”.

Citește mai mult

Andreas Lier - BASF

„Mă duc aproape în fiecare dimineață cu bicicleta la birou, pe o distanță de 3-4 km, în timp ce vecinii mei adoră să-și conducă SUV-urile, să stea în ambuteiaje, să polueze aerul, lăsând o amprentă mare de carbon doar pentru a se simți foarte confortabil și a afișa simboluri de statut social”, dezvăluie Andreas Lier, CEO al BASF România, într-un interviu pentru Republica.

Citește mai mult

O afacere cu cânepă

Ionuț a plecat în India în toamna lui 2017 ca să viziteze cele șapte orașe sfinte. A luat această decizie după un an și jumătate în care a lucrat pentru o companie elvețiano-britanică din Praga, unde ajunsese ca proaspăt absolvent al unui masterat în Olanda, care nu și-a găsit nimic de lucru în țară.

Citește mai mult

Andrei Pitis

Andrei Pitiş, unul dintre cei mai cunoscuţi oameni din industria locală de IT, a investit până în prezent în 15 startup-uri, după ce în 2018 a demarat un proiect prin care vrea să ajute 100 de români să ajungă milionari în euro din startup-uri în tehnologie.

Citește mai mult