Foto: Guliver Getty Images
Un sondaj dat publicității luni de Ministerul Educației și Cercetării arată că majoritatea părinților, 55%, își doresc ca școala să înceapă față în față, aproape o treime (31%) în sistem hibrid, iar 14% exclusiv online.
Cele mai mari temeri ale părinților sunt legate îmbolnăvirea elevilor din cauza nerespectării regulilor de igienă de către cei mici, de faptul că școala nu poate realiza distanțarea fizică, dar și de posibilitatea ca unii părinți să își trimită copiii la cursuri, deși pot prezenta simptome.
Astfel, peste 60% dintre părinți se tem că elevii nu pot respecta distanța și normele de igienă, 48% că școala nu va putea crea distanța necesară între copii, iar 42% că părinții nu vor avea o atitudine responsabilă.
Părinții preferă desfășurarea anumitor materii în aer liber, atunci când este posibil, cu scopul de a menține distanțarea fizică. O altă măsură adecvată din punctul de vedere al părinților este cea de formare a unor grupuri distincte de elevi și limitarea interacțiunii cu alte grupuri, limitând astfel posibilitatea de răspândire a COVID-19.
Părinții se simt mai încrezători să își trimită copiii la școală în condițiile în care unitățile de învățământ comunică transparent și eficient cu părinții și aplică cu strictețe reguli clare de igienizare și abordare a cazurilor de îmbolnăvire, arată sondajul realizat în perioada 26 iulie – 3 august 2020, de către MKOR Consulting în parteneriat cu Unitatea de Cercetare în Educație din cadrul Centrului Național de Politici și Evaluare în Educație, pe un eșantion de 1.067 de respondenți.
În situația în care se va opta pentru organizarea cursurilor mixte, prin alternarea cursurilor față-în-față cu cele la distanță, mai mult de 9 din 10 părinți sunt de părere că anumite materii trebuie predate prioritar în timpul orelor față-în-față.
Matematica (94%) și limba română (92%) sunt materiile pentru care optează aproape toți părinții elevilor din clasele primare, pentru a fi predate în cadrul cursurilor față-în-față. Poziția a treia în topul priorităților părinților este ocupată de limbile străine (64%), în timp ce la polul opus se află dezvoltarea personală (25%) și educația fizică (17%). La gimnaziu, 96% dintre părinți cred că matematica ar trebui predată față în față, 88% că limba română ar trebui predată față în față, iar 59% că limbile străine ar trebui predate în același mod.
La fel ca în cazul celorlalți părinți, majoritatea părinților elevilor de liceu sunt de părere că limba română (88%), matematica(78%) și
limbile străine (51%) trebuie predate prioritar în timpul cursurilor față-în-față. Limba română devine însă cea mai importantămaterie pentru predarea față-în-față.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.