Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

55% dintre români sunt dispuşi să accepte un loc de muncă cu salariul mai mic, pentru mai multe momente de calitate cu copiii. Clipele alături de familie, prețioase ca aurul

joaca - familie - getty

(Foto Guliver/Getty Images)

– Mami, dar tu când te joci cu mine?

– Mai am puțină treabă, dragul meu, și apoi ne jucăm...

Dialogul ne este familiar multora dintre noi. Petrecem prea puțin timp cu copiii noștri, timp prețios, în care să ne conectăm cu ei cu adevărat, să lăsăm deoparte totul și să ne alăturăm jocului lor. Iar statisticile în domeniu sunt relevante. Un sfert dintre părinții care au participat la un studiu european au admis că sunt prea ocupați pentru a petrece timp cu copiii lor, din cauza activităților și presiunilor din viața de zi cu zi.

Cercetarea, la care au participat 2.000 de familii, a arătat că programul îndelungat de la serviciu, orele petrecute pe drumul către și de la muncă îi extenuează pe mamele și tații care simt constant că nu își petrec suficient timp cu cei mici. Mai mult, timpul mediu petrecut împreună de membrii unei familii, fără a fi distrași de altceva, precum un gadget, este de doar 34 de minute pe zi. În zilele de la sfârșit de săptămână intervalul crește, dar încă rămâne redus - puțin peste trei ore într-un weekend întreg.

Mulți dintre părinții care lucrează peste 10 ore pe zi ajung să renunțe la salarii bune pentru a petrece timp de calitate cu copiii. Un alt studiu, de data aceasta făcut în România anul trecut, arată că 55% dintre români sunt dispuşi să accepte un loc de muncă mai cu salariul mai mic, dar care să le ofere mai mult timp liber. Iar faptul că oamenii aleg să petreacă timp prețios în familie şi că se preocupă de viaţa lor şi de ceea ce-şi doresc va avea cu siguranţă un impact asupra noilor generaţii, este convingerea sociologilor.

Pe de altă parte, cercetări efectuate în Statele Unite au ajuns la concluzia că pentru copii jocul este o activitate de bază, la fel ca și somnul, astfel că acesta ar trebui să fie mult mai prezent în viețile noastre, susțin experții, avertizând că o viață lipsită de joc poate duce la creșterea riscului de apariție a unor boli legate de stres.

Nevoia de a petrece timp cu cei dragi îi determină pe oameni să caute locuri unde să se poată simți bine alături de familie. Oferta este tot mai bogată de la an la an, iar la o simplă căutare pe internet apar zeci de oferte. Sunt numeroase locuri de joacă indoor în București, centre educaționale și oferte de ateliere sau cursuri pentru copii, la care sunt încurajați să participe și părinții. Jocuri de tip escape room, arene de laser tag, săli de escalade, parcuri de distracție în aer liber, parcuri de aventuri sunt doar câteva dintre locurile unde ne putem petrece ore prețioase în weekend, cu familia, pe tot parcursul anului.

Timp prețios împreună

La aproximativ 12 kilometri de centrul Capitalei, în Pantelimon, în județul Ilfov, se află „Ferma animalelor”, o afacere de familie, gândită ca ceva între o grădină zoologică și o fermă, unde copiii pot vedea animale domestice și se pot simți ca la țară. Deschisă în 2009, prima fermă parc de animale domestice din România a pornit inițial cu o suprafață de 1.500 de metri pătrați, și a ajuns în prezent la 40.000 de metri pătrați. 


(Foto Facebook/Ferma animalelor)

Aceasta se află lângă lângă Ferma de Lapte din orașul Pantelimon, unde locuiesc câteva sute de văcuțe, care dau zilnic peste 5.000 de litri de lapte. Cifra de afaceri a fermei de văcuțe a fost în 2017 de 5,7 milioane de lei, în creștere cu 20% față de anul anterior.

(Foto Guliver/Getty Images)

În compania animalelor, copiii devin mai deschiși, mai comunicativi şi mai prietenoşi, spun părinții.

Un alt loc unde copiii pot petrece timp alături de familie este Orășelul Cunoașterii, situat în cartierul Pajura din București. Spațiul este structurat pe opt zone de descoperiri, iar fiecare zonă are grupate experimente din domenile precum fizică, matematică, logică, ecologie. Noțiunile abstracte pot fi înțelese astfel mai ușor de către oricine. În cadrul Orășelului Cunoașterii se desfășoară constant ateliere interactive de știință pentru copii, dar și programe pentru profesori. În primii patru ani de existență, sărbătoriți anul trecut, Orășelul Cunoașterii a fost vizitat de aproximativ 50.000 de copii, părinți și profesori. În medie timpul petrecut la o vizită este de două ore și jumătate. Aici s-au organizat până acum peste 1.000 de ateliere, fiind abordate teme de astronomie, fizică, chimie, cinematografie, istorie, mecanică.

(Foto Facebook/Oraselul cunoașterii)

De ce e prețios timpul petrecut alături de cei dragi? Aceste momente ne ajută foarte mult la dezvoltarea relației părinte-copil, iar asta depinde de perspectiva fiecărei familii, legată de timp liber, conectare, modalități de joacă. „Noi ne conectăm cel mai bine atunci când călătorim împreună, când stăm în aer liber și explorăm, când suntem prin păduri, pe dealuri, pe malul unei ape, la cort sau într-o rulotă. Atunci ne simțim liberi, cu adevărat. Acelea sunt spațiile de joacă pe care le iubim”, spune Miruna Tîrcă, blogger și consultant în dezvoltare comunitară.

„Abuzați de timpul petrecut de la suflet la suflet!”

Într-o lume în care suntem prea ocupaţi cu lucruri care nu contează cu adevărat, adesea ajungem să tăiem din agenda zilnică exact ceea ce este important: timpul pe care ni-l acordăm nouă înşine şi copiilor noştri, observă Mirela Horumbă, psiholog şi psihoterapeut cu drept de liberă practică, acreditat de Colegiul Psihologilor din România.

(Foto Guliver/Getty Images)

„Este important să ne gândim la timpul de calitate ca la un moment de rezonanţă emoţional pozitivă. Acest nou domeniu al parenting-ului este de fapt o parte din psihologia dezvoltării copilului şi este necesar să nu o scoatem din context şi să îi dăm alte valenţe”, explică Mirela Horumbă. Mulţi aşa-zis specialişti în parenting confundă aceste momente cu activităţi pe care „trebuie” să le facem împreună cu copilul. Nu este nici pe departe vorba de aşa ceva, spune Horumbă. Mulţi părinţi sunt speriaţi că,după ce au o agendă atât de încărcată, mai au de făcut încă ceva, o altă sarcină suplimentară, lucru care îi face să fie rezistenţi şi să renunţe din start, urmând apoi momentele de vinovăţie. Momentele de rezonanţă emoţional pozitivă se pot obţine integrându-le în viaţa noastră de zi cu zi. Orice activitate poate fi transformată într-una aducătoare de plăcere sau bucurie. Avem acum un dublu beneficiu: rezolvăm şi sarcinile domestice, şi petrecem şi timp de calitate împreună, iar suplimentar oferim modele comportamentale sănătoase copilului, explică ea.

„Timpul de calitate este fundamental în relaţia părinte-copil, este acea relaţie în care copilul se simte «văzut emoţional»de către părinte, este important pentru acesta, deoarece adultului îi pasă de el într-o manieră pozitivă. Altfel spus, este timpul pe care îl petrecem de la suflet la suflet, fără a mai ţine cont de rolurile sociale care au o fișă a postului «atribuită». Suntem pur şi simplu oameni şi ne bucurăm unii de alţii, cu fiecare prilej pe care îl avem la dispoziţie. Aşa că propun să abuzăm de acest timp de calitate cât mai mult”, ne încurajează psihologul Mirela Horumbă.

Articolul pe care l-ați citit face parte dintr-o campanie susținută de marca de cafea L'OR. Descoperă acum în magazine noile capsule de aluminiu L'OR, create special pentru a se potrivi aparatului tău Nespresso®.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Este surprinzător procentul dacă este real. Spun real în sensul că acei părinți se gândesc cu adevărat la educația, la viitorul copiilor lor și nu la o pauză pentru ei în primul rând. Copiii noștri oricum sunt mai norocoși decât copiii din alte țări. Sunt mai norocoși fiindcă la noi este tradiția ca bunicii să joace un rol important în creșterea și educația...nepoților.
    • Like 0
  • Dan Dan Dan Dan check icon
    Romanul a ajuns sa lucreze in Romania, pe banii lui facuti afara, fara salariu; doar asa sa zica ca are un job in Romania. Un Angajator mai nenorocit decat cel Roman, eu nu am gasit nici in Etiopia. Romanul pleaca in Strainatate deoarece s-a saturat sa fie Sclav la niste Jeguri de oameni, agramati, inculti si lipsiti de bun-simt.
    • Like 0
  • Dan Dan Dan Dan check icon
    Sa te joci cu Copilul tau, cum o faceai la varsta lui e cea mai mare bogatie a omului. Nu e la indemana oricui. Pe mine nimic nu ma face mai fericit. E un dar de la Dumnezeu, sa intri conectat 100% in sufletul si mintea copilului tau. E minunat !
    • Like 0
  • De multe ori am senzația că sociologii și psihologii nu sunt ancorați în realitate, lumea lor fiind desprinsă din utopie . Sociologic și psihologic nu vorbim despre o societate românească dezvoltată deci comparația cu SUA sau UE este cel puțin copilăroasă ! Cultura generală și cea educațională în România nu acoperă nici 50% din cetățeni , așa că despre paralelisme sau asemănări nu putem discuta dar ce poate fi discutat este diferența de mentalitate , anii de comunism infect ceauşist și apoi socialism iliescian a lăsat urme de lipsuri nu numai educaționale ci și financiare .
    • Like 0
  • Ne-confirmativ!
    • Like 0
  • 55% vor asta?! Okay.
    What about 45%?!
    Aproape jumatate.
    Ne-confirmativ!
    Si care este "frumusetea" sa stai cu "piticul" daca nu ai de niciunele!?
    Stupid!
    • Like 0
  • Mi-am facut un calcul, in bani, cat din venitul familiei se duce pe: afterschool, pachete la munca, lipsa organizarii de acasa pt ca sunt plecata prea mult timp si fac cumparaturi haotice. aprox 25%. Si nu, nu am babysitter sau vreo tanti la curatenie.
    25% din venitul nostru as cheltui mai putin daca as schimba job la 6 ore. Cu calculele in mana am cerut sefului program de 6 ore - am fost refuzata: ca nu pot crea un precedent in firma ca si altii au cerut. Am cautat interviuri - de 2 ori mi s-a zis ca ma vor dar nu pt 6 ore. Perseverez.
    Din pacate e important si angajatorii sa inteleaga ca un angajat linistit va da mai multa performanta, ca daca lucrez 6 ore nu imi mai iau pauza de pranz sau sa fiu cu grija sa fug sa iau copilul, etc.

    Cu aceleasi calcule am decis sa ne mutam langa scoala copilului si la 30min de job (cu metrou). Cele 20-30min economisite dimineata, 20-30min economiste seara, se revad in tonusul familiei dar si in buget.
    • Like 1
  • Timp de calitate se poate petrece cu copiii si in drum spre scoala (gradinita) sau acasa in timpul treburilor casnice, implicandu-i si pe ei in activitati simple (sataie legumele si zarzavaturile, sa faca prajiturele, sa faca ordine in camera lor). Putem discuta despre ce s-a mai petrecut, despre cartile citite, despre filmele, spectacolele si serialele vazute, despre jocuri (reale sau pe calculator). Sunt mama a trei baieti (maturi acum) si bunica, dar consider ca am reusit sa ii cresc bine in conditiile in care am lucrat mai mult decat cele opt ore zilnic (am fost cercetatoarein biochimie- munca mea presupunea prezenta mea in laborator, uneori pana la ore tarzii, sau deplasari in alte localitati pentru accesul la aparatura pe care nu o puteam gasi in laboratoarele din Cluj sau la documentatia care nu o puteam gasi in bibliotecile din Cluj, ore de lectura de specialitate, pana la ore tarzii din noapte...). Va dau un exemplu despre cum am reusit sa ii obisnuiesc sa citeasca carti cu placere. Bineinteles ca atat eu cat si sotul meu le citeam zilnic, cel putin seara, chiar si dupa ce au invatat sa citeasca. Uneori cand aveam cateva minute libere le continuam lectura si ziua, cand ajungeam la un "punct culminant" al actiunii le spuneam ca trebuie sa fac de urgenta ceva (de exemplu mancare), dar daca sunt curiosi pot continua lectura ei cu voce tare pentru a putea auzi si eu continuarea, pentru ca si eu sunt foarte curioasa sa vad ce se mai intampla. De asemenea copiii vedeau ca si noi citeam zilnic pentru placerea noastra, sau "lecturi profesionale". Cu nepotica noastra ne vedem mai rar pentru ca nu locuim in aceeasi localitate, dar parintii ei isi gasesc timpul pentru a se bucura impreuna de clipele copilariei, care trec repede si nu se mai intorc. Atunci cand vine la noi, facem toate lucrurile impreuna, atat treburile gospodaresti si din gradina, dar si jocuri, lecturi, experimente stiintifice accesibile ei, vizionare de spectacole, vizite la muzee si expozitii, joaca in locuri amenajate atat indoor cat si outdoor.
    • Like 1
    • @ Catalina Ghitulescu
      Catalina, in ultimii 30 ani s-au schimbat multe pe piata muncii, uita-te la ce viata au copii tai:
      - multe firme/sefi desi platesc pt 40 ore pe sapt. asteapta ca angajatul sa fie la job de la 9 la 19, zilnic.
      - transportul in orase a devenit din ce in ce mai greoi. Sotul la 22 ani traversa in 30 minute bucurestiul din berceni la sediul din Baneasa, la 40 ani traversa in o ora 30 min la o firma pe o strada vecina.
      - costurile cu mutatul s-au ridicat colosal. Acum 15 ani sa vand locuinta curenta si sa cumpar alta langa noul job/noua scoala m-a costat doar taxele notariale (400-500 euro, venitul familiei pe luna) - acum a aparut si impozitul pe vanzare -2% (3%) asa ca e mai dificil de relocat langa un job nou. Si mai dificil e de gasit un loc intr-o scoala buna, in noua zona.
      -tehnologic, viata profesionala a devenit mult mai dinamica. Mai exact niciunul din colegii de facultate nu a mai folosit cele invatate la scoala dupa 2-3 ani. Asta inseamna efort personal si studiu, certificari (ok, online, gratuite unele) dar inseamna studiu si efort, adica timp.
      -presiunea consumerista a societatii, ce duce la cheltuieli in plus si unii nu stiu sa ii faca fatza (da, suntem paria familiei ca nu avem tv, eu ca mama am stat ceva ani fara mobil, copilul la scoala nu are mobil, nu avem masina, avem aprt. mic si nu ne-am luat o casa mai mare desi ne-am permite ) .
      Acestea mananca 3-4 ore din viata, zilnic. 3-4 ore mai putin pt fiecare parinte, din timpul alaturi de copil. Si fara precedent, fara sa vedem alternativele,ne e f. greu - sunt una din norocoasele ca pot lua cate 1 luna de concediu fara plata, dar multi colegi de birou nu pot din limite financiare dar si "sociale" (sotul meu insa doar cateva zile de concediu fara plata poate lua ...)
      • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult