Sari la continut

De șapte ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

8 ani de la asasinarea lui Boris Nemțov, omul care l-a înfruntat direct pe Putin

S-au împlinit opt ani de când Boris Nemţov (cel care l-a înfruntat direct pe Putin) a fost asasinat. Se întâmpla cu doar o zi înainte să organizeze un mare miting al opoziției ruse.

◾ Un politician reformist și fost vicepremier al Federației Ruse, Nemţov a fost probabil cel mai dur critic al lui Vladimir Putin după Aleksandr Litvinenko (ofițer al serviciilor secrete ruse FSB omorât în noiembrie 2006 prin otrăvire cu poloniu) până la apariția în viața politică a societății ruse a lui Aleksei Navalnîi.

Boris Nemțov

◾ Pe 27 februarie 2015, într-o noapte friguroasă de vineri spre sâmbătă, Boris Nemţov, însoţit de tânăra sa prietenă ucraineană Anna Durițkaia, tocmai se întorcea acasă de la un restaurant, traversând podul Bolșoi Moskvoretski din apropiere de Kremlin. O maşină în care se aflau patru persoane a oprit chiar în vecinătatea lor. Asasinul l-a împuşcat în spate cu câteva focuri de armă pe politicianul de opoziţie.

◾ Şocul declanşat în rândul societăţii ruse de acest asasinat demonstrativ asupra unui lider politic a fost puternic. Ancheta menită să elucideze asasinatul comis asupra lui Nemţov a ajuns rapid la concluzia că autorii faptei ar fi fost ceceni. După ce prezumtivii făptaşi au fost arestaţi, unul s-a sinucis cu o grenadă. Ulterior, Zaur Dadaiev, ofiţer în cadrul serviciilor de securitate cecene, a recunoscut că l-a ucis pe Nemţov, fiind condamnat, în 2017, la 20 de ani de detenţie. Complicii săi au primit pedepse între 11 şi 19 ani de închisoare. Cu toate acestea, procuratura din Moscova nu a reușit nici până în prezent să-i identifice pe cei care au comandat crima și care le-ar fi promis asasinilor cel puţin 15 milioane de ruble pentru execuție, adică echivalentul a peste 210.000 de euro la acel moment.

◾ Vladimir Putin a încercat să elimine subiectul definitiv de pe agenda publică, declarând la sfârșitul lui 2020 că „totul este clar în ceea ce privește uciderea lui Nemțov". „Atât făptașii cât și cei care au organizat crima au fost găsiți”, a spus Putin la acea vreme. Numai că liderul de la Kremlin nu a dat însă și numele celor care au comandat asasinarea lui Boris Nemțov.

Probabil ar fi trebui să se uite în oglindă.

◾ Cu 17 zile înainte să fie asasinat, Boris Nemțov și-a anticipat moartea într-un interviu pentru cotidianul Sobesednik, citat de BBC, precizând că îi e teamă că Putin îl va ucide pentru opoziția sa, mai ales față de anexarea ilegală a Crimeei și față de faptul că a spus în repetate rânduri că războiul din estul Ucrainei reprezintă o agresiune a Rusiei la adresa ţării vecine. „Sunt împotriva războiului. Nu vreau să vină pungi de cadavre la Moscova, Yaroslav sau Sankt Petersburg. Nu vreau ca mamele, soțiile sau copiii noștri să plângă. Ce vrea să realizeze Putin? Ucraina să ne fie inamic, vrea o nouă cortină de fier, sancțiuni? Poporul rus nu câștigă nimic din toate astea”, spunea Boris Nemțov în 2014.

◾ Boris Nemţov a încurajat actorii civici din Federația Rusă, a crezut în societatea deschisă, a apărat valorile liberale, a îndrăznit să țină piept abordărilor totalitare ale FSB-ului (fostul KBG), s-a opus agresiunii imperialiste împotriva Ucrainei și a plătit cu viaţa.

◾ Nemțov a încercat să își asume rolul unui reformator, nu al unui profitor, numind regimul condus de Vladimir Putin drept [o tiranie cleptocratică].

◾ De personalitatea fostului politician rus amintesc în prezent pieţe din Washington, Vilnius sau Kiev. Asta înseamnă că, deși Putin a reușit să-l omoare fizic pe Nemţov, l-a făcut mai viu ca niciodată în conștiința oamenilor.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Bloc operator Sanador

Când intri într-o astfel de „navă spațială” numai ca să o vizitezi, te gândești că următorul pas în tehnologie nu e foarte departe: specialiștii consultați în prezent de la distanță, prin videoconferință, vor fi prezenți în sală sub formă de hologramă. Sau, de ce nu- se vor teleporta pentru a-i asista pe colegii lor, când aceștia le solicită sprijinul.

Citește mai mult

Angajat dându-și demisia

Atunci când vorbim despre costul pierderii unui angajat, avem două categorii de costuri: există costurile hard, respectiv costurile soft. Costurile hard sunt în general cele care se referă la cheltuieli vizibile, directe și tangibile, lucruri care se pot măsura material foarte ușor, lucruri pe care le identificăm cu toții foarte ușor. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult