89 de echipe de elevi de liceu și gimnaziu au recreat în lumea Minecraft cetatea Alba Carolina și situl arheologic din Alba Iulia, în cadrul concursului Minecraft pentru Educație. Copiii au avut de reprodus cât mai fidel zidurile exterioare ale cetății folosind algoritmi pentru structurile care se repetă și au trebuit să își arate calitățile de programare cu blocuri sau în JavaScript, utilizând MakeCode. Totodată ei au încercat să își imagineze o clădire din viitor, din anul 2118.
„Am văzut o emulație în concurs. Toate proiectele mi s-au părut formidabile, am avut norocul să văd 89 de proiecte, toate formidabile. Și dacă aș fi putut le-aș fi premiat pe toate, pentru că am putut să simt, prin felul în care și le-au prezentat, că elevii au muncit, că au fost entuziasmați. Pe lângă programare, cred că au învățat câteva elemente din istorie, au învățat elemente de arhitectură, au învățat ceva despre România și și-au exersat creativitatea și viziunea”, a spus Gabi Barna, președintele Fundației EOS care a organizat, cu sprijinul Microsoft România, concursul Minecraft pentru Educație.
Copiii învață în joacă lucruri serioase
Considerat de către copii irezistibil, iar de către părinți o pierdere de vreme, jocul Minecraft a început să fie utilizat la nivel internațional, în varianta sa educațională, pentru predarea noțiunilor de programare, dar și de matematică, de fizică sau de chimie. Fundația EOS a început din acest an să îi învețe pe profesorii români de informatică să folosească Minecraft drept resursă educațională și să reușească astfel să le predea, în joacă, lucruri serioase elevilor lor. Acreditate de Ministerul Educației, cursurile se desfășoară în cadrul programului Alt Viitor, finanțat de Microsoft România.
Elevi la Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” din Râmnicu Vâlcea, Nathaniel Drăgușin și Radu Calomfirescu au aflat despre concursul Minecraft pentru Educație de la profesoara lor care a urmat cursurile de Minecraft pentru Educație organizate de Fundația EOS. S-au înscris și au câștigat categoria destinată elevilor claselor a XI-a și a XII-a.
Au învățat să programeze în Java pentru concurs
„M-am înscris din nostalgie, am jucat mult Minecraft în clasele V-VIII, dar din liceu nu am mai jucat. Eu și colegul meu ne cunoșteam unul altuia punctele tari, așa că eu m-am ocupat mai mult de programare, iar el, fiind mai creativ, de design”, spune Nathaniel, care își dorește un viitor în computer science. Au lucrat la proiectul lor vreme de trei săptămâni, între trei și șase ore pe zi. „Am avut opțiunea să programăm folosind blocuri sau Java. Am ales clar Java un program pe care nu îl știam, tocmai pentru a putea să îl învățăm”, spune Nathaniel.
Concursul a avut patru categorii - pentru elevii claselor a V-a și a VI-a, pentru cei ai claselor a VII-a și a VIII-a, pentru cei ai claselor a IX-a și a X-a și pentru elevii din ultimele clase de liceu.
„Ne-am chinuit cinci zile și de abia în ultima zi am reușit. Nu ne-am dat bătuți, pentru că am vrut să câștigăm”
Bogdan Radeș și Bogdan Ichim, de la Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Petroșani, unde au pus și bazele unui club de robotică, au câștigat categoria destinată claselor a IX-a și a X-a.
Ca să reușească să reproducă cetatea au studiat-o pe Google Street View și au învățat Java - un limbaj de programare în care nu mai lucraseră până atunci.
Premiul pentru elevii claselor a VII-a și a VIII-a a fost obținut de Radu Morar și Cătălin Lazăr, de la Școala Gimnazială „Constantin Brâncuși”, din Cluj, în timp ce cei mai tineri câștigători au fost Alexandru Călin și Roberto Dumitrescu, de la Colegiul Național „Nicolae Titulescu” din Slatina.
„Cel mai greu ne-a fost să facem zidurile, ne-am chinuit cinci zile și de abia în ultima zi am reușit. Nu ne-am dat bătuți, pentru că am vrut să câștigăm”, povestește Roberto.
Prima ediție a Concursului Minecraft pentru Educație a fost lansată la finalul lunii octombrie, iar elevii au avut la dispoziție o lună să își realizeze proiectele. „Deja ne gândim la tema pentru următoarea ediție, unde cred că vom avea mai mulți participanți”, spune Gabi Barna.
O țară mai bună se construiește plecând de la un sistem de educație performant. Introducerea programării în procesul educațional deschide oportunități către joburi căutate și bine plătite și, mai mult decât atât, dezvoltă acele abilități care construiesc adulți ce pot face față unor provocări diverse: gândirea critică, rezolvarea unor probleme complexe și creativitatea. Platforma Republica vă prezintă oamenii care își doresc să schimbe felul în care învață copiii noștri. Susținem programul Alt Viitor, în care Microsoft România investește 1 milion de dolari. Este un proiect în care sunt implicate ONG-uri, 4500 de profesori și voluntari, o inițiativă care va sprijini dezvoltarea de competențe digitale pentru peste 11.000 de elevi. Îi veți cunoaște aici, le veți afla poveștile și veți vedea modul în care acești oameni pun umărul la construcția unui viitor mai bun pentru România.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.