Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

A fost odată un castan secular portughez în jurul căruia a fost construită o casă de doar 25 mp

Des.

Casa din jurul castanului se numără printre proiectele de arhitectură nominalizate la EU Mies van der Rohe Award 2022. 

Disclaimer: faptul că am introdus subiectul amenajării de mai jos sub formă de poveste nu îi scade în niciun fel gradul de funcționalitate și de adaptare la contextul prezent. Totuși, nu aveam cum să negăm aerul ludic, de basm simpatic / exercițiu de dicție, pe care o casă construită în jurul unui castan îl poate sugera. Totul se întâmplă în apropierea satului Vale Flor din nordul Portugaliei, pe un teren împânzit de castani și stejari, un cadru idilic pentru această casă perfect utilată și camuflată în mediul înconjurător.

Pentru arhitectul João Mendes Ribeiro a fost suficientă o primă vizită pe parcela casei, ca să decidă că impunătorul castan care îl aștepta acolo poate deveni o variațiune a unui genius loci real și natural. Ca urmare, proiectul și-a propus să fie cât se poate de neintruziv, să se muleze pe cromatica și morfologia copacului și a peisajului și să le protejeze deopotrivă.

Astfel, casa nu a fost ridicată direct pe pământ, ci este așezată pe o structură modulară ușoară, care lasă terenul să respire. În plus, geometria ei, formată din două cuburi cu latura de 4,1 metri, este decupată așa încât să lase suficient loc trunchiului și ramurilor castanului. Vitrajele generoase fac difuze delimitările exterior-interior și aproape că transformă peisajul într-o piesă a amenajării.

Materialul care îmbracă interiorul casei, de la placajele pereților până la mobilier, este lemnul de mesteacăn.

Organizarea interioară este guvernată de conceptul fă rai funcțional și confortabil din spațiul mic pe care îl ai. Cei 25 mp sunt împărțiți într-o zonă de serviciu (chicinetă, duș și toaletă) și o zonă de odihnă (un dormitor și un pat suplimentar aflat la mezanin), ambele conectate de o scară. Într-adevăr, din schemă lipsește clasicul living, pe care arhitectul l-a înlocuit cu un spațiu de meditație în fața ferestrelor uriașe, în cheia escapistă a construcției.

Pardoseala interioară este acoperită cu linoleum și ardezie.

Structura casei este creată în întregime din lemn de pin certificat și fixată pe stâlpi de 100×70 mm, cu bârne de susținere răspândite în ziduri, plafon și podea. Lemnul este acoperit cu plăci de OSB, iar între cele două materiale stau straturi de plută expandată, care asigură un nivel superior de izolație termică și acustică. Apropo, pluta este un material sustenabil, cu o amprentă de carbon negativă, așa că bifează și cerința eco a proiectului.

Lemnul din zidurile exterioare, acoperiș și platforma care înconjoară castanul este tratat termic, pentru mai multă rezistență la factorii de mediu și mai multă stabilitate. 

Cerințele de sustenabilitate și atenția pentru contextul natural au dus bugetul proiectului până la 2000 euro/mp. De reținut, însă, că designul casei din jurul castanului își propune să ofere un cadru mai uman și senzorial decât al caselor obișnuite, capabil să reflecte transformările naturii, textura și cromatica ei de-a lungul anului. Pe scurt, o legătură om-natură de care noi, locuitorii urbani, suntem privați 

Fotografii: José Campos

Articol preluat de pe desingnist.ro

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ion check icon
    Si camera copiilor?!
    • Like 0
  • Suuuperb....mi-ar place și mie așa o căsuță!!! Poate că ar ieși mai ieftina, totuși, aici, in România. Lansez un proiect, in satul Sinești, judetul Olt, la numărul 136 de pe șoseaua principala. Cine mă ajută să fac o căsuță simpla in curtea vechii case a bunicilor?...Ăla eu, ăla eu...adriana.negruti@gmail.com :)
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult