Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

A luat-o poliția, domne, pă nebuna aia dă Clotilda!

gunoi -

Doamna primar Clotilde Armand și-a ales ca imagine politică electorală Amazoana – femeia războinică. O ajută și fizicul. Dar și aplombul – dna Armand este și Alazoana, căci mânuiește fără ezitare o armă tare: fanfaronada.

Bineînțeles că ceea ce practică indivizii de la Romprest, lăsând gunoiul pe străzi, este șantaj cu luare de ostatici – locuitorii sectorului 1 al Capitalei. Faptul că nici prin gând nu le trece să rezilieze contractul cu Primăria, arată limpede cât de mănoasă e pentru ei afacerea tomberoanelor. Însă modul în care luptă cu Romprest dna primar este deliberat spectacular, dacă nu și eficient. Ne anunță mereu, într-un limbaj de trailer la un serial polițist, că este urmărită, amenințată, că i se taie cauciucurile mașinii, că un individ s-a repezit să-i dea cu pumnii în parbriz, și, că ea e foarte tare, nu se sperie câtuși de puțin: „Guys, sunteți tot mai penibili. Nu mă intimidați și nici nu voi ceda în fața amenințărilor voastre mafiote”, scrie pe net dna Armand, ceea ce e mai bine decât să încerce să spună. Ca să fie foarte clar cine e ea, mai publică și un selfie cu Laura Codruța Kovesi. 

Pe lângă plângerea penală către Parchet împotriva Romprest, dna Armand face și plângeri la poliție pentru agresiunile la care este supusă. Este dreptul domniei sale. Ar putea să reclame și manipularea pestilențială pe care o întreprind împotriva ei posturile RTV și A3 – dar unde? În calitate de cercetător al propagandei și manipulării, rețin însă, ca exemplu de manual, nu un moment tv, ci o „știre pe surse”, produsă de site-ul atașat celor două televiziuni, proputinist, prodragnist, proșoșocist și antieuropean pe față:

„Ultima oră. Clotilde Armand a fost dusă la poliție”. Așa arată titlul zisei „știri”. Dedesubt scrie: „Clotilde Armand, primarul sectorului 1, a fost dusă, cu o mașină a instituției, marți seara, la o secție de poliție din București. Armand este la secția 1 de poliție pentru a depune o plângere, după ultimele evenimente în care a deținut rolul principal”.

 Vă mai amintiți Radio Erevan, din vremea regimului comunist: „Răspundem ascultătorilor că da, este adevărat, numai că nu era tanc, ci bicicletă, și nu i s-a luat, ci i s-a dat”? Iată-l renăscut în această formă sinistră. Deci, faptul că dna Armand s-a transportat pe sine la poliție ca să depună plângere pentru amenințări și atacuri la adresa ei înseamnă, e clar, că a fost ridicată de poliție pentru vreo fărădelege, potrivit titlului „știrii”! Care conține și sintagma „Ultima oră”, menită să întărească prin urgență și excepționalitate, senzația de adevăr al arestării dnei Armand.

E posibil să întorci pe dos un fapt sub ochii publicului și să i-l vâri pe gât? Nu numai că se poate, dar e și recomandabil în manipularea masei: cu cât e mai grosolană contrafacerea, cu atât va fi înghițită mai cu poftă de un anume gen de inși. Ei selectează automat și magnifică ce le convine, ștergând pur și simplu restul, adică realul. După care, transmit din gură-n gură: „Ai văzut, domne, a luat-o în fine poliția pă nebuna aia dă Clotilda!”.

Iată că nu numai în mecanica cuantică e posibil ca două stări contrare să coexiste, funcționează și în Românica principiul lui Bohr: „Contraria non contradictoria sed complementa sunt”.

În schimb, nu funcționează, cel puțin pe strada mea, între bulevardele Grivița și Mihalache, afirmația dnei Armand „Vă garantez că așa ceva nu se va mai repeta”, deoarece n-are ce să se repete, căci starea de inamovibilitate a gunoaielor, de două săptămâni încoace, e neschimbată, doar putoarea și roiurile de muște sunt din ce în ce mai mari.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult