Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

A murit actorul Sebastian Papaiani

Actorul Sebastian Papaiani a încetat din viață marți dimineața, la vârsta de 80 de ani. În vara acestui an actorul a suferit un accident vascular.

Actorul a jucat în numeroase filme, rămânând în memoria cinefililor, printre altele, cu rolurile Plutonier Căpşună din seria „B.D'', Alecu din „Astă seară dansăm în familie'', Pompei din „Toamna bobocilor'' şi Ieremia din serialul de televiziune „Toate pânzele sus''. 

În ultima sa postare pe Facebook, pe 27 august, la două zile după ziua sa de naștere, actorul mulțumea pentru urări și scria că era prima dată când își petrecea ziua de naștere într-un spital. „Pentru mine, voi, oamenii obișnuiți, ați fost și veți rămâne marea mea iubire!”, a scris artistul.

Redăm integral ultima sa postare pe Facebook:

„Vă mulțumesc și vă sunt recunoscător pentru cuvintele și gândurile frumoase primite în ultimele zile ! E pentru prima dată când îmi petrec ziua de naștere într-un spital, dar, cu ajutorul acestui canal de comunicare, am avut impresia că am fost invitat la o petrecere surpriză unde, spre surprinderea mea, eu am ascultat tot timpul, iar voi ați vorbit tot timpul. Vă iubesc și sper că Dumnezeu să-mi dea posibilitatea să vă revăd cât mai curând, fiindcă pentru mine, voi oamenii obișnuiți, ați fost și veți rămâne marea mea iubire ! Vă îmbrățișez pe fiecare în parte, cu drag, Sebastian Papaiani”, a scris artistul pe rețeaua de socializare.

Câteva din filmele în care a jucat Sebastian Papaiani, într-o biografie realizată de Agerpres: ''Un surâs în plină vară'' (1963, regia Geo Saizescu; premiat la Mamaia, în 1964), ''Dimineţile unui băiat cuminte'' (1966, regia Andrei Blaier), ''Balul de sâmbătă seara'' (1967, regia Geo Saizescu), ''B.D. intră în acţiune'' (regia Mircea Drăgan, 1970), ''B.D. la munte şi la mare'' şi ''Brigada Diverse în alertă'' ( 1971, regia Mircea Drăgan), ''Ciprian Porumbescu'' (regia Gheorghe Vitanidis, 1972), ''Astă seară dansăm în familie'' (1972, regia Geo Saizescu), ''Cu mâinile curate'' (1972) şi ''Ultimul cartuş'' (1973), în regia lui Sergiu Nicolaescu, ''Ştefan cel Mare-Vaslui 1475'' şi ''Fraţii Jderi'' (regia Mircea Drăgan, 1974), ''Păcală'' (1974, regia Geo Saizescu), ''Toamna bobocilor'' (1975, regia Mircea Moldovan), ''Roşcovanul'' (regia Francisc Munteanu, 1976), ''Toate pânzele sus'' (1976, serial TV, regia Mircea Mureşan), ''Eu, tu şi Ovidiu'' (1977, regia Geo Saizescu), ''Iarna bobocilor'' (1977, regia Mircea Moldovan), ''Războiul de independenţă'' (1977, serial TV, regia Doru Năstase, Sergiu Nicolaescu, Gheorghe Vitanidis), ''Nea Marin Miliardar'' (regia Sergiu Nicolaescu, 1978), ''Ultima noapte de dragoste'' (1979, regia Sergiu Nicolaescu), ''Şantaj'' (1980, regia Geo Saizescu), ''Secretul lui Bahus'' (1983, regia Geo Saizescu), ''Ringul'' (1983, regia Sergiu Nicolaescu), ''Racolarea'' (1985, regia George Cornea), ''Liceenii'' (1986, regia Nicolae Corjos), ''Bani de dus, bani de-ntors'' (regia Al. Tocilescu, 2005), ''Păcală se întoarce'' (regia Geo Saizescu, 2006) şi multe altele. A jucat şi în serialele TV ''Numai iubirea'' (rolul Manole Tudose; 2004), ''Lacrimi de iubire'' (rolul Nea Tache; 2005), ''Nimeni nu-i perfect'' (rolul Domnul Predescu; 2008).

Sebastian Papaiani a fost decorat la 13 decembrie 2002 cu Ordinul național Serviciul Credincios în grad de Cavaler, alături de alți actori, „pentru devotamentul și harul artistic puse în slujba teatrului romanesc, cu prilejul împlinirii unui veac și jumătate de existență a Teatrului Național din București”.

Sebastian Papaiani era născut pe 25 august 1936 în Pitești.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    La mai mare, prietene!
    Dumnezeu să te țină aproape până ne-adunăm cu toții!
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult