Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

A murit un om, iubiți credincioși! Celor care s-au grăbit să arunce cu piatra

Răzvan Ciobanu

Foto: Facebook Răzvan Ciobanu

Îmi doresc o țară cu oameni care nu mai judecă atât de ușor o moarte și n-o mai consideră „meritată” prin prisma orientării sexuale.

Îmi doresc o țară cu oameni care nu se mai urăsc atât de mult între ei.

Îmi doresc o țară cu oameni care ar face bine să lase naibii râca și să facă ceva frumos și util pentru ei și pentru ceilalți.

Îmi doresc o țară cu oameni mai educați, că multe bube de aici pornesc.

Îmi doresc o țară cu oameni care nu-i mai blesteamă pe cei de la Colectiv și nu-i mai consideră sataniști ce meritau să moară.

Îmi doresc o țară cu oameni care prețuiesc iubirea în toate formele ei și-și văd liniștiți de umbra proprie, fără referendumuri stupide, ură, înjurături, etichete.

Îmi doresc o țară pe care mi-ar plăcea să o găsesc aici, nu în altă parte.

Dar eu sunt doar un naiv care își dorește o țară. O țară adevărată, nu o adunătură de oameni care-și scot ochii unul altuia, chiar în pline sărbători pascale, după ce ieri cu siguranță au trimis mesaje cu fericire, iubire, lumină, bunătate și alte atribute care sunt, pentru ei, doar înșiruiri anoste de litere...

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    Nici, nici.
    • Like 0
  • Eu inca nu am aflat cum e cu plagiatul prezentat aici: https://www.vice.com/ro/article/vbaajm/reactiile-romanilor-la-postarea-superficiala-a-unui-medic. Mai ales ca reactiile domnului doctor-autor nu sunt dintre cele mai tolerante. ba dimpotriva. Dar se pricepe la dat lectii de comportament!
    • Like 0
    • @ Valentin-Stefan Manea
      Alien check icon
      Ție chiar ți se pare plagiat chestia aia? Dacă scriu aici "spălati-va pe mâini după ce mergeți la privata și de doua ori pe zi pe dinți" se cheama plagiat?
      • Like 0
  • Filbert check icon
    Imi doresc o tara in care oamenii, indiferent de statut, talent, virsta, orientare sexuala, se comporta responsabil in societate. O tara in care oamenii nu pun in pericol viata altora indiferent de motiv sau circumstante. O tara in care nu exista statutul de 'persoana deasupra legii'. O tara in care omul nu pune propriile placeri, interese, cistiguri inaintea consecintelor asupra celorlalti si/sau asupra mediului, cind ia o decizie si intreprinde o actiune.
    • Like 1
  • Dorin check icon
    Multe din comportamentele astea vin din Imbecilitatea Ceaușisto-Comunistă . Mulți dintre noi nu au vrut sa evolueze.au rămas cu ce ia învățat Partidul .
    • Like 0
    • @ Dorin
      Pe tine nu a reusit nimeni sa te invete macar sa scrii corect! Mai cauta sa vezi de unde vine "imbecilitatea" !
      • Like 0
    • @ Adrian Vladut
      Dorin check icon
      Du-te la Palatul Victoria să vezi ce bine scris și citește PSD istă de frunte de acolo.Face parte din partidul pe care l-ai votat..
      • Like 0
    • @ Dorin
      La asa scriere, asa logica! Daca gramatica simpla n-o poti itelege, crezi ca lucrurile mai complicate iti intra in cap? Am votat cu Ratiu si niciodata cu PSD! Dar la studiile pe care le ai, stii totul si daca te remarca pesedeul, ministru al invatamantului ajungi!
      • Like 0
    • @ Adrian Vladut
      Dorin check icon
      Rațiu e dus de mult ,trăiești în trecut . Trezeștete.
      • Like 0
    • @ Dorin
      Invata sa scrii ca sa nu fii considerat... nu spun cum!
      • Like 0
  • OK! Dumnezeu să îl ierte pe acest creator de modă, homosexual, drogat și tatuat. Dacă am reținut corect, suntem fruntași în U.E. la numărul deceselor cauzate de accidentele rutiere. Iar pentru acest accident rutier consider că se face cam mul caz.
    • Like 3
  • Rucs Rucs check icon
    Societate perfecta nu exista. Am locuit o vreme in Paris (nu mult, 6 luni). Dar sunt in continuare apropiata de societatea asta, am si destui prieteni acolo. Daca ne uitam pe retelele de socializare franceze sau in presa online (si sectiunea comentarii), vedem acelasi nivel de frustrare ca in Ro. De ce? Nu e in Franta nivelul de trai de vreo 2 ori mai ridicat decat la noi? Nu e civilizatia lor mai incimentata, democratia de istorie mai lunga? Nu are legatura. Omul ramane adeasea nemultumit. Iar marile sale tristeti nu sunt cele generate de politica, ci de el insusi. Plus familie, boli, nerecunostinta, lipsa de dragoste etc. Iar cu Razvan Ciobanu... Da, carismatic, cu o franchete ce il facea placut, Dar un om trist, foarte trist (a si recunoscut ca a luptat cu depresia). As zice ca tristetea asta a venit si din mult zgomot, aroganta (o recunostea in alt interviu), din neimpacare cu sine, din goana dupa placere. Mi-as dori, sincer, ca adolescentii din jurul meu sa nu il ia totusi drept modelm in ciuda carismei sale si a dezinhibarilor care il faceau autentic. Pentru ca acesta e un drum sclipitor, pe alocuri placut, dar foarte trist. Si nu ma refer la homosexulitate. Ci la aceasta reteta nefericita de viata, cand omul traieste esentialmente pentru sine si placerile sale. Duce la daramare sufleteasca, iar, in ceea ce ii priveste pe altii, la neglijarea lor sau chiar cruzime fata de ei. Uitati-va la filmul ”The beach” cu Leo di Caprio. Asta e comunitatea pe care o vor unii tineri (eu am 36 de ani, as zice ca am vazut mai multe). E extraordinar filmul asta. Intr-un cadru tropical mirific, extrem de izolat. se aduna mai multi tineri. Muzica, petreceri, erotism, discutii foarte spirituale si destepte, tinerete, lipsa de griji, baie in ocean la apus etc. La un moment dat, un rechin il ataca pe unul din ei. Acela face cangrena. Comunitatea refuza sa il duca la spital, pentru ca riscau sa li se afle locul acela retras. Tanarul ranit, agonizand, urla noptile de durere. Tinerii ceilalti il expulzeaza departe de tabara lor. Il viziteaza, il hranesc, dar nu mai vor sa ii auda strigatele. Cam asa e ca societatea utopica a tinerilor. Cand iti faci atata vreme placerile si voia, la greu, nu prea mai raspunzi la strigatele din jur. Sunt oameni care mor de foame, dar preferi sa conduci un Porsche. Nu e si asta o maniera de a nu raspunde la strigatele din jur? Sau familie neglijata, batrani nevizitati, uitati la azile... Acum cativa ani, am fost cu bunica la spital, sectia neurologie (facuse un AVC). In cele cateva zile de spitalizare, am cunoscut multe cazuri. Unul din ele, al unui domn care mi-a zis ca isi astepta baiatul de mai multa vreme, dar acela il sunase sa amane din nou venirea, pentru ca urma sa se duca la mare.
    • Like 8
    • @ Rucs
      Mai scrie, Rucs!
      • Like 0
  • Hristos a Inviat! Domnule doctor, vă doriti o țară ca-n povești, sau una normală, civilizată, așezată, chibzuită și temeinică, cu valori umane si morale, pentru care multi dintre înaintașii noștri, bunici, părinți, si ai mei, și ai Dvs. au pus umărul, simplu, firesc, fără emfază? Mi-e teamă că, așa precum visează copiii, cu ochii deschiși, plini de uimire și speranță, ne vom refugia și noi în tărâmuri fermecate, precum Oz, Narnia sau Liliput. Țara la care visați, a existat, pentru puțin timp, cu adevărat, dar bețigașul fermecat al vrăjitorului malefic (egoism, sperjur, minciună, dezonoare, nepăsare, comunism) a făcut ca ea să aibă conturul tot mai tremurat, mai palid, mai inconsistent aproape de înfățișarea unei năluci descumpănite. Cu stimă și cu cele mai bune gânduri!
    • Like 3
  • Alien check icon
    Oamenii mor in accidente auto zilnic...
    • Like 2
  • Delia MC Delia MC check icon
    Domnule Doctor, atunci e simplu: plecați. E o contradicție în sine ce vreți dvs.
    Și mie mi-ar plăcea dar nu se poate. Am renunțat să mai sper așa ceva.
    • Like 4
  • Credinciosii adevarati stiu asta,
    • Like 3
    • @ Victorin Borsciov
      Delia MC Delia MC check icon
      Sunt de aceleași părere.
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult