Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

A star is born: Michelle Obama. Cel mai convingător discurs de până acum de la Convenția Democrată

Michelle Obama la Convenția democrată

Foto: Guliver Getty Images

În această campanie electorală nimic nu este și nu va fi conform tradiției. Nici convențiile naționale ale celor două partide dominante nu vor fi.

Adunarea generală a democraților a început pe 17 august, în orașul Milwaukee din statul Wisconsin și va dura patru zile.

Va fi exclusiv virtuală și lipsită de contact direct cu publicul.

În prima zi, pentru patru ore, s-au succedat vorbitori ale căror discursuri fuseseră preînregistrate și au fost toate, fără excepție, vizibil regizate și cosmetizate.

A lipsit feeling-ul de autentic și de „pe viu” și - prin absența spectatorilor și a reacțiilor lor - majoritatea textelor vorbite au sunat plat, banal, distant.

Principalii vorbitori din prima zi au fost guvernatorul Andrew Cuomo, senatorul Bernie Sanders și fosta prima doamnă a țării, Michelle Obama.

Mesajul principal al cuvântărilor a fost atacarea președintelui Trump și a temelor pe care el și suporterii lui le consideră elemente de succes dovedit.

Pentru Michelle Obama, Donald Trump este președintele greșit, nepotrivit pentru funcție, incompetent.

Bernie Sanders a riscat o comparație istorică asemuindu-l pe Trump cu împăratul Nero. Singura deosebire dintre ei, spune Sanders, este că - în timp ce Roma era în flăcări - Nero cânta la vioară, pe când actualul președinte joacă golf.

Nici o vorbă despre cine a aprins focurile din marile orașe, despre cine a asmuțit gloatele distrugătoare, despre cine organizează reluarea vandalizărilor și jafurilor în fiecare noapte de mai bine de două luni sau despre cine limitează intervenția forțelor de ordine, lucruri care se petrec exclusiv în orașele controlate de primari sau guvernatori democrați de extremă stângă.

Dintre care mulți au refuzat ajutorul forțelor federale sau gărzilor naționale, motivând că situația este sub control.

Imaginile televizate spun o altfel de poveste în Portland, New York, Seattle, Minneapolis și Los Angeles.

Donald Trump a fost declarat principalul vinovat pentru pandemie, pentru zecile de mii de oameni care au murit, sau pentru milioanele de oameni care și-au pierdut slujbele ca urmare a stagnării economice.

Convențiile naționale, organizate și ținute cu puține zile înainte de alegeri, au rostul de a face două lucruri: să motiveze propriul electorat pentru participare cât mai mare la vot și să expună convingător platforma cu care se înfățișează publicului partidul respectiv, pentru a convinge alegătorii nedeciși, independenți sau din partidul competitor.

Prima zi a convenției democrate nu a reușit decât în primul dintre cele două compartimente strategice și a repetat multe lucruri care au fost accesibile în presa dominant anti-Trump din ultimii ani.

A fost și un eveniment care a dat culoare și acesta a fost discursul lui Michelle Obama.

Beneficiind de o durată cel puțin dublă față de ceilalți vorbitori, doamna Obama a prezentat cu talent și nuanțe potrivite, un text bine scris și care a atins, de mai multe ori, accente de pasiune bine controlată și de expunere convingătoare.

Juristă de profesie, Michelle Obama are numai experiență politică indirectă, e adevărat dintr-o poziție de rândul întâi.

Dar speech-ul ei de la convenție, care a fost vizibil câștigător al spectacolului, arată că Michelle Obama are calitățile de a intra în politica mare, cel mai probabil nu peste mult timp și că are și calitățile prin care cineva bine intenționat poate aduce vindecări în evoluția suferindă a partidului democrat american contemporan.

Comparând-o pe Michelle Obama cu „steaua” partidului democrat din 2016, Hillary Clinton, sunt foarte vizibile calitățile prin care cea dintâi îi este superioară celeilalte foste primă doamnă: capacitatea de a comunica bine cu publicul, eleganța frazării, absența asperităților și stridențelor din discurs, o retorică superioară și un talent, probabil înăscut, de a se face ascultată.

Convenția republicană va debuta pe 24 august și întâlnirea directă cu un public restrâns se va ține la Charlotte, din statul Carolina de Nord.

În acea zi va avea loc nominalizarea echipei Donald Trump - Michael Pence pentru realegere.

Celelalte trei zile, destinate problemelor curente ale partidului, vor fi fără public și vor avea loc la sedii diferite.

Amândouă partidele au ales pentru convențiile lor naționale state care fac parte din lista scurtă a celor unde bătălia va fi de cea mai mare intensitate și de al căror rezultat depinde, în cea mai mare măsură, victoria finală: Wisconsin și Carolina de Nord.

Celelalte state „de luptă" sunt Michigan, Florida, Pennsylvania, Arizona, Georgia, Colorado, Minnesota, Nevada și Ohio.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Associated Press a verificat afirmatiile Madamei Omama in cuvantarea tinuta a conventia socialist/democrata si a gasit minciunile. Le puteti citi aici: https://thepoliticalinsider.com/michelle-obama-humiliated-as-ap-fact-checks-her-hard-on-immigration-talking-point/?utm_campaign=TPI08202020morning&utm_source=criticalimpact&utm_medium=email&utm_content=20986ecec89d6ff9a6473c7b9fa19141&source=TPICI

  Cred ca domnul Martin S. Martin are datoria sa scrie un nou articol.
  • Like 0
 • Eu nu prea înțeleg cum merge democrația asta americană, în care vedetele politice sunt fie copii, fie nevestele unor foști președinți. Îmi sună mai mult a dinastie decât a democrație.
  • Like 0
  • @ Nicu Buculei
   Michelle Obama este mai mult decat o nevasta de fost presedinte
   • Like 0
 • Paul check icon
  Nu confundati partidul republican cu populiștii isterici din jurul maimuțoiului portocaliu. Republicanii adevărați in marea lor majoritate realizează foarte bine cine e Trump, sunt reținuți însă din motive tactice. Trump aduce la vot indivizi care înainte nu votau, iar acum voteaza pentru republicani. Da, aceste voturi au un “miros” neplăcut însă câștiga alegeri atâta timp cât partidul își păstrează unitatea. A îl ataca pe Trump direct acum înseamnă spargerea partidului, și pe cale de consecință un lung șir de guvernări democrate in viitor. E mai avantajos sa îl lasi sa piardă pe barba lui pentru a “salva” partidul după aia. Trump a reușit sa sperie acea masa de indeciși cu tendințe republicane care de obicei înclina balanța la alegeri. Nu mai are șanse reale la un al doilea mandat.
  • Like 0
  • @ Paul
   E si nu e adevarat. In 2016 desi ca numar de voturi au castigat tot democratii (Hillary), spre deosebire de alegerile precedente, Gary Johnson si Jill Stein au strans 7 milioane de voturi fata de 2 milioane cat au strans ceilalti candidati din afara partidelor republican si democrat. Votantii celor doi enumerati mai sus, sunt mai de graba de centru stanga, sau altfel spus, nu au placut-o [e Hillary si in niciun caz pe Trump.
   Obama a avut 65.9 milioane de votanti vs 60.9 Romney si 2 milioane au votat altceva. Hillary a avut 65.8 milioane votanti vs. 62.9 Trump cu 7 milioane care au votat Jill Stein sau Gary Johnson.
   • Like 0
 • Michelle Obama if you`re smart ( were ) you should know to "not eat at Joe`s" ( metaphor from a suggestive cartoon ) the food is toxic. ( to much China waste ). To late darling now you should "dance" all your life hope the feet holds you until the end. Succes cu traducerea si cu aluziile !!!
  • Like 0
 • Dupa discursul dnei Obama, Trump a avut de comentat faptul ca acesta a fost inregistrat si ca a fost inregistrat acum ceva timp, pentru ca in discursul ei, vorbeste despre 150k decedati si acum sunt mai mult de 160k :).
  Familia Obama nu a venit rupta in fund la Casa Alba asa cum scriu unii mai jos, iar o mare parte din banii acumulati provin din cartile scrise. Pentru cine este interesat de fapte si nu de gargara de la FoxNews, exista informatii pe Forbes.
  • Like 2
  • @ Razvan Bunea
   Ba chiar au venit rupti in tur la Casa Alba.Kenyanul n-a avut niciodata vreun job,idem nevasta-sa.A fost “ community organizer”,adica un fel de mincator de kk sindical,” lupta” pentru integrarea negrilor violenti din South Chicago .Ca n-a reisit nimic se vede acum,aceeasi negri fura,se impusca intre ei si dau foc peste tot in Chicago.Job la privat?No way,Kenyanul a trait,dintotdeauna,pe bani publici,Adica a supt la tita statutului,asa cum sta bine unui socialist sadea. Cartile alea pe care le-a “ scris”,el si “ tovarasa lui de drum”,au fost scrisr dupa ce-a ajuns la Casa Alba,pina atunci nimeni n-avea habar cine-i Obimbo ,n-auzise nimeni de el.Acum,dpdv al “ politically correctness”-ului,alde Netflix si alte cimilituri socisliste se simt “ obligate” sa le cinte in struna si sa-i imbogateasca pentru niste timpenii de interviuri in care bat cimpii si la care nu se uita nimeni..Am ramas socat sa vad maculatura aia de carte scrisa de “Michael “Obama ,la vinzare,inclusiv prin tutungeriile din Romania.Chestia,in America,sta cam asa-se pleaca de la proverbul “ fool me once-shame on you,fool me twice-shame on me”.....a fost pentru proma si ultima oara cind Anerica a votat un colorat ca presedinte,desi cam toti stiu ce le poate pielea(vorbesc mult,avintat,dar nu fac absolut nimic,iar apoi se apuca de coruptie).......is not going to happen again
   • Like 2
  • @ antonioro
   Faptul ca tu spui niste lucruri, asta nu inseamna ca trebuie sa fie si adevarate. Uiti ca exista mijloace variate de informare, unele dintre ele OFICIALE.
   Faptul ca tu nu te uiti la Netflix sau in alta parte, nu inseamna ca nu se uita nimeni,
   Faptul ca folosesti termeni peiorativi precum "kenyanul" sau "colorat" spune exact cine esti, cat de deschis la minte esti si nu in ultimul rand NUMAI ce presa consumi. Breitbart e plin de distinsi domni exaltati ca tine.
   Sa-l saluti pe Alex Jones din partea mea!
   • Like 3
  • @ Razvan Bunea
   Hei, antonioro are dreptate Obama (kenianul) a trait numai din banii de la stat iar ca presedinte a fost execrabil. Toti mint in discursurile lor de la conventia democratica, ca ei sunt pentru echilibrarea bugetului cand Obama a dublat deficitul, ca Obama a stabilizat economia, cand a plecat somajul era de peste 6%, a introdus o multime de reguli pentru economie care au franat recuperarea etc. Pe plan extern fiind simpatizant de stanga s-a dus in Cuba si a vrut dar n-a reusit, sa reintroduca relatii diplomatice cu Cuba si cand s-a dus nici macar n-a cerut oficialitatilor macar sa elibereze ceva detinuti politici. A vrut sa desfiinteze Guantanamo dar nu i-a mers iar cu Iranul a semnat un tratat de toata rusinea. Discursul lui Michel Obama ar fi fost excelent daca nu era plin de minciuni si omisiuni.
   Trump, dixit madam Obama, a pus copiii in custi dar a omis sa spuna ca acesti copii erau ilegali si erau temporar pusi in acele facilitati care au fost construite si folosite de administratia Obama.
   Nu inteleg de ce "kenyanul" ar fi preiorativ cand tatal lui era kenyan si dupa fratele lui intervievat de Dinesh D'Souza s-a nascut in Kenya.
   • Like 0
  • @ Razvan Bunea
   Paul check icon
   Nu te enerva, susținătorii lu’ Trump trăiesc intr-o lume a adevărurilor alternative. Vorba aia, cu prostul nu te poți pune ca are mintea odihnita.
   • Like 2
  • @ Paul
   N-am nici cel mai mic gand de a ma enerva. Au toti acelasi discurs de badarani. Nu conteaza faptele. Inghit ceea ce aud de la prieteni sau media pe care o consuma, absolut totul si i-au spalat asa de bine la cap, ca sunt convinsi ca ceilalti sunt cei indoctrinati. Ceea ce face Antena 3 si Romania TV in Romania, face media republicana in State.
   • Like 2
  • @ Razvan Bunea
   Exact cum
   spuneam,esti unul dintre socialistii astia care-si fac curaj singuri,gindind ca toata lumea plinge de fericire ca vin marxistii la putere.Probabil ca esti convins ca America abia asteapta mariri de taxe,green new dealuri,cit mai multe restrictii de afaceri,valuri de ilegali din America de Sud,Africa si India,hoarde de negri care dau foc la orase,fura si bat lumea pe strazi....Nu asta promite Partidul Democrat-comunist?Nu-i asa ca absolut toata America vrea lucrurile astea?Welfare-state,in care coloratii sa stea cu pitpalacul in sus,iar albii sa traga in jug ca sa-i intretina,in numele “ reparatiilor morale”.Sa fie liber la furat,dat in cap,intrat in America ca Voda prin loboda-totul in numele lui politically correct si a “ reparatiilor morale”..In fond,ce datoreaza America salbaticilor astia din lumea a 3-a?Nimic,iti spun eu.Datoria unui presedinte si a cabinetului sau e de a apara,proteja si sustine cetatenii americani,pe aia care platesc taxe si care-au dus America in fruntea lumii.Saraciilr din thirld world sa stea la ei acasa si sa-si faca si ei o tara precum America,daca le place asa mult aici.Vezi tu,alegerile astea care vin nu-s despre Trump sau Boden,despre democrati sau republicani-alegerile astea vor stabili soarta Americii ca tara,ca societate,ca economie,ca putere mondiala.E despre a alege intre capitalism,free speech,Constitutie,libertate,economie de piata,sansa de a te ridica pron propriile puteri si,pe partea cealalta,socialism desantat,anarhie,politica pumnului in gura,taxare la singe,suprematia minoritator asupra majoritatii,calcarea in licioare a Constitutiei,ignorarea legio si a ordinii....Despre asta sint alegerile de anul
   asta.Americanii sint chemati sa raspunda,la urne,la urmatoarea intrebare -“Do you want to preserve the American lifestyle as we know it or not?”Daca tu crezi ca “ the silent majority” va ramine,la urne,impasibila la toata anarhia asta progresista,cu statui darimate,hotii in miezul zilei,caderi in genunchi in fata negrilor....think again.Americanii ti-or parra tie prosti,dar nu-s,deloc.Par linistiri(silent),insa daca-i atingi la portofel si stilul lor de viata de familie,ti-ai dat foc la valiza.You will see,bazaconiile alea debitate de clovnii aia de la Conventia Democrata nu intereseaza pe nimeni.Pe toti ii intereseaza linistea,familia,gratarul sa sfiriie in backyard,401k plan(pensia) si cit de gros e portofelul(and to keep it that way)......iar la toate astea,Trump n-are rival.Ca si-n 2016 ,democratii o sa-si plinga in pumni ,in direct.Abia astept sa ma uit la CNN pe 3 Noiembrie,seara,sai vad desfigurati de ura ,cu scuipatul scurgindu-li-se din gura de nervi.I can’t wait...
   • Like 1
  • @ Razvan Bunea
   Daca tu crezi ca ceea ce spun e inspirat din “auzite”, de pe la prieteni,te inseli amarnic.Traiesc de vreo 40 de ani in America,asa ca zic ca am vazut destule si ma pricep un pic la cum merge politica prin USA?Tu?ITragi concluzii de la CNN?Eventual de prin Bucuresti?
   • Like 0
 • Asta a stat neclintita linga barba-su timp de 8 ani de zile,cit a facut ala tara praf din toate punctele de vedere.Au venit amindoi la Casa Alba cu o bocceluta in mina si au plecat multimilionari.Acum,asta plinge ( cu lacrimi de crocodil) de mila saracilor din vila de 11 milioane pe care o detine pe insula exclusivista Martha’s Vineyard.( locuita in totalitate de albi).Americanii sanatosi la cap au incetat de mult sa se mai uite in gura asteia si sa asculte minciunile socialiste colorate pe care le debiteaza.Mai avea un pic si plingea.Americii i-a fost de ajuns catastrofa de barba-su timp de 8 ani,s-a convins ce le poate pielea.O sa-i calce Trump in picioare la alegerile astea,doar isi fac singuri curaj,smiorcaindu-se live si promitind cite in luna si in stele pentru a fi alesi.Trebuie sa fii nebun sa votezi ideile comuniste ale astora,dupa ce-ai plecat din Romania exact din cauza asta-socialismul corupt care ne facea pe toti “ egali” in saracie.
  • Like 3
  • @ antonioro
   Corect! Eleganta frazarii si alte chestii nu tin de foame si nici nu duc la dezvoltare. Socialistii fac acelasi lucru peste tot in lume: promit chestii gratis!
   • Like 3
  • @ antonioro
   Like . Am in Statele Unite o sumedenie de rude , o parte din ei , cei mai in varsta - 3 unchi si o matusa , plecati clandestin in anii 80'- trecand Dunarea inot , sarit din tren la Stamora Moravita - oameni cutezatori si aventurieri , nu puisori opariti ajunsi in State cu Loteria Vizelor la a 14 a incercare : toti , dar absolut toti , ei si cunoscutii lor romani , voteaza cu Republicanii , implicit cu Trump in 2016 ! Oare de ce ? Cu totii sunt revoltati de asa zisa corectitudine politica - de fapt de obraznicia , lenea , refuzul asumarii sociale , ale negrilor si latino-americanilor , care cer si consuma , insa ofera Societatii valoare benefica foarte putina, in schimb , consuma resurse si fiind , STATISTIC , element criminogen predominant ! Restul , este trancaneala unor individe si indivizi lacrimogeni , iubitori de ,, diversitate etnica ,, (hai sictir !) , dar care locuiesc in cartiere sigure sa zicem , in Bucuresti - dar daca pe scara lor s-ar muta Pardalian si Mercedesa , Bercea Mondialu' si Catifelata, nu ar mai fi atat de rozganditori ... Sau prin extensie , traitori in State , dulcea lor fiica ar veni cu vreun Makumba sau Gonzales de mana : ,, tati el este alesul ,, ...
   • Like 2
  • @ Luigi Cosma
   Asa e, si eu sunt din categoria rudelor tale, am venit in USA in '83, fugit si am votat numai republican. In momentul de fata partidul democrat nu mai este ce a fost, master Bernie a recunoscut in discursul sau ca acum au devenit un partid radical.
   • Like 0
 • Dupa inlaturarea tapului ispasitor, establishment-ul va trebui sa reviabilizeze modelul american pentru a-l mentine global atractiv. Asta va insemna incetarea violentelor, a jafurilor, reafirmarea pozitiilor internationale dar si actiune la baza crizei, adica combaterea saraciei, a excluziunii, sanse pentru toti... Sarcina cu atat mai grea cu cat tensiunile au devenit mai violente iar asteptarile si presiunile, din toate partile, mai intense. God bless America!
  • Like 3
  • @ Cristian Dogar
   Paul check icon
   Sunt de aceeași părere și sunt suficient de optimist încât cred ca încă mai e timp pentru așa ceva.
   • Like 0
 • Roxana B check icon
  Asa am zis si eu despre Barack Obama cind a tinut keynote speach-ul la DNC inainte de al doilea mandat al lui Bush.
  Chiar am zis ca asta va fi viitorul prez al US.
  Am si votat pt el....
  • Like 4
  • @ Roxana B
   De ce? Te-a pacalit cu discursurile lui.
   • Like 0


Îți recomandăm

Wantsome

Academia Prietenoasă Wantsome îi invită pe toți cei care își doresc să facă o reconversie profesională în IT sau un upgrade de skill-uri în 2022 să participe gratuit la evenimentul Perfect Week - o săptămână deschisă demonstrativă care aduce oportunități de cunoaștere a universului IT, a mentorilor, a angajatorilor și a foștilor cursanți.

Citește mai mult

Școală modernă

Educația, în toate formele sale, este o investiție, nu o cheltuială. De la nivelul familiei și până la societate în ansamblul ei, toți ar trebui să fim conștienți că fiecare resursă alocată acestui domeniu aduce, aproape fără excepție, plus valoare ce se întoarce la nivel de individ și în comunitate.

Citește mai mult

Apartamente

22 de grade Celsius. Aceasta este temperatura pe care românii din orașe preferă să o aibă iarna în case, conform unui studiu realizat pentru Habits by Republica de Unlock Research.

Citește mai mult