Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Actorul Șerban Pavlu: A nu te prezenta la vot reprezintă o formă de lașitate sau inconștiență

Serban Pavlu - FB

(Foto Facebook/Șerban Pavlu)

Actorul Șerban Pavlu spune că va merge duminică la vot și își va lua și copiii, pentru a le arăta, în primul rând, că acest drept există si că, pentru a-și câștiga dreptul de a se plânge, de a protesta și de a fi nemultumiți, primul pas este exercitarea dreptului la vot.

„A nu te prezenta la vot reprezintă o formă de lașitate sau inconștiență”, vede Șerban Pavlu.

Actorul a povestit la emisiunea „În fața ta” de la Digi24 că la Revoluția din '89, când avea 14 ani, și-a închipuit că tot ce era rău, corupt și imoral până atunci s-a sfârșit, iar odată trecut „hotarul” dintre cele două lumi, doar cei ce vor avea merite urmau să izbândească, însă s-a dovedit că lucrurile nu au stat așa.

„Aveam 14 ani la Revoluție. Am deschis televizorul, am început să plâng. (Și v-ați dus la revoluție). Da. Acolo am avut această conștiință că am scăpat, ne-am eliberat. Pentru mine a fost foarte puternic momentul acela. Am judecat tot ce s-a întâmplat în functie de acel moment și acea senzație. Am crezut că ceea ce a fost rău, ceea ce ne ținea pe loc, ceea ce vedeam cu ochii mei de 14 ani ca fiind corupt și imoral social a dispărut și că acum se va crea o lume în care vor izbândi cei ce vor avea merite. Ce nu mi-am imaginat e că ar putea continua cei care avuseseră de-a face cu regimul comunist, că vor putea traversa acest hotar dintre cele două lumi. Mi se părea că a căzut Zidul Berlinului și am scăpat....

Actorul a spus că duminică va merge împreună cu familia sa să voteze în turul doi al alegerilor prezidențiale.

Moderator: Luați și copiii? 

Șerban Pavlu: Da

Moderator: Ce încercați să le arătați, făcând acest lucru?

Șerban Pavlu: Că există acest drept în primul rând și că pentru a-ți câștiga dreptul de a te plânge, pentru a-ți câștiga dreptul de a protesta, pentru a-ți câștiga dreptul de a fi nemulțumit, pentru a câștiga dreptul de a striga, trebuie să exerciți acest drept de a vota. Este primul pas pentru a putea cere ceva. A nu te prezenta la vot reprezintă o formă de lașitate sau inconștiență care îți anulează, din punctul meu de vedere, indiferent cu cine votezi, care îți anulează restul - dreptul de a fi nemulțumit, dreptul a te simti reprezentat. E o mică chestie, dar care mi se pare că schimbă totul. 

Emisiunea „În fața ta” de la Digi24, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, poate fi urmărită sâmbăta și duminica, de la ora 14.30.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Invective, acuze, naivitati, glorificarea desantata a unora si demonizarea abuziva a altora, falsuri sub spectrul echivoc al unui drept moral pe care unii il pot revoca arbitrar altora. Gloata e modelul de coeziune sociala in Romania, a carei istorie e jalnic comprimata la mai putin de un deceniu si mai mult la cei cativa ani din 2016 incoace. Ideea ca doar unii l-au vazut pe Hristos naste dracusori penibili. Speranta e in noi iar salvarea nu a venit si nu vine de afara, cel putin din 1881 pana acum. Va doresc sa savurati voluptatea acestui vot!.
    • Like 0
  • Ai perfecta dreptate. Și, din păcate, ca de fiecare dată în istoria noastră, de când am devenit România, salvarea vine de la diaspora, autohtoni fiind inertie si surzi la semnalele foarte clare, pe care lumea în care am intrat de vreo 12-15 ani, ni le trimite. De ce oare?
    • Like 1
  • Ion Ratiu zicea ca pot sa am o parare contrara, ca asa e in democratie! Asta nu ma face un cetatean mai mic! Cei ce practica zilele astea isteria si santajul, violenta verbala si altele de genul asta arata ca nu inteleg nimic din democratie! E dreptul meu de a nu fi de acord cu ei!
    • Like 0
  • Va rog, nu-i mai demonizati pe cei care nu merg la vot. Asta nu e decat o forma de fascism. in timpurile recente votul, moartea, triumful sau infrangerea au devenit prilejuri de arunca cu scarna in ceilalti. Eu nu merg la vot si totusi ma indoiesc ca sunteti mai buni citoyens. Asta daca ,indoiala mai inseamna ceva in lumea noastra. De asemenea nu improscati nici in cei care voteaza altfel, asa e electoral civilizat. Aleg civilizatia, nu votul!
    • Like 4
    • @ Florin Coman
      Fascism? Pe bune? Adică orânduirea aceea asemănătoare comunismului, unde trebuia sa votezi, doar că nu aveai cu cine?
      De acord cu a nu-i demonizat pe cei care nu ies la vot, dar cu o conditie: după, să nu mai aibă dreptul să deschidă gura. Șpagă? Dă-o, nene, că ți-ai exercitat dreptul de a sta acasă. Mori în spitale sau prin gropile patriei? Asta e, ți-o asumi. Te întorci acasă și o găsești goală? Nu-i nimic, tocmai a făcut curățenie unu' abia eliberat de la pârnaie de către ăia pe care nu i-ai votat.
      • Like 3
    • @ Romeo C.
      Da fascism, mai precis fascism social. Ca bibliografie va recomand Marea regresie ultimul capitol macar. Asta pentru inceput. Cred ca veti gasi mai apoi, singur calea. Va rog sa recititi ultimul raspuns al domnului ''recuperator''cu cheia: drepturile omului si apoi sa incercati sa categorisiti un astfel de discurs. Lecturile vi le-am recomandat fara nicio prezumțiozitate. O mie de ani pace!
      • Like 0
    • @ Florin Coman
      Credeam și eu cîndva la fel, că a nu merge la vot e o formă de protest. Nu, e o formă de prosteală! E dezinteres și nepăsare. Punct. Nu ai cu cine vota? Mergi și anulezi votul dar mergi! Eu așa voi face.

      Cei care nu merg nu trebuie demonizați dar trebuie să știe că prin gestul lor își anulează orice drept moral de a-și exprima nemulțumirea mai tîrziu. Fiindcă a pretinde că îți pasă după dacă atunci cînd a trebuit nu ți-a păsat, e ipocrizie.
      • Like 3
    • @ Florin Coman
      Dormiți pe voi inconștienților! Nu realizați că dispuneți și de viitorul altora? Aveți,oare, acest drept? Nu ați învățat nimic din 2016.
      • Like 3


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult