(Foto Facebook/Șerban Pavlu)
Actorul Șerban Pavlu spune că va merge duminică la vot și își va lua și copiii, pentru a le arăta, în primul rând, că acest drept există si că, pentru a-și câștiga dreptul de a se plânge, de a protesta și de a fi nemultumiți, primul pas este exercitarea dreptului la vot.
„A nu te prezenta la vot reprezintă o formă de lașitate sau inconștiență”, vede Șerban Pavlu.
Actorul a povestit la emisiunea „În fața ta” de la Digi24 că la Revoluția din '89, când avea 14 ani, și-a închipuit că tot ce era rău, corupt și imoral până atunci s-a sfârșit, iar odată trecut „hotarul” dintre cele două lumi, doar cei ce vor avea merite urmau să izbândească, însă s-a dovedit că lucrurile nu au stat așa.
„Aveam 14 ani la Revoluție. Am deschis televizorul, am început să plâng. (Și v-ați dus la revoluție). Da. Acolo am avut această conștiință că am scăpat, ne-am eliberat. Pentru mine a fost foarte puternic momentul acela. Am judecat tot ce s-a întâmplat în functie de acel moment și acea senzație. Am crezut că ceea ce a fost rău, ceea ce ne ținea pe loc, ceea ce vedeam cu ochii mei de 14 ani ca fiind corupt și imoral social a dispărut și că acum se va crea o lume în care vor izbândi cei ce vor avea merite. Ce nu mi-am imaginat e că ar putea continua cei care avuseseră de-a face cu regimul comunist, că vor putea traversa acest hotar dintre cele două lumi. Mi se părea că a căzut Zidul Berlinului și am scăpat....
Actorul a spus că duminică va merge împreună cu familia sa să voteze în turul doi al alegerilor prezidențiale.
Moderator: Luați și copiii?
Șerban Pavlu: Da
Moderator: Ce încercați să le arătați, făcând acest lucru?
Șerban Pavlu: Că există acest drept în primul rând și că pentru a-ți câștiga dreptul de a te plânge, pentru a-ți câștiga dreptul de a protesta, pentru a-ți câștiga dreptul de a fi nemulțumit, pentru a câștiga dreptul de a striga, trebuie să exerciți acest drept de a vota. Este primul pas pentru a putea cere ceva. A nu te prezenta la vot reprezintă o formă de lașitate sau inconștiență care îți anulează, din punctul meu de vedere, indiferent cu cine votezi, care îți anulează restul - dreptul de a fi nemulțumit, dreptul a te simti reprezentat. E o mică chestie, dar care mi se pare că schimbă totul.
Emisiunea „În fața ta” de la Digi24, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, poate fi urmărită sâmbăta și duminica, de la ora 14.30.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
De acord cu a nu-i demonizat pe cei care nu ies la vot, dar cu o conditie: după, să nu mai aibă dreptul să deschidă gura. Șpagă? Dă-o, nene, că ți-ai exercitat dreptul de a sta acasă. Mori în spitale sau prin gropile patriei? Asta e, ți-o asumi. Te întorci acasă și o găsești goală? Nu-i nimic, tocmai a făcut curățenie unu' abia eliberat de la pârnaie de către ăia pe care nu i-ai votat.
Cei care nu merg nu trebuie demonizați dar trebuie să știe că prin gestul lor își anulează orice drept moral de a-și exprima nemulțumirea mai tîrziu. Fiindcă a pretinde că îți pasă după dacă atunci cînd a trebuit nu ți-a păsat, e ipocrizie.