Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Administrația Prezidențială: „Propunerile prezentate astăzi de ministrul Justiției se constituie într-un atac asupra statului de drept”

Eliminarea președintelui României din procesul de numire a șefilor DNA, DIICOT și a procurorului general nu este o măsură de depolitizare a Justiției, spune președintele Klaus Iohannis. 

„O parte din măsurile anunțate încearcă inducerea unei false probleme și acreditarea ideii că Președintele României ar fi factorul politic care trebuie eliminat din procedura de numire în funcții de conducere din cadrul sistemului judiciar. În realitate, rapoartele MCV, recomandările atât ale Comisiei de la Veneția, cât și ale Consiliului consultativ al judecătorilor europeni îl indică pe ministrul Justiției drept elementul prin care se realizează influența politicului în aceste proceduri”, a transmis șeful statului printr-un comunicat.

În opinia sa, „propunerile prezentate astăzi de ministrul Justiției se constituie într-un atac asupra statului de drept, independenței și bunei funcționări a Justiției, precum și împotriva luptei anticorupție.”

Iohannis atrage atenția că modificările legislative propuse urmăresc întărirea rolului ministrului Justiției și diminuarea rolului CSM în privința gestionării carierei magistraților, ceea ce înseamnă, de fapt, slăbirea justiției.

„Președintele României este implicat și în desemnarea procurorilor șefi în virtutea faptului că veghează la respectarea Constituției și exercită funcția de mediere, având rolul unui arbitru între puterile statului. În schimb, ministrul Justiției este numit politic, prin votul unei majorități parlamentare, cu scopul punerii în aplicare a unui program de guvernare asumat politic.

Articolul 132 din Constituție prevede că procurorii își desfășoară activitatea sub autoritatea, și nu în subordinea ministrului Justiției. Autoritatea însă nu se confundă cu subordonarea, iar un jurist onest, indiferent de interesele unor oameni politici vremelnici, nu ar trebui să inducă diferențe artificiale între statutul judecătorilor și cel al procurorilor.

Preluarea instrumentelor de control asupra activității magistraților de către factorul politic, amenințarea judecătorilor cu răspunderea patrimonială în caz de erori judiciare și subordonarea procurorilor față de ministrul Justiției, precum și ingerința procurorilor ierarhic superiori în dosarele procurorilor de caz, inclusiv prin invocarea netemeiniciei, vor avea ca rezultat timorarea magistraților și reducerea independenței lor. La acestea se adaugă și propunerea de înființare a unei structuri specializate exclusiv pentru urmărirea penală a magistraților cu consecințe asupra competențelor celorlalte parchete specializate, în particular a DNA. În absența unor garanții legislative și instituționale cu privire la independența acestei noi structuri, riscul afectării luptei împotriva corupției este evident”, se arată în comunicatul Administrației Prezidențiale. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Comunicatul prezidențial privind propunerile ministrului justiției exprimă perfect limitele și pericolul reprezentat de acestea.
  • Like 1
 • Cand il vad pe Klaus Iohannis, cu toate bubele si defectele lui, si cand ma gandesc ca la pupitrul ala ar putea fi, macar si pentru cateva zile cat dureaza suspendarea, Nimicniceanu, Moliceanu, Slugarniceanu, Sobolaniceanu, Tarficeanu ziceti-i cum vreti, ma incearca o senzatie de de torpoare si voma. Klaus Iohannis nu trebuie sa ii lase pe nemernici, 2doreii, puscariasii sa infunde Romania in canalizare, cetatenii nu trebuie sa renunte o secunda la lupta, mafia trebuie puscariata.
  • Like 1
 • Profesorul Tudorel , tocmai a explicat ca aceste modificari rezolva echilibrul puterilor in stat si credibilizarea justitiei. L-as intreba pe acest martafoi ce intelege el prin echilibru si de ce prioritatea lor este sa "credibilizeze" o justitie care are un procent de incredere de peste 50% . Cind o sa vedem pe Tudorel ca va lucra la niste masuri sa curete ministerul de justitie de verisori si nepoti. Un nesimtit ordinar. Nu as vrea sa folosesc acest limbaj dar e greu sa te abtii...
  • Like 2
 • La luptă Herr Iohannis! Atacul mafiei a reînceput, dacă a fost oprit vreo secundă. Infractorii vor să controleze tot.
  • Like 4
 • Numai prin simplul fapt ca dl. Toader este jurist de profesie si nu pot sa cred ca 'propunerile prezentate astăzi de ministrul Justiției se constituie într-un atac asupra statului de drept, independenței și bunei funcționări a Justiției, precum și împotriva luptei anticorupție'. In ceea ce priveste 'propunerea de înființare a unei structuri specializate exclusiv pentru urmărirea penală a magistraților cu consecințe asupra competențelor celorlalte parchete specializate' este in acelasi spirit cu infiintarea DNA si DIICOT. Si ultima observatie 'Autoritatea însă nu se confundă cu subordonarea, iar un jurist onest, indiferent de interesele unor oameni politici vremelnici, nu ar trebui să inducă diferențe artificiale între statutul judecătorilor și cel al procurorilor': chiar trebuie sa fie diferente intre statutul judecatorului si cel al procurorului. Aici nu s-a facut mare lucru, trebuie infiintata institutia judecatorului de instructie sau ceva asemanator.
  In rest, conform Constitutiei, este treaba guvernului sa aiba initiativa legislativa si a parlamentului sa legifereze, celelalte puteri avand treaba in aplicarea legii.
  • Like 0
  • @ Voicu Nicolae
   Gravity check icon
   "Numai prin simplul fapt ca dl. Toader este jurist de profesie..."
   Mai sunteți mulți d-ăștia?!
   • Like 2
  • @ Gravity
   A fi jurist nu inseamna automat si axiomatic a fi cinstit. Este intradevar o conditie, dar mult prea multele exemple de judecatori condamnati arata ca nu este intotdeauna indeplinita.
   Tot asa, a fi parlamentar ar insemna sa ai o probitate morala si o conduita etica de exceptie - ceea nu prea vad nici la condamnatul penal dragnea si nici la ciracii sai.
   • Like 4
  • @ Iron Spike
   Fiind jurist ar trebui sa-si apere interesul, functia de ministru este trecatoare, profesia este definitorie! Sa nu facem proces de intentie numai ca sa ne iasa pasienta.
   • Like 0
  • @ Voicu Nicolae
   Logica asta nu functioneaza. Si ceilalti magistrati ce au calcat stramb si au fost condamnati erau la baza tot juristi. Functiile de judecatori, de procurori sau ce or mai fi fost ei sunt la fel de trecatoare ca si cea de ministru, profesia tot de jurist. Asadar inca o data: profesia avuta nu determina apriori ca cineva este cinstit, onest, de o moralitate desavarsita, etc.
   Iar tudorel este de condamnat nu pentru ca este jurist, ci pentru ca isi pune la contributie cunostiintele juridice intru pervertirea legilor - cu scopul evident de a-si salva stapanii. Doar pentru faptul ca este sustinut de "cel mai mare nesimţit ... văzut vreodată" (apud CTP) spune multe si destule.
   Eu nu as avea nici o problema cu reforma justitiei, probabil ca sunt multe de imbunatatit. Insa increderea in initiatorii acestor modificari este la nivelul lui zero absolut. Daca se pretind atat de mari reformatori, de ce nu incep cu legi si reglementari care sa previna infractiunile de coruptie - iar pana la implementarea lor sa existe un moratoriu pe modificarea legilor justitiei? Poate pentru ca vor sa fure in continuare noaptea, dar si ziua, ca hotii adevarati - dar fara sa mai si raspunda de nemerniciile lor?
   • Like 3
 • De se mai alege prin vot popular presedintele daca i se taie din atributii? Trecerea Inspectiei Judiciare in subordinea ministrului Justitiei, numit politic, are decat ca principal rol demisia D-nei Kovesi si a Procurorului general al Romaniei, Augustin Lazar!
  • Like 2
 • Gravity check icon
  Ne întâlnim, din nou, la Universitate!
  • Like 3
  • @ Gravity
   check icon
   Nu, în Piața Victoriei, că-i mai mare!
   • Like 0


Îți recomandăm

Meat-up

În vara lui 2018, Paul Petri şi Vio Nechiti și-au deschis un restaurant de burgeri în Cluj, după ce și-au cultivat și antrenat pasiunea pentru gătit în bucătăria unui restaurant de 4 stele din Anglia.

Citește mai mult

Teodosie împărtășind

ÎPS Teodosie, fost Snagoveanul, actualmente Tomitanul, s-a eliberat de sub dictatura distanțării sociale și a împărtășit mai mulți copii, cu aceeași linguriță. Un gest de sfidare față de autorități, de nesupunere și de declarare a autonomiei sale de ierarh. Patriarhia însăși a găsit acțiunea ÎPS-ului de la malul mării „ostentativă” și a recomandat respectarea legilor țării.

Citește mai mult

Bright Sky - Oana Pellea

„Femeile aflate în situații abuzive au fost prinse într-o cușcă cu lei. Forțate să rămână în domiciliu alături de un partener agresiv, nu li s-a oferit posibilitatea de a pleca mai departe de în jurul blocurilor”, spune Simona Voicescu, directoarea executivă a Asociației Necuvinte, care oferă sprijin victimelor abuzurilor domestice.

Citește mai mult