Eliminarea președintelui României din procesul de numire a șefilor DNA, DIICOT și a procurorului general nu este o măsură de depolitizare a Justiției, spune președintele Klaus Iohannis.
„O parte din măsurile anunțate încearcă inducerea unei false probleme și acreditarea ideii că Președintele României ar fi factorul politic care trebuie eliminat din procedura de numire în funcții de conducere din cadrul sistemului judiciar. În realitate, rapoartele MCV, recomandările atât ale Comisiei de la Veneția, cât și ale Consiliului consultativ al judecătorilor europeni îl indică pe ministrul Justiției drept elementul prin care se realizează influența politicului în aceste proceduri”, a transmis șeful statului printr-un comunicat.
În opinia sa, „propunerile prezentate astăzi de ministrul Justiției se constituie într-un atac asupra statului de drept, independenței și bunei funcționări a Justiției, precum și împotriva luptei anticorupție.”
Iohannis atrage atenția că modificările legislative propuse urmăresc întărirea rolului ministrului Justiției și diminuarea rolului CSM în privința gestionării carierei magistraților, ceea ce înseamnă, de fapt, slăbirea justiției.
„Președintele României este implicat și în desemnarea procurorilor șefi în virtutea faptului că veghează la respectarea Constituției și exercită funcția de mediere, având rolul unui arbitru între puterile statului. În schimb, ministrul Justiției este numit politic, prin votul unei majorități parlamentare, cu scopul punerii în aplicare a unui program de guvernare asumat politic.
Articolul 132 din Constituție prevede că procurorii își desfășoară activitatea sub autoritatea, și nu în subordinea ministrului Justiției. Autoritatea însă nu se confundă cu subordonarea, iar un jurist onest, indiferent de interesele unor oameni politici vremelnici, nu ar trebui să inducă diferențe artificiale între statutul judecătorilor și cel al procurorilor.
Preluarea instrumentelor de control asupra activității magistraților de către factorul politic, amenințarea judecătorilor cu răspunderea patrimonială în caz de erori judiciare și subordonarea procurorilor față de ministrul Justiției, precum și ingerința procurorilor ierarhic superiori în dosarele procurorilor de caz, inclusiv prin invocarea netemeiniciei, vor avea ca rezultat timorarea magistraților și reducerea independenței lor. La acestea se adaugă și propunerea de înființare a unei structuri specializate exclusiv pentru urmărirea penală a magistraților cu consecințe asupra competențelor celorlalte parchete specializate, în particular a DNA. În absența unor garanții legislative și instituționale cu privire la independența acestei noi structuri, riscul afectării luptei împotriva corupției este evident”, se arată în comunicatul Administrației Prezidențiale.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
In rest, conform Constitutiei, este treaba guvernului sa aiba initiativa legislativa si a parlamentului sa legifereze, celelalte puteri avand treaba in aplicarea legii.
Mai sunteți mulți d-ăștia?!
Tot asa, a fi parlamentar ar insemna sa ai o probitate morala si o conduita etica de exceptie - ceea nu prea vad nici la condamnatul penal dragnea si nici la ciracii sai.
Iar tudorel este de condamnat nu pentru ca este jurist, ci pentru ca isi pune la contributie cunostiintele juridice intru pervertirea legilor - cu scopul evident de a-si salva stapanii. Doar pentru faptul ca este sustinut de "cel mai mare nesimţit ... văzut vreodată" (apud CTP) spune multe si destule.
Eu nu as avea nici o problema cu reforma justitiei, probabil ca sunt multe de imbunatatit. Insa increderea in initiatorii acestor modificari este la nivelul lui zero absolut. Daca se pretind atat de mari reformatori, de ce nu incep cu legi si reglementari care sa previna infractiunile de coruptie - iar pana la implementarea lor sa existe un moratoriu pe modificarea legilor justitiei? Poate pentru ca vor sa fure in continuare noaptea, dar si ziua, ca hotii adevarati - dar fara sa mai si raspunda de nemerniciile lor?