Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Adrian Câciu, fost ministru al Finanțelor, „În fața ta”: Statul român plătește anual peste 100 de milioane de euro pentru chiriile instituțiilor publice

Adrian Câciu - Foto Inquam Photos / Ilona Andrei

foto Inquam Photos/Ilona Andrei

Statul român plătește anual mai mult de 100 de milioane de euro pentru chirii pentru pentru ministere, agenții și instituții locale în condițiile în care deține un patrimoniu imobiliar considerabil, cu numeroase clădiri nefolosite sau aflate în paragină, a declarat Adrian Câciu, fost ministru al Finanțelor și al Fondurilor Europene. 

Invitat la emisiunea „În fața ta” de la Digi24, el a dezvăluit că numai chiria pentru Ministerul Fondurilor Europene era de 200.000 de euro pe lună, echivalentul a 2,4 milioane de euro pe an, bani care, chiar dacă sunt decontați din fonduri europene, ar fi putut fi direcționați către alte proiecte, dacă ministerul ar fi avut un sediu propriu, a admis Câciu.

„La mine se plăteau 200.000 de euro pe lună. (Unde?) Ministerul Fondurilor Europene. 200.000 de euro pe lună. (Nu este clădirea ministerului? ) Nu. Este în chirie, lângă Piața Scânteii (Piața Presei Libere -n.n.). Este o clădire închiriată din 2018 și perpetuată această chirie. (Păi nu are statul atâtea clădiri? RAAPPS-ul?) De asta zic. V-am dat un exemplu. În 2024, am demarat procedura de achiziție a unui sediu care să fie decontat din fonduri europene sau de identificare împreună cu SGG (Secretariatul General al Guvernului -n.n.) a unui imobil al statului care poate fi, tot pe bani europeni, reabilitat și să deservească acest minister. Dacă acest model ar putea fi implementat la nivel guvernamental și nu numai, că vorbim și de deconcentrate și de instituții la nivel local, ar fi o economie - încă o dată, nu faci de azi pe mâine, dar demarând astfel de formule, am zis, pe de o parte reorganizarea din ministere din perspectiva personalului sau a costurilor de personal”, a declarat fostul ministru.

Guvernul ar putea, spune Adrian Câciu, ca în doar câteva luni, să identifice clădiri ale statului unde să relocheze ministerele și agențiile, eliminând cheltuielile cu chiria.

„În patru luni de zile, guvernul ar putea - și nu dau eu teme guvernului, dar discutăm principial -, să identifice o serie de clădiri ale statului în care toate ministerele și agențiile acelea care vor rămâne în urma reorganizării să se mute. Nu mai plătești cheltuieli cu chiria. Sunt foarte multe instituții care sunt în chirie, în tot felul de imobile. Asta este situația. A fost mai simplu decât să renovezi o clădire mai veche, să spun așa”, a punctat fostul ministru.

Casa Radio sau fostul Minister al Industriilor de pe Calea Victoriei din București sunt două dintre exemplele de clădiri neutilizate, spune el, iar un acord între instituții, cum ar fi Guvernul, Parlamentul și Academia Română, ar putea duce la valorificarea acestora.

Întrebat de moderatori de ce ce nu a început, cât timp a fost în guvern, discuția pentru reducerea costurilor cu chiriile, el spune că subiectul a fost abordat în perioada mandatului său, menționând că a fost pus la punct caietul de sarcini pentru achiziția unui sediu pentru Ministerul Fondurilor Europene.

„Am început-o, e o întreagă procedură. Acum este să se facă achiziția, să înceapă licitație. S-a construit caietul de sarcini. Când am plecat eu, am lăsat caietul de sarcini pentru achiziție. Chiar glumeau colegii din guvern - ai țintă pe spate acum, între ghilimele, în sensul în care sunt niște dezvoltatori imobiliari care trăiesc bine. Nu-i cunosc eu pe cei care au proprietatea de acolo, dar a fost ca un fel de glumă. Nu e vorba de țintă, e vorba de normalitate, să te duci frumos și dacă poți să iei de la stat o clădire care e și în paragină, s-o și reabilitezi cu bani europeni și să fie a statului în continuare sau, dacă nu, cumperi un imobil, dar nu mai plătești chirie”, a continuat Câciu.

Emisiunea „În fața ta” de la Digi24, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, poate fi urmărită sâmbăta și duminica, de la ora 14.00.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Sigur nu-i cunoaște pe proprietari, mai ales pe ăia la care aprobă plata lunară a chiriei. Vrăjeală ieftină, pentru fraieri. Era suficient să dea un telefon și afla imediat cine sunt proprietarii. După care primea un telefon, să stea în băncuța lui.
    Cum să renunțe la plata chiriilor dacă proprietari sunt, foarte probabil, clienții partidului? Verificați peste încă 35 de ani să vedeți că nu vor renunța la nicio chirie.
    Auzi propunere, fostul Minister al Industriilor de pe Calea Victoriei... Cum să vină ministeriabilii la sediul ăla dacă nu au parcare? Cu transportul public? Ha, ha! Și ce să facă cu grămada de mașini de serviciu și cu șoferii aferenți?
    Vrăjeli...
    Și de cele mai multe ori e mai eficient să construiești un sediu nou, proiectat exact pe specificațiile utilizatorului, decât să cârpești un sediu vechi și să constați că nu corespunde nevoilor. Ar putea totuși să corespundă, dacă se găsesc alți baroni cu firme de construcții, că s-or fi săturat și ei să tot schimbe borduri... Trec la un nivel superior.
    • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult