Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Agenția de rating S&P s-a comportat ca un profesor care îi spune unui chiulangiu: „Băi, Dorele, hai că îți dau un 5, dar dacă te mai prind că...” Ce a înțeles Dorel

companii mari

(Foto Guliver/Getty Images)

Înainte ca cineva de sus să anunțe că agenturili străine discreditează România și dau note proaste conducătorilor patrioți, să ne amintim această declarație:

„Consider de bun augur că o a doua agenţie reconfirmă rating-ul şi perspectiva stabilă a economiei României. Este o confirmare a faptului că suntem pe drumul cel bun cu măsurile adoptate de Guvern".

Această declarație a fost făcută de ministrul de finanțe pe 1 septembrie anul trecut.

Dar iată ce spunea de fapt agenția S&P la vremea respectivă:

„Până acum considerăm că politicile actualului guvern sunt predominat orientate pe termen scurt, concentrându-se pe spaţiul fiscal disponibil, pentru a majora salariile în sectorul public şi pensiile. Lipsesc iniţiativele de reformă structurală, în detrimentul reţelei de infrastructură învechite şi sistemului educaţional subperformant. Pe termen mediu, lipsa progreselor în aceste domenii ar putea afecta creşterea economică şi ar putea descuraja investitorii străini".

Deci, avertismentul a existat, doar că el nu a fost luat în considerare. 

S&P s-a comportat ca un profesor care îi spune unui chiulangiu: „Băi, Dorele, hai că îți dau un 5, dar dacă data viitoare te mai prind cu tema nefăcută să știi că nu te mai iert". 

Și ce a înțeles Dorel? „Uau, am luat 5, frate, fără să învăț nimic, hai că l-am prostit pe profu' ăsta, v-am zis că sunt șmecher?"

Acum S&P va anunța scăderea perspectivei de rating. Mie mi se pare o atitudine soft, având în vedere amploarea creșterii birurilor prin OUG 114, riscul desființării Pilonului II de pensii, riscul înghețării creditării și, practic, aterizării economiei în șanț. 

Ca să nu mai zic de riscul acaparării BNR în toamnă și transformării ei într-o anexă a guvernului. Dar asta e, fiecare cu estimările lui.

În orice caz, anunțul de azi era cât se poate de previzibil. Doar că politrucii asta au făcut: au luat din comunicatele S&P doar ce le-a convenit, în rest le-au măturat sub preș. Și acum pariez că se vor da loviți, trădați la corazon (problema e la neuron).

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Ștefan Briceag

De la externarea din spital, Ștefan Dănuț Briceag a făcut totul ca să poată relua controlul asupra propriei vieți. În februarie 2018, la 6 luni după accident, s-a mutat împreună cu prietena sa, Iulia, care care i-a fost și îi este alături. „Nu știam că există acest gen de femeie. Iar când cunoști o fată ca ea, te întrebi: Chiar există? După un astfel de accident, când te aștepți ca și mama să plece de lângă tine, ea mi-a zis: Plec când vreau eu, nu când vrei tu.” (Foto: Alexandra Pandrea)

Citește mai mult

Am mulţi cunoscuţi, prieteni si multe rude care au emigrat şi au demonstrat că pot fi cei mai buni evoluând în deplasare. Au demonstrat-o prin muncă asiduă, seriozitate şi perseverenţă. (Foto: Ionel Pop Doncilă)

Maradona din Bacău
Citește mai mult