Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Agenția de rating S&P s-a comportat ca un profesor care îi spune unui chiulangiu: „Băi, Dorele, hai că îți dau un 5, dar dacă te mai prind că...” Ce a înțeles Dorel

companii mari

(Foto Guliver/Getty Images)

Înainte ca cineva de sus să anunțe că agenturili străine discreditează România și dau note proaste conducătorilor patrioți, să ne amintim această declarație:

„Consider de bun augur că o a doua agenţie reconfirmă rating-ul şi perspectiva stabilă a economiei României. Este o confirmare a faptului că suntem pe drumul cel bun cu măsurile adoptate de Guvern".

Această declarație a fost făcută de ministrul de finanțe pe 1 septembrie anul trecut.

Dar iată ce spunea de fapt agenția S&P la vremea respectivă:

„Până acum considerăm că politicile actualului guvern sunt predominat orientate pe termen scurt, concentrându-se pe spaţiul fiscal disponibil, pentru a majora salariile în sectorul public şi pensiile. Lipsesc iniţiativele de reformă structurală, în detrimentul reţelei de infrastructură învechite şi sistemului educaţional subperformant. Pe termen mediu, lipsa progreselor în aceste domenii ar putea afecta creşterea economică şi ar putea descuraja investitorii străini".

Deci, avertismentul a existat, doar că el nu a fost luat în considerare. 

S&P s-a comportat ca un profesor care îi spune unui chiulangiu: „Băi, Dorele, hai că îți dau un 5, dar dacă data viitoare te mai prind cu tema nefăcută să știi că nu te mai iert". 

Și ce a înțeles Dorel? „Uau, am luat 5, frate, fără să învăț nimic, hai că l-am prostit pe profu' ăsta, v-am zis că sunt șmecher?"

Acum S&P va anunța scăderea perspectivei de rating. Mie mi se pare o atitudine soft, având în vedere amploarea creșterii birurilor prin OUG 114, riscul desființării Pilonului II de pensii, riscul înghețării creditării și, practic, aterizării economiei în șanț. 

Ca să nu mai zic de riscul acaparării BNR în toamnă și transformării ei într-o anexă a guvernului. Dar asta e, fiecare cu estimările lui.

În orice caz, anunțul de azi era cât se poate de previzibil. Doar că politrucii asta au făcut: au luat din comunicatele S&P doar ce le-a convenit, în rest le-au măturat sub preș. Și acum pariez că se vor da loviți, trădați la corazon (problema e la neuron).

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult