Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Agenția de rating S&P s-a comportat ca un profesor care îi spune unui chiulangiu: „Băi, Dorele, hai că îți dau un 5, dar dacă te mai prind că...” Ce a înțeles Dorel

companii mari

(Foto Guliver/Getty Images)

Înainte ca cineva de sus să anunțe că agenturili străine discreditează România și dau note proaste conducătorilor patrioți, să ne amintim această declarație:

„Consider de bun augur că o a doua agenţie reconfirmă rating-ul şi perspectiva stabilă a economiei României. Este o confirmare a faptului că suntem pe drumul cel bun cu măsurile adoptate de Guvern".

Această declarație a fost făcută de ministrul de finanțe pe 1 septembrie anul trecut.

Dar iată ce spunea de fapt agenția S&P la vremea respectivă:

„Până acum considerăm că politicile actualului guvern sunt predominat orientate pe termen scurt, concentrându-se pe spaţiul fiscal disponibil, pentru a majora salariile în sectorul public şi pensiile. Lipsesc iniţiativele de reformă structurală, în detrimentul reţelei de infrastructură învechite şi sistemului educaţional subperformant. Pe termen mediu, lipsa progreselor în aceste domenii ar putea afecta creşterea economică şi ar putea descuraja investitorii străini".

Deci, avertismentul a existat, doar că el nu a fost luat în considerare. 

S&P s-a comportat ca un profesor care îi spune unui chiulangiu: „Băi, Dorele, hai că îți dau un 5, dar dacă data viitoare te mai prind cu tema nefăcută să știi că nu te mai iert". 

Și ce a înțeles Dorel? „Uau, am luat 5, frate, fără să învăț nimic, hai că l-am prostit pe profu' ăsta, v-am zis că sunt șmecher?"

Acum S&P va anunța scăderea perspectivei de rating. Mie mi se pare o atitudine soft, având în vedere amploarea creșterii birurilor prin OUG 114, riscul desființării Pilonului II de pensii, riscul înghețării creditării și, practic, aterizării economiei în șanț. 

Ca să nu mai zic de riscul acaparării BNR în toamnă și transformării ei într-o anexă a guvernului. Dar asta e, fiecare cu estimările lui.

În orice caz, anunțul de azi era cât se poate de previzibil. Doar că politrucii asta au făcut: au luat din comunicatele S&P doar ce le-a convenit, în rest le-au măturat sub preș. Și acum pariez că se vor da loviți, trădați la corazon (problema e la neuron).

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult