Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Domnul Isărescu e frapat că importăm atât de multe mere, pe mine mă frapează că importăm atât de multă bere

bere - getty

(Foto: Guliver/Getty Images)

„Ce m-a frapat pe mine este că importăm foarte multe mere." (Mugur Isărescu)

Pe mine m-a frapat, anul trecut, că importăm foarte multă bere. Și fix din același motiv pentru care importăm și mere:

„Bine că produce bere Olanda, care este și primul exportator de bere din UE. Știți cât orz produce Olanda? 220 000 de tone. Știți cât orz produce România? 1,5 milioane de tone. Și atunci ce are Olanda de n-are România? Simplu, nu are legi proaste care să împiedice industria, manufactura - așa cum ziceau liberalii clasici. Nu are birocrați și proceduri medievale care să pună bețe în roate inițiativei private. Ce alte exemple să mai dau?

Cehia are 29 de fabrici de malț, România doar 2 - la un consum total de bere relativ similar.

De fapt, eșecul României în domeniul producției de bere are aceleași cauze ca eșecul în orice alt domeniu, de la fotbal până la fabricarea de chibrituri: monopol, legi proaste, Birocratul-Dumnezeu, clientelism politic a.k.a. junta militară. Pe scurt, o japiță de stat. Cică celebrăm 100 de ani de la Marea Unire. Absolut, cu neoiobăgie și bere belgiană (pentru cine își permite)."

Așa și la mere. Dacă românul n-are capital și nici nu e lăsat să acumuleze, atunci nu producem. Bine că ne mirăm ca babele de creșterea economică de 7%, văzuși muică, e foarte pozitivă.

(Opinie publicată și pe pagina de Facebook a autorului)

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    Domul Glavan se pare ca nu agreeaza cresterea economica . Ciuriso .. ca sunt unii care sustin ca Romania "nu are voie" sa treaca de un PIB per capota > 10.000 $.
    Acumulare? {ao scandalurile cu coruptia se bazeaza pe faptul ca ... traim (din nou!Noi romnanii) in ce Marx numea "acumuralrea salbateca a capitalului". I Caqm dureroasa faza (nu ca este romaneasca ci ca faza este dureroasa .. incepand de la oaia care mnaca pameni - Thomas Morus ..)

    Insa ce ma mira cu adevarat este ca nimeni nu pomeneste de posibilitatea creditului...
    Din cate stiu in late zari daca ai un plan de faceri bun, o inventie, , un conytract te poti duce la o banca "Stiti vr4au sa fac o afacere. N-am un sfantz dar ma bazez pe asta" si arati dosarul.. Si daca consilierii bancii zic "mda.. merge" AI CAPITAL! Ai capitak desi esti "golan".. [Thomas Alva Edisin s-a dus la unu JP Morgan .... si .. si MOrgan a finantat ce este azi industria electrica .. General Electric este copilul "odelie" dintre geniul lui Edison si capacitatea lui JPM. Pe4ste putin timpp ;la Morgam mia vine un .. parlit "-am capital dar stiu sa fac un telefon!" . B;estemtu de smart a apraut fiindca Morgan a cresut in Graham Bell. Nu stiu cine l-a finatat pe Henry I ul Ford Imparaul Zeu al automobilelor , Molochul soselelor dar sigur ca nu din banii economisti de mammy Ford s-a construit fabrica ...)

    La noi? La NOI? Credit ############# (cenzurat) "banca" e ca creditoru' din Galitia sau Rusia sec XVII-XVIII (ca aveau relogii diferite nu avea importanta. Ala rus era obisnuilenic "bun crestin") . TE OMOARA! La noi ca la nimeni oameni de facaeri de sucues explica "secrestu" lor : "nu am luat credite niciodata!"
    La noi? Va aduceti aminte ca aveam o uzina de tractoare la Brasov? Ca sa suparavietuisca trebuia sa vanda minim 30.000 tractoare. Vindea 20.000 in Strainezia Mica (Egipt, Siria, Tircia si ceva in Grecostan) Insa in Romania nu putea vinde 10.000 desi necesarul era peste . De4 ce ? Fiindca ion Romania tractoarele se vindeau cu banii jos! Cash adica! Nu exista crestit. leasing samd . NNici credit agricol .
    Apropos stiti ca Rumanistanu nu mai are Credit Agricol sau banca Ahgriocola de prin 1993-94? Inainte, de p[ron 1920 pana prin 1992 Romania avea credit agricol ca orice stat ce se respecta...
    Azi nu! Insa azi acu8zam in mod <b>fanariot</b> ca boboru e prost .... insa exportam castigu.
    A si cica Statu ia prea mult impozit... Ha! Imi aduc aminte de Dinicu Golescu care se mira cum taranu ardelean care avea o ditai sarcina feudala traia mia bine decat lala di nValahioa care cica avea boieresc numa 18 zile pe an ... E ceva ce continua si azi sarind peste hiatusul dintre 1947-89 ... si acel ceva se cheamma "<b>arde-l pe taran ca d'aia este taran!</b>".

    As mai puea zice ca multi fabricanti de bere din Romania sunt de fapta imvestitoiri straini... exact aia de la care se cumprapa berea importanta. Ca fabrici romanesti de bere au fits inchise (Azufa de ex). Samd etc si altele ....

    <b><i>Stiti care este diferenta</b> inytre "noi" si "ei"</i>?

    Marea diferenata este ca <b><i>"ei"</i> au un STAT</b> pe cand <b><i>"noii"</i> nu avem un STAT</b>

    In 1922-23 sarcina era nationalizarea (romanizarea) economoie, socalelor si a oraselor (Stefan Zeletin - Neoliberalismul) .. azi se pare ca este aceiasi plus reNATIONALIZAREA STATULUI !!!! (Re ca dupa 1955-57 a mai fots nationalizat)

    *****************************
    In fine ptr cei care se vor intreba "cine ###cu este si arogantu asta ? " :
    - cautati pe Scribd "Seculara inapiere a Romaniei" . Eu sunt ala care a scris-o! (Il preced cu cateva luni pe Murgescu. De acord Murgescu imi este superior cu multe ordine .. dar pana acum suntem doar 2 si eu sunt mai amuzant!)
    - arogant? <b> DA!</b> M-am oferit sa il meditez pe Adrian Nastase. Cica fiind retras din poilitica nu are nevoie ...

    • Like 0
  • Vasile check icon
    Un domn profesor care nu a condus nici o afacere în viața lui, nu a plătit 2-3 salarii vreme de 3-4 ani, nu a luptat cu competiția, nu a căutat să-și vândă produsele pe piață. El vine și ne dă sfaturi teoretice despre ce și cum funcționează economia. Țin să-l anunț pe dl profesor că sunt din ce în ce mai multe fabrici de bere artizanală în România, că la fabricile industriale te omoară marii producători la prețuri. Nu lipsa de capital e problema, ci un fel de monpol al marilor producători care pot și obțin prețuri mici de la furnizori datorită cantităților cumpărate și mai pot pune un preț mic la bere tot datorită cantităților produse. De altfel, de când un profesor la univeristatea de gestiunea afacerilor i-a spus fiului meu la prezentarea unui plan de afacceri că afacerea nu va merge niciodată, iar fiul meu avea afacerea pe profit de circa 3 ani, eu nu-i mai cred. Dar ce să faci, teoria ca teoria, practica ne omoară.
    • Like 0
    • @ Vasile
      Culmea e ca Glavan asta chiar s-a apucat recent de produs bere. Asta e problema lui, ca a dat cu capul de economia reala. Ca s-a trezit ca Heineken produce mai ieftin decat el, ca are bani sa produca mult, sa ia cele mai noi echipamente pt a creste productivitatea, ca are bani sa aiba logistica mai buna. Pt ca de fapt la asta se reduce tot. Aia au bani sa isi faca mai eficienta afacere, deci tot la capital, nu la legislatie se reduce tot.
      Statul il poate ajuta pe Glavan intr-un singur fel: prin exact genul de programe pe care il critica. Adica sa ii dea bani prin programe de finantare sa se tehnologizeze, sa fie mai productiv si deci mai competitiv.
      Nici o reducere de taxe nu i sa poate aplica individual unui producator, nici colectiv (nu se pot da reduceri doar pt producatorii romani), singurul mod in care deficitul de eficienta intre Glavan si Heineken de ex se poate reduce ar fi daca Glavan, si oricine incearca o afacere, ar avea un sprijin pe care legea europeana il permite: contributie a statului la investitia antreprenorului.

      • Like 2
    • @ Vasile
      1. Ar trebui moderat mai atent acest forum.
      2. Se cumpără bere de import pentru ca berea produsă în România este foarte proastă: nu există control real al calității. Din moment ce s-a putut vinde ani de zile apă în loc de dezinfectant în toată tara, care era un produs simplu de verificat, ce încredere sa ai în berea produsa aici ? Eu beau bere produsă în țări care verifică calitatea
      • Like 0
  • Importam si mere si bere dintr-un motiv simplu: e o economie libera. Statul roman nu are mai multe reglementari decat Olanda, nici nu impoziteaza mai mult (Romania e printre tarile care colecteaza cel mai putin din PIB, deci lasa cel mai mult in economie din ceea ce s-a produs).
    Problema producatorului roman e ca nu are capital. Ca nu are cum sa fii acumulat capital in 30 de ani de capitalism cat antreprenorul olandez care nu a trecut prin comunism.
    Cum poate acumula capital? Pai probabil prin programe de finantare a antreprenorilor de tipul start up nation sau fonduri euorpene. Genul ala de programe pe care le critica Glavan.
    Altfel Glavan, economist de Romano-Americana, are pretentia ca dupa 30 de ani de capitalism antreprenorul roman sa aiba aceeasi forta si acelasi capital cu cel olandez, ca asa functioneaza economia in capul lui, in 30 de ani se reduc handicapuri create in sute de ani.
    Altfel, repet, statul roman colecteaza cel mai putin din PIB, 28%, mult sub media de 40% a UE. Cu alte cuvinte, orice alt stat din UE ii ia antreprenorului mai mult din capital decat ii ia statul roman.
    Sigur ca sunt probleme de legislatie si birocratie, dar ce nu spune Glavan e ca, avand parte de aceeasi birocratie, producatorii cei mai mari de pe piata sunt controlati de investitori straini. Semn ca legislatia si taxare din Romania nu i-a speriat, dar mai ales semn ca problema antreprenorului roman e simplul fapt ca i-a fost imposibil sa acumuleze capital in astia 30 de ani cat Heineken de ex, ca tot vorbim de bere olandeza. Pai aia produc bere de mai bine de 150 de ani, cum ar vrea Glavan ca dupa 30 de ani sa poata concura cu ei? Si mai ales...cum de produc mai mult decat Glavan chiar si in Romania, unde, nu-i asa, e legislatie din aia nasoala? Pai simplu motiv e ca nu legislatia e problema lui Glavan in competita cu Heineken, nu aia il impiedica sa produca macar cat o face Heineken in Romania, ci faptul ca n-are capitalul celor de la Heineken, ca aia s-au apucat cu vreo 150 de ani inaintea lui de produs si acumulat capital.
    Dar Glavan e in acelasi timp cel mai bun berar si cel mai bun economist, si de-aia el crede ca daca s-ar fi nascut in Olanda si s-ar fi apucat de facut bere acum 2 ani deja avea un 20% din piata europeana.
    • Like 0
    • @ Stefan Adrian
      In concluzie...nici un stat de pe planeta asta nu te poate ajuta ca antreprenor sa acumulezi capital in doi ani (sau mai putin, nu stiu de cand s-a apucat Glavan de produs bere) cat unul care face asta de 150 de ani. Daca primii producatori de bere din Romania sunt straini, inseamna ca nu legislatia in domeniu e problema, ca pe aia nu i-a impiedicat sa produca bere de sute de milioane de euro, ci faptul ca romanii nu au capital.
      Cum ar propune marele economist Glavan sa se rezolve problema asta?
      E nasol, nu-i asa, daca statul finanteaza un start up? Dar daca dubleaza de ex capitalul acumulat de un cetatean, intr-un program de finantare, daca acesta isi investeste capitalul intr-o afacere de productie? Nu-i asa ca sunt naspa programe de genul asta, domnule Glavan?
      Dar daca, de ex, trecand la alte domenii, statul decide sa faca niste cladiri de birouri si sa le dea cu chirie zero antreprenorilor care vor de ex sa deschida o afacere in IT? E nasol, nu-i asa?
      O sa vina argumentul ala cu *mai bine nu mai impoziteaza* decat sa finanteze astfel de programe.
      Dar simplul fapt ca nu mai impoziteaza...cum anume reduce deficitul de capital?
      Daca Heineken nu mai plateste impozit si Glavan nu mai plateste impozit....s-a rezolvat problema deficitului de capital al lui Glavan in raport cu Heineken?
      Nici vorba.
      Deci astfel de programe, desi necesita finantare din taxele platite de antreprenori aflati deja in piata, au avanatjul ca ajuta antreprenorul aflat la inceput de drum, care are capital putin, in competitia cu cel care are deja capital. Adica e avantajat exact genul de antreprenor foarte des intalnit in Romania, ala de la inceput de drum. Ca nici un antreprenor roman nu are 150 de ani de experienta, ca aia olandezi de ex.
      • Like 0
    • @ Stefan Adrian
      Domnu' Stefan, mai nimeresti si dumneata cate una, in rest nu ajungeti nici la glezna domnului Glavan! Majoritatea banilor dati pe ochi frumosi nu duc la dezvoltare pt. ca banii luati fara munca sunt investiti anapoda. Si nu ma faceti comparatii dinastea ieftine intre gradul de colectare al tarilor din vest si al nostru! Tarile din vest colectau foarte putin din PIB pana au ajuns dezvoltate. Daca strangeau procentele pe care le strang acuma la buget mai demult, erau mai subdezvoltati ca noi!
      • Like 0
    • @ Stefan Adrian
      Impozitarea nu este acelasi lucru cu colectarea. Prin urmare argumentația dumneavoastră are o premisă falsă, deci este eronată.
      • Like 0
    • @ Stefan Adrian
      În principiu Ștefan are dreptate, principala problemă a antreprenorului român este lipsa capitalului, dar nu singura. Multe start-upuri nu se pot dezvolta din lipsă de capital ( și aici nu mă refer doar la infrastructura necesară producerii berii care evident este capitalo-intensivă, dar și producătorii de soft unde nu sunt necesare investiții astronomice , suferă de aceeași problemă). Privatizarea rapidă a băncilor românești (care fie vorba între noi nu erau falimentare, ba din contră) a dus la un acces mai greu la finanțare iar bursa sau instrumentele de finanțare de tip angel finance sau incubatoarele de afaceri specifice țărilor dezvoltate sunt anemice în România. Un element important însă este cultura organizațională din România ( ca idee , ați făcut un sondaj să vedeți cine sunt cu adevărat antreprenorii români și ce educație au ?). Multe site-uri fac o apologie agresivă pentru limitarea creșterii salariului minim pe economie pentru că nu-i așa reduce productivitatea (între noi fie vorba și cu creșterea acestuia mai rapidă din ultima perioadă e tot cel mai mic din UE) sau cu faptul că nu se mai găsesc muncitori calificați/necalificați deci învățământul să producă mai multe școli de meserii. Nimeni nu a făcut încă o radiografie a structurii antreprenorilor români. Nu vă faceți iluzii că sunt fizicieni, matematicieni sau economiști , chiar și în domeniul software unde te-ai aștepta ca patronul să fie în general absolvent de IT astea sunt excepțiile de la regulă (aveți în vedere ca unul dintre cei mai mari antreprenori din IT-ul românesc e Sebi Ghiță) . Mulți așa ziși antreprenori sunt de fapt șmecheri de tranziție , foști bișnițari , valutiști sau evazioniști fiscal , mulți cu carențe de educație sau absolvenți postrevoluționari de Spiru Haret pentru care sunt mult mai importante rata la BMW sau postările din Maldive sau de la LOFT decât o investiție în infrastructura afacerii sau în resursele proprii de personal așa că nu o să apară prea curând start-upuri de succes în Ro. În ceea ce privește sistemul educațional românesc trebuie avut în vedere că nu-i poți cere unui tânăr să urmeze o școală profesională doar pentru că de asta are nevoie un patronaș la început de drum și pentru care tânărul va primi toată viața minim / economie. Muncitorii calificați după care plâng antreprenorii români au emigrat în țările în care sunt plătiți corect. Mediul economic românesc e atât de agresiv cu viitorii antreprenori iar politicienii nu au creat un cadru legislativ prietenos cu aceștia ( privesc cu oroare la așa zișii liberali sau conservatori care promovează liberalismul economic și reducerea intervenției statului în economie care n-au avut o afacere în viața lor și care s-au aciuat la slujbe la stat bine plătite , din care unii au ajuns la pensie ( specială bineînțeles) fără să fi avut măcar un start-up sau să se împrumute la vre-o bancă și să-și pună gaj casa sau mașina). În încheiere trebuie să aveți în vedere că străinii care investesc în Ro de multe ori urmăresc preluări agresive sau fac transfer de capital permise de golurile de legislație sau pur și simplu urmăresc scoaterea de pe piață a producătorilor autohtoni prin prețuri de dumping după care aduc din import propriile produse chiar dacă sunt de multe ori mai scumpe și mai proaste. Capitalismul e rareori corect sau virtuos.
      • Like 0
  • Eu astept cu nerabdare ziua cand va publica Republica meditatiile lu' Glavan cand sta pe toaleta . Sunt convins ca-s aur curat si contin raspunsurile la toate problemele economiei romanesti . Deci fiti pe faza baieti si fete ! :))

    P.S. Asta nu cred ca intelege prea bine nici macar liberalismul clasic, de la care se revendica. Un liberal ar zice ca nu-i nimic in neregula cu faptul ca Romania importa bere si Olanda exporta, fiind o expresie a avantajului comparativ: tara cu mult capital exporta produse finite (bere), iar cea cu putin capital materii prime (orz, de exemplu).

    E doar un prileji sa mai repete o obsesie ideologica , fara legaturi cu realitatea: Romania are prea multa birocratie si "investitorul" nu e incurajat . Datele arata complet alte cauze ale subdezvoltarii.
    • Like 2
    • @ Claudiu1989
      Am citit de 3 ori comentariul dvs. și mărturisesc că tot nu m-am dumirit. Îl criticați pe autorul articolului sau sunteți supărat în general pe...nici asta nu am înțeles. Mie personal îmi place modul simplu și direct în care le spune domnul Glăvan. Că nu spune nimic nou la general dar nou punctual în ceea ce privește producția de orz și de bere a Olandei în comparație cu cea a României, este adevărat. Și la urmă aceeași concluzie : avionul de tip Concorde (adică super dotat) numit ROMÂNIA este pilotat de tractoriști iar însoțitoare de bord sunt alde Vasilica, Carmencita, Plumbuita și alte ex secretare și învățătoare.
      • Like 0
    • @ Claudiu1989
      Mihai check icon
      Am înteles ca nu sunteti de acord cu autorul, dar prezentati-ne argumentele dumneavoastra privind subdezvoltarea României.
      • Like 1
    • @ Mihai
      Subdezvoltarea nu e datorata impozitarii sau legislatiei, cum gresit se tot spune. Repet ce am spus si mai sus: statul roman colecteaza cel mai putini bani din PIB, cam 28%, fata de o medie europeana de 40%.
      Problema e ca statul roman nu investeste in domeniile in care ar trebui: educatie si infrastructura. Daca pe Gigel nu-l inveti nimic, n-are cum sa fie la fel de productiv ca Van George, in care statul olandez pompeaza 6% dintr-un PIB care e oricum mult mai mare decat cel al Romaniei. (PIB-ul Olandei e de 770 miliarde, deci 6% insemana ca educatia din Olanda are buget de la stat de 46 de miliarde; Romania a avut anul trecut tot bugetul aproximativ 55 miliarde euro, deci despre ce vorbim? bugetul educatiei a fost in jur de 5 miliarde euro, aproape de 10 ori mai mic, la o populatie egala. Deci statul olandez investeste de 10 ori mai mult in educatia unui copil anual).
      Apoi la capitolul infrastructura si-asa suntem in urma, ca altii si-au rezolvat problemele mai demult, dar noi investim mai putin.
      Deci de aici vine subdezvoltarea Romaniei. Pt ca vrem sa dam aceleasi beneficii sociale cu tari care si-au rezolvat problemele de mult, si automat nu mai tinem pasul in domeniile care ar putea duce la dezvoltare.
      Solutia nu e sa nu mai impozitam, dupa cum spuneam oricum impozitam cel mai putin din Europa, ci sa investim cu cap banii putini pe care ii avem, nu populist. Sa nu mai finantam functionari din banii guvernului, concerte, alti functionari sau echipe de fotbal din banii primariilor, ci autostrazi, centuri, infrastrutura locala si scoli.
      • Like 3
    • @ Dorel Romica Palenciucc
      Istoria economica si datele de care dispunem sunt complet impotriva a ce spune Glavan (in esenta, nu ma refer strict la anectdota cu berea :)) ) . Daca ar fi doar opinia lui nu ar fi o mare tragedie, dar e o opinie impartasita de multi economisti si politicieni din Romania si intens promovata de media . Subliniez din Romania , ca in rest "scoala austriaca" al carei adept e nu prea e luata in serios decat de diverse organizatii care promoveaza agresiv interesele oamenilor de afaceri ultrabogati sub pretextul "libertatii".

      Ideea ca Romania e saraca pentru ca are multa birocratie, multi bugetari si taxe mari e complet absurda , pentru ca nici macar nu stau asa lucrurile . E exact invers . Doar ca se tot repeta aberatiile respective, in mod interesat desigur, incat au ajuns un fel de mantra .

      Concret avem 15-16% din angajati ocupati in sectorul public , fiind astfel pe la coada in UE , unde procentul variaza cam intre 14 % (Grecia) si peste 30% (in Suedia) .

      https://www.fonction-publique.gouv.fr/files/files/publications/etudes_perspectives/Administration_and_the_Civil_service_in_the_27_EU_Member_states.pdf
      https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_public_sector

      Avem impozite foarte mici in comparatie cu tarile la care ne raportam . Toata tarile din UE, au taxare progresiva , noi fiind exceptia. Si rata e extraordinar de mica, 10% (in general gasim rate mai mari ,de la 20% pana la peste 50% pentru venituri foarte mari ). Cum poti, in conditiile astea, sa ai bani de autostrazi , scoli , spitale ? Cum sa nu ai inegalitate socanta de tip BMW-caruta ? Se mai si fura , desigur, dar aceia e doar cireasa de pe tort .

      https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_tax_rates
      http://www.oecd.org/tax/tax-policy/tax-database.htm

      Marea problema e ca modul modelul de dezvoltare adoptat de noi e in mare parte diferit de cel aduptat de tari care au avut succes . Sunt niste chestii gresite : atragerea de investitii straine in mod neselectiv , cu orice pret , inclusiv reducand drepturile angajatilor si taxele , privatizarea tuturor companiilor de stat, inclusv a celor cu potential , create cu eforturi imense , unele fiind si monopoluri naturale ( gaz, energie electrica ) , privatizarea aproape completa a sectorului bancar .

      Asadar liberalizarea a mers foarte departe la noi . Totusi cumva se sustine in continuare ca nu e destul ! Eu nu stiu vreun exemplu de tara care sa fi trecut in categoria economiilor avansate in felul acesta ( daca are cineva un exemplu eu m-as bucura ) .
      Sunt in schimb foarte multe modele de succes in trecutul nu prea indepartat , cum ar fi Japonia si asa zisii "tigri asiatici" .Toate s-au dezvoltat printr-o interventie directa si imensa a statului , limitand drastic investitiile straine in anumite sectoare , unde si-au creat (nu direct, dar intentionat) companii care au cam cucerit in timp piata - vezi Samsung, Toshiba etc.) . Un alt exemplu , poate mai accesibil e Irlanda , care ne seamna putin ,dar sunt cateva diferente importante : au diverse agentii care se ocupa cu atragerea de investitii straine cu valoare adaugata mare , au investit masiv in infrastructura, educatie si cercetare (chear daca asta a insemnat acumulare de datorii ; in 1987 datoria publica era de 109% din PIB http://www.publicpolicy.ie/irelands-public-debt-burden/ ) Si lista poate continua .
      • Like 1
    • @ Mihai
      Am mai adaugat cateva randuri in raspunsul catre Dorel Romica Palenciuc .
      • Like 0
    • @ Claudiu1989
      Mihai check icon
      În mare parte sunt de acord cu dumneavoastră. A fost lansată în spațul public această falsă problemă privind numărul de angajati la stat ceea ce e pe punctul de a genera un fel de "război de clasă". E o aberație totală.
      Atunci când vine vorba de atragerea de investitii străine, problema este modul în care este dispusă să negocieze puterea politică. Având în vedere că noi în ultimii 28 de ani(indiferent de culoarea politică cum vor unii să sugereze acum) am avut parte doar de oameni politici care au fost in functii de conducere fara să aiba un minim de cunostinte in domeniile respective e destul de greu să te poti astepta la o perspectiva solidă privind chestiunile cu adevarat importante care ar trebui gândite pe termen lung.
      După cum menționa și @Ștefan Adrian, o alta problemă grava este lipsa de educatie. Suntem o tara cu extrem de grave deficiente in sistemul educational. Nu poti să intelegi cum se mișcă lucrurile in jurul tau atata timp cat nu ai un nivel mediu de educatie.
      • Like 0
    • @ Claudiu1989
      Domnul meu, înșiruirea de numere în procente sunt doar numere, reci și impersonale. Într-o țară în care totul este atipic, împotriva naturii, nu cred că valorează mult statisticile pentru că sunt pe bază de informații eronate. Este ca în bancul de pe timpul lui Ceaușescu. Se făcea un sondaj în care întrebarea era, câte Kg de carne consuma o familie într-o lună. Primul intervievat a declarat că doar 1kg pe lună consumă. Al doilea care era un măcelar, a declarat un consum de 10kg pe lună. Concluzia sondajului era o medie de 5-6 kg de carne consum pe familie. Cam așa sunt și sondajele de la noi. După aia sunt și alte multe alte amănunte de luat în considerare de care nu se ține cont și care dau date eronate la sfârșit. După mine ar fi o mișcare foarte inteligentă (apropo de exemplele pozitive) și de mare folos dacă s-ar lua TOT cei bun de la alții și aplicat la condițiile noastre, astfel recuperându-se din decalajele dintre România și partenerii săi din UE. Un fel de plagiat pozitiv-permis și aducător de bunăstare.
      • Like 0
  • Pe mine nu mă mai miră nimic ...
    • Like 1
  • check icon
    El trebuia să fie in locul lui Starman.
    • Like 0
  • check icon
    Isărescu e de mult pe altă planetă .
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult