(Foto: Guliver/Getty Images)
„Ce m-a frapat pe mine este că importăm foarte multe mere." (Mugur Isărescu)
Pe mine m-a frapat, anul trecut, că importăm foarte multă bere. Și fix din același motiv pentru care importăm și mere:
„Bine că produce bere Olanda, care este și primul exportator de bere din UE. Știți cât orz produce Olanda? 220 000 de tone. Știți cât orz produce România? 1,5 milioane de tone. Și atunci ce are Olanda de n-are România? Simplu, nu are legi proaste care să împiedice industria, manufactura - așa cum ziceau liberalii clasici. Nu are birocrați și proceduri medievale care să pună bețe în roate inițiativei private. Ce alte exemple să mai dau?
Cehia are 29 de fabrici de malț, România doar 2 - la un consum total de bere relativ similar.
De fapt, eșecul României în domeniul producției de bere are aceleași cauze ca eșecul în orice alt domeniu, de la fotbal până la fabricarea de chibrituri: monopol, legi proaste, Birocratul-Dumnezeu, clientelism politic a.k.a. junta militară. Pe scurt, o japiță de stat. Cică celebrăm 100 de ani de la Marea Unire. Absolut, cu neoiobăgie și bere belgiană (pentru cine își permite)."
Așa și la mere. Dacă românul n-are capital și nici nu e lăsat să acumuleze, atunci nu producem. Bine că ne mirăm ca babele de creșterea economică de 7%, văzuși muică, e foarte pozitivă.
(Opinie publicată și pe pagina de Facebook a autorului)
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Acumulare? {ao scandalurile cu coruptia se bazeaza pe faptul ca ... traim (din nou!Noi romnanii) in ce Marx numea "acumuralrea salbateca a capitalului". I Caqm dureroasa faza (nu ca este romaneasca ci ca faza este dureroasa .. incepand de la oaia care mnaca pameni - Thomas Morus ..)
Insa ce ma mira cu adevarat este ca nimeni nu pomeneste de posibilitatea creditului...
Din cate stiu in late zari daca ai un plan de faceri bun, o inventie, , un conytract te poti duce la o banca "Stiti vr4au sa fac o afacere. N-am un sfantz dar ma bazez pe asta" si arati dosarul.. Si daca consilierii bancii zic "mda.. merge" AI CAPITAL! Ai capitak desi esti "golan".. [Thomas Alva Edisin s-a dus la unu JP Morgan .... si .. si MOrgan a finantat ce este azi industria electrica .. General Electric este copilul "odelie" dintre geniul lui Edison si capacitatea lui JPM. Pe4ste putin timpp ;la Morgam mia vine un .. parlit "-am capital dar stiu sa fac un telefon!" . B;estemtu de smart a apraut fiindca Morgan a cresut in Graham Bell. Nu stiu cine l-a finatat pe Henry I ul Ford Imparaul Zeu al automobilelor , Molochul soselelor dar sigur ca nu din banii economisti de mammy Ford s-a construit fabrica ...)
La noi? La NOI? Credit ############# (cenzurat) "banca" e ca creditoru' din Galitia sau Rusia sec XVII-XVIII (ca aveau relogii diferite nu avea importanta. Ala rus era obisnuilenic "bun crestin") . TE OMOARA! La noi ca la nimeni oameni de facaeri de sucues explica "secrestu" lor : "nu am luat credite niciodata!"
La noi? Va aduceti aminte ca aveam o uzina de tractoare la Brasov? Ca sa suparavietuisca trebuia sa vanda minim 30.000 tractoare. Vindea 20.000 in Strainezia Mica (Egipt, Siria, Tircia si ceva in Grecostan) Insa in Romania nu putea vinde 10.000 desi necesarul era peste . De4 ce ? Fiindca ion Romania tractoarele se vindeau cu banii jos! Cash adica! Nu exista crestit. leasing samd . NNici credit agricol .
Apropos stiti ca Rumanistanu nu mai are Credit Agricol sau banca Ahgriocola de prin 1993-94? Inainte, de p[ron 1920 pana prin 1992 Romania avea credit agricol ca orice stat ce se respecta...
Azi nu! Insa azi acu8zam in mod <b>fanariot</b> ca boboru e prost .... insa exportam castigu.
A si cica Statu ia prea mult impozit... Ha! Imi aduc aminte de Dinicu Golescu care se mira cum taranu ardelean care avea o ditai sarcina feudala traia mia bine decat lala di nValahioa care cica avea boieresc numa 18 zile pe an ... E ceva ce continua si azi sarind peste hiatusul dintre 1947-89 ... si acel ceva se cheamma "<b>arde-l pe taran ca d'aia este taran!</b>".
As mai puea zice ca multi fabricanti de bere din Romania sunt de fapta imvestitoiri straini... exact aia de la care se cumprapa berea importanta. Ca fabrici romanesti de bere au fits inchise (Azufa de ex). Samd etc si altele ....
<b><i>Stiti care este diferenta</b> inytre "noi" si "ei"</i>?
Marea diferenata este ca <b><i>"ei"</i> au un STAT</b> pe cand <b><i>"noii"</i> nu avem un STAT</b>
In 1922-23 sarcina era nationalizarea (romanizarea) economoie, socalelor si a oraselor (Stefan Zeletin - Neoliberalismul) .. azi se pare ca este aceiasi plus reNATIONALIZAREA STATULUI !!!! (Re ca dupa 1955-57 a mai fots nationalizat)
*****************************
In fine ptr cei care se vor intreba "cine ###cu este si arogantu asta ? " :
- cautati pe Scribd "Seculara inapiere a Romaniei" . Eu sunt ala care a scris-o! (Il preced cu cateva luni pe Murgescu. De acord Murgescu imi este superior cu multe ordine .. dar pana acum suntem doar 2 si eu sunt mai amuzant!)
- arogant? <b> DA!</b> M-am oferit sa il meditez pe Adrian Nastase. Cica fiind retras din poilitica nu are nevoie ...
Statul il poate ajuta pe Glavan intr-un singur fel: prin exact genul de programe pe care il critica. Adica sa ii dea bani prin programe de finantare sa se tehnologizeze, sa fie mai productiv si deci mai competitiv.
Nici o reducere de taxe nu i sa poate aplica individual unui producator, nici colectiv (nu se pot da reduceri doar pt producatorii romani), singurul mod in care deficitul de eficienta intre Glavan si Heineken de ex se poate reduce ar fi daca Glavan, si oricine incearca o afacere, ar avea un sprijin pe care legea europeana il permite: contributie a statului la investitia antreprenorului.
2. Se cumpără bere de import pentru ca berea produsă în România este foarte proastă: nu există control real al calității. Din moment ce s-a putut vinde ani de zile apă în loc de dezinfectant în toată tara, care era un produs simplu de verificat, ce încredere sa ai în berea produsa aici ? Eu beau bere produsă în țări care verifică calitatea
Problema producatorului roman e ca nu are capital. Ca nu are cum sa fii acumulat capital in 30 de ani de capitalism cat antreprenorul olandez care nu a trecut prin comunism.
Cum poate acumula capital? Pai probabil prin programe de finantare a antreprenorilor de tipul start up nation sau fonduri euorpene. Genul ala de programe pe care le critica Glavan.
Altfel Glavan, economist de Romano-Americana, are pretentia ca dupa 30 de ani de capitalism antreprenorul roman sa aiba aceeasi forta si acelasi capital cu cel olandez, ca asa functioneaza economia in capul lui, in 30 de ani se reduc handicapuri create in sute de ani.
Altfel, repet, statul roman colecteaza cel mai putin din PIB, 28%, mult sub media de 40% a UE. Cu alte cuvinte, orice alt stat din UE ii ia antreprenorului mai mult din capital decat ii ia statul roman.
Sigur ca sunt probleme de legislatie si birocratie, dar ce nu spune Glavan e ca, avand parte de aceeasi birocratie, producatorii cei mai mari de pe piata sunt controlati de investitori straini. Semn ca legislatia si taxare din Romania nu i-a speriat, dar mai ales semn ca problema antreprenorului roman e simplul fapt ca i-a fost imposibil sa acumuleze capital in astia 30 de ani cat Heineken de ex, ca tot vorbim de bere olandeza. Pai aia produc bere de mai bine de 150 de ani, cum ar vrea Glavan ca dupa 30 de ani sa poata concura cu ei? Si mai ales...cum de produc mai mult decat Glavan chiar si in Romania, unde, nu-i asa, e legislatie din aia nasoala? Pai simplu motiv e ca nu legislatia e problema lui Glavan in competita cu Heineken, nu aia il impiedica sa produca macar cat o face Heineken in Romania, ci faptul ca n-are capitalul celor de la Heineken, ca aia s-au apucat cu vreo 150 de ani inaintea lui de produs si acumulat capital.
Dar Glavan e in acelasi timp cel mai bun berar si cel mai bun economist, si de-aia el crede ca daca s-ar fi nascut in Olanda si s-ar fi apucat de facut bere acum 2 ani deja avea un 20% din piata europeana.
Cum ar propune marele economist Glavan sa se rezolve problema asta?
E nasol, nu-i asa, daca statul finanteaza un start up? Dar daca dubleaza de ex capitalul acumulat de un cetatean, intr-un program de finantare, daca acesta isi investeste capitalul intr-o afacere de productie? Nu-i asa ca sunt naspa programe de genul asta, domnule Glavan?
Dar daca, de ex, trecand la alte domenii, statul decide sa faca niste cladiri de birouri si sa le dea cu chirie zero antreprenorilor care vor de ex sa deschida o afacere in IT? E nasol, nu-i asa?
O sa vina argumentul ala cu *mai bine nu mai impoziteaza* decat sa finanteze astfel de programe.
Dar simplul fapt ca nu mai impoziteaza...cum anume reduce deficitul de capital?
Daca Heineken nu mai plateste impozit si Glavan nu mai plateste impozit....s-a rezolvat problema deficitului de capital al lui Glavan in raport cu Heineken?
Nici vorba.
Deci astfel de programe, desi necesita finantare din taxele platite de antreprenori aflati deja in piata, au avanatjul ca ajuta antreprenorul aflat la inceput de drum, care are capital putin, in competitia cu cel care are deja capital. Adica e avantajat exact genul de antreprenor foarte des intalnit in Romania, ala de la inceput de drum. Ca nici un antreprenor roman nu are 150 de ani de experienta, ca aia olandezi de ex.
P.S. Asta nu cred ca intelege prea bine nici macar liberalismul clasic, de la care se revendica. Un liberal ar zice ca nu-i nimic in neregula cu faptul ca Romania importa bere si Olanda exporta, fiind o expresie a avantajului comparativ: tara cu mult capital exporta produse finite (bere), iar cea cu putin capital materii prime (orz, de exemplu).
E doar un prileji sa mai repete o obsesie ideologica , fara legaturi cu realitatea: Romania are prea multa birocratie si "investitorul" nu e incurajat . Datele arata complet alte cauze ale subdezvoltarii.
Problema e ca statul roman nu investeste in domeniile in care ar trebui: educatie si infrastructura. Daca pe Gigel nu-l inveti nimic, n-are cum sa fie la fel de productiv ca Van George, in care statul olandez pompeaza 6% dintr-un PIB care e oricum mult mai mare decat cel al Romaniei. (PIB-ul Olandei e de 770 miliarde, deci 6% insemana ca educatia din Olanda are buget de la stat de 46 de miliarde; Romania a avut anul trecut tot bugetul aproximativ 55 miliarde euro, deci despre ce vorbim? bugetul educatiei a fost in jur de 5 miliarde euro, aproape de 10 ori mai mic, la o populatie egala. Deci statul olandez investeste de 10 ori mai mult in educatia unui copil anual).
Apoi la capitolul infrastructura si-asa suntem in urma, ca altii si-au rezolvat problemele mai demult, dar noi investim mai putin.
Deci de aici vine subdezvoltarea Romaniei. Pt ca vrem sa dam aceleasi beneficii sociale cu tari care si-au rezolvat problemele de mult, si automat nu mai tinem pasul in domeniile care ar putea duce la dezvoltare.
Solutia nu e sa nu mai impozitam, dupa cum spuneam oricum impozitam cel mai putin din Europa, ci sa investim cu cap banii putini pe care ii avem, nu populist. Sa nu mai finantam functionari din banii guvernului, concerte, alti functionari sau echipe de fotbal din banii primariilor, ci autostrazi, centuri, infrastrutura locala si scoli.
Ideea ca Romania e saraca pentru ca are multa birocratie, multi bugetari si taxe mari e complet absurda , pentru ca nici macar nu stau asa lucrurile . E exact invers . Doar ca se tot repeta aberatiile respective, in mod interesat desigur, incat au ajuns un fel de mantra .
Concret avem 15-16% din angajati ocupati in sectorul public , fiind astfel pe la coada in UE , unde procentul variaza cam intre 14 % (Grecia) si peste 30% (in Suedia) .
https://www.fonction-publique.gouv.fr/files/files/publications/etudes_perspectives/Administration_and_the_Civil_service_in_the_27_EU_Member_states.pdf
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_public_sector
Avem impozite foarte mici in comparatie cu tarile la care ne raportam . Toata tarile din UE, au taxare progresiva , noi fiind exceptia. Si rata e extraordinar de mica, 10% (in general gasim rate mai mari ,de la 20% pana la peste 50% pentru venituri foarte mari ). Cum poti, in conditiile astea, sa ai bani de autostrazi , scoli , spitale ? Cum sa nu ai inegalitate socanta de tip BMW-caruta ? Se mai si fura , desigur, dar aceia e doar cireasa de pe tort .
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_tax_rates
http://www.oecd.org/tax/tax-policy/tax-database.htm
Marea problema e ca modul modelul de dezvoltare adoptat de noi e in mare parte diferit de cel aduptat de tari care au avut succes . Sunt niste chestii gresite : atragerea de investitii straine in mod neselectiv , cu orice pret , inclusiv reducand drepturile angajatilor si taxele , privatizarea tuturor companiilor de stat, inclusv a celor cu potential , create cu eforturi imense , unele fiind si monopoluri naturale ( gaz, energie electrica ) , privatizarea aproape completa a sectorului bancar .
Asadar liberalizarea a mers foarte departe la noi . Totusi cumva se sustine in continuare ca nu e destul ! Eu nu stiu vreun exemplu de tara care sa fi trecut in categoria economiilor avansate in felul acesta ( daca are cineva un exemplu eu m-as bucura ) .
Sunt in schimb foarte multe modele de succes in trecutul nu prea indepartat , cum ar fi Japonia si asa zisii "tigri asiatici" .Toate s-au dezvoltat printr-o interventie directa si imensa a statului , limitand drastic investitiile straine in anumite sectoare , unde si-au creat (nu direct, dar intentionat) companii care au cam cucerit in timp piata - vezi Samsung, Toshiba etc.) . Un alt exemplu , poate mai accesibil e Irlanda , care ne seamna putin ,dar sunt cateva diferente importante : au diverse agentii care se ocupa cu atragerea de investitii straine cu valoare adaugata mare , au investit masiv in infrastructura, educatie si cercetare (chear daca asta a insemnat acumulare de datorii ; in 1987 datoria publica era de 109% din PIB http://www.publicpolicy.ie/irelands-public-debt-burden/ ) Si lista poate continua .
Atunci când vine vorba de atragerea de investitii străine, problema este modul în care este dispusă să negocieze puterea politică. Având în vedere că noi în ultimii 28 de ani(indiferent de culoarea politică cum vor unii să sugereze acum) am avut parte doar de oameni politici care au fost in functii de conducere fara să aiba un minim de cunostinte in domeniile respective e destul de greu să te poti astepta la o perspectiva solidă privind chestiunile cu adevarat importante care ar trebui gândite pe termen lung.
După cum menționa și @Ștefan Adrian, o alta problemă grava este lipsa de educatie. Suntem o tara cu extrem de grave deficiente in sistemul educational. Nu poti să intelegi cum se mișcă lucrurile in jurul tau atata timp cat nu ai un nivel mediu de educatie.