Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

ZF: Alarmă la Finanţe - încasările în ianuarie sunt cu 5% mai mici decât în ianuarie 2016, pe când bugetul prevede plus 14% pentru tot anul

Veniturile la bugetul general consolidat sunt cu 5% mai reduse în ianuarie 2017 faţă de ianuarie 2016, în condiţiile în care încasările din TVA au fost cu 20% mai mici, conform unor surse apropiate Ministerului de Finanţe, citate de Ziarul Financiar.

Totuşi, execuţia pe ianuarie se va încheia pe un excedent minor, de circa 0,1%-0,2% din PIB, ca urmare a reducerii drastice a cheltuielilor de investiţii, mai scrie Ziarul Financiar.

Încasările din TVA din ianuarie 2017 sunt aferente vânzărilor lunii decembrie 2016, când TVA a fost de 20%, faţă de TVA de 24% din luna decembrie 2015, pe care s-au bazat încasările TVA din ianuarie 2016.

Radu Georgescu, Managing Partner la CFO Network: „Scăderea cu 20% a încasărilor din TVA ridică deja un mare semn de întrebare în legătură cu sustenabilitatea programului de guvernare”

Radu Georgescu, Managing Partner la CFO Network, spune că scăderea cu 20% a încasărilor din TVA ridică deja un mare semn de întrebare în legătură cu sustenabilitatea programului de guvernare. 

„Într-adevăr o scădere cu 20% a încasărilor din TVA în luna ianuarie 2017 față de aceeași lună din 2016 reprezintă o veste proastă pentru bugetul de stat și ridică deja un mare semn de întrebare în legătură cu sustenabilitatea programului de guvernare aferent anului 2017, care se bazează pe o creștere accentuată a veniturilor.

Probabil, această scădere va fi explicată de către Ministerul de Finanțe prin faptul că încasările de TVA din ianuarie 2017 au fost generate de vânzările din decembrie 2016 când TVA era 20%, comparativ cu încasările de TVA din ianuarie 2016 care au fost generate de vânzările din decembrie 2015 când TVA era 24%.

Numai că această modificare de cote de TVA ar explica o scădere de maximum 16,6% ( 4/ 24).

Mai mult, scăderea ar trebui să fie mai mică de 16,6% deoarece vânzările din comerțul cu amănuntul - cele care generează cea mai mare pondere a TVA-ului plătit la stat - din decembrie 2016 au fost mai mari decât vânzările din 2015”, a explicat pentru Republica Radu Georgescu.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • mai e o cota de 9% care complica putin rationamentele, mai ales ca se aplica multor produse ale omului nevoias;
    mai simplu ar fi de analizat comparativ gradul de colectare, daca e accesibil pe undeva?
    • Like 0
  • Simona check icon
    Fugim cu viteza direct intr un cap ... de pod!Asta e doar inceputul dezastrului .. pe urma de pe pod direct in prapastie si buumm!
    • Like 0
  • check icon
    Evident, TVA mai mic cu un procent, tot felul de alte fente pesediste. Leul s-a devalorizat nu fiindcă, vai nouă, nu a venit Coface, ci din cauza acestor dragnisme. Măririle de salarii și reducerile de taxe au sens numai dacă leul nu se devalorizează. Vorba lui Stolojan de prin 1991, cred, pe când discuta cu sindicatele: domnilor, eu vă dau ce salariu doriți dv., dar cursul leului nu va rămâne același (am uitat cât era atunci, era – oricum – înaintea inflației galopante din timpul primului an Văcăroiu).
    • Like 0
  • check icon
    Păi doamnă, asta era previzibil...

    Dar stați liniștiți la locuhrili voastre! Câhrmaciul Dhragnea veghează și ține dușmanii de clasă la distanță: Soros, multinaționalele, proștii care lucrează în privat fără să facă afaceri cu „statul”...
    • Like 3


Îți recomandăm

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult