Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

ZF: Alarmă la Finanţe - încasările în ianuarie sunt cu 5% mai mici decât în ianuarie 2016, pe când bugetul prevede plus 14% pentru tot anul

Veniturile la bugetul general consolidat sunt cu 5% mai reduse în ianuarie 2017 faţă de ianuarie 2016, în condiţiile în care încasările din TVA au fost cu 20% mai mici, conform unor surse apropiate Ministerului de Finanţe, citate de Ziarul Financiar.

Totuşi, execuţia pe ianuarie se va încheia pe un excedent minor, de circa 0,1%-0,2% din PIB, ca urmare a reducerii drastice a cheltuielilor de investiţii, mai scrie Ziarul Financiar.

Încasările din TVA din ianuarie 2017 sunt aferente vânzărilor lunii decembrie 2016, când TVA a fost de 20%, faţă de TVA de 24% din luna decembrie 2015, pe care s-au bazat încasările TVA din ianuarie 2016.

Radu Georgescu, Managing Partner la CFO Network: „Scăderea cu 20% a încasărilor din TVA ridică deja un mare semn de întrebare în legătură cu sustenabilitatea programului de guvernare”

Radu Georgescu, Managing Partner la CFO Network, spune că scăderea cu 20% a încasărilor din TVA ridică deja un mare semn de întrebare în legătură cu sustenabilitatea programului de guvernare. 

„Într-adevăr o scădere cu 20% a încasărilor din TVA în luna ianuarie 2017 față de aceeași lună din 2016 reprezintă o veste proastă pentru bugetul de stat și ridică deja un mare semn de întrebare în legătură cu sustenabilitatea programului de guvernare aferent anului 2017, care se bazează pe o creștere accentuată a veniturilor.

Probabil, această scădere va fi explicată de către Ministerul de Finanțe prin faptul că încasările de TVA din ianuarie 2017 au fost generate de vânzările din decembrie 2016 când TVA era 20%, comparativ cu încasările de TVA din ianuarie 2016 care au fost generate de vânzările din decembrie 2015 când TVA era 24%.

Numai că această modificare de cote de TVA ar explica o scădere de maximum 16,6% ( 4/ 24).

Mai mult, scăderea ar trebui să fie mai mică de 16,6% deoarece vânzările din comerțul cu amănuntul - cele care generează cea mai mare pondere a TVA-ului plătit la stat - din decembrie 2016 au fost mai mari decât vânzările din 2015”, a explicat pentru Republica Radu Georgescu.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • mai e o cota de 9% care complica putin rationamentele, mai ales ca se aplica multor produse ale omului nevoias;
    mai simplu ar fi de analizat comparativ gradul de colectare, daca e accesibil pe undeva?
    • Like 0
  • Simona check icon
    Fugim cu viteza direct intr un cap ... de pod!Asta e doar inceputul dezastrului .. pe urma de pe pod direct in prapastie si buumm!
    • Like 0
  • check icon
    Evident, TVA mai mic cu un procent, tot felul de alte fente pesediste. Leul s-a devalorizat nu fiindcă, vai nouă, nu a venit Coface, ci din cauza acestor dragnisme. Măririle de salarii și reducerile de taxe au sens numai dacă leul nu se devalorizează. Vorba lui Stolojan de prin 1991, cred, pe când discuta cu sindicatele: domnilor, eu vă dau ce salariu doriți dv., dar cursul leului nu va rămâne același (am uitat cât era atunci, era – oricum – înaintea inflației galopante din timpul primului an Văcăroiu).
    • Like 0
  • check icon
    Păi doamnă, asta era previzibil...

    Dar stați liniștiți la locuhrili voastre! Câhrmaciul Dhragnea veghează și ține dușmanii de clasă la distanță: Soros, multinaționalele, proștii care lucrează în privat fără să facă afaceri cu „statul”...
    • Like 3


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult