Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

ZF: Alarmă la Finanţe - încasările în ianuarie sunt cu 5% mai mici decât în ianuarie 2016, pe când bugetul prevede plus 14% pentru tot anul

Veniturile la bugetul general consolidat sunt cu 5% mai reduse în ianuarie 2017 faţă de ianuarie 2016, în condiţiile în care încasările din TVA au fost cu 20% mai mici, conform unor surse apropiate Ministerului de Finanţe, citate de Ziarul Financiar.

Totuşi, execuţia pe ianuarie se va încheia pe un excedent minor, de circa 0,1%-0,2% din PIB, ca urmare a reducerii drastice a cheltuielilor de investiţii, mai scrie Ziarul Financiar.

Încasările din TVA din ianuarie 2017 sunt aferente vânzărilor lunii decembrie 2016, când TVA a fost de 20%, faţă de TVA de 24% din luna decembrie 2015, pe care s-au bazat încasările TVA din ianuarie 2016.

Radu Georgescu, Managing Partner la CFO Network: „Scăderea cu 20% a încasărilor din TVA ridică deja un mare semn de întrebare în legătură cu sustenabilitatea programului de guvernare”

Radu Georgescu, Managing Partner la CFO Network, spune că scăderea cu 20% a încasărilor din TVA ridică deja un mare semn de întrebare în legătură cu sustenabilitatea programului de guvernare. 

„Într-adevăr o scădere cu 20% a încasărilor din TVA în luna ianuarie 2017 față de aceeași lună din 2016 reprezintă o veste proastă pentru bugetul de stat și ridică deja un mare semn de întrebare în legătură cu sustenabilitatea programului de guvernare aferent anului 2017, care se bazează pe o creștere accentuată a veniturilor.

Probabil, această scădere va fi explicată de către Ministerul de Finanțe prin faptul că încasările de TVA din ianuarie 2017 au fost generate de vânzările din decembrie 2016 când TVA era 20%, comparativ cu încasările de TVA din ianuarie 2016 care au fost generate de vânzările din decembrie 2015 când TVA era 24%.

Numai că această modificare de cote de TVA ar explica o scădere de maximum 16,6% ( 4/ 24).

Mai mult, scăderea ar trebui să fie mai mică de 16,6% deoarece vânzările din comerțul cu amănuntul - cele care generează cea mai mare pondere a TVA-ului plătit la stat - din decembrie 2016 au fost mai mari decât vânzările din 2015”, a explicat pentru Republica Radu Georgescu.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • mai e o cota de 9% care complica putin rationamentele, mai ales ca se aplica multor produse ale omului nevoias;
  mai simplu ar fi de analizat comparativ gradul de colectare, daca e accesibil pe undeva?
  • Like 0
 • Simona check icon
  Fugim cu viteza direct intr un cap ... de pod!Asta e doar inceputul dezastrului .. pe urma de pe pod direct in prapastie si buumm!
  • Like 0
 • check icon
  Evident, TVA mai mic cu un procent, tot felul de alte fente pesediste. Leul s-a devalorizat nu fiindcă, vai nouă, nu a venit Coface, ci din cauza acestor dragnisme. Măririle de salarii și reducerile de taxe au sens numai dacă leul nu se devalorizează. Vorba lui Stolojan de prin 1991, cred, pe când discuta cu sindicatele: domnilor, eu vă dau ce salariu doriți dv., dar cursul leului nu va rămâne același (am uitat cât era atunci, era – oricum – înaintea inflației galopante din timpul primului an Văcăroiu).
  • Like 0
 • check icon
  Păi doamnă, asta era previzibil...

  Dar stați liniștiți la locuhrili voastre! Câhrmaciul Dhragnea veghează și ține dușmanii de clasă la distanță: Soros, multinaționalele, proștii care lucrează în privat fără să facă afaceri cu „statul”...
  • Like 3


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Vlad Petreanu_

În 1990, după ce lucrase într-o fabrică, Vlad Petreanu s-a angajat la un ziar, unde avea un salariu echivalentul a aproape 90 de dolari. Banii îi ajungeau, spune el, să își cumpere un pachet de țigări - la vremea respectivă fuma - și o cola pe zi, „și abia mă descurcam să mănânc ceva”.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon „La bani mărunți” cu Sergiu Manea, CEO BCR. Podcast amplificat de Republica

Sergiu Manea, care a preluat în urmă cu cinci ani conducerea celei mai mari bănci din România, a povestit că primul său salariu, o sumă echivalentă cu mai puțin de 80 de dolari, l-a primit în septembrie 1994. Se angajase înainte de terminarea facultății pe o poziție entry level, ca referent, la Banca Română pentru Dezvoltare, la Biroul de bănci corespondente, care azi se cheamă „financial institutions”.

Citește mai mult

Fetiță la laptop

Situația se poate schimba în orice moment și școli aflate acum în scenariul verde sau galben pot trece de pe o zi pe alta în scenariul roșu, dacă în cadrul lor vor fi confirmate 3 cazuri de Covid. (Foto: Guliver/ Getty Images)

Citește mai mult