Veniturile la bugetul general consolidat sunt cu 5% mai reduse în ianuarie 2017 faţă de ianuarie 2016, în condiţiile în care încasările din TVA au fost cu 20% mai mici, conform unor surse apropiate Ministerului de Finanţe, citate de Ziarul Financiar.
Totuşi, execuţia pe ianuarie se va încheia pe un excedent minor, de circa 0,1%-0,2% din PIB, ca urmare a reducerii drastice a cheltuielilor de investiţii, mai scrie Ziarul Financiar.
Încasările din TVA din ianuarie 2017 sunt aferente vânzărilor lunii decembrie 2016, când TVA a fost de 20%, faţă de TVA de 24% din luna decembrie 2015, pe care s-au bazat încasările TVA din ianuarie 2016.
Radu Georgescu, Managing Partner la CFO Network: „Scăderea cu 20% a încasărilor din TVA ridică deja un mare semn de întrebare în legătură cu sustenabilitatea programului de guvernare”
Radu Georgescu, Managing Partner la CFO Network, spune că scăderea cu 20% a încasărilor din TVA ridică deja un mare semn de întrebare în legătură cu sustenabilitatea programului de guvernare.
„Într-adevăr o scădere cu 20% a încasărilor din TVA în luna ianuarie 2017 față de aceeași lună din 2016 reprezintă o veste proastă pentru bugetul de stat și ridică deja un mare semn de întrebare în legătură cu sustenabilitatea programului de guvernare aferent anului 2017, care se bazează pe o creștere accentuată a veniturilor.
Probabil, această scădere va fi explicată de către Ministerul de Finanțe prin faptul că încasările de TVA din ianuarie 2017 au fost generate de vânzările din decembrie 2016 când TVA era 20%, comparativ cu încasările de TVA din ianuarie 2016 care au fost generate de vânzările din decembrie 2015 când TVA era 24%.
Numai că această modificare de cote de TVA ar explica o scădere de maximum 16,6% ( 4/ 24).
Mai mult, scăderea ar trebui să fie mai mică de 16,6% deoarece vânzările din comerțul cu amănuntul - cele care generează cea mai mare pondere a TVA-ului plătit la stat - din decembrie 2016 au fost mai mari decât vânzările din 2015”, a explicat pentru Republica Radu Georgescu.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
mai simplu ar fi de analizat comparativ gradul de colectare, daca e accesibil pe undeva?
Dar stați liniștiți la locuhrili voastre! Câhrmaciul Dhragnea veghează și ține dușmanii de clasă la distanță: Soros, multinaționalele, proștii care lucrează în privat fără să facă afaceri cu „statul”...