Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Președintele Consiliului Fiscal, despre amânarea scăderii TVA: Strict economic nu are sens să mergem pe reducerea taxelor pe consum

Președintele Consiliului Fiscal, Ionuț Dumitru, consideră că din punct de vedere strict economic nu se justifică o reducere a taxelor pe consum în condițiile în care datele arată o creștere puternică a consumului.

Dumitru a vorbit la Digi24 despre amânarea cu un an a scăderii TVA, amânarea eliminării taxei pe stâlp și a supraccizei pe carburanți, măsuri pe care Liviu Dragnea le-a cerut premierului Dacian Cioloș. Guvernul ia în calcul emiterea unei ordonanțe pentru prorogarea acestor măsuri. 

„Aceste măsuri vin foarte târziu. Cred că trebuiau discutate mai demult. Noi la Consiliul Fiscal ne-am pronunțat împotriva reducerii agresive de taxe pe consum, în special de TVA. Dacă ne uităm cum evoluează economia, avem o creștere puternică a consumului, avem o economie care crește eminamente pe seama consumului. TVA oricum a scăzut foarte mult în România, de la 24 la sută la 20 la sută, cotă standard, s-au extins foarte mult și cotele reduse, de 9 sau 5 la sută. Mai mult de jumătate din coșul de consum are cotă redusă de TVA. Din punct de vedere strict economic nu are nici un sens să mergem înainte cu reduceri de taxe de consum. În campanie toate partidele au promovat reducerile de taxe pe consum”, a afirmat președintele Consiliului Fiscal, Ionuț Dumitru, la Digi24

Președintele Consiliului Fiscal este de părere că măsurile de amânare a reducerii TVA și eliminare a taxei pe stâlp și a supraaccizei trebuia discutate înainte de alegeri, însă în campania electorală toate partidele au promovat reduceri de taxe pe consum. 

„Cred că într-adevăr trebuiau discutate înainte de alegeri. Deja se fac pași înapoi după alegeri. Repet, reducerile de taxe pe consum - că e vorba de TVA, accize - atunci când economia crește cu peste 4  la sută, când oferta internă crește cu peste 4 la sută și consumul crește cu 10 la sută, logica economică ne arată că nu are niciun sens să mergem în direcția reducerii de taxe pe consum. Însă toate partidele mari au promovat acest lucru”, a explicat la Digi24 președintele Consiliului Fiscal, Ionuț Dumitru.

Taxa pe stâlp, un nonsens total

Cât privește așa-numita taxă pe stâlp, Dumitru spune că este o taxă pe investiții într-o țară care are nevoie uriașă de investiții. 

„Din punct economic, această taxă este un nonsens total. Din punct de vedere financiar, bugetul are o constrângere foarte mare. Dacă nu se lua nici o măsură, bugetul pe anul viitor arăta un deficit de peste 3 la sută, Comisia Europeană îl estima la 3,2 la sută, fără creșterile de salarii care sunt la Curtea Constituțională. Guvernul instalat după alegeri trebuia să găsească măsuri pentru reducerea acestui deficit”, este de părere Ionuț Dumitru. 

Președintele Consiliului Fiscal susține că amânarea reducerii TVA și a eliminării taxei pe stâlp și a supraaccizei pe carburanți va permite menținerea deficitului bugetar sub 3 la sută. 

„Dacă luăm în calcul creșterea de salarii, care e la Curtea Constituțională, eliminarea celor 102 taxe nefiscale, probabil că renunțarea la reducerea de TVA și supraaccize și eliminarea taxei pe stâlp probabil că va permite, dacă nu se mai iau alte măsuri în contrapartidă, probabil va permite menținerea deficitului sub 3 la sută. Numai TVA și accizele ar contabiliza în jur de 0,7 la sută din PIB, mai mult decât semnificativ”, a explicat Ionuț Dumitru. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    „ Din punct de vedere financiar, bugetul are o constrângere foarte mare. Dacă nu se lua nici o măsură, bugetul pe anul viitor arăta un deficit de peste 3 la sută, Comisia Europeană îl estima la 3,2 la sută, fără creșterile de salarii....”. Ale naibii constrîngeri, au apărut brusc după 11 dec., înainte nu se vedeau. Nașpa, anul începe cu constrîngeri, contractări și genoflexiuni.
    • Like 1
  • check icon
    Există și un banc vechi de peste 30 de ani, cu Bulă, profesoara de română și inspectorul, ăla cu una e politica internă, alta e politica externă. Vi-l spun dacă nu-l știți și, evident, dacă sînteți cuminți și-o ascultați pe tovarășul care vă vorbește.
    • Like 0
  • check icon
    Auziti domnul Dumitru, dati-l naibii de TVA, luati-l direct din salariu si eliminati toata birocratia asociata TVA-ului care descurajeaza investitiile. Sau va e frica de faptul ca oamenii isi vor da seama ca rata reala de taxare e in jur de 80% cand vor citi fluturasul si ca sunt sclavi pe mosia socialismului?
    • Like 1
    • @
      check icon
      Asta cu investițiile ați spus-o și la discuția despre prețul benzinei. Mai aveți și altă temă sau sînteți ca Gigel și lecția despre castravete.
      • Like 0
    • @
      check icon
      Atat, asta e singura tema. Fara locuri de munca si implicit taxe la buget n-avem bani nici de infrastructura, nici de spitale, nici de aparare, nici de marit salarii in invatamant, ne si pleaca tinerii, avem de platit si ajutoare sociale samd. E singurul lucru care conteaza, investitii si locuri de munca.
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult