Președintele Consiliului Fiscal, Ionuț Dumitru, consideră că din punct de vedere strict economic nu se justifică o reducere a taxelor pe consum în condițiile în care datele arată o creștere puternică a consumului.
Dumitru a vorbit la Digi24 despre amânarea cu un an a scăderii TVA, amânarea eliminării taxei pe stâlp și a supraccizei pe carburanți, măsuri pe care Liviu Dragnea le-a cerut premierului Dacian Cioloș. Guvernul ia în calcul emiterea unei ordonanțe pentru prorogarea acestor măsuri.
„Aceste măsuri vin foarte târziu. Cred că trebuiau discutate mai demult. Noi la Consiliul Fiscal ne-am pronunțat împotriva reducerii agresive de taxe pe consum, în special de TVA. Dacă ne uităm cum evoluează economia, avem o creștere puternică a consumului, avem o economie care crește eminamente pe seama consumului. TVA oricum a scăzut foarte mult în România, de la 24 la sută la 20 la sută, cotă standard, s-au extins foarte mult și cotele reduse, de 9 sau 5 la sută. Mai mult de jumătate din coșul de consum are cotă redusă de TVA. Din punct de vedere strict economic nu are nici un sens să mergem înainte cu reduceri de taxe de consum. În campanie toate partidele au promovat reducerile de taxe pe consum”, a afirmat președintele Consiliului Fiscal, Ionuț Dumitru, la Digi24.
Președintele Consiliului Fiscal este de părere că măsurile de amânare a reducerii TVA și eliminare a taxei pe stâlp și a supraaccizei trebuia discutate înainte de alegeri, însă în campania electorală toate partidele au promovat reduceri de taxe pe consum.
„Cred că într-adevăr trebuiau discutate înainte de alegeri. Deja se fac pași înapoi după alegeri. Repet, reducerile de taxe pe consum - că e vorba de TVA, accize - atunci când economia crește cu peste 4 la sută, când oferta internă crește cu peste 4 la sută și consumul crește cu 10 la sută, logica economică ne arată că nu are niciun sens să mergem în direcția reducerii de taxe pe consum. Însă toate partidele mari au promovat acest lucru”, a explicat la Digi24 președintele Consiliului Fiscal, Ionuț Dumitru.
Taxa pe stâlp, un nonsens total
Cât privește așa-numita taxă pe stâlp, Dumitru spune că este o taxă pe investiții într-o țară care are nevoie uriașă de investiții.
„Din punct economic, această taxă este un nonsens total. Din punct de vedere financiar, bugetul are o constrângere foarte mare. Dacă nu se lua nici o măsură, bugetul pe anul viitor arăta un deficit de peste 3 la sută, Comisia Europeană îl estima la 3,2 la sută, fără creșterile de salarii care sunt la Curtea Constituțională. Guvernul instalat după alegeri trebuia să găsească măsuri pentru reducerea acestui deficit”, este de părere Ionuț Dumitru.
Președintele Consiliului Fiscal susține că amânarea reducerii TVA și a eliminării taxei pe stâlp și a supraaccizei pe carburanți va permite menținerea deficitului bugetar sub 3 la sută.
„Dacă luăm în calcul creșterea de salarii, care e la Curtea Constituțională, eliminarea celor 102 taxe nefiscale, probabil că renunțarea la reducerea de TVA și supraaccize și eliminarea taxei pe stâlp probabil că va permite, dacă nu se mai iau alte măsuri în contrapartidă, probabil va permite menținerea deficitului sub 3 la sută. Numai TVA și accizele ar contabiliza în jur de 0,7 la sută din PIB, mai mult decât semnificativ”, a explicat Ionuț Dumitru.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.