Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Președintele Consiliului Fiscal, despre amânarea scăderii TVA: Strict economic nu are sens să mergem pe reducerea taxelor pe consum

Președintele Consiliului Fiscal, Ionuț Dumitru, consideră că din punct de vedere strict economic nu se justifică o reducere a taxelor pe consum în condițiile în care datele arată o creștere puternică a consumului.

Dumitru a vorbit la Digi24 despre amânarea cu un an a scăderii TVA, amânarea eliminării taxei pe stâlp și a supraccizei pe carburanți, măsuri pe care Liviu Dragnea le-a cerut premierului Dacian Cioloș. Guvernul ia în calcul emiterea unei ordonanțe pentru prorogarea acestor măsuri. 

„Aceste măsuri vin foarte târziu. Cred că trebuiau discutate mai demult. Noi la Consiliul Fiscal ne-am pronunțat împotriva reducerii agresive de taxe pe consum, în special de TVA. Dacă ne uităm cum evoluează economia, avem o creștere puternică a consumului, avem o economie care crește eminamente pe seama consumului. TVA oricum a scăzut foarte mult în România, de la 24 la sută la 20 la sută, cotă standard, s-au extins foarte mult și cotele reduse, de 9 sau 5 la sută. Mai mult de jumătate din coșul de consum are cotă redusă de TVA. Din punct de vedere strict economic nu are nici un sens să mergem înainte cu reduceri de taxe de consum. În campanie toate partidele au promovat reducerile de taxe pe consum”, a afirmat președintele Consiliului Fiscal, Ionuț Dumitru, la Digi24

Președintele Consiliului Fiscal este de părere că măsurile de amânare a reducerii TVA și eliminare a taxei pe stâlp și a supraaccizei trebuia discutate înainte de alegeri, însă în campania electorală toate partidele au promovat reduceri de taxe pe consum. 

„Cred că într-adevăr trebuiau discutate înainte de alegeri. Deja se fac pași înapoi după alegeri. Repet, reducerile de taxe pe consum - că e vorba de TVA, accize - atunci când economia crește cu peste 4  la sută, când oferta internă crește cu peste 4 la sută și consumul crește cu 10 la sută, logica economică ne arată că nu are niciun sens să mergem în direcția reducerii de taxe pe consum. Însă toate partidele mari au promovat acest lucru”, a explicat la Digi24 președintele Consiliului Fiscal, Ionuț Dumitru.

Taxa pe stâlp, un nonsens total

Cât privește așa-numita taxă pe stâlp, Dumitru spune că este o taxă pe investiții într-o țară care are nevoie uriașă de investiții. 

„Din punct economic, această taxă este un nonsens total. Din punct de vedere financiar, bugetul are o constrângere foarte mare. Dacă nu se lua nici o măsură, bugetul pe anul viitor arăta un deficit de peste 3 la sută, Comisia Europeană îl estima la 3,2 la sută, fără creșterile de salarii care sunt la Curtea Constituțională. Guvernul instalat după alegeri trebuia să găsească măsuri pentru reducerea acestui deficit”, este de părere Ionuț Dumitru. 

Președintele Consiliului Fiscal susține că amânarea reducerii TVA și a eliminării taxei pe stâlp și a supraaccizei pe carburanți va permite menținerea deficitului bugetar sub 3 la sută. 

„Dacă luăm în calcul creșterea de salarii, care e la Curtea Constituțională, eliminarea celor 102 taxe nefiscale, probabil că renunțarea la reducerea de TVA și supraaccize și eliminarea taxei pe stâlp probabil că va permite, dacă nu se mai iau alte măsuri în contrapartidă, probabil va permite menținerea deficitului sub 3 la sută. Numai TVA și accizele ar contabiliza în jur de 0,7 la sută din PIB, mai mult decât semnificativ”, a explicat Ionuț Dumitru. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • check icon
  „ Din punct de vedere financiar, bugetul are o constrângere foarte mare. Dacă nu se lua nici o măsură, bugetul pe anul viitor arăta un deficit de peste 3 la sută, Comisia Europeană îl estima la 3,2 la sută, fără creșterile de salarii....”. Ale naibii constrîngeri, au apărut brusc după 11 dec., înainte nu se vedeau. Nașpa, anul începe cu constrîngeri, contractări și genoflexiuni.
  • Like 1
 • check icon
  Există și un banc vechi de peste 30 de ani, cu Bulă, profesoara de română și inspectorul, ăla cu una e politica internă, alta e politica externă. Vi-l spun dacă nu-l știți și, evident, dacă sînteți cuminți și-o ascultați pe tovarășul care vă vorbește.
  • Like 0
 • Auziti domnul Dumitru, dati-l naibii de TVA, luati-l direct din salariu si eliminati toata birocratia asociata TVA-ului care descurajeaza investitiile. Sau va e frica de faptul ca oamenii isi vor da seama ca rata reala de taxare e in jur de 80% cand vor citi fluturasul si ca sunt sclavi pe mosia socialismului?
  • Like 1
  • @ Ionut(un ateu)
   check icon
   Asta cu investițiile ați spus-o și la discuția despre prețul benzinei. Mai aveți și altă temă sau sînteți ca Gigel și lecția despre castravete.
   • Like 0
  • @
   Atat, asta e singura tema. Fara locuri de munca si implicit taxe la buget n-avem bani nici de infrastructura, nici de spitale, nici de aparare, nici de marit salarii in invatamant, ne si pleaca tinerii, avem de platit si ajutoare sociale samd. E singurul lucru care conteaza, investitii si locuri de munca.
   • Like 0


Îți recomandăm

Dan Byron_FB

Se numește Daniel Radu, are 43 de ani și a copilărit într-un bloc lung, aflat lângă un altul, în ruină, de pe Șoseaua Pantelimon din București. În lumea aceea, mulți copii săraci, jefuiți de către soartă de dragoste și siguranță, căutau să recupereze ceva de la viață din buzunare străine și să egaleze scorul lovindu-i pe cei mai slabi decât ei.

Citește mai mult

OnLaptop

Cu o experiență de aproape 15 ani în business-ul IT, Valentin Morlovea a intrat pe nișa reparațiilor de laptop-uri în 2015, o afacere a cărei dezvoltare depinde fundamental de viteza de răspuns în soluționarea problemelor clienților. În prezent, 70% din laptopurile care intră în OnLaptop Service Center&Shop din București, sunt reparate în maxim 24 de ore, lucru care este posibil datorită dezvoltării unui soft dedicat.

Citește mai mult

iziBAC

„Am primit mesaje după ultima sesiune de Bac, pe unul dintre ele chiar l-am postat. Era o fată care nu a putut să se pregătească pentru biologie și a învățat la această materie doar cu iziBAC și în contextul acesta a luat 9.20”, povestește Adrian Stratulat.

Citește mai mult