Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Alegeri în SUA, cursa nebună spre 270: Joe Biden mai are puțin

voturi SUA - Chet Strange / AFP / Profimedia

Foto: Chet Strange / AFP / Profimedia

Dimineața zilei de 4 noiembrie a găsit America fără un președinte confirmat de alegeri, care - spre deosebire de multe preziceri - se dovedesc a fi mult mai strânse.

Până în prezent, Joe Biden a acumulat 264 de electori și a înregistrat cele mai mari victorii în statele New York (29 de electori) și California (55 de electori), democrate prin tradiție.

Donald Trump are un total de 214 electori și a fost capabil să câștige statele Florida (29 de electori), Texas (38 de electori) și Ohio (18 electori). Republicanii speră să întoarcă situația din Arizona și să-i smulgă lui Joe Biden cei 11 electori din acest stat.

Raportul de electori Trump/Biden de 214/264 a fost calculat de Fox News, dar diferă de cel al lui Real Clear Politics, care este 214/227 și de cel al New York Times care raportează 213/227.

La votul popular conduce Biden (50,4%)

Sursa: Fox News

După ce Biden a fost confirmat câștigător în statul Minnesota, ceea ce s-a petrecut pe la ora 2:00 dimineața, procesul s-a înțepenit și nu au fost comunicate rezultate noi.

Cele mai importante state în care încă se mai numără voturile sunt Pennsylvania (20 de electori), Carolina de Nord (15), Nevada (6) și Georgia (16). Michigan (16), Wisconsin (10) s-au făcut albastre în ultimele ore și îi dau un avantaj mare lui Joe Biden să ajungă la cifra de 270 de electori.

Trump conduce deocamdată în Carolina de Nord, Georgia și Pennsylvania.

Ca să câștige alegerile, un candidat trebuie să acumuleze minimum 270 de electori (jumătate + 1 din totalul de 538 de electori).

Joe Biden mai are nevoie de 6 de electori, pentru a atinge cifra magică, dar lui Trump îi trebuie încă 56.

Se va clarifica situația în următoarele ore sau zile?

O complicație este cea generată de deciziile ca, în anumite state, voturile prin poștă care au fost datate chiar în ziua de 3 noiembrie să fie acceptate, deși ele vor ajunge la centrele de votare abia în următoarele zile.

Prelungirea duratei de manipulare și calculare a voturilor crește riscul erorilor și al fraudelor.

Pentru acest motiv, departamentul de justiție a trimis observatori la centrele de votare din optsprezece state, în care competiția a fost foarte intensă.

Folosind argumentul că extinderea prelucrării voturilor se face mult peste data alegerilor, Trump a pretins că rezultatul ar trebui comunicat așa cum a fost el la sfârșitul zilei de 3 noiembrie.

El a pretins chiar că este deja câștigător, ceea ce a stârnit mai multe păreri negative.

Votul pentru Camera Reprezentanților arată că democrații vor menține controlul camerei, dar republicanii au câștigat cinci poziții noi.

Nici în Senat nu se va schimba majoritatea și republicanii vor rămâne în control, dar democrații au câștigat un loc (51 republicani, 47 democrați, 2 independenți).

Dintre cei 50 de guvernatori, 27 vor fi republicani și 23 democrați.

Așteptarea prelungită a rezultatelor definitive ține națiunea într-o stare de nesiguranță tensionată.

Din fericire, exceptând manifestațiile din jurul Casei Albe, care acum se petrec fără mari violențe, nu au fost raportate cazuri de dezordine și agresiune.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult