Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Alegeri în SUA, cursa nebună spre 270: Joe Biden mai are puțin

voturi SUA - Chet Strange / AFP / Profimedia

Foto: Chet Strange / AFP / Profimedia

Dimineața zilei de 4 noiembrie a găsit America fără un președinte confirmat de alegeri, care - spre deosebire de multe preziceri - se dovedesc a fi mult mai strânse.

Până în prezent, Joe Biden a acumulat 264 de electori și a înregistrat cele mai mari victorii în statele New York (29 de electori) și California (55 de electori), democrate prin tradiție.

Donald Trump are un total de 214 electori și a fost capabil să câștige statele Florida (29 de electori), Texas (38 de electori) și Ohio (18 electori). Republicanii speră să întoarcă situația din Arizona și să-i smulgă lui Joe Biden cei 11 electori din acest stat.

Raportul de electori Trump/Biden de 214/264 a fost calculat de Fox News, dar diferă de cel al lui Real Clear Politics, care este 214/227 și de cel al New York Times care raportează 213/227.

La votul popular conduce Biden (50,4%)

Sursa: Fox News

După ce Biden a fost confirmat câștigător în statul Minnesota, ceea ce s-a petrecut pe la ora 2:00 dimineața, procesul s-a înțepenit și nu au fost comunicate rezultate noi.

Cele mai importante state în care încă se mai numără voturile sunt Pennsylvania (20 de electori), Carolina de Nord (15), Nevada (6) și Georgia (16). Michigan (16), Wisconsin (10) s-au făcut albastre în ultimele ore și îi dau un avantaj mare lui Joe Biden să ajungă la cifra de 270 de electori.

Trump conduce deocamdată în Carolina de Nord, Georgia și Pennsylvania.

Ca să câștige alegerile, un candidat trebuie să acumuleze minimum 270 de electori (jumătate + 1 din totalul de 538 de electori).

Joe Biden mai are nevoie de 6 de electori, pentru a atinge cifra magică, dar lui Trump îi trebuie încă 56.

Se va clarifica situația în următoarele ore sau zile?

O complicație este cea generată de deciziile ca, în anumite state, voturile prin poștă care au fost datate chiar în ziua de 3 noiembrie să fie acceptate, deși ele vor ajunge la centrele de votare abia în următoarele zile.

Prelungirea duratei de manipulare și calculare a voturilor crește riscul erorilor și al fraudelor.

Pentru acest motiv, departamentul de justiție a trimis observatori la centrele de votare din optsprezece state, în care competiția a fost foarte intensă.

Folosind argumentul că extinderea prelucrării voturilor se face mult peste data alegerilor, Trump a pretins că rezultatul ar trebui comunicat așa cum a fost el la sfârșitul zilei de 3 noiembrie.

El a pretins chiar că este deja câștigător, ceea ce a stârnit mai multe păreri negative.

Votul pentru Camera Reprezentanților arată că democrații vor menține controlul camerei, dar republicanii au câștigat cinci poziții noi.

Nici în Senat nu se va schimba majoritatea și republicanii vor rămâne în control, dar democrații au câștigat un loc (51 republicani, 47 democrați, 2 independenți).

Dintre cei 50 de guvernatori, 27 vor fi republicani și 23 democrați.

Așteptarea prelungită a rezultatelor definitive ține națiunea într-o stare de nesiguranță tensionată.

Din fericire, exceptând manifestațiile din jurul Casei Albe, care acum se petrec fără mari violențe, nu au fost raportate cazuri de dezordine și agresiune.

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult