Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

Alegeri în SUA, cursa nebună spre 270: Joe Biden mai are puțin

voturi SUA - Chet Strange / AFP / Profimedia

Foto: Chet Strange / AFP / Profimedia

Dimineața zilei de 4 noiembrie a găsit America fără un președinte confirmat de alegeri, care - spre deosebire de multe preziceri - se dovedesc a fi mult mai strânse.

Până în prezent, Joe Biden a acumulat 264 de electori și a înregistrat cele mai mari victorii în statele New York (29 de electori) și California (55 de electori), democrate prin tradiție.

Donald Trump are un total de 214 electori și a fost capabil să câștige statele Florida (29 de electori), Texas (38 de electori) și Ohio (18 electori). Republicanii speră să întoarcă situația din Arizona și să-i smulgă lui Joe Biden cei 11 electori din acest stat.

Raportul de electori Trump/Biden de 214/264 a fost calculat de Fox News, dar diferă de cel al lui Real Clear Politics, care este 214/227 și de cel al New York Times care raportează 213/227.

La votul popular conduce Biden (50,4%)

Sursa: Fox News

După ce Biden a fost confirmat câștigător în statul Minnesota, ceea ce s-a petrecut pe la ora 2:00 dimineața, procesul s-a înțepenit și nu au fost comunicate rezultate noi.

Cele mai importante state în care încă se mai numără voturile sunt Pennsylvania (20 de electori), Carolina de Nord (15), Nevada (6) și Georgia (16). Michigan (16), Wisconsin (10) s-au făcut albastre în ultimele ore și îi dau un avantaj mare lui Joe Biden să ajungă la cifra de 270 de electori.

Trump conduce deocamdată în Carolina de Nord, Georgia și Pennsylvania.

Ca să câștige alegerile, un candidat trebuie să acumuleze minimum 270 de electori (jumătate + 1 din totalul de 538 de electori).

Joe Biden mai are nevoie de 6 de electori, pentru a atinge cifra magică, dar lui Trump îi trebuie încă 56.

Se va clarifica situația în următoarele ore sau zile?

O complicație este cea generată de deciziile ca, în anumite state, voturile prin poștă care au fost datate chiar în ziua de 3 noiembrie să fie acceptate, deși ele vor ajunge la centrele de votare abia în următoarele zile.

Prelungirea duratei de manipulare și calculare a voturilor crește riscul erorilor și al fraudelor.

Pentru acest motiv, departamentul de justiție a trimis observatori la centrele de votare din optsprezece state, în care competiția a fost foarte intensă.

Folosind argumentul că extinderea prelucrării voturilor se face mult peste data alegerilor, Trump a pretins că rezultatul ar trebui comunicat așa cum a fost el la sfârșitul zilei de 3 noiembrie.

El a pretins chiar că este deja câștigător, ceea ce a stârnit mai multe păreri negative.

Votul pentru Camera Reprezentanților arată că democrații vor menține controlul camerei, dar republicanii au câștigat cinci poziții noi.

Nici în Senat nu se va schimba majoritatea și republicanii vor rămâne în control, dar democrații au câștigat un loc (51 republicani, 47 democrați, 2 independenți).

Dintre cei 50 de guvernatori, 27 vor fi republicani și 23 democrați.

Așteptarea prelungită a rezultatelor definitive ține națiunea într-o stare de nesiguranță tensionată.

Din fericire, exceptând manifestațiile din jurul Casei Albe, care acum se petrec fără mari violențe, nu au fost raportate cazuri de dezordine și agresiune.

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Silvia Demeter

Acel grajd avea să capete, în doi ani, o nouă funcțiune - living, dining și bucătărie în ceea ce avea să devină, prin măiestria arhitectei, reședința de vară a Prințului Charles. Totul cu un mesaj – păstrarea tradiției, salvarea patrimoniului arhitectural din zonele rurale ale României. Foto opiniatimisoarei.ro

Citește mai mult

Testare Covid-19

„Toată lumea așteaptă ca rezultatul să fie pozitiv sau negativ. În biologia moleculară, rezultatul este detectabil/ nedetectabil. Negativ sau pozitiv se pot asocia altor tipuri de teste, dar nu acestor tipuri de teste”, explică dr. Andreea Alexandru, director medical, divizia de laboratoare Regina Maria.

Citește mai mult

Navigând împreună spre viitor

„M-a luat așa, ca pe șah, m-a aranjat, deci eu nu gândeam în perioada aia. De fapt, când primești vestea asta, tu... ești pur și simplu... te oprești în timp și ai în față un hău și nu știi unde să pornești”. Aceasta este mărturia Lilianei, a cărei poveste impresionantă vă invit să o descoperiți.

Citește mai mult