Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

O tumoare neextirpată

CTP cu mască

Victoria lui Trumpf ar însemna multiplicarea fără număr a răului pe care l-a făcut în acești 4 ani Americii, lumii, ființei umane. Dacă în 2016, canalia mediatică numită Donald Trump să zicem că nu era pe deplin cunoscută, în 2020 opțiunea e limpede: votând Trumpf, ai votat pentru minciună, ticăloșie, fățărnicie, cinism, dispreț față de semeni. Nu pot lua în considerare nicio justificare ținând de burtă și buzunar – dacă ești un om cinstit, demn, și sărac, și un ins ca Trumpf îți pune 1000$ în palmă, îi arunci banii în față. Nu mai vorbesc de cei care se simt atacați pe stradă și acasă de homosexuali și apărați de animalul agresor sexual Trumpf. Nu mai vorbesc de martorii lui Trumpf, care nu vor să vadă Biblia ținută în mână o dată de Dumnezeul lor, și atunci pe dos.

Președintele Statelor Unite este un model pentru tineri din lumea întreagă care încep drumul în viață. Succesul lui Trumpf ar transmite acestora următorul mesaj: folosește orice metode, oricât de murdare, pentru a câștiga. Odată ce ai învins, se șterge totul cu buretele. Morala e onanie pentru pierzători, fii tare în clanță, scopul scuză mijloacele.

Nu, scopul nu scuză nimic. Nici măcar Machiavelli nu spune asta expressis verbis.

Scopul asumă mijloacele. Adică, deși consideri nobil un scop, ești pregătit să suporți consecințele pentru ce ai făcut ca să-l atingi.

Iar la Trumpf, scopul este la fel de josnic ca mijloacele, el nefiind dispus să plătească pentru nimic, nici măcar taxe.

Fie că va câștiga, fie că va fi învins, răul din oameni adus la suprafață de Trumpf va rămâne ca o tumoare neextirpată. Cu metastaze și în România.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult