Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

O tumoare neextirpată

CTP cu mască

Victoria lui Trumpf ar însemna multiplicarea fără număr a răului pe care l-a făcut în acești 4 ani Americii, lumii, ființei umane. Dacă în 2016, canalia mediatică numită Donald Trump să zicem că nu era pe deplin cunoscută, în 2020 opțiunea e limpede: votând Trumpf, ai votat pentru minciună, ticăloșie, fățărnicie, cinism, dispreț față de semeni. Nu pot lua în considerare nicio justificare ținând de burtă și buzunar – dacă ești un om cinstit, demn, și sărac, și un ins ca Trumpf îți pune 1000$ în palmă, îi arunci banii în față. Nu mai vorbesc de cei care se simt atacați pe stradă și acasă de homosexuali și apărați de animalul agresor sexual Trumpf. Nu mai vorbesc de martorii lui Trumpf, care nu vor să vadă Biblia ținută în mână o dată de Dumnezeul lor, și atunci pe dos.

Președintele Statelor Unite este un model pentru tineri din lumea întreagă care încep drumul în viață. Succesul lui Trumpf ar transmite acestora următorul mesaj: folosește orice metode, oricât de murdare, pentru a câștiga. Odată ce ai învins, se șterge totul cu buretele. Morala e onanie pentru pierzători, fii tare în clanță, scopul scuză mijloacele.

Nu, scopul nu scuză nimic. Nici măcar Machiavelli nu spune asta expressis verbis.

Scopul asumă mijloacele. Adică, deși consideri nobil un scop, ești pregătit să suporți consecințele pentru ce ai făcut ca să-l atingi.

Iar la Trumpf, scopul este la fel de josnic ca mijloacele, el nefiind dispus să plătească pentru nimic, nici măcar taxe.

Fie că va câștiga, fie că va fi învins, răul din oameni adus la suprafață de Trumpf va rămâne ca o tumoare neextirpată. Cu metastaze și în România.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • check icon
  dle CTP consider ca aveti o imagine un pic distorsionata in privinta lui trump. doar cateva considerente: nu va lasati influentat de media oficiala americana, este foarte partizana impotriva lui trump si ,motivele sunt si ideologice dar si economice, marile corporatii nu vor un tip independent la casa alba sa le strice ploile cu china si globalizarea. uitati va mai mult la ce face trump si mai putin la twiter ele lui. trump nu s a retras din acordul de mediu pentru ca are ceva cu protectia mediului ci pentru ca acel acord favoriza economic china rusia india si dezavantaja sua, asta pentru ca sua deja cheluie mult cu protectia mediului iar ceilalti ar fi avut voie in continuare sa aplice standarde mai joase. el nu e impotriva unui nou acord de mediu care sa fie echitabil si pt sua.
  • Like 1
 • Consider că aveți dreptate, prin ceea ce exprimați despre Trump(f) în acst articol. În egală măsură, pentru un jurnalist echilibrat, de calibrul dvs., vă rog să admiteți că - DIN PĂCATE - și tabăra din spatele lui Biden dă semne clare de debilitate - excesele BLM, ANTIFA, identitatea de gen împinsă la paroxism, distrugerea statuilor și reinterpretarea istoriei, sunt semne clare ale unei dictaturi-cvasi(chipurile)-colective... Practic americanii trebuie să aleagă ”răul mai mic”, așa cum va considera fiecare după capul său, atât căt a fost influențat de media și de fake news-uri propagate de ambele părți!
  • Like 1
  • @ Calin Nistor
   altfel zis: eu zic că sunt două tumori, bine delimitate :-) una poate fi extripată la alegeri iar pe cealaltă sperăm ca America să o poată trata după alegeri - mai întâi să-i limiteze creșterea și apoi să încerce să determine auto-resorbția sa...
   • Like 0
 • Las-o, Cristi, că de data asta chiar vorbesti să te afli în treabă. Eu stau în America, fac naveta săptămânal între Florida si North Caroline, urmăresc politica de aici pentru că-mi afectează viaţa direct, stau de vorbă cu oamenii şi am cunoscut nu unul sau doi, ci un număr chiar mare, de peste zece oameni care îl cunosc personal pe Trump. Tot ce i se poate reproşa este lipsa de diplomaţie, tot restul, acuzaţiile aberante sunt doar un rezultat al modului în care democraţii încearcă să-l doboare. De dragul exemplului clar, te citez: Nu mai vorbesc de cei care se simt atacați pe stradă și acasă de homosexuali și apărați de animalul agresor sexual Trumpf. Curios că Trump ăsta, numit de tine animal agresor sexual a vrut să facă ordine folosind Garda Naţională, dar ghici ce? În Statele în care Guvernatorul era democrat s-a continuat cu manifestaţiile violente, cu distrugerile si cu furturile pentru că Guvernatorul a refuzat să solicite intervenţia si făra solicitarea asta preşedintele nu poate trimite Garda Naţională în nici un stat american. Să vezi si să nu crezi, dar principalul stat care mediatizează şi îmbrăţişează cu mare drag homosexualitatea este California doamnei Kamala, tot un stat democrat în care orice încercare de normalizare din partea preşedintelui Trump sau a republicanilor este automat calificată drept agresiune dictatorială. Cu excepţia postului de televiziune Fox News toate celelalte sunt în mâna democraţilor, idem posturile radio, ziarele şi chiar şi întregul Hollywood. Spune-mi, aşadar, de unde ţi-ai cules tu informaţiile în baza cărora ai scris acest articol cu care dovedeşti doar că eşti total gresit informat ori că ai nişte prejudecăţi clare. ( Să nu te surprindă adresarea directă, Cristi, pentru că ne cunoaştem personal, chiar dacă tu nu mă cunoşti sub acest nume. Salutări lui Dănuţ Ungureanu, Cristi Teodorescu, Marian Truţă si Sorin Camner, că sigur te întâlnesti cu ei înaintea mea)
  • Like 3
  • @ Daniel Gombos
   D*le mare ,, curajos anonim,, este total imoral sa faci uz de anonimat si sa te ascunzi sub un nume fals , asta asa in general , dar mai ales in situatia cand te adresezi in mod public unei cunostinte . De altfel prin mentionarea cunostintelor comune vrei sa ne demonstrezi noua si lui CTP ca ce afirmi este veridic , dar ai obraznicia sa soliciti transmiterea de ,, salutari ,, acestora. Din partea cui d-le anonim ? Vorba lui nenea Iancu , ,,daca o dam anonima o semnez si eu ,, . Ce sa mai vorbim de argumentatia de doi bani pe care ai facut-o , care ne demonstreaza de fapt doar un singur lucru si anume , ca esti doar unul din votantii lui Trump.
   • Like 4
  • @ Daniel Gombos
   Acum, ce sugerezi? Ca, daca ne cunoastem, poate - sa-mi zici cum te cheama ca nu stiu cine esti daca folosesti pseudonime, ai dreptate? Nu sunt specialist in politica americana. Am motive sa vad cu ochi buni unele actiuni ale clovnului. Dar asta nu-nseamna ca ai dreptate doar fiindca invoci numele noastre....
   • Like 0
  • @ Sorin Camner
   Având în vedere faptul că ai mentalitate care cam tinde spre extremism, dragă Sorine, nici nu ma asteptam la o altfel de reacţie. Că am sau n-am dreptate asta o pot stabilii oamenii care trăiesc aici, în America, care sunt implicaţi şi urmăresc politica nu doar în prag de alegeri, nici într-un caz cineva ca Cristi, care în afara de o ură viscerală alt argument nu are. Iar cu ura pe ceare o poarta el n-am eu nici o treabă, cum n-ar trebui sa aibă nimeni dealtfel, dar fiind vorba de ceva personal ar trebui sa se abţina de la a ascrie editoriale în baza asta. Dacă nu reuşeşte să fie imparţial si sa se bazeze strict pe fapte atunci mai bine sa scrie despre altceva, pentru ca e păcat să-şi compromita credibilitatea de dragul unei manifestări de acest gen în mod inutil.. Oricum, indiferent ce ar spune cineva din România, chiar de ar fi presedintele ţării, nu va schimba cu nimic nici ce a făcut Trump pentru americani, nici rezultatul alegerilor, nici pe Biden nu-l vindecă de boala avansată pe care o are şi nici pe Kamala nu o s-o transforme în altceva, va rămâne tot o pramatie lipsita de scrupule. Aşa că reveniţi-vă, daca nu stiţi despre ce vorbiţi mai bine taceţi şi vorbiţi despre ce cunoaşteţi, asta indiferent ca cine sunt eu.
   • Like 0
  • @ Mihai Romanciuc
   Daca vroiam prelegeri despre moralitate din partea dumneavostră va căutam eu. Menţionarea cunostinţelor comune nu era un argument pentru ce spuneam, ci o explicaţie pentru folosirea apelativului tu, dacă nu erai analfabet funcţional şi înţelegeai ce-ai citit, domnule Romanciuc, atunci nu era nevoie să-ţi explic asta acum. Având în vedere faptul că nu ai reuşit sa înţelegi este inutil si sa mai port vreo conversaţie cu mătăluţă pentru ca oricum vei reacţiona ca Biden, care credea că e candidat la Senat, când alerga spre preşedinţie.
   • Like 0
  • @ Daniel Gombos
   Petru check icon
   Pai ce sa faca si "cristi"? Daca-i ordin cu placere.
   • Like 1
  • @ Daniel Gombos
   Atunci cand o persoana nu are argumente foloseste invectivele . Pe de alta parte iti lipseste logica elementara : odata ce ai postat pe acest site mi te-ai adresat si mie , asa ca altfel spus ,, m-ai cautat,, .Apropos de ,, analfabet functional,, evita cacofoniile (ca Cristi de exemplu , din raspunsul dat d-lui Sorin Camner). Alta fractura logica este ca invoci atitudinea americanilor care traiesc in USA fata de Trump si Biden , ca o atitudine pro Trump ,ori acestia l-au votat pe Biden cu peste 5 milioane de voturi in plus fata de Trump , iar structura acestora ne arata ca cei care l-au votat pe Biden sunt din mediul urban iar pe Trump l-au votat cu precadere cei din mediul rural (mai putin ,,educati,, ). De asemenea ai o atitudine ostila fata si de d-l Sorin Camner , pe care il invocai anterior ca pe o persoana demna de salutari cordiale , ceea ce ma duce cu gandul ca ai ,, tulburari ,, comportamentale si o anumita agresivitate care se manifesta si prin limbajul folosit in asazisa argumentatie pro Trump si anti Biden .
   • Like 0
 • In ultimii patru ani America nu a inceput niciun razboi de "eliberare" e vreunei vagauni care pluteste pe oceane de petrol, si totul datorita lui Trump.
  Tot el s-a luat la harta cu "Big Pharma" si a reusit sa coboare preturile medicamentelor.
  Este un om care crede in valorile crestine, in familie, si a militat activ pentru reducerea numarului de avorturi.
  Dintr-un foc are deja doi inamici majori, complexul militar-industrial si cel chimico-farmaceutic.
  Cred ca e singurul sef de stat pe care l-am auzit spunand clar ca nu arde nimeni biserici in mandatul sau.
  As mai adauga si anti-globalismul lui care seamana cu cel al lui Nigel Farage. America are nevoie de Donald Trump, si la fel si restul lumii care pare infestata cu virusul neo-marxismului liberal.
  • Like 1
 • Domnule CTP, tocmai v-am luat apărarea pe pagina mea de FB (și nu doar pentru întâia dată!) într-un text cu o declarație a dvs. care mi-a plăcut enorm (v. https://www.facebook.com/patrascu.marian.1), dar aici sunt nevoit să vă contrazic. Am impresia că-l urâți pe Donald Trump nu pentru ceea ce el ziceți dvs. că ar făcut rău (ceea ce eu nu cred, dimpotrivă!), ci pentru faptul că el nu este ateu ca dvs., că apelează frecvent la valorile creștine, la normalitatea familiei, la eliminarea sau măcar limitarea la cazuri absolut necesare a avorturilor, la patriotismul sincer, faptic nu doar logoreic etc. De cealaltă parte înțeleg că-l adulați pe Joe Biden, un babalâc ramolit, un dement senil care habar n-are ce vorbește și pe ce lume se află - o păpușă perfectă în mâinile adepților NOM și ale capilor marilor corporații economico-financiare, întâmplăptor sau poate nu - în majoritaea lor evrei (și spun asta fără a fi o clipă antisemit, dimpotrivă, sunt un admirator sincer al acestei nații formidabile, chiar urât și înjurat copios de câtre dacomani și dacopați pentru vederile mele antixenofobe și adevărurile deranjante pe care le relev despre nația noastră mioritică, pe care eu statistc o consider una de lichele și de secături!). Ei bine, d-le CTP - să știți și dvs.: TRUMP ESTE SINGURUL OM PUTERNIC DE PE PLANETA ASTA CARE SE POATE OPUNE CU ȘANSE DE VICTORIE INSTAURĂRII NOM! Dacă Trump nu va rămâne președintele SUA, să știți că am belit-o! Să ziceți că nu v-am spus! Căci și dvs. veți avea partea dvs. de vină în cazul eșecului său! Și pe care va trebui să v-o asumați!
  • Like 4
  • @ Pătraşcu Marian
   Parerist check icon
   Fals, nu e singurul care se opune instaurării NOM! Mai e și Isus, însă are șanse de victorie ceva mai mici...
   • Like 1
 • Domnule Popescu, de cateva seri, Maestrul Cristoiu va ataca destul de urat in pastilele lui TV intitulate "Jurnalul meu video" si postate pe blogul personal, cristoiublog.ro. In cea de aseara, datata 4 noiembrie, spune ca sunteti bolnav mintal si ca ar trebui sa fiti tratat intr-un spital de specialitate. Chiar si Dvs. il lasati sa-si faca de cap? Inteleg ca nu-i raspund politicienii de la Putere, de teama ca vor fi linsati de el si de gasca lui de la A3, dar Dvs.? Si Dvs. va e frica de el si de haita de la A3?
  • Like 0
  • @ Tudor Bucur
   Corina check icon
   Eu habar nu am ce face Cristoiu, de ani de zile, și ca mine atâția alții. Nu v-ați gândit la varianta lui „a ignora”, pur și simplu? Dacă domnul Popescu îl ignoră, fiindcă așa i se pare normal? Nu ne cheltuim energia pentru orice.
   • Like 1
  • @ Corina
   @ Corina (si @ CTP): Tocmai pentru ca cei atacati il ignora, inclusiv Presedintele si Premierul, dar si Ambasadorul SUA la Bucuresti, pe care il face "cel mai mare bandit", spagar etc., el prinde curaj si se considera invulnerabil, pentru ca are de partea lui si haita de manipulatori de inalt profesionalism de la A3. Sunt singurul care incerc sa-i tin piept pe blog, cu masura, ca altfel ma blocheaza. Si stiu sigur ca e urmarit de multi politicieni de prim rang, curiosi sa vada pe cine si in ce fel mai ataca. Recunosc insa ca unele analize, cand nu sunt pamflete, sunt corecte.
   • Like 2
  • @ Tudor Bucur
   Corina check icon
   Eu nu pot vorbi în numele domnului Popescu. Ziceam așa. P.S. Pentru el vă agitați și credeți că trebuie să i se dea neapărat replică?
   newsweek.ro/actualitate/cristoiu-a-pierdut-definitiv-procesul-cu-istoricul-hodor-in-scandalul-coroiu-al-securitatii
   • Like 0
 • De ce le frică adepților trumpismului nu vor scăpa ... lumea este globală și va fi și mai globală ... a se compara Trump cu bogații de mare clasă precum Bill Gates care își donează uriașa avere ptr scopuri umanitare și științifice și a cărui fiică se va căsători cu un musulman ... ăsta e viitorul oricîte etichete i s-ar pune (neo marxism, socialism etc), o planetă pentru toți în care trebuie să existe grijă ptr mediu și ptr cei defavorizați ... oare de ce țările scandinave au cel mai ridicat indice de dezvoltare umană (HDI) și cetățenii cei mai fericiți din lume
  • Like 0
 • Donald Trump e dovada ca lumea nu invata nimic din ceea ce s-a intamplat in Germania nazista. Hitler nu a rasarit de nicaieri, ci din incompetenta si coruptia ce au generat si "gestionat" marea criza economica din 29-33. De asemenea, Germania nazista nu a inceput razboiul de capul ei, ci pentru ca i s-a dat nas de Franta si Marea Britanie (vezi tratatul de impartire a Cehoslovaciei din 1938).
  Democratii si clasa politica americana au contribuit si contribuie din plin la dezvoltarea acestei tumori. Iar candidatura lui Joe Bidden, venita la 4 ani dupa votul anti-Clinton, insotita cu aceleasi metehne ca si cele de acum 4 ani in cazul Hillary (political correctness agresiv, legitimizarea violentelor si a distrugerilor BLM in numele luptei anti-rasiste, politic economice sumbre pentru americanul de rand, media mainstream care a devenit un generator constant de fake news), e o sfidare la fel de mare ca si sfidarea numita Donald Trump.
  Dinainte de alegeri, tabloul din SUA a inceput sa capete nuante de cenusiu ce se indreapta tot mai mult spre negru. Iar in perioada urmatoare nu e nicio sansa de vreo luminita.
  • Like 4
  • @ Alexandru Amaricai
   ”E dovada că lumea nu învață nimic ......”. O constatare valabilă și în cazul
   celui de-al doilea mandat al lui TB și, ce să vezi, chiar și al lui KWI !
   • Like 0
 • Cred ca trebuie sa fi american, cat de cat pasionat de politica din SUA, ca aici in Romania poate vedem doar partea de deasupra a icebergului si aia prin intermediul mass-media, care de cele mai multe ori e oleaca cam mincinoasa, poate cam mult.
  Cred ca dl Trump este un model pt multi milionari sau miliardar din SUA sau din lume , cred ca cam toti au facut ca si el si nu stiu daca nu cumva si marile corporatii cu ajutorul guvernului SUA si a armatei americana (Iraq si Libia, democratie si libertati, dar ne trebuie titeiul lor) .
  Castiga Trump sau Biden , e nitel treaba americanilor, ei l-au ales , ei sa se spele pe cap cu el .
  Ce a scris dl CTP e strict parerea domniei sale, ca ne place sau nu, asta e treaba noastra si cel putin putem sa bla-bla pe ce a scris dl CTP , inca mai avem libertatea asta, si eventual putem sa primim un like si cam atat ! Dar trebuie sa mergem mai departe cu treburile noastre care sunt muuuult mai importante (pt noi si cei din jurul nostru) ca circul electoral a celor doi pt sefia SUA. Care pot sa se duca .... (unde spune romanul cand e oleaca nervos sau suparat) :)
  • Like 6
 • Dl CTPf nu a fost niciodata in SUA, dl. CTPf uraste SUA, probabil ca nu i s-a acordat viza si se razbuna in felul d-lui, visceral. Il doare criza din State si face spume la gura. Ca sa scrii despre Presedintele SUA astfel de mizerii, cum numai despre Presedintele Basescu ar mai face-o, singura explicatie posibila e psihiatrica. In ultimul timp a dat mai multe dovezi de agravare si cred ca o internare s-ar impune, spre binele domniei sale si calmarea celor ingrijorati de evolutia comportamentului sau. Si ce baiat bun era........
  • Like 4
  • @ Costel-Viorel Constantinescu
   Dragos check icon
   Asta da frustrare. " CTP nu a fost in SUA. Probabil din cauza ca CTP nu a primit viza. Deci, CTP uraste SUA. Pentru ca o uraste se razbuna (nu se stie pe cine, ce)." Imi permiteti sa va acord premiul Republica pentru argumentare? Va rog! Insist. Apoi ne puteti ilumina in continuare de ce zeci de milioane de americani (care prin definitie locuiesc SUA;scuze,va trebui sa creati o alta capodopera argumentativa) si-au asumat constitutional o opinie mult mai transanta decat cea expusa de CTP si merg sa voteze indepartarea lui sTrumpF de la Presedintie.
   • Like 4
  • @ Costel-Viorel Constantinescu
   consider drept BS acest punct de vedere al dvs., no offense
   • Like 0
  • @ Costel-Viorel Constantinescu
   Si unde l-ai trimite matale la reeducare?
   • Like 0


Îți recomandăm

Wantsome

Academia Prietenoasă Wantsome îi invită pe toți cei care își doresc să facă o reconversie profesională în IT sau un upgrade de skill-uri în 2022 să participe gratuit la evenimentul Perfect Week - o săptămână deschisă demonstrativă care aduce oportunități de cunoaștere a universului IT, a mentorilor, a angajatorilor și a foștilor cursanți.

Citește mai mult

Școală modernă

Educația, în toate formele sale, este o investiție, nu o cheltuială. De la nivelul familiei și până la societate în ansamblul ei, toți ar trebui să fim conștienți că fiecare resursă alocată acestui domeniu aduce, aproape fără excepție, plus valoare ce se întoarce la nivel de individ și în comunitate.

Citește mai mult

Apartamente

22 de grade Celsius. Aceasta este temperatura pe care românii din orașe preferă să o aibă iarna în case, conform unui studiu realizat pentru Habits by Republica de Unlock Research.

Citește mai mult