Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Alexandru Rafila: O jumătate de milion de români au trecut prin boală, imunizarea pe cale naturală ar dura 15 ani

Alexandru Rafila

Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie și reprezentantul României la OMS, spune că virusul SARS-CoV2 nu va dipărea după al doilea val și că oamenii trebuie să înțeleagă că vom trăi cu acest virus în anii următori. 

Soluția la pandemia de Covid este apariția unui vaccin viabil. „În caz contrar, imunizarea pe cale naturală ar dura circa 15 ani”, a declarat Alexandru Rafila la Digi24.

Datele preliminare ale studiului de prevalență privind gradul de răspândire a infecției SARS-CoV- 2 în populația României arată că între 2% și 2,5% din români - în jur de 500.000 de oameni, au trecut prin boală, a explicat Rafila, chiar dacă oficial numărul cazurilor din țara noastră este de 75.000.

La un ritm de îmbolnăvire de 500.000 de oameni în șase luni, adică un milion de cazuri pe an, Alexandru Rafila a arătat că ar dura în jur de 15 ani până când măcar trei sferturi din populația României să se imunizeze pe cale naturală, astfel încât să oprească răspândirea virusului.

Singura condiție în care ne vom putea relaxa este apariția unui vaccin.

„Oamenii au înțeles că după starea de urgență se întorc la normal. Și s-au relaxat, și apoi au apărut acele creșteri de cazuri. Vaccinul ne va permite sa ne relaxăm comportamental”, a afirmat Rafila.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • E bine ca ceea ce era evident de cateva luni ajung si ai de sus sa proceseze rational. Acel constant ~ 5% teste pozitive din orice esanation aleator facea evident ca ~ 1 milion de romani sunt sau au fost infectati.
    Conculuzia este dramatic de simpla. Ignorarea magnitudinii reale a contaminarii a facut ca statul sa se lupte si sa-si iroseasca resurele pe o epidemie subevaluata de probabil de mai mult 10 ori.
    Daca careva dintre marii "strategi" ar fi avut o gandire critica, si-ar fi dat seama ca jocul "de-a prinselea" cu virusul este pierdut de mult si s-ar fi concentrat pe gestionarea putinele resurese medicale pe vindecarea simtomaticilor nu si a asimtomaticilor care dupa cum se vede clar acum doar un numar infim a ajuns in evidente. Pentru ca atat timp ca internezi asimtomatici ca sa nu contamineze, dar nu reusesti sa "prinzi" decat 1 din 10, scopul investitiei de resurese medicale devine nul.
    De vreme ce inca din februarie erau indicatii ca virusul circula liber de luni de zile prin lume, deci scapat "sub radar" de destul de mult timp ca sa ajunga oriunde, primele masuri care trebuiau luate in ziua zero erau: un sondaj aleator penru stabiliarea raspandirii, portul mastii obligatoriu in aglormeratii (distribuite gratis de catre stat), campanii de constinetizare a masurilor de protejare la nivel peronal si pregatirea capacitatii de tratament.
    Bineinteles ca aceste masuri nu mai dadeau ocazia a tot felul de personaje autoinchipuite in "salavatorii neamului" sa se acopere de o glorie dobandita pe baza fricii si igonarantei populatiie, iar nici tv-rile sa se fi scaldat in audiente nemuncite, doar regurgitand grav retorica oficiala printre care cea mai toxica psihic fiind scenariul fictiunii "contaminarii galopante".
    O minima simulare a oricarei masuri fizice de izolare a contaminarii, avand in vedere in primul rand natura umana, dar si incapacitatea statului de a implementa orice procdeura, ar fi aratat ca va fi sortita esecului ceea ce acum se si confirma.
    In cele din urma, intrebarea este; de vreme ca "masurile" nu au avut niciun efect virusul raspandindu-se lliber, cine isi asuma dezastrul economic inutil in care a fost aruncata tara?



    • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult