Sursa imaginii: Digi24
Un proiect de ordin pus în dezbatere de Ministerul Sănătății prevede că elevii vor purta în clasă mască de protecție în noul an școlar, începând cu clasa pregătitoare.
Profesorul Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, a atras atenția, la Digi24, asupra faptului că măștile de protecție purtate de copii trebuie adaptate pe dimensiunile lor, dar și asupra faptului că măștile chirugicale se pot rupe ușor.
„Alternative întotdeauna există... Sunt vizierele acelea, de exemplu, care cred că le-ar plăcea copiilor și ar putea fi folosite la un moment dat. Ar fi o chestiune atractivă pentru copii, așa cum personalizarea măștilor cred că ar fi foarte importantă. Pentru că un copil, știți cum este... O mască chirurgicală nu-i foarte rezistentă, că dacă tragi de două ori de ea se rupe. Și atunci dacă folosești măști textile, refolosibile, e foarte bine, dar trebuie să le personalizezi, să fie atrași de culorile sau de desenele măștii.
Masca chirurgicală la un copil este uneori mare, ele trebuie luate pentru dimensiunea copiilor. Îmi arătați aici o mască la un copil (vezi video – n.red.), pe care nu-l protejează aproape deloc. Masca este foarte largă, aerul intră și iese prin lateral foare mult, iar această mască nu este utilă copilului. Și nu este utilă nici celor care intră în contact cu acest copil. Pentru că este o mască mare.
Trebuie măști adaptate vârstei copilului și mărimii craniului copilului. Pentru că dacă folosim măști pentru adulți la copii de clasa I, ele vor fi inutile. Ele trebuie adaptate. Or, o mască refolosibilă se poate realiza la dimensiuni”, a explicat Alexandru Rafila.
În opinia lui, ar fi trebuit făcute din timp simulări din care să reiasă care ar fi cea mai bună protecție pentru copii.
„Noi nu purtăm mască de dragul măștii, ci purtăm ca să limităm transmiterea bolii. Asta trebuie să fie ținta acestui program care își propune să minimalizeze transmiterea infecției în școli, spune profesorul.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.