Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Am foarte puţine modele în viaţă, însă domnul doctor Adrian Stanciu este unul. „Salvatorul de vieți” părăsește „Marie Curie”

dr Adrian Stanciu

Ne-am strâns în jur de 25 aproape 30 de persoane dis de dimineaţă, la etajul 6, pentru ca atunci când suntem toţi să urcăm la etajul 7 al Spitalului de copii „Marie Curie”. Unii dintre noi, care nu au avut cu cine să lase copiii acasă, i-au luat cu ei, chiar dacă au nevoi speciale şi mai sunt şi răciţi pe deasupra. Alţii au venit din provincie şi a trebuit să întârziem puţin momentul surprizei pentru Domnul Doctor, care era deja la vizită. 

În ultimii doi ani, la Crăciun, la Paşte sau zi aniversară, i-am făcut astfel de surprize şi am constatat cu toţii, că domnul doctor Adrian Stanciu este un om cu suflet mare, emotiv, ca noi toţi de altfel. Mereu avem câte un nod în gât şi încercăm să ne conţinem lacrimile în ochi.

Însă de data această altul a fost motivul pentru care ne-am strâns şi anume să transmitem Domnului Doctor că se poate baza pe noi, că indiferent de ce se va întâmpla în viitor are cel puţin câteva mii de oameni care îi sunt recunoscători că, la un moment dat, fie a salvat un copil afectat de o boală gravă, fie a fost singurul medic care le-a diagnosticat corect copilul şi i-a tratat cu răbdare, în ani mulţi, de tot felul de lucruri de care nu s-a auzit. 

Se vehiculează sintagma de reformă în sănătate, însă ar trebui ca reforma să fie făcută la nivelul celor care, din posturile lor calde, sigure şi apropiate oricărui regim politic la putere formează medici, cei care de fapt nu fac decât comerţ cu diplome, care produc generaţii întregi de medici pentru export, pentru că aici nu dau nici o şansă celor buni, ci îi îndepărtează de pacienţi”.

Andreea Hreniuc

S-a mai întâmplat o dată, fix acum doi ani, când a trebuit să ieşim în stradă pentru că dânsul să îşi păstreze funcţia de şef de secţie şi am reuşit. Însă de data aceasta, balaurul are cinci capete, nu două, şi nu e vorba nici de asta, ci că Domnul Doctor s-a săturat să vadă atât de mult servilism, incompetenţă, răutate şi hoţie şi prin tăcere să fie părtaş la acţiunile acestea. 

(Foto: Dragoș Tănase)

Se vehiculează sintagma de reformă în sănătate, însă ar trebui ca reforma să fie făcută la nivelul celor care, din posturile lor calde, sigure şi apropiate oricărui regim politic la putere, formează medici, cei care de fapt nu fac decât comerţ cu diplome, care produc generaţii întregi de medici pentru export, pentru că aici nu dau nicio şansă celor buni, ci îi îndepărtează de pacienţi.

Am foarte puţine modele în viaţă, însă Domnul Doctor este unul. Sunt sigură că şi eu aş fi procedat la fel, după bătălii duse zilnic…Însă sunt ruptă nu în două, ci în mult mai multe părţi: sunt mama copilului cu nevoi speciale, a cărei stare de sănătate e fragilă şi imprevizibilă, sunt prietena adultului de acum cu fibroză chistică, stă ȋn spital mai mult decât acasă, rezonez cu supărarea medicilor de pe secţie care îşi pierd mentorul în primul rând şi apoi şeful, care pentru prima dată în ultimii aproape treizeci de ani sunt expuşi, resimt supărarea celorlalţi părinţi în aceeaşi situaţie. Însă, deşi ruptă în atâtea părţi, ştiu că detaşarea este singură soluţie momentană. Mai ştiu că, aşa cum spune Domnul Doctor, copacul rău trebuie scos de la rădăcină şi că nu se poate clădi pe ceva ce sigur o să se prăbuşească. E nevoie de ceva nou, sănătos. Şi mai ştiu că o să fie bine. Mai durează puţin.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Stie cineva de ce pleaca? Unde pleaca? E foarte vag articolul :(
    • Like 1
    • @ Andrei Serea
      Singura declaratie publica a domnului doctor a fost aceasta : ``Mă retrag de la spital pentru limpezire. Spitalul a devenit imoral prin promovările clientelare făcute de dr Bălgrădean sub plapuma UMF. Nu pot fi complice prin tăcere, la degradarea morală și profesională a activității medicale. Este un protest, un act de respect pentru pacienți. ``
      • Like 0
    • @ Andrei Serea
      Are cabinet privat deschis
      • Like 0
  • Aș vrea să vă spun îl cunosc pe Domnul Doctor Stanciu Adrian de 10ani este un doctor foarte foarte bun este mâna lui Dumnezeu.. Sunt oameni care vin la Domnul Doctor Stanciu din provincie cu copii bolnavi în brațe... Eu am foarte mare încredere În Domnu Doctor încercați și voii care aveți probleme cu copii și o să vedeți că nu o să vă pare rău..
    • Like 1
  • Vă mulțumim.
    Încercați să curbați dietele tuturor celor pe care îi puteți influența, nu neapărat să o dați pe „comerțul bio”, ci pur și simplu evitat, pe cât se poate industrialul.
    Ce iei de la Kraft de pe linie...vă asigur eu că v-a băgat în sistem toxine și hormoni să aveți pe o săptămână.
    Autism-cancer-alergii, multe alte „bucurii”.
    Durata vieții nu a crescut pentru NOI, cei care suntem activi astăzi, ci pentru draga generație babyboomăreață, ei trăiesc mult că erau deja bătrâni când „sistemul ticăloșit” - de ei - s-a revărsat peste generațiile următoare.
    Vom trăi MULT mai puțin decât părinții noștri, și evident, mult mai rău.
    Tocmai mi-a murit un coleg, 40 și-un pic de ani, cancer la nodurile limfatice sau ceva. Mort în sub un an.
    De abuz de drog-alcool cu moarte sub 30 nu vă mai spun. În state zilnic mor 150 de oameni din cauza asta.
    Stați departe de bănci și corporații de oricare fel. O să trăiți mai mult.
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult