Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

America – The Iron Dream*

Cristian Tudor Popescu

Trumpf a început prin a declara că n-ar trebui să se mai țină alegeri.

Trumpf l-a terorizat telefonic pe secretarul de stat al Georgiei să-i scoată, de unde-o ști, mai mult de 11.000 de voturi cu care să-l „învingă” pe Biden.

Pe vicepreședintele Mike Pence l-a amenințat public că dacă nu răstoarnă astăzi votul de validare al lui Biden în Congres, „n-o să-l mai simpatizeze”. 

A încercat să determine conducerea US Army să anuleze rezultatele alegerilor și să organizeze altele, „corecte”, cu trupe înarmate în secțiile de votare.

Trumpf a chemat grupările de extremă dreaptă să vină azi la Washington și să încerce să intimideze parlamentarii. Proud Boys fac pe dracu-n patru ca să poată pătrunde cu arme de foc în fața Capitoliului.

Vă propun un exercițiu de istorie alternativă, stimați Republicani.

Pentru că a pierdut alegerile, Trumpf se străduiește să lichideze democrația în America printr-o lovitură de stat. 

Dacă însă ar fi câștigat alegerile, vă puteți imagina ce ar fi făcut până-n 2024 pentru a desființa limitarea constituțională la 2 mandate și a se întrona dictator etern al USA, împreună cu familionul, așa cum și-a aranjat amicul său Putin?

Există deja 70 de milioane de americani care ar dansa la înmormântarea democrației. Numărul lor va scădea, sau va crește în anii ce vin?

⃰ Titlul unei istorii alternative, de Norman Spinrad, în care Adolf Hitler emigrează în America în 1919, devine un popular autor SF și scrie romanul Lord of the Swastika, de mare succes.

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult