Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

America – The Iron Dream*

Cristian Tudor Popescu

Trumpf a început prin a declara că n-ar trebui să se mai țină alegeri.

Trumpf l-a terorizat telefonic pe secretarul de stat al Georgiei să-i scoată, de unde-o ști, mai mult de 11.000 de voturi cu care să-l „învingă” pe Biden.

Pe vicepreședintele Mike Pence l-a amenințat public că dacă nu răstoarnă astăzi votul de validare al lui Biden în Congres, „n-o să-l mai simpatizeze”. 

A încercat să determine conducerea US Army să anuleze rezultatele alegerilor și să organizeze altele, „corecte”, cu trupe înarmate în secțiile de votare.

Trumpf a chemat grupările de extremă dreaptă să vină azi la Washington și să încerce să intimideze parlamentarii. Proud Boys fac pe dracu-n patru ca să poată pătrunde cu arme de foc în fața Capitoliului.

Vă propun un exercițiu de istorie alternativă, stimați Republicani.

Pentru că a pierdut alegerile, Trumpf se străduiește să lichideze democrația în America printr-o lovitură de stat. 

Dacă însă ar fi câștigat alegerile, vă puteți imagina ce ar fi făcut până-n 2024 pentru a desființa limitarea constituțională la 2 mandate și a se întrona dictator etern al USA, împreună cu familionul, așa cum și-a aranjat amicul său Putin?

Există deja 70 de milioane de americani care ar dansa la înmormântarea democrației. Numărul lor va scădea, sau va crește în anii ce vin?

⃰ Titlul unei istorii alternative, de Norman Spinrad, în care Adolf Hitler emigrează în America în 1919, devine un popular autor SF și scrie romanul Lord of the Swastika, de mare succes.

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Gy check icon
  Marea democratie americana, a fost de fapt o dictatura Trump, in devenire?
  • Like 1
  • @ Gy
   Delia MC Delia MC check icon
   Ar fi fost. Dacă USA n-ar fi avut o tradiție democratică. Dacă oamenii de bună credință n-ar fi constituit o masă critică. În definitiv e o națiune sănătoasă și cu șanse la însănătoșire mai departe dacă la alegeri a fost în stare să-i dea lui Trump un șut undeva.
   • Like 0
 • Gy check icon
  In timp ce toata lumea se uita la America, la noi apare stirea ca Pandele si-a facut televiziune nationala. Stirea este de fapt, FIREA PRESEDINTE si PSD mai are o televiziune nationala. PSD stie ca pierde TVR1 si se pregateste cu noi guri de tun. Daniel ii da diploma lui Gadea. A.U.R. asteapta momente prielnice. Liberalii dorm din acest punct de vedere. Nici no sa-si dea seama ce i-a lovit. Nu vom scapa nici noi de pericole.
  • Like 1
 • De 230 de ani de cand se fac alegeri in US nu s-a mai intamplat ca un presedinte sa nu recunoasca rezultatul alegerilor. Nici macar in 1860 cand rezultatul alegerilor a condus direct la un razboi civil nu s-a considerat ca alegerile au fost fraudate. Trumpf a creat o armata de zombie la fel ca si ceilalti din gasca populistilor precum Bolsonaro, Erdogan, LePen, Farage, V.Orban, Duda.
  • Like 0
 • Paul check icon
  Eu cred ca e foarte bine ca oranjgutanul și talibanii lui se dau in stamba, așa îi vad adevărata fata și americanii onesti care au votat cu el crezând ca voteaza idealuri conservatoare.

  Trump știe ca e terminat și e gata sa dea foc la corabie numai ca sa scape de judecată. Odata ce își pierde imunitatea justiția americană o sa poată sa destructureze mitul Trump. Tragerea acestuia la răspundere este un necesar exercitiu de igiena al societății americane și un pas important in demascarea populismului.
  • Like 3
 • profun check icon
  Nu-i rău să vă intereseze soarta Americii și să criticați derapajele de la standardele democratice, ba chiar tentativa menită „să lichideze democrația în America printr-o lovitură de stat”.
  Dar ... la țărișoara dvs., vă gândiți? N-ați văzut, sau chiar susținut și încurajat nicio tentativă de schimbare a cursului democratic, mă întreb, cu o legitimitate probată de istoria ultimilor 15 ani?

  N-ați văzut de pildă în 2009 zecile de mii de voturi mitraliate la câteva secunde din Cetatea Luminii ca să răstoarne rezultatul din țară (aaa... aia nu a fost doar tentativă!)?

  Nu ați văzut „marii infractori” (foști șefi de partid și premieri și vicepremieri) băgați la pârnaie pentru niște bilete la un simpozion și pentru 2 secretare pentru care s-au recuperat prejudiciile (că niciun martor, din sute nu confirmase acuzațiile, e ... bașca), în timp ce alte gulere erau albite, deși s-au pus pe masă nu doar mărturii scrise ci și teancuri de facturi și alte documente cu dovezi de multe milioane de euro (pentru sute de mii de pufoaice, șepci, găleți ...)?

  Nu ați mai văzut până azi ... americani? Nu mă refer la cei din filme, ci la cei care au venit în RO să joace comedia anticorupției, din poziția de ambasadori și să se pună apoi în fruntea celei mai bănoase sinecuri (Fondul proprietatea), sau să intervină direct și explicit în alegeri și în viața politică așa cum face (și) ultimul reprezentant lui ... „Trumpf” (asta, doar ca să scurtez o lungă listă)?

  Mi-e greață să mă gândesc cum ar fi arătat discursul celor mai mulți deontologi dacă ar fi câștigat ... „Trumpf”
  • Like 6
  • @ profun
   Bine zis. CTP vede DOAR ce vrea el și interpretează CUM vrea el. Sau cei care sunt deasupra lui.
   • Like 3
  • @ profun
   check icon
   Băi dar mulți pesediști pe aici...mai răsfirați băieți! Săracii pesediști numai hoți unul si unul si mister profan le plânge de milă. Așa e ca au intrat degeaba la bulău? Chiar ca degeaba la cât au furat...săracu Dragnea și alții ca el din salariu au strâns averile alea uriașe, pe brânci au muncit! Nu vă e mă rușine!!! Băi dacă e ordin pe unitate...înțeleg...dar dacă așa gândești și tu ești un om de la tine de acasă imi inspiri milă.
   • Like 6
  • @ profun
   + dan cojocaru sunteti foarte bine informati, ati avut si aveti acces la dovezi, probe, martori. Ce-i ma plangeti pe intaii borfasi, criminali, tradatori, vanzatori de tara, batjocoritori de tineri, batrani, copii, tot ce misca in tara asta. Imbogatiti din "munca" si hotia, de orice fel e o munca si inca grea si periculoasa. Va creste inima de fericire atunci cand aflati ce averi au bugetarii astia de lux. Simtiti si voi ca sunteti bogati prin reprezentantii vostri.Asta cu reprezentantii e meteahna veche. Bravos, va faceti "cu onoare si abnegatie" datoria fata de stapani. Lingaii dracului ce sunteti.
   • Like 6
  • @ Mircea Zugravu
   Încă o dată zic, vezi răspunsul meu pe larg către tine, la ultima ta postare de la articolul anterior al CTP-ului. Aștept o reacție, apoi nu te mai deranjez.
   • Like 1
  • @
   Deci tu zici că pe aici e un club anti-PSD. Dar ce te faci dacă peste vreo doi ani o sa devii și tu anti-PNL, USR, Iohannis și o să plângi să revină stânga la putere că poate așa nu vei mai muri, ca un amărât (sau o amărâtă, că nu e clar), de foame? Mai vorbim.
   A propos, se vede că mulți politicieni au averi ilicite. Și sunt și de stânga și de dreapta. Dar ziceai de Dragnea. Ia zi tu, că ești foarte informat, cu ce a fost acuzat el CONCRET în justiție că a furat? Repet, concret, nu vrăjeală.
   • Like 2
  • @ profun
   Paul check icon
   Da domnu’ profan și domnu’ dan, l-a băgat potera nemțească pe dragnea si pe haiducii lui la temnița grea... el paunasul codrilor corcit cu baciul moldovan care a luptat pentru țărișoară asta de la ‘89 încoace. Fri dragnea!!!
   • Like 5
  • @ Dan Cojocaru
   CTP sa nu mai vada si interpreteze ce vrea el! Sa se gandeasca la țărișoara asta si sa mareasca pensiile! Ura!
   • Like 1
  • @ profun
   Al Capone a intrat la pârnaie nu pentru numeroasele crime comise cu mâna lui,ci fiindcă a fraudat Fiscul.Aveți o problemă cu asta?
   Tot așa și borfașii noștri:au mers în binemeritata pușcărie pe ce s-a putut demonstra cu acte în regulă.
   Deranjant e altceva:că nu pot fi lăsați în curul gol,să ajungă să trăiască fix ca ăia pe cre i-au jefuit și batjocorit.
   Iar CTP vă displace fiindcă nu curăță nimănui ouă...
   • Like 1
  • @ Maria Rusu
   În principiu aveți perfectă dreptate. DAR..... vă faceți că nu înțelegeți un lucru evident și strigător la cer: justiția s-a făcut SELECTIV. Unii au fost căutați și-n cap și-n dos doar-doar s-o găsi ceva (ca în bancul cu ursul și iepurașul: ”iepurașule de ce n-ai bască?”) iar alții au făcut ilegalități strigătoare la cer și ori nu sunt deranjați deloc, ori a fost un simulacru de justiție ca praf în ochi și au scăpat repede. Cei reprimați nedrept au fost adversarii politici ai dreptei (reprezentată de Băsescu, Iohannis, PDL, PNL, chiar USR), adică de regulă PSD-iști. Dar nu numai. Când a vrut să candideze la primărie, însuși Orban a fost ”lovit” cu un dosar, ca să înțeleagă mesajul și să se dea la o parte. Și cum s-a dat la o parte, s-a volatilizat și dosarul. Iar de atunci e trup și suflet pentru partea corectă a baricadei. Poate că Dragnea a fost într-adevăr mafiot și merita pușcărie (deși procurorii nu au fost în stare să-i găsească decât mărunțiș ridicol). Dar DNA-ul i-a ”căutat” și pe Ponta și Tăriceanu, de exemplu. Iar aici încă n-au găsit nimic. Consumă resursele instituției publice (DNA) degeaba, pentru a lovi în adversarii politici. Acum că cei doi s-au cam dus din peisaj, mai mult ca sigur și dosarele devin caduce. Dar acelorași procurori DNA le tremură mână sa-i cerceteze serios pe: Băsescu, Udrea, Cocoș, Blaga, Videanu, Berceanu etc. etc. etc. Ar avea material din plin. Credeți că borfașii sunt monopolul PSD-ului? Pe vremea lui Băsescu s-a furat cel mai mult în România, mai mult ca pe vremea PSD-ului. În plus s-au umplut (păgubos pentru noi) și sacii multor companii străine, și li s-au susținut interesele în afaceri ilicite, de dragul susținerii din exterior a regimurilor politice de dreapta (Băsescu, Iohannis). Lucrurile sunt mult mai nuanțate decât observați Dvs. sau decât vreți să recunoașteți. Lozincile de tipul ”jos PSD”, mai ales acum, când PSD e cu botul pe labe și total inofensiv, sunt doar...lozinci; cam infantile.
   • Like 0
 • Oare care va fi prima tara ce va primi "democratie" de la administratia Biden?
  • Like 2
  • @ Semirhage
   Filbert check icon
   SUA.
   • Like 6
 • Petru check icon
  Nu stiu cum va fi in America dar, cred ca, in Romania va fi eliminata limitarea constitutionala la 2 mandate pana in 2024 (acum cand avem "guvernul meu", "parlamentul meu"),
  • Like 1
  • @ Petru
   Daca am scapat de Dragnea care dorea cu adevarat puterea absoluta , nu mai sunt probleme . Exista o propaganda care a prins la oamenii mai naivi ( sa-i numim astfel mai bland) ca Iohannis ar fi ,,nazist,, , ca vrea sa fie ,, dictator,, , ca suge sangele copiilor etc. Mai atasat principiilor democratice decat omul care a luptat ca Romania sa nu fie inlaturata din UE cine ar putea fi.
   • Like 8
  • @ Petru
   Doamne ferește! Poate o să vedem până atunci mai degrabă SUSPENDAREA și DEMITEREA MEA.
   • Like 2
  • @ Mihai Romanciuc
   Bine că am descoperit că diavolul = Dragnea. Dacă a dispărut el acum totul e roz și frumos. A propos de oamenii mai naivi, așa. Sigur că Iohannis nu e nazist, după cum nimeni din politicienii de azi nu sunt nici naziști nici comuniști și nu au nicio altă ideologie relevantă. Toți sunt puși doar pe căpătuială proprie și pupatul în dos al ”stăpânilor” din UE. Dar dacă Iohannis nu e nazist, în schimb e un mare mocofan și mârșav, arogant și vanitos; o formă fără fond, dar inexplicabil cu o mulțime de fani. Probabil dintre acei oameni mai naivi de care era vorba. Și nu am auzit vreodată că era vorba să fie România înlăturată din UE. Problema nu e că poți să fii înlăturat din UE, ci fiind în UE să lupți naibii pentru interesele țării tale, nu să-i pupi pe alții în dos fără discernământ. Ungaria, cu toată conducerea ei exotică, totuși nu se lasă păcălită și luptă pentru interesul său național. Noi dacă primim o palmă NEMERITATĂ peste ceafă, Iohannis zice: mulțumim frumos, mai vrem și chiar putem suporta mai mult de atât. Cine nu e astfel masochist cică e anti-occidental, pro-Rusia, în fine, toată demența aferentă.
   • Like 2
  • @ Dan Cojocaru
   Sunt de acord cu "suspendarea" ta. Bai tembelule, am mai vazut doua nu un la basescu. Ati luat-o peste bot. Nu v-ati saturat nemernicilor, doar haos si sabotaj stiti sa faceti.
   • Like 5
  • @ Mihai Romanciuc
   Asa este. Din pacate o parte a "poporului" asta nu merita sa-ti sacrifici tihna pentru ei.
   • Like 1
  • @ Mircea Zugravu
   Calm, băiatu, calm. Stai blând. Sunt curios dacă ai citit ultimul răspuns al meu (amplu) la postarea ta de azi dimineață, de la articolul anterior al CTP-ului, că mi-ai solicitat un punct de vedere, iar eu m-am străduit o dimineață întreagă să-ți scriu și să mă fac înțeles. Te rog, nu-mi spune că a fost degeaba. Măcar citește postarea mea, nu zice nimeni să fii de acord cu ea. Oricum n-o să mă mai străduiesc atâta altă dată pentru tine. E un unicat. Dă-mi un semn, un feedback, o înjurătură, ceva. Hai că poți.
   • Like 1
  • @ Dan Cojocaru
   Mi-ati creat o impresie gresita si anume ca puteti fi un om cat de cat echilibrat . Se pare ca atunci cand vine vorba de Iohannis sau alte subiecte neconvenabile dvs. va pierdeti cumpatul , vedeti rosu in fata ochilor si folositi in loc de argumente invective. Domnule Dan , este greu ca dupa 45 de ani de comunism sa te adaptezi si sa traiesti intr-o lume democratica , asa ca inteleg ,,patima,, nostalgica dupa anii comunismului , infierarea cu manie proletara a occidentului decadent si mai ales frica de occident sadita in sufletul anumitor concetateni. Nu este cazul sa va victimizati . Poate va mai largiti perspectiva asupra anumitor lucruri si veti privi mai obiectiv anumite lucruri pe care in acest moment le percepeti in mod gresit dupa opinia mea. Depinde cata putere aveti de a accepta si alte perspective. E posibil ca niciodata sa nu puteti sa acceptati alte orizonturi. De altfel stiu sigur ca un dialog intre doi oameni cu opinii ferme este greu sau chiar imposibil de facut , asa ca de amorul artei v-am dat aceasta sarja , care se vrea amicala si nu dusmanoasa. Sa fiti sanatos si vesel !
   • Like 4
  • @ Mihai Romanciuc
   Îmi pare rău de un singur lucru: că pot lăsa impresia de om dezechilibrat. Eu știu că nu e așa, dar mă mir că pot lăsa această impresie. În general mă afectează impresiile greșite despre mine, chiar ale necunoscuților. Acum pe bune, puneți-mă alături pe mine și pe Mircea Zugravu, de exemplu, și faceți abstracție de opiniile politice. Ei? Ce naiba? Vă asigur că toate postările mele sunt scrise atent, pe îndelete, cu cuvintele alese la rece, chiar când vreau să exprim mai plastic sau retoric diferite lucruri. Invectivele, atâtea câte sunt, sunt cântărite la rece și analizată potrivirea lor în context. Nu jignesc fiindcă sunt exaltat, ci fiindcă construiesc practic o pledoarie. Sunt atent inclusiv la gramatică, exprimare și ortografie, deși mai pot avea unele greșeli. Scriu mult, caut să răspund punct cu punct, cu pedanterie și recitesc totul de câteva ori înainte de a salva. Ca și contraexemplu, la amicul menționat mai sus se vede clar că scrie dintr-o suflare, și pe măsură ce se ambalează, odată cu invectivele crește și numărul greșelilor gramaticale.
   M-a provocat azi dimineață să-i dau un răspuns argumentat, în ultima sa postare la articolul anterior al CTP-ului. Știam că e o întreprindere în van, fiind vorba de el, dar m-am ambiționat să-i dau un răspuns pe larg, serios, în care am sintetizat - cam stângaci - esența convingerilor mele politice. Nici nu știu dacă a citit postarea, i-am mai adus aminte acum. M-aș bucura însă dacă ați citi-o și Dvs. Dacă vi se pare lungă și greu de citit, gândiți-vă cât de greu mi-a fost mie să o scriu și să o cizelez și pe formă și pe fond, așa cum am descris mai sus. Vă garantez că o să vedeți cu alți ochi lucrurile, cel puțin în ceea ce mă privește. Aștept un feedback și apoi nu mai lungesc pelteaua cu dialogul steril. Toate cele bune va doresc.
   • Like 1
  • @ Dan Cojocaru
   Nu trebuie sa puneti la suflet ce am scris ptr. ca nu am facut-o cu rautate . In fond avem dreptul fiecare la opinia sa , cu conditia sa incercam sa fim cat de cat obiectivi , desi atunci cand apare sustinerea unor partide inevitabil spiritele se incing . Sa fiti sanatos !
   • Like 0
  • @ Petru
   CCR-ul nu -i a lui Johannis,ci,a mostenitorilor PCR,PSD,
   • Like 2
  • @ Dan Cojocaru
   Petru check icon
   Dl MZ a scris un raspuns la postarea dv dar nu atasat postarii dv. ci la postarea mea prin care am aprobat postarea dv. Fie a observat ca eu nu am timp de raspunsuri exhaustive fie ii era frica de un nou articol al dv..
   • Like 0
  • @ Petru
   Am văzut, nu-i nimic. Cred că afost doar o greșeală din repezeală. Așa face el, se ambalează prea mult și fără rost, deși acum a încercat oarecum să se stăpânească și să fie mai calm. A rămas tot cam incoerent, dar măcar s-a abținut de la atacuri ca modalitate de răspuns. Măcar atât.
   Lasă să fie sănătos, că e și el, cumva, un fel de om.
   • Like 0
 • John check icon
  Banuiesc ca cea mai mare parte dintre cei 70 mil care l-au votat nu-i aproba luarea puterii cu forta. Ceea ce s-a si vazut la colegii republicani
  • Like 4
 • Brrrrr... prea verosimil!
  • Like 1


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult