Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Andrei Pleșu, despre Dan Voiculescu: „Mi s-a băgat pe gât. Nu l-am cunoscut, l-am întâlnit într-un grup. Nici nu l-aș fi cunoscut într-o țară normală”

Andrei Pleșu a povestit, în timpul emisiunii „În fața ta” de la Digi24, că l-a întâlnit pe Dan Voiculescu o singură dată, când acesta lucra la fondarea partidului lui: „A invitat la o dezbatere teoretică câțiva intelectuali, reprezentanți ai societății civile, și Mircea Dinescu a insista să merg. Au mai fost figuri respectabile, voia să afle mai multe despre societatea civilă, asta era axa pe care voia să își construiască partidul. Era și Pippidi, eu n-am apucat să vorbesc mai mult, întâlnirea a avut un aer pitoresc. Își luase un caiețel, ca să noteze, n-am avut senzația că întâlnirea a avut efect”, își amintește Andrei Pleșu

Nu este surprins de eliberarea din închisoare a lui Dan Voiculescu. „Nu mă bucur de răul nimănui, să-i dea Dumnezeu sănătate, dar sunteți surprinși? Eu mă așteptam de la început, rapid și cu recuperări minore din ceea ce a fost declarat pierdere, prejudiciu. S-ar putea ca pentru televiziunea lui săi fie o pierdere, pentru că vor avea un subiect mai puțin și mi-e puțin teamă de invazia pe piața de carte a celor 20 și ceva de lucrări, bibliografie greu de dus”, a comentat ironic Andrei Pleșu.

Acesta a vorbit despre influența lui asupra României a lui Dan Voiculescu. „A fondat o televiziune care are un rating important și care manevrează conștiința publică… într-un fel e un succes să ai acces la un mijloc de comunicare atât de eficient și cu implicații politice de rigoare. Voiculescu a fost de toate în viață, a fost și soluție imorală, a fost și aliat necesar, a fost și spărgător sau constructor de partide, e un personaj, și nu numai în ultimii 10 ani”.

Filosoful spune că îl irită faptul că este pus să se pronunțe în legătură cu inși pe care în mod normal nu i-ar fi cunoscut. „Voiculescu face parte din cei cu care n-aș fi avut legături în viață. Faptul că a năpădit ca imagine, ca postură în viața mea e o anomalie. Mi s-a băgat pe gât. Nu l-am cunoscut, l-am întâlnit într-un grup. Nici nu l-aș fi cunoscut într-o țară normală. Într-o țară normală nu se amestecă oamenii, există o repartiție socială, morală a lucrurilor, există anumite etanșeități. Zi de zi, mă uit și la Guvern, și la Parlament am de-a face cu inși cu care în mod normal nu trebuia să am de-a face, asta e problema mea. Fac baie zilnic într-o cadă cu vietăți necunoscute, cu care nu am ce vorbi. Pur și simplu, nu ne mișcăm în același întuneric, eu îl am pe al meu, ei pe al lor”, a spus Pleșu.

El este de părere că, după eliberare, Dan Voiculescu va fi prezent în continuare pe scena publică. „Nu mă aștept să se închidă într-o chilie și să comită capodopere. O să fie prezent”. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Victor B check icon
  Inainte de toate ctred car trebui sa clarificam un lucru: cu toti avem dreptul la o parere.

  Apoi, referitor la declaratia domnului Andrei PLESU, eu cred ca s-a referit la faptul ca Ministerul aministratiei si internelor, este o institutie foarte importanta in administratia tarii, si inainte de toate, ar fi in interesul noastru sa aven in functia de ministru un om cat mai potrivit (competent).
  Nota: Trebuie sa tinem cont si de faptul ca ministrul de interne face parte si din CSAT (Consiliul suprem de aparare a tarii). Daca este aceasta doamna in masura sa ne reprezinte in aceasta instanta, personal am ceva indoieli.

  PS: Sa nu uitam declaratia acestei doamne, in contextul refuielilor interne ale PSD : Ministrul demisionar al Internelor, Carmen Dan, a afirmat la rândul său vineri seară că acțiunile pot fi considerate "o veritabilă încercare de lovitură de stat".
  • Like 0
 • Dl Pleșu are dreptate!
  L-am auzit pe voiculescu plingindu-se de ceI trei ani din viață irosiți!
  dar eu cui pot sa mă pling ptr cei aproape treizeci ani "mincatiți" și datorita manipulării (cu scuze) ordinare ale ciuvicilor,istericelelor.pielenilor etc a maselor ca sa poată mențină hoția la putere! și dragnea este tot rezultatul prostiri prostilor de către a3.
  Am văzut Cum șefa DNA era criticată de un fost pușcăriaș (ex ziaristul sr stanescu) aflat intr-o emisiune linga marele reprezentanti al sindicatului politistilor!!!!
  Urmează : "turcizarea" României!
  • Like 1
 • Daca nu-l cheamă Dracu in iad ( am auzit ca au nevoie de turnători la smoala ) la următoarele alegeri sigur o sa-l trimită cel mai inteligent popor din univers in parlament . Problema nu e voiculescu , problema e majoritatea populației de doi lei din țara asta . Vorba lu F Neagu : un popor de oi întodeauna va vota un guvern de lupi .
  • Like 1
 • Am mai spus si o repet:
  Romania e condusa in fapt de Haita de la A3, dirijata de un mascul Alfa, care manipuleaza profesionist, care a bagat frica in intreaga clasa politica, constienta ca Haita te poate ridica sau te poate impinge la fund in functie de ordinele pe care le primeste de la stapanul ei.
  Chiar aseara, una pe care o cheama Cotaniciu sau Cataniciu si care vorbeste sacadat ca o caruta ce se deplaseaza pe un drum pietruit, recunostea spasita in fata masculului Afa al Haitei ca FARA AJUTORUL A3 NU AR MAI FI REUSIT SA FIE ALEASA A DOUA OARA IN PARLAMENT.
  • Like 1
 • Ionel check icon
  Si basescu i-a fost bagat pe gat acestui om !!!??? Cand ma gandesc ca acest om a fost ministru de externe !!!!!!!! ......adica ne-a fost bagat pe gat multora din tara fara voia noastra....
  • Like 1
  • @ Ionel
   decebal check icon
   care noi, care mulți? dar tu de ce ni te bagi pe gat la fiecare articol despre Pleșu?

   nu mai pupam noi ministru de calibrul lui AP in era asta, asa votanți, asa conducători!
   • Like 0
  • @ Ionel
   acest om cu zice ionel ni sa bagat pe gat inca din reg.de dinainte de '89 ,si dupa aceia la foc continu in aproape toate guvernele de talhari ,tradatorri si vanzatori de neam si tara fara ca acest intrus in dif.fctii.sa ia vre o pozitie fata de aceste crime ,talharii tradari si vanzari de bunuri nationale.Acest scamator stravechi se baga singur in seama si cu ajutorul multor cozi de topor .Ar fi bine si normal ca acest naufragiat politic si cultural sa si incheie o activitate de rasu - plansu !
   • Like 0
 • check icon
  Are dreptate dl. Pleşu, ne mirăm că nu a scăpat mai repede, cu averea aproape neatinsă, prejudiciu rămânând ca deobicei pe umerii prostimii. A făcut o afacere bună ca Năstase şi alții, au furat ca în codru au făcut un pic de pârnae de lux şi şi-au păstrat averea. Un găinar care fură un casetofon auto face puşcărie grea şi nu poate scăpa cu pseudo opere literare scrise de alții. De multe ori mă întreb de ce țara asta nu se numeşte Hoția sau Descurcărelia căci aşa ne-ar reprezenta mai bine decât orice aşa zis brand de țară.
  • Like 5
 • check icon
  Sa-i reprosezi ceva lui Voiculescu este ca si cum i-ai reprosa Agentului 007 ca vrea sa-si deschida un magazin de lenjerie intima si sa renunte la spionaj.Manipularea este meseria de baza a domnului Voiculescu si asta emana prin toti porii lui.Restul afacerilor sunt mai mult sau mai putin reusite insa "sucirea mintilor" prin complexul industrial de spalat creiere numit "Antenele"ii provoaca acestui domn satisfactii de-a dreptul orgasmice.Ca si corespondent vedeti Cazul Gigi in fotbal.Omul are si ferme de pui,terenuri,fabrici,dar fotbalul il rascoleste pana la fisiune!
  • Like 5
 • Faptul că Voiculescu a invitat cândva niște intelectuali la o discuție este apreciabil, mai ales într-o țară ca România (aș lăsa de-o parte ideea cu țara „normală”!).
  De altfel, nu întâmplător îl numește dl. Pleșu „un personaj”!
  Chestiunea cu recuperarea prejudiciului este endemică la noi, ceea ce nu înseamnă că trebuie să rămână învăluită în mister.
  • Like 1
 • Oameni ca Voiculescu n-ar exista daca n-ar fi sclavii, slugile, ghioceii, lingaii, gladiatorii, yesmenii care sa-l alimenteze si sa-i propage imaginea in societate. Dl Plesu zice "Nici nu l-aș fi cunoscut într-o țară normală", intr-o tara normala nici n-ar fi existat sau daca ar fi existat existenta lui era una stearsa anonima bob de nisip pe o plaja. Afara nu vezi posturi tv care sa faca apologia unui om asa cum face A3. Fix ca pe vremea lui nea Nicu. Intr-o tara normala multi din A3 (si nu numai ca sa fiu cinstit) nu prezentau nici meteo. Norocul lor ca s-au nascut aici unde sunt vedete sau maestri.
  • Like 9


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Vlad Petreanu_

În 1990, după ce lucrase într-o fabrică, Vlad Petreanu s-a angajat la un ziar, unde avea un salariu echivalentul a aproape 90 de dolari. Banii îi ajungeau, spune el, să își cumpere un pachet de țigări - la vremea respectivă fuma - și o cola pe zi, „și abia mă descurcam să mănânc ceva”.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon „La bani mărunți” cu Sergiu Manea, CEO BCR. Podcast amplificat de Republica

Sergiu Manea, care a preluat în urmă cu cinci ani conducerea celei mai mari bănci din România, a povestit că primul său salariu, o sumă echivalentă cu mai puțin de 80 de dolari, l-a primit în septembrie 1994. Se angajase înainte de terminarea facultății pe o poziție entry level, ca referent, la Banca Română pentru Dezvoltare, la Biroul de bănci corespondente, care azi se cheamă „financial institutions”.

Citește mai mult

Fetiță la laptop

Situația se poate schimba în orice moment și școli aflate acum în scenariul verde sau galben pot trece de pe o zi pe alta în scenariul roșu, dacă în cadrul lor vor fi confirmate 3 cazuri de Covid. (Foto: Guliver/ Getty Images)

Citește mai mult