Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Andrei Pleșu, după asaltul PSD la DNA: „M-am săturat de derbedei și de țoape”

Andrei Pleșu

Scriitorul Andrei Pleșu a reacționat după anunțul ministrului Justiției, Tudorel Toader, privind revocarea șefei DNA. Acesta s-a declarat consternat atât de decizie, cât și de maniera în care a fost comunicată. „M-am săturat de derbedei și de țoape”, a spus Andrei Pleșu, vineri dimineața, într-o intervenție telefonică la Digi24.

Andrei Pleșu a fost și invitatul lui Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu în emisiunea „În fața ta”, unde a discutat despre consecințele pe care le-ar putea avea o eventuală înlăturare a Laurei Codruța Kovesi de la șefia DNA.

„Cred că va fi lovită o dată imaginea România, tocmai de cei care se prefac că apără această imagine, care sunt foarte iritați când se semnalează carențe în viața publică. Când faci așa ceva e un fel de a te livra tuturor acuzelor, criticilor, ironiilor din comunitatea din care faci parte. În mod normal, cineva n-ar trebui să riște așa ceva, iar dacă riscă trebuie să suporte consecințele. Trebuie să știe ce fac. De un an sunt oameni care încearcă modificarea legilor justiției. Se vor opri”, se întreabă Andrei Pleșu. 

Pleșu a remarcat că în România am ajuns să dezbatem subînțelesuri care în altă țară sunt de ordinul bunei cuviințe. „La întrebarea: E bine ca în vârful țării să fie oameni cu probleme în justiție, chiar nedovedite definitiv, bunul simț spune că nu este bine. Există prezumția de nevinovăție, dar există și o regulă morală că nu e bine să îi aduci la vârf pe unii cu profil incert. Trebuie clarificat profilul. Acestea este un subînțeles în alte țări. La noi e subiect de pasionată dezbatere. Dacă cineva se plânge de asta, e făcut trădător. 

Am văzut atâtea discursuri despre europarlamentari care își trădează țara. Acesta este rolulul EU, să obții o egalizare juridică și de comportament democratic în țările membre. Nu ei ne fac de râs, ironiile lui Juncker nu sunt despre asta. A zis că suntem la al cincilea premier. Asta ne face un portret suspect sau comic. Dar despre asta nu vorbim”, a subliniat Pleșu. 

Emisiunea „În față ta” al cărei invitat este Andrei Pleșu va fi difuzată de Digi 24 sâmbătă, de la miezul nopții.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Cristi check icon
  Ilustrul Tudorel a prezentat un raport (rechizitoriu), asa cum a invatat dumnealui sa faca in Republica Socialista Romania.
  • Like 1
 • Cine ne mai vindeca sufletele domnule Plesu, dupa ce se termina acest taraboi contopist de proasta speta ? Ne vom mai regasi in ceva sau cineva ? Vom mai avea valori sau idealuri spre care sa tindem ? Lupta in "transee si noroi" ne va mistui si ultimul strop de umanitate....ce va urma dupa era post prostiei si smecheriei ? Ne trebuie noua romanilor simboluri de urmat ca de oxigen, ca sa stim ca nu am luptat in zadar ! Traim intr-o lume care sapa in profunzime la temelia propriei noastre existente educationale, trendul fiind al inlocuirii cu superficialitatea !
  • Like 2
 • Dar nu e un articol în Constituție care îi oprește pe cei trimiși în judecată, nici măcar condamnați, din a ocupa funcții publice? Parcă așa știam.
  • Like 2
  • @ Ionut Catalin Dimache
   Articolul de care vorbiți și alte articole care vin în sprijinul combaterii corupției și al imixtiunii politicului în justiție, sunt, există doar că, până nu luăm furcile, coasele și topoarele nimeni din cei îndrituiți nu o va face. Nu cred să aibă importanță din ce cauză : frică, necunoaștere, complici sau tragere de foloase materiale. La zdup cu TOȚII. Mă cred un bun creștin care poate să ierte dar acei despre care vorbim nu merită nici un pic de milă. TOȚI în corpore să meargă la închisoare fără a avea multe facilități pentru că fac rău la milioane de compatrioți care de fapt sunt poporul român.
   • Like 0


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Halep - Moisescu

Sportivii români trebuie să depășească- pentru a face performanță- limite care le sunt impuse de la vârste mici. „Nu poți să faci aia”, „Nu ești în stare”, „Nu poți să ajungi numărul unu”, „Nu poți să câștigi un Grand Slam”, spune Simona Halep, care crede că un sportiv cu pishicul „tare”, e mai pregătit să fie campion. Ea are și câteva sfaturi pentru părinții care își încurajează copiii să facă sport.

Citește mai mult

ANAF - declarații online

În ultimele două luni și jumătate, multe dintre instituțiile publice din România au descoperit că pot funcționa și fără dosar cu șină. O ordonanță dată de Guvern în perioada pandemiei le obligă astăzi să primească de la cetățeni documente în format electronic și să le răspundă în același fel. „

Citește mai mult

Emil Hurezeanu

„Altă soluție nu mai e. Nu avem încotro. trebuie să recurgem la cele mai bune strategii pentru obținerea acestor bani și, mai ales, pentru folosirea lor”, spune Emil Hurezeanu. (Foto: Inquam Photos/ Virgil Simonescu)

Citește mai mult

Meat-up

În vara lui 2018, Paul Petri şi Vio Nechiti și-au deschis un restaurant de burgeri în Cluj, după ce și-au cultivat și antrenat pasiunea pentru gătit în bucătăria unui restaurant de 4 stele din Anglia.

Citește mai mult

Teodosie împărtășind

ÎPS Teodosie, fost Snagoveanul, actualmente Tomitanul, s-a eliberat de sub dictatura distanțării sociale și a împărtășit mai mulți copii, cu aceeași linguriță. Un gest de sfidare față de autorități, de nesupunere și de declarare a autonomiei sale de ierarh. Patriarhia însăși a găsit acțiunea ÎPS-ului de la malul mării „ostentativă” și a recomandat respectarea legilor țării.

Citește mai mult