Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Andrei Pleșu, după asaltul PSD la DNA: „M-am săturat de derbedei și de țoape”

Andrei Pleșu

Scriitorul Andrei Pleșu a reacționat după anunțul ministrului Justiției, Tudorel Toader, privind revocarea șefei DNA. Acesta s-a declarat consternat atât de decizie, cât și de maniera în care a fost comunicată. „M-am săturat de derbedei și de țoape”, a spus Andrei Pleșu, vineri dimineața, într-o intervenție telefonică la Digi24.

Andrei Pleșu a fost și invitatul lui Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu în emisiunea „În fața ta”, unde a discutat despre consecințele pe care le-ar putea avea o eventuală înlăturare a Laurei Codruța Kovesi de la șefia DNA.

„Cred că va fi lovită o dată imaginea România, tocmai de cei care se prefac că apără această imagine, care sunt foarte iritați când se semnalează carențe în viața publică. Când faci așa ceva e un fel de a te livra tuturor acuzelor, criticilor, ironiilor din comunitatea din care faci parte. În mod normal, cineva n-ar trebui să riște așa ceva, iar dacă riscă trebuie să suporte consecințele. Trebuie să știe ce fac. De un an sunt oameni care încearcă modificarea legilor justiției. Se vor opri”, se întreabă Andrei Pleșu. 

Pleșu a remarcat că în România am ajuns să dezbatem subînțelesuri care în altă țară sunt de ordinul bunei cuviințe. „La întrebarea: E bine ca în vârful țării să fie oameni cu probleme în justiție, chiar nedovedite definitiv, bunul simț spune că nu este bine. Există prezumția de nevinovăție, dar există și o regulă morală că nu e bine să îi aduci la vârf pe unii cu profil incert. Trebuie clarificat profilul. Acestea este un subînțeles în alte țări. La noi e subiect de pasionată dezbatere. Dacă cineva se plânge de asta, e făcut trădător. 

Am văzut atâtea discursuri despre europarlamentari care își trădează țara. Acesta este rolulul EU, să obții o egalizare juridică și de comportament democratic în țările membre. Nu ei ne fac de râs, ironiile lui Juncker nu sunt despre asta. A zis că suntem la al cincilea premier. Asta ne face un portret suspect sau comic. Dar despre asta nu vorbim”, a subliniat Pleșu. 

Emisiunea „În față ta” al cărei invitat este Andrei Pleșu va fi difuzată de Digi 24 sâmbătă, de la miezul nopții.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Cristi check icon
  Ilustrul Tudorel a prezentat un raport (rechizitoriu), asa cum a invatat dumnealui sa faca in Republica Socialista Romania.
  • Like 1
 • Cine ne mai vindeca sufletele domnule Plesu, dupa ce se termina acest taraboi contopist de proasta speta ? Ne vom mai regasi in ceva sau cineva ? Vom mai avea valori sau idealuri spre care sa tindem ? Lupta in "transee si noroi" ne va mistui si ultimul strop de umanitate....ce va urma dupa era post prostiei si smecheriei ? Ne trebuie noua romanilor simboluri de urmat ca de oxigen, ca sa stim ca nu am luptat in zadar ! Traim intr-o lume care sapa in profunzime la temelia propriei noastre existente educationale, trendul fiind al inlocuirii cu superficialitatea !
  • Like 2
 • Dar nu e un articol în Constituție care îi oprește pe cei trimiși în judecată, nici măcar condamnați, din a ocupa funcții publice? Parcă așa știam.
  • Like 2
  • @ Ionut Catalin Dimache
   Articolul de care vorbiți și alte articole care vin în sprijinul combaterii corupției și al imixtiunii politicului în justiție, sunt, există doar că, până nu luăm furcile, coasele și topoarele nimeni din cei îndrituiți nu o va face. Nu cred să aibă importanță din ce cauză : frică, necunoaștere, complici sau tragere de foloase materiale. La zdup cu TOȚII. Mă cred un bun creștin care poate să ierte dar acei despre care vorbim nu merită nici un pic de milă. TOȚI în corpore să meargă la închisoare fără a avea multe facilități pentru că fac rău la milioane de compatrioți care de fapt sunt poporul român.
   • Like 0


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult