Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Ceaușism cu moluri și biserici

Unii spun că Dragnea și ai lui vor s-o înlăture pe Kovesi, să rupă șira spinării DNA, ca să scape de dosarele care i-ar putea băga în pușcărie. Mi se pare o cruntă iluzie să crezi că e vorba de numai atât.

Ce vrea PSDragnea este, nici mai mult, nici mai puțin, decât să reinstaureze ceaușismul în România. Orb să fii să nu vezi asta.

Odată terminat cu DNA, întreaga Justiție va fi pusă în genunchi în fața Partidului. Dacă președintele Iohannis - care, oricâte defecte i-aș găsi, pe unul nu îl are sigur, nu e ceaușist - nu va fi suspendat sau învins în alegeri, atunci, prin legi date de Parlament, va fi redus la un tăietor de pamblici. 

Serviciile secrete vor fi repuse în matca lor strămoșească: se vor ocupa nu cu livrarea de date despre marile hoții de partid și de stat, ci cu identificarea și anihilarea celor care îndeamnă oamenii să iasă în stradă, astfel încât să nu mai apară picior de demonstrant în piețele patriei - doamna Carmen Dan, sărăcuța, făcuse ea o listă în sensul ăsta, dar n-a fost sprijinită în muncă.

Pe urmă se va da o lege a presei, prin care cei ce fac ce fac eu acum vor fi reduși la tăcere, falimentați sau arestați.

În școli se va cânta în fiecare pauză Deșteaptă-te, române!, ora de educație sexuală va fi interzisă cu totul, orele de religie ortodoxă vor fi obligatorii - Dumnezeu e pesedist, spunea un vechi grangur al Partidului.

Elevii vor avea manuale unice, scoase numai de editura de stat.

Filmele necorespunzătoare nu vor mai fi boicotate de creștini purtători de icoane înfășurați în tricolor, deoarece ele nu vor mai fi făcute, cu bani de la bugetul CNC sau nu vor mai fi difuzate, dacă sunt cu bani străini.

Urmate, toate acestea, firește, de interzicerea avorturilor, că prea scade numărul de supuși ai PSDragnea.

Economia României se va baza pe furt din banii statului și ai cetățenilor, precum și din fondurile europene, câte și cât ni s-or mai da. Orice bun român poate să ciordească masiv, cu o singură condiție: s-o facă cu știința, binecuvântarea și dreptul dat PSDragnea.

Poate, de asemenea, să violeze, să calce oameni cu mașina, să-i ia la pumni când e supărat, nu va păți nimic dacă se are bine cu Partidul.

Nu va mai fi nevoie ca demnitarii să schingiuiască engleza și franceza, întrucât, a se slăbi cu Occidentul lui Soros, PSDragnea va strânge tradiționalele legături de pretinie cu Turcia, Rusia, Iranul și China.

Molurile or să rămână, nu se vor preface din nou în circuri ale foamei. Dar e de văzut câți cumpărători vor mai reuși să treacă de inflația paznic la rafturi.

E adevărat, ar mai fi o diferență: poți pleca din România când vrei, n-or să te împuște grănicerii dacă încerci să treci Dunărea înot. Mai bine: în felul ăsta se alege grâul de neghină, se duc trădătorii unde-or vedea cu ochii, rămân patrioții. 

Poporul român va fi transformat din nou în ce și-a dorit să fie - o turmă de cornute dusă cu rândul la păscut, la grajd și la vot.

Cum zicea aseară doamna Kovesi: aici nu e vorba de Kovesi. Dacă PSDragnea va reuși să se descotorosească de șefa DNA, atunci așteaptă-te române! la orice, nimic nu le va mai sta în cale.

Dixi et salvavi animam meam, căci, în vremea din urmă, stimați Republicani, mă bântuie senzația tot mai acută că latru la lună.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult