Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Angela Gheorghiu vs. poporul lui „Vai de mine şi de mine”

Angela Gheorghiu -

Foto: Turkish Directorate of Communica/ AFP/ Profimedia

Întâmplarea de la Sejong Arts Center din Seul, care a avut-o în prim plan pe soprana Angela Gheorghiu, e cunoscută tuturor, cred. Face parte din categoria de evenimente care, în zonele unde domneşte o atmosferă de sastiseală provincială şi în capetele unde lâncezeşte o minte îmbâcsită şi plictisită, scoate la lumină gravitatea gospodinei şi sentenţiozitatea bărbatului care, fără excepţie, se simt impulsionaţi de o chemare lăuntrică incontrolabilă să lase pentru câteva minute cratiţele pe aragaz şi maldărul de cupoane în pulpana hainei ca să fixeze în online cât mai zdravăn busola moralităţii unei lumi aflate în degringoladă.

Dar dacă altcineva, într-o situaţie similară, ar pleca, l-ai condamna?

Îmi vine o minte o întâmplare cu Ray Charles, care, în timpul unui turneu prin Sudul segregaţionist, a aflat că, la concertele lui, americanilor de culoare le sunt rezervate locuri separate de albi. A anulat instantaneu turneul.

Au urmat huiduieli, presa l-a făcut cu ou şi oţet, dar nu i-a păsat.

Cazurile cu artişti care şi-au întrerupt, justificat sau nu, reprezentaţiile live sunt numeroase. La un simplu scroll, puteţi afla că, de-a lungul timpului, Jim Morrison, Neil Young, Bjork, The Who, Foo Fighters, Axl Rose, Madonna, Art Garfunkel, Mariah Carey, Green Day, Liam Gallagher, Selena Gomez, Courtney Love, Justin Bieber, Billy Corgan şi mulţi alţii au părăsit scena sub un pretext sau altul. 

Întrebarea mea este dacă toţi comentatorii români care i-au cerut Angelei Gheorghiu să-şi revizuiască comportamentul şi să-şi facă autocritica au consumat aceeaşi cantitate de energie pentru oricare din artiştii menţionaţi mai sus.

Mă gândesc că nu.

Motivul? Nu erau români. Angela Gheorghiu, în schimb, este şi, de aceea, au luat-o la rost. Se simţeau răspunzători. Gestul de pe scena din Seul îi dezonora pe ei, ca cetăţeni români. Vai de capul ei! băteau la tastatură cu năduf. Mare artistă! Halal caracter! O idioată, a scris unul, scurt. Şi-a dat ca toanta cu firma-n cap, a scris altul. În sfârşit, am zis, un comentariu pertinent într-un noian de aberaţii: capul este al ei, prestigiul este al ei, prostia e a ei, cariera este a ei. Nimic, carevasăzică, nu e al tău. Din care se poate deduce că ţie şi restului nu vă datorează nimic. Capul vostru, firma voastră, cariera şi deşteptăciunea voastră, educaţia şi talentele voastre, toate au rămas intacte. Incidentul o priveşte pe ea şi atât. Gheorghiu nu reprezenta statul român acolo, se găsea la Sejong Center în calitate de persoană particulară. Prin urmare, trebuie să dea socoteală unei singure instanţe: propriei conştiinţe. Nicidecum chibiţilor care o trag de mânecă şi o învaţă codul bunelor maniere.

Fireşte, gestul ei a stârnit rumoare, lamentări şi huiduieli. A năvălit furtunos pe scenă şi le-a spus dirijorului şi tenorului să întrerupă bis-ul fiindcă “Excuse me. It’s a performance. It’s not a recital. Respect me.”

Orgoliu de vedetă, ego de primadonă?

Poate, dar, cum spunea un australian, “in a good way”. La urma urmei, de ce ar fi exclus ca, peste ani, atitudinea ei, hulită azi, să creeze precedentul Gheorghiu, o regulă ce va deveni etalon în desfăşurarea unei opere şi, totodată, un preambul de tipul sutor, ne ultra crepidam la cerinţele unui public, în mare parte, neinstruit?

Sincer, argumentul publicului suveran – des invocat – a fost dintotdeauna la fel de dubios şi chestionabil ca cel a clientului care are întotdeauna dreptate. În plus, a existat o înţelegere prealabilă care, deşi neparafată, a fost acceptată, după cum admite însuşi managementul operei din Seul. Un fel de “verbal handshake”. Dirijorul şi Alfred Kim, tenorul coreean, şi-au dat acordul să nu existe bis-uri. Şi, fără a denigra talentul celui din urmă, dar, din perspectiva faimei, Kim este pe lângă Angela Gheorghiu un soi de Babasha vizavi de Coldplay.

Dar Babasha coreean, furat de primirea făcută de public, a lăsat orgoliul să plutească deasupra înţelegerii şi, cu consimţământul dirijorului, a reluat “E lucevan le stelle”, cu toate că – la rândul ei – soprana nu a cedat aceloraşi rugăminţi, refuzând propunerea de a repeta aria „Vissi d’arte” în Actul 2.

Urmarea: orgoliul lui Kim a fost măturat de orgoliul româncei care a perceput bis-ul o ofensă personală. Publicul coreean a huiduit, iar românii au ieşit din vizuini, nemulţumiţi că românca a dat cu mucii-n fasole.

Comentariile lor, ca de obicei, au fost mai străvezii şi fade decât o scenă pastorală dintr-o telenovelă nigeriană. Deşi, onest vorbind, n-aveau niciun motiv să fie cătrăniţi. Angela Gheorghiu, prin atare gest, nu a adus vreun prejudiciu de imagine României sau lor, personal. Singura persoană care va suporta consecinţele, dacă vor exista, este Angela Gheorghiu. Nu România, nu patrioţii de serviciu care stau de strajă la imaginea ţărişoarei.

Şi ce dacă! Baliverniştii moralişti, dau să se înţeleagă, nu ar fi făcut ce a făcut soprana. E înduioşător, dar ştiţi ceva? Nu sunteţi în locul ei. Fiţi ca Angela Gheorghiu, aşteptaţi să fiţi invitaţi la Seul pentru a susţine un concert şi, în Actul 3, când vine rândul lu’ Babasha Kim să se afirme, în mărinimia voastră, lăsaţi-l să se desfăşoare preţ de o sută de bis-uri.

Până atunci, mai uşor. Nu suntem antrenori de dezvoltare personală şi cu atât mai puţin calificaţi să hotărâm, în maniera clasică a românului pus pe arţag, unde a greşit cutare.

Să mai adaug un lucru…

Dacă Angela Gheorghiu ar renunţa la cetăţenia română pentru ca românul verde să nu se mai simtă umilit şi ruşinat de comportamentul ei de divă, aceleaşi persoane care-i băteau obrazul că face de ruşine poporul cu ifosele ei de ţoapă ar sări ca arse, ţipând din adâncul frustrărilor milenare că este o ingrată, că uită de unde a plecat, că se ruşinează cu originile ei, îşi reneagă strămoşii şamd.

De fapt, ce doresc ei este ca aceasta să adopte oriunde merge comportamentul lor blajin şi anonim. Să se inspire din blegeala tâmpă, transformată în filozofie de viaţă, a zeci de generaţii de spinări încovoiate şi mutre umile. Maică, nu te da în spectacol, că se uită străinii urât la tine! Ai grijă ce spui şi cum te porţi, că nu mai eşti la tine-acasă! Stai în banca ta şi nu te da în stambă, c-o să mă faci de ruşine. Aşa te-am educat eu, să zică vecinii despre mine vrute şi nevrute?

Dar iată că Angela Gheorghiu a ales să ignore educaţia primită în Adjud, să-şi asculte temperamentul şi să fie ea însăşi. Cu bune şi cu rele. La Seul şi aiurea. A ales să întrerupă un spectacol pentru că a fost sfidată. Hai, intraţi în pământ de ruşine! Daţi-vă ochii peste cap! Faceţi-vă semnul crucii! Puneţi-vă broboada pe cap! Şi nu uitaţi să inseraţi detalii din viaţa ei personală sau să o puneţi la colţ pentru că a îndrăznit să-l aşeze pe Enescu pe o treaptă mai jos decât ni s-a spus nouă, de când eram în clasa a patra, că s-ar afla.

Cu permisiunea voastră, voi încheia articolul într-o notă hilară.

Controversa de la Seul nu a putut trece neobservată şi de către câinii de pază ai patriotismului dâmboviţean. Astfel, una din figurile publice ale României a “dedicat” evenimentului o tiradă în care arăta “unde duce vanitatea unei artiste care nu-și mai cunoaște lungul nasului” şi “cum orgoliul poate schimonosi caracterul unui artist”.

Cu toate astea, la finalul comentariului de peste două mii de caractere găseai, în locul unei fotografii cu persoana despre care scrisese, o fotografie cu el, într-o ţinută sobră, demnă, gânditoare.

Cam atât despre vanitatea românilor care comentează pe marginea vanităţii celor care nu-şi cunosc lungul nasului.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Modul în care s-a manifestat artista română nu e normal...A primit exact ceea ce merita din partea publicului coreean...Celebritatea nu-ți dă numai drepturi , ci și obligații...
    • Like 0
  • mg check icon
    Da, carismatica Angela Gheorghiu(apropo, poza asta o cam dezavantajează) are o carieră la care tenorul în cauză poate doar visa..
    Pe lângă asta, obiceiul ăsta asiatic de a copia tot(cu stângăciile de rigoare..), devine agasant..

    La capitolul muzică rock sunt chiar ridicoli. Nu e ușor totuși să treci de la scala pentatonică la octave. Aș zice deci că efortul lor merită apreciat și încurajat.

    Și poate că marea noastră soprană, cu care ne mândrim(deși, după cum sugerați, nu prea am avea dreptul..), putea fi înțelegătoare, în mărinimia ei, cu dorința coreanului de a epata în fața propriului public.

    O ironie fină(cu un ușor sarcasm) plasată cu proxima ocazie, ar fi fost poate mai potrivită.
    Ce te faci însă cu temperamentul vulcanic al divei, care a erupt în toată splendoarea.. Mană cerească pentru tabloide..

    Altfel, din vanitate se fac cele mai mari prostii. Au călcat pe bec, în timp, multe personalități cu performanțe remarcabile și au fost taxate(pe bună dreptate), la vremea respectivă.
    Ideea că nu ai voie să critici peste nivelul tău de competență mi se pare de un elitism exagerat și neproductiv.

    Puteai critica ieșirile în decor ale marelui Ilie Năstase, doar dacă aveai palmaresul lui ?
    Ca persoană publică ești în vizorul tuturor. Ai nevoie de un public care să te valideze. Aplauzele vin la pachet cu riscul de a fi criticat.

    Cât despre amestecul unora care-și zic politicieni..
    Nu vi se pare amuzant(dacă n-ar fi mai degrabă de plâns..) cum inși lipsiți de orice competență(adesea școlari sub-mediocri..) se înghesuie să ne conducă ?
    • Like 2
  • RazvanP check icon
    Perfect normală reacția Angelei Gheorghiu, era o reprezentație de operă, nu un recital de arii din opere!
    Ce facem, bis la moartea lebedei?
    • Like 1
  • Eu, una, m-am mirat ca in Seul se poate intampla asa ceva! Nu stiu de ce credeam ca acolo, chiar daca mor cainii, n-o fac pentru ca vor caii! Dar se pare ca sunt gustosi, parerea lor! Eu o iubesc pe Angela Gheorghiu, Cantatul ei imi provoaca doar fericire si sunt total de acord cu ce clameaza ea! Imi aduc aminte despre ce am citit despre salile de concert de pana in anii 1901...Imi aduc aminte si despre primele serii de festival "George Enescu", la care politicieni fesenisti, in frunte cu mai-draga-demolator ocupau primele multe randuri de scaune...si aplaudau intre parti...!Ma simteam groaznic...Ca si acum, cand romanii mei... Dar show must go on! Angela merge mai departe! Si bine face! Bravo!!
    • Like 1
  • Corect, la valoarea ei poate cere respect și poate impune norme!
    • Like 1
  • De ce nu ii spuneti pe nume?: Sorin Lavric de la AUR este cel ofuscat. Nici nu stiam cine este acesta, sunt multi care isi leaga numele de celebritati incercand sa caute faima. Cei de la AUR sunt de necomentat.

    Exista o patura de oameni foarte frustrati, foarte rai, foarte prosti, foarte invidiosi. Exista o patura de oameni care te-ar improsca cu noroi din plin, in orice moment pentru ca nu suporta talentul, frumusetea , reusita celuilalt. Nu pot concepe ca sunt oameni peste ei cu mult. Ca sunt oameni extraordinari care fac lucruri extraordinare. Nu concep ca sunt oameni cunoscuti pe tot mapamondul, ca sunt laudati si apreciati. Rautatea impletita cu indolenta si prostia dau acel R.I.P. care in engleza are alt inteles. La noi, aceste trasaturi de caracter sunt nemuritoare. Oricat lupti impotriva lor, oricat incerci sa le combati revin in forta ca un zombi.
    Ce datoreaza Angela Gheorghiu Romaniei, romanilor? Nimic. Ce datoreaza Romania, romanii Angelei Gheorghiu? Recunosterea internationala intr-un domeniu elevat, prestigios, greu de atins, greu de inteles.

    Avem niste prieteni care au o pagina de FB activa, plina de clipuri de calatorii, viata frumoasa, un anumit nivel de bunastare. Ce injuraturi isi iau, ce jigniri, ce mitocanii nu are rost sa spun. Exista acea patura de insi mizerabila, insi care nu pot dormi daca nu arunca cu venin in binele altuia, daca nu-l injura, daca nu-l denigreaza, daca nu incearca sa arate ca aia sunt prosti si ei sunt destepti. Degeaba spui: domne nu te mai uita daca nu-ti place. Nuuu! Cei ce urasc cu orice pret, cei prosti, cei acriti de viata (sunt de toate varstele) tin cu orice pret sa intre zi de zi pe pagina si sa improste cu venin. E cea mai mare satisfactie a lor si cea mai mare realizare. Multi scriu cu uriase greseli de gramatica, de exprimare. Nu conteaza nimic, doar sa injure, asta-si doresc.

    Am citit un interviu cu George Vlad, iar in subsolul articolului, la comentarii, am citit atatea injuraturi si dispret si superioritate imbecila cat pentru 100 de alte articole. De ce? Cu ce i-a deranjat George Vlad pe imbecili? I-a deranjat cu munca sa, cu talentul sau, cu succesul sau. Adica: „ce se da asta mare? Ce mare branza ca are colaborari la cel mai inalt nivel pe domeniul sau? Ce mare lucru ca a fost cooptat in echipa „Dune 2” pentru a inregistra sunetele desertului? Ce prostie!”

    Da, imbecilii s-au simtit ofensati ca un om talentat a ajuns atat de cunoscut incat sa i se ceara participarea in proiecte de anvergura de la Hollywood. Merita putin sa fie injurat. Cine se crede sa dea un interviu in care sa povesteasca despre munca sa, despre succesul sau?

    „George Vlad călătorește prin toată lumea pentru a înregistra sunetele naturii, iar pentru „Dune 2” a organizat o expediție în Sahara. În trecut, el a mai contribuit și la documentarul BBC „Planet Earth 3”, iar la Hollywood este implicat în cel puțin încă un proiect cinematografic de amploare, care va fi finalizat în acest an.
    Conturile sale de Instagram și YouTube sunt apreciate de cei pasionați de natură și călătorii”. - https://hotnews.ro/sa-l-cunoastem-pe-romnul-care-a-nregistrat-sunetele-desertului-pentru-dune-2-tuaregii-m-au-ajutat-sa-gasesc-locatiile-perfecte-12071

    Exista o rautate incredibila, exista multa ura si multa invidie in multe minti. Exista insi care iubesc sa urasca cu orice pret, pe oricine. Exista atatia ratati cata frunza si iarba care dau vina pe orice, pe oricine numai pe ei nu. Exista oameni care se hranesc cu ura. Natura umana e un spectru larg cu milioane de nuante si intotdeauna insii astia tin sa ne comunice gandurile, parerile lor. Sa nu scape ocazia.

    Un actor român îl face praf pe Keanu Reeves: “E slab în meseria lui, nu face nimic de fapt” - https://www.protv.ro/articol/103358-un-actor-roman-il-face-praf-pe-keanu-reeves-e-prost-in-meseria-lui-nu-face-nimic-de-fapt

    Cine este actorul roman? Serban Pavlu? Cine este Serban Pavlu? A jucat in marile seriale romanesti: Clanul, Vlad, Umbre etc. Ce m-a deranjat? Felul in care vorbeste.

    De Keeanu Reeves Serban Pavlu a auzit, de Serban Pavlu nu cred ca a auzit Keeanu Reeves si nici publicul international. Ca nu-ti place un actor, e OK. Dar s-o spui la modul asta ingamfat superior?: „E mereu la fel, face același lucru, are un mod de a prelucra care este foarte caraghios dacă stai să te uiți la ce face el, nu face nimic de fapt. El e un star". - https://www.protv.ro/articol/103358-un-actor-roman-il-face-praf-pe-keanu-reeves-e-prost-in-meseria-lui-nu-face-nimic-de-fapt

    Da, exact. EL e un star international. Serban Pavlu ce este la cei 50 de ani ai sai? Un actor local care a reusit sa prinda roluri in filmele romanesti ale momentului, roluri care i-au adus cat de cat o cunoastere pe plan local si niste bani in cont, si asta e foarte bine pentru el. Jucand alaturi de un alt mare actor roman, Codin Maticiuc: actor, producator de film, scriitor si filantrop. Jenant.
    • Like 4
    • @ Daniela Damian
      portal check icon
      Buna ziua, in primul rand asteptam comentariul dvs. ca sa am un punct de plecare. Articolul putea fi si el un punct de plecare dar am zis sa mai stau un pic sa vad ce zic si altii. Si bine am facut. Primo, doamna Angela Gheorghiu e persoana publica, nu e perfecta, are dreptul la opinii ca si gospodina florareasa, si ceilalti au dreptul sa-si expuna parerea, si tot asa pana cand se creeaza un tren fara cap si coada...Angela Gheorghiu isi va expune parerea despre cei care si-au spus opiniile cu privire la reactia ei, reactie avuta ca raspuns la reactia publicului din Seul, care a reactionat pozitiv la comportamentul unui tenor care ...si tot asa. Probabil se impune sa vedem utilitatea unui comentariu, eu daca scriu aici ca un comentator de pe Republica e un bou, nu foloseste nimanui. Dar daca incerc cu argumente si poze cu respectivul comentator care manca iarba sa demonstrez ca e un bou, ar ajuta ? Nu am intalnit pana acum prost care sa isi dea seama ca e prost. Reactiile poate ar fi trebuit sa ramana in acea sala. Totusi inteleg ca suntem oameni si simtim nevoia sa spunem ce gandim. Secundo, imi place Pavlu ca actor, dar l-am vazut cum vorbeste liber si mi-a lasat impresia ca e gol pe interior, si instinctul meu de fata mare nu ma-nseala. Terzo - Cat despre AUR, cu extremistii cred ca trebuie sa ne comportam extrem. Daca as avea capacitatea necesara, as construi un oras AUR cu masa si cazare gratuita pentru toti simpatizantii acestui partid, mi-as lua floricele si suc, sa stau in primul rand sa vad cum se sfasie intre ei; doar asa ca un caz de studiu pentru manualul DSM. Acei simpatizanti AUR sunt in stadiul clinic, si ma sperie ca unul din 10 romani ii sustine. Prea des facem greseala de a considera ca un bun artist trebuie urmat daca devine sustinator aur. E ca atunci cand un barbat isi omoara copii si isi transeaza sotia iar vecinii spun : era un baiat linistit :)
      • Like 1
    • @ portal
      Da, problema nu e ca fiecare are pareri, gusturi si preferinte. E normal sa fie asa si e normal sa ne exprimam parerile pe diverse subiecte. Problema apare atunci cand cineva vorbeste urat, cand denigreaza, injura sau da cu pietre. Modul in care ne exprimam un punct de vedere, un dezacord.

      Spre exemplu, daca eu spun despre un jurnalist ca e un dobitoc prost, e una, dar daca spun ca e un jurnalist care nu-mi place pentru ca... si aici aduc argumente valabile, de bun-simt, imi exprim punctul meu de vedere din perspectiva mea, e alta.

      Una e sa fii plin de rautate, dornic sa insulti cu orice pret si alta-i sa-ti exprimi parerile cu decenta.
      Am inteles paralelele facute de Mihnea Rudoiu, sunt persoane care din manele nu ies toata ziua, care sorb din priviri toate emisiunile de doi lei de la TV, dar care sar imediat cu gura, la modul mahala, aruncand cu ocari intr-o persoana pe care n-au ascultat-o niciodata pentru ca nu le place ce canta sau de care habar nu au sau nu inteleg ce face ea, cu ce se ocupa, sa nu mai vorbim ca nu cunosc contextul. Dar media actuala le da posibilitatea sa-si dea cu parerea si atunci de ce sa n-o faca? Persoanele astea n-au limite, nu-si pun bariere, iau tastatura si scriu. Din pacate exista foarte multi insi de acest fel.

      Fireste, Angela Gheorghiu e un om si ca orice alt om are si bune si rele, nu e perfecta si nu toata lumea o place, dar a spune despre ea ca este o idioata mi se pare uluitor. Ma gandesc la cel/cea care a scris chestia asta. El/ea cat de neidiot/ata este? Ce mari realizari a infaptuit? Ce viata remarcabila are de poate afirma despre una dintre cele mai mari cantarete de opera din toate timpurile, intamplator romanca, ca-i idioata? Daca era franceza sau germana sau americana era pusa pe un piedestal si prezentata lumii intregi: ea este de-a noastra. La romani exista Babasha pe piedestal. Nu mai e loc de Angela Gheorghiu.

      Sigur, nu vorbesc in procent de 100%. Nu exista procent de 100%, dar vorbesc in procent de 50-60%? Foarte mult. Cam cat analfabetii functionali plus cei care au abandonat scoala plus cei ce urasc. La asta si-au adus contributia din plin presa si statul roman care nu pretuiesc valoarea, calitatea. Cultura e un fel de cenusareasa la masa guvernului. Cu un buget de nimic pe care il cheltuie pe nimicuri, fiecare ministru al culturii a hacuit si mai tare domeniul pastorit. Ministerul Culturii a ajuns un fel de loc de consolare: „sa-i dam si lui X o functie, ceva, ca-i de-al nostru, e de la inceput cu noi”.
      In 34 de ani am numarat vreo 32 de ministri.
      • Like 2
    • @ Daniela Damian
      Francisc check icon
      Prostia nu poate fi învinsă cu decență, doamnă Damian...
      • Like 1
  • Rucs Rucs check icon
    Mihnea Rudoiu, o placere sa va citesc, în primul rand pentru stilistica. În ce privește ideile - cu unele de acord, cu altele mai puțin. Aici, de ex, mai puțin, dar îmi place mult cum scrieți pt ca, și atunci când o faceți cu un pic de bășcălie, nu e chiar din aceea cu negreala în cerul gurii (cum se zicea la bunică-mea despre câinii răi). Deci un aer proaspăt și cu haz inteligent.
    Acum, cu ce nu sunt de acord - sa știți ca a trecut vremea când gospodareala era semn de echivalenta cu obtuzitate, marginire. Acum e fie semn de hipstereala, fie de rezistență. Adică nr femeilor care gătesc (mai ales chestii mai sofisticate, precum conserve sau murături) e în descrestere. Și eu obișnuiam sa folosesc analogia asta cu cratitele în mod depreciativ. Astăzi, gătesc din principiu. Chiar m-am întors acum de la piață cu vreo 15 kile de roșii ca să le fac bulion. Care bulion m-ar duce probabil mai ieftin sau cam tot pe acolo, dacă l-as cumpăra. Și nici nu as mai sta în bucătărie sa muncesc eu însămi. Tot azi sora mea e la țară sa coacă ardei și vinete, sa își facă acolo zacuscă. Ar avea bani sa își cumpere de-a gata (e chirurg), dar sunt chestii pe care vrea sa le facă ea (săptămâna trecută a făcut magiun).
    Cât despre Angela Gheorghiu, faptul că e persoana publică și faptul că trăiește în societate, o expune comentariilor. Nu trăim nici în pădure, nici pustniciti în peșteri, deci lumea ne vede și ne judeca. Și eu comentez acum la articolul dvs. Ce îmi da dreptul? Că nu aveți treaba cu mine sau cu cititorii dvs în general, nu ne datorati nimic etc. Doar ca în societate ne influențăm unii pe alții, trăim prin contaminare, cum zicea Noica. Ceea ce face fiecare dintre noi reverbereaza dincolo de propria persoana.
    • Like 2
  • O nouă ocupație are mare succes și mulți „clienți” în România: dealerul de resentimente necontrolate (hate) și de agresivitate (bullying). De regulă, nu are performanțe înalte în altă activitate, nici propriile idei originale. Ia idei originale ale altora, situații particulare în care se află alții care au dovedit performanțe notabile (sportivi, artiști, cercetători, medici ș.a.m.d.), ori comportamente non-standard ale unor oameni (un mod de a se îmbrăca sau a vorbi/scrie, un gest, un ritual, o alegere existențială) și creează „caterincă” în jurul lor. Mai multe despre ea (ocupația) și el (dealerul), aici: https://elisabetastanciulescu.ro/2024/09/dealerul-de-hate-si-bullying/

    • Like 3
  • Silver check icon
    Ne scuzi stimabile că și noi ăștia de la cratiță sau șaibă,avem păreri.
    Un articol lung și plictisitor pentru a sublinia o fațetă părtinitoare.
    • Like 4
    • @ Silver
      Inca un articol de spalare a duamnei. Probabil ingamfarea de care da dovada din cand in cand da pe afara (prea mult morcov tanar in ciorba), ca atunci cand i-a criticat la pachet pe Porumbescu, Enescu si Maria Tanase.
      • Like 2


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult