Foto: captura Digi24
România este o „țară de patroni bogați cu firme sărace”, spune antreprenorul Dragoș Anastasiu care a observat că, din motive care țin de impredictibilitatea legislativă, mare parte dintre antreprenorii locali își scot banii din firme.
„Mindsetul nostru la peste 30 de ani de la Revoluție nu este să punem bani deoparte. Și asta vedem din modul în care sunt capitalizate firmele antreprenoriale românești - nu sunt capitalizate. Cred că jumătate dintre ele încalcă legea în ce privește capitalurile proprii, pentru că e acolo un minim necesar. Asta a venit si din problemele legislative, toți au preferat să ia banii din companie, să își asigure nu numai traiul, dar și o predictibilitate, că dacă îi las în companie cine știe ce schimbă ăștia peste noapte și pa, la revedere. Așa, am supt tot ce am putut dintr-o companie. Suntem o țară de patroni bogați cu firme sărace. Ne trebuie reformă. La asta PNRR (Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă -n.n.) ar fi putut să ne ajute”, a declarat recent antreprenorul Dragoș Anastasiu la emisiunea „În fața ta” de la Digi24.
El spune că, în ce privește sprijinul acordat de către stat, în pandemie, business-urilor private există o „diferență ca de la cer la pământ” între România și Germania. În domeniul horeca statul german a acordat antreprenorilor ajutoare în 4 etape succesive.
Anastasiu, care este și președinte al Camerei de Comerț și Industrie Româno-Germane (AHK România), a povestit că are prieteni care dețin restaurante în Germania care i-au spus că în 2020 au avut cel mai bun an financiar, datorită compensațiilor primite de la guvern. În plus, mentalitatea de acolo este diferită față de cea locală.
„La firmele germane mentalitatea este: ne merge bine, punem deoparte”, în timp ce românii preferă să cheltuie: „Ne merge bine? Cheltuim! Viața e scurtă, life is short. Hai, dați drumul, cumpărăm”, descrie Anastasiu. La fel și la stat: „La stat? Avem, hai să dăm - e populismul. Ne simțim bine când suntem aplaudați”, vede el.
Pe de altă parte, antreprenorul spune că problema forței de muncă a revenit în sectorul Horeca, unde sunt multe firme mari care dau anunțuri de angajare fiecare pentru câte o mie de angajați, după ce, din cauza pandemiei, mulți dintre angajații din sectorul hoteluri și restaurante au plecat către firmele de curierat, către activități din mediul online, sau alte zone economice care au funcționat bine în ultimul an și jumătate.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.