
foto: Daniel Mihăilescu / AFP / Profimedia
Democrația aia liberală pentru care au murit oameni în 1989 nu înseamnă dictatura majorității. Înseamnă și separarea puterilor, sistemul de checks and balances între acestea și protecția drepturilor și libertăților individuale.
Pentru cine vrea stat de drept și pentru cine înțelege că oricând e posibil ca, depinzând de unghi, să fie parte dintr-o minoritate discriminată de majoritate, momentele de frustrare în care pare că puțini ignoră voința poporului sunt parte din normalitate.
Orișicum, și în cazul de față, 2 milioane de oameni nu sunt o majoritate dacă îi raportezi la 20 milioane.
Însă ar fi stupid să ne imaginăm că 2 milioane (+) de oameni pot fi ignorați. Sau că toți sunt într-o transă. Furia și nemulțumirea sunt reale. Iar dacă instituțiile și politicienii nu învață nimic din ceea ce tocmai ni s-a întâmplat, în curând toate acele sisteme ale statului de drept vor putea fi făcute țăndări.
Ce ar trebui acum? Să ne trezim naibii pe bune. Nu în conștiință, ci în realism. Să ne uităm în jurul nostru și să vedem că lumea o ia razna și că nu ne permitem să ne sabotăm din interior sau să fim vulnerabili la sabotaje din exterior.
1. Să trezim Parlamentul.
2. Să scuturăm partidele să înceapă să își crească oameni profesioniști.
3. Să ne articulăm mai bine vocea în Europa acum când sunt mișcări tectonice pe continent și în lume.
4. Să ne punem ordine în finanțele publice ca să ne putem apăra de pericole externe și să le limităm pe cele interne prin servicii publice decente.
5. Să ne amintim că justiția nu e încă independentă.
6. Să lăsăm presa să fie liberă și să nu mai distorsionăm piața media aiurea prin bani publici via partide.
7. Să înțelegem că nu există societăți puternice fără societate civilă puternică.
8. Să fim sinceri cu felul în care arată România după 35 de ani și să traducem teritorial asta, deodată cu o descentralizare pe bune.
9. Să înțelegem că stăm pe o bombă demografică ce nu se va rezolva dacă nu facem ceva cu educația, pensiile și infrastructura de calitate a vieții care poate ține oamenii în România.
10. Să înțelegem că sunt locuri în care statul nu are ce căuta (i.e. in dormitorul oamenilor) și să îi amintim să își facă treabă acolo unde are ce livra.
Iar lista poate continua. Din motive necunoscute, discursul lui CG de marți a arătat un chip cioplit pe care sper să îl fi văzut mai multă lume. Dincolo de el, nevoia de speranță că ceva poate fi radical schimbat în țară este cât se poate de reală. Iar nevoia aia nu trebuie lăsată pradă celor ce nu știu să câștige țara decât prin polarizare, soluții simpliste și fantasmagorii.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Da, domnul meu, suntem peste Ungaria si Portugalia.
Incalziti-va cu asta si argumentati stramb pe baza acestor date.
Mergeti 2-3 zile prin Ungaria, Portugalia si Romania, iesi din bula dvs ( probabil corporatista, pt care a avea o masina in rate, un Mega Image la colt de unde va cumparati mandru fructele exotice din tari pe care nu le veti putea localiza niciodata pe harta ) si o sa intelegeti care este Romania reala.
Romania care "merge spre bine. Ca, doar si EU merge spre bine, nu-i asa.
Doar n-o sa-ti dai foc la casa daca vrei o schimbare, nu-i asa ?
Mi s-a parut interesant paralela cu filmul Minority Report, in care un om a fost dinainte condamnat, fara sa fi facut practic nimic.
Aveti dreptate, Horatiu Potra si mercenarii lui nu au nicio legatura cu capii mafiei tiganesti si cu ceilalti interlopi cu care merg presedintii nostri de partide la nunti si cu care au afaceri, cu gulerele albe care au furat cu nerusinare banii amaratilor de la Nordis, acoperiti de 1/2 Parlament care i-a propulsat prin comitii si comitete pt a acoperi acesta frauda de proportii epice, la care ABSOLUT TOTI au pus botul.
Acesti oameni cu care ati ramas sunt nevinovati, nu ca George Calinescu, nu sunt sarlatani ca GC, nu sunt farisei ca GC si, cel mai important, doresc schimbarea reala.
Jumatate din tara dorea ceva. Punct.
Jumatate din tara a primit ceva ce nu pot reproduce aici.
Va urez succese in continuare.
Pas cu pas, vom contrui o Romanie moderna si prospera.....
Vă-nțeleg resentimentele. Clasa politică nu a strălucit, de 35 de ani încoace.
Aș zice însă că e de fapt oglinda fidelă a electoratului care i-a pus hățurile-n mână. După chipul și asemănarea alegătorilor, doar că un pic mai șmecheri.
Ceva carismă, niscai talent actoricesc și o doză bună de populism te pot face om..
Da, avem corupție. Mai mică, mai mare, după posibilități și capacități..
Cam știm cum s-au făcut marile averi, ce tunuri au tras unii și alții.
S-a-ntâmplat cam prin toată Europa de Est, chiar și-n glorioasa și democratica Rusie.. Acolo a venit Putin, care părea inițial un Robin Hood ce va lua de la miliardari și va da poporului. Partea cu poporul a fost între timp uitată, iar buzunarul haiducului s-a tot îngroșat.. Vile pe la Soci, iahturi, conturi..
Ziceți de banii amărâților de la Nordis.. Chiar amărâți n-or fi, ceea ce nu scuză înșelăciunea comisă. Cred că mai amărășteni au fost păcăliții de la Caritas sau FNI.. Bun și au încăput, chiar dacă ușor prea târziu, pe mâna justiției.
DNA-ul a avut și el dosare răsunătoare. Chiar dacă au fost și manevre politice.
Repet, sunt fenomene comune pentru fostele țări socialiste, care n-au scăpat de meteahna unui "Noi ne facem că muncim, ei se fac că ne plătesc", sau "Decât să muncesc degeaba, mai bine stau degeaba". Ambele sunt păguboase.
În loc să urmăm calea spre prosperitate a celor care-au izbutit, preferăm să le spargem geamurile cu piatra cubică..
Ba-i mai indentificăm și ca responsabili de eșecurile personale. E mai comod așa, dar la ce bun ?
Cui folosește ? Cu riscul de a vă crea un nou disconfort, vă voi spune că le folosește doar celor care vă manipulează. Ce propun ei la schimb ?
Apă-Hrană-Energie. Pe bune ? Parca-ar fi un afiș de-al Gretei ecologista.
Sau să ne întoarceam la un soi de CAP-uri, cu toate în comun ?
Am experimentat asta vreo 50 de ani și am ajuns la foamete, la magazine cu rafturile goale, curentul tăiat 2-3 ore zilnic, frig în calorifere..
Că nu degeaba au fugit unii și alții din țară. Astăzi nu te mai aleargă nimeni..
Cu toate relele de care vorbiți, țara asta s-a săltat din coada Europei, depășind zona de mijloc. Vin și la noi migranți din toată lumea, pentru o leafă mai bună.
Pe lângă toate astea, CG făcea parte dintr-un plan de răsturnare a ordinii constituționale. O spune pe facebook domnul Claudiu Târziu, care cere nici mai mult, nici mai puțin, decât revoluție. La fel și domnul Potra în ultimul video.
Cică Simion a trădat cauza suveranismului, pentru că se complace în jocul democratic..
Cât despre jumătatea aia.. Nu vă supărați, dar cum ați măsurat.. ?
Restul propunerilor de la 1. la 10. sunt de o candoare înduioșătoare. La noi în țară democrația s-a dus deja pe apa sâmbetei. Sistemul de la putere a fost nevoit să se devoaleze în toată hidoșenia lui. Toate ”propunerile” Dvs (majoritatea legitime) sunt doar forme de a îndemna sistemul mafiot să nu mai fie așa de mafiot și ”să facă totul ca să fie bine să nu fie rău”. Dar cum se pot pune în practică toate astea????? Nu mai insist, punct cu punct, că e prea mult și n-are rost. Dar recunosc că m-am distrat copios...
Și, presupunând prin absurd că ai dreptate și ajunge jupulică președinte, abia atunci să vezi cozi la ieșirile din țară. O să fie kilometri de mașini spre Vest. Și nu vor pleca pentru condiții financiare mai bune, cum au plecat până acum 6 milioane de români, ci pentru că se vor fi săturat de hipnotizații din țara asta. Eu totuși trag nădejde că procentele celor care gândesc nu sunt chiar atât de dramatice.
Să tragi însă, puternic de volan (fie stânga, fie dreapta), poate fi periculos..
Mai bine frânezi ușor și te întrebi moromețian :
-"Neculaie, încotro mergem noi, Domnule ?"
Da, 2 milioane și ceva de oameni vor o schimbare radicală. De ce ?
Li s-a spus că România se duce de râpă, deși datele economice spun cu totul altceva. Dar pentru că nu prea au timp să citească..
Bun și ce li s-a promis, la schimb ? Mai nimic. Apă-Hrană-Energie poate fi un afiș pentru Greta ecologista minune.. O revenire la ceva între CAP-uri și Kibbutz-uri..
Fără fonduri de dezvoltare UE, că avem susținere de Sus.. La fel și cu NATO.
Peste toate însă, este identificarea dușmanului comun, vinovat pentru toate eșecurile individuale și îndemnul la ură față de acesta.
Și nu e vorba doar de înjurături printre dinți, oricât de birjăresc ar suna ele..
Nu, e îndemnul la revoluție, la răsturnarea ordinii constituționale și a statului de drept. Vorbesc de lovitură de stat, pentru recentele decizii CCR și BEC, dar exact asta plănuiesc ei, cu sprijin de la Moscova.
Cel mai vocal în sensul ăsta, ideologul AUR Claudiu Târziu, îl acuza ieri pe G.Simion că a trădat "idealul național" și că "a compromis mișcarea suveranistă".
De ce ? Pentru că "ne-am acomodat prea repede canoanelor politicii de sistem"
E supărat că :
"Nu mai îndrăznim să spunem lucrurilor pe nume de frica unor crainice de la televiziune, a grupării de cenzori ideologi de la CNA și a Securității lui Predoiu."
Și spune, negru pe alb, că planul era să pună de-o revoluție, ca-n decembrie '89. Nu se mulțumește doar cu reforme :
"Căutați în cartea de istorie Reforma Franceză de la 1789. Nu veți găsi așa ceva, pentru că națiunile nu fac reforme când ajung la capătul răbdării, națiunile fac revoluție !"
Se vede pe sine unicul salvator față de "pericolele uriașe care pândesc România".
De fapt chiar domnia sa este în momentul de față principalul pericol național, în ideea că l-ar înlătura pe Simion de la conducerea AUR și ar trece la fapte..
Iar comentariile dinspre Moscova pe tema asta nu sunt de loc liniștitoare..
Asta-n timp ce mulți se bucură că Simion pare să piardă șefia AUR..
Adică scapi de Sarsailă, dar dai de ta-su..