Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

As sau Ass?

 După plecarea lui Ashleigh Barty, această minune din Tunisia, Ons Jabeur, e una dintre foarte puținele jucătoare care mă mai țin să mă uit la tenis. La tenisul înțesat de servicii bombă și izbit mingea la rupere pe forehand și backhand. Așa joacă majoritatea în circuit. Iar Elena Rybakina este campioană în proba de măciuci, dar nu în gimnastica artistică...

M-a durut sufletul să văd cum câștigă atâtea puncte directe cu serviciul catapultat de la 1,84 m. Un punct din ăsta este egal cu o bijuterie de scurtă slice de rever sau de dreapta, forehand în unghi ascuțit sau – astăzi, multe și formidabile – backhand lung de linie, lucrată de Ons, care valorează tot un punct. Ceea ce mi se pare nedrept.

Ons Jabeur a cheltuit atâta creativitate, finețe tehnică și simț de anticipație pentru a reveni și învinge, după ce a fost condusă cu 1 set la 0, pe care Rybakina l-a smuls în tie-break dând cu pietre la serviciu.

Dacă meciul Ons-Elena s-ar fi desfășurat cu un singur serviciu, nu cu două, se termina în două seturi, cu același rezultat. Dar diriguitorii tenisului țin în continuare gaia-mațu de anacronicul serviciu 2, o relicvă de la începuturile acestui sport, când serva era o lovitură de punere a mingii în joc, nu un producător de puncte cu preț redus. Până și denumirea „as” este aiurea – există multe alte lovituri mai pretențioase decât serviciul, care pot friza perfecțiunea în tenis – un smash de rever câștigător, de pildă, cum ar trebui numit? Ass?

Iar pe Ons, un om frumos ca numele, o așteaptă acum în semifinala Wimbledonului altă măciucară, poate și mai rea – Sabalenka...

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult