Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

As sau Ass?

 După plecarea lui Ashleigh Barty, această minune din Tunisia, Ons Jabeur, e una dintre foarte puținele jucătoare care mă mai țin să mă uit la tenis. La tenisul înțesat de servicii bombă și izbit mingea la rupere pe forehand și backhand. Așa joacă majoritatea în circuit. Iar Elena Rybakina este campioană în proba de măciuci, dar nu în gimnastica artistică...

M-a durut sufletul să văd cum câștigă atâtea puncte directe cu serviciul catapultat de la 1,84 m. Un punct din ăsta este egal cu o bijuterie de scurtă slice de rever sau de dreapta, forehand în unghi ascuțit sau – astăzi, multe și formidabile – backhand lung de linie, lucrată de Ons, care valorează tot un punct. Ceea ce mi se pare nedrept.

Ons Jabeur a cheltuit atâta creativitate, finețe tehnică și simț de anticipație pentru a reveni și învinge, după ce a fost condusă cu 1 set la 0, pe care Rybakina l-a smuls în tie-break dând cu pietre la serviciu.

Dacă meciul Ons-Elena s-ar fi desfășurat cu un singur serviciu, nu cu două, se termina în două seturi, cu același rezultat. Dar diriguitorii tenisului țin în continuare gaia-mațu de anacronicul serviciu 2, o relicvă de la începuturile acestui sport, când serva era o lovitură de punere a mingii în joc, nu un producător de puncte cu preț redus. Până și denumirea „as” este aiurea – există multe alte lovituri mai pretențioase decât serviciul, care pot friza perfecțiunea în tenis – un smash de rever câștigător, de pildă, cum ar trebui numit? Ass?

Iar pe Ons, un om frumos ca numele, o așteaptă acum în semifinala Wimbledonului altă măciucară, poate și mai rea – Sabalenka...

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult