Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Așa începe orice dictatură: cu izolarea țării de ceilalți și cu iluzia „luării destinului în propriile mâini”

Liviu Dragnea mâna înainte

Foto Inquam Photos

Nu vi se pare că mesajul PSD seamănă tot mai mult cu mesajul lui Maduro? Cu mesajul lui Ceaușescu? Cu mesajul oricărui regim dictatorial disperat după aparențe. Așa începe orice dictatură: cu izolarea țării de ceilalți. Cu iluzia „luării destinului în propriile mâini”.

PSD are mai multe mesaje care seamănă leit cu prostiile lui Maduro: (i). unul populist către votanții spălați pe creier (facem lucruri bune pentru voi, vă dam si vouă firimituri); (ii). unul pentru ceilalți din țară care se opun mizeriilor (nu contați, sunteti circari, sunteti flautiști, sunteți irelevanți, sunteți bețivi, sunteți drogați, sunteti neserioși, sunteți habarniști, sunteți pesimiști, umblați cu știri false, sunteți securiști, sunteți vânduți, nu vă iubiți țara) și (iii). unul pentru cei din afară (aici în țară totul e ok, e dreptul țării să decidă pentru ea, suntem mândri de noi).

Vedem cu toții ce înseamnă populismul și marxismul lui Maduro. Lucrurile trebuie schimbate urgent! Linia roșie s-a încălcat demult.

Nu e suficient doar să fie schimbați din funcție acești oameni. Să aducem oameni noi în politică. Sistemul trebuie reformat din temelii, astfel încât astfel de situații să nu se mai întâmple mulți ani de acum încolo. O nouă ordine constituțională, o nouă ordine instituțională, un nou plan de restaurare a normalității. Idei sunt, resurse sunt, oameni sunt.

Guvernarea României de către Opoziție a început deja. Lucrurile ce trebuie reparate și reîntoarse la forma inițială sunt atent inventariate. Va fi greu. Sunt multe mizerii ireversibile sau greu reversibile.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Dorin check icon
  In maxim 2025 (Douâzeci ,Douașcinci cum spune o clasică în viață) vom ajunge ca Venezuela dacă continuăm să mărim pensii și să umflăm bugetarii cu salarii , sporuri și vauchere de vacanță fara acoperire economică.
  • Like 7
  • @ Dorin
   De acord! Numai că sunteți optimist: eu aș spune ca in 2 - 3 ani se duce de rapă țara...
   • Like 5
 • Paralela intre Maduro si Dragnea e putin cam fortata ! In Venezuela sunt/erau foarte multe companii petroliere americane, care se foloseau de titeiul de acolo de parca ar fi fost parte din SUA contra unor sume de concesionat foarte mici si cred ca Maduro a incercat o revolutie gen Fidel Castro. Aia cu democratia si libertatile si alte astfel de bla-bla-uri se vede foarte bine dupa invadarea Iraqului de armata americana si NATO. Rezultatul: aparaitia statului islamic si concesionarea campurilor petroliere catre Shell, Exon si alte companii americane de "binefacere".
  • Like 1
  • @ Ovidiu Gura
   1. Și petrolul din Ro cine crezi ca-l exploatează ? In tara in care a funcționat prima rafinărie din lume, prima sondă comercială din lume și cu producție de utilaj petrolier de top mondial până în 1990... Și cam care e redevența anuală ?
   2. SHELL NU este o companie americana !
   • Like 4
  • @ Ovidiu Gura
   Gen.
   Maduro nu aincercat nici-o revolutie gen. O revolutie comunista a incercat precedesorul lui, adica Chavez. Fidel Castro nu a avut niciodata nici macar o zecime din rezervele de petrol ale Venzuelei deci revolutia lui nu a fost "gen".
   Sa continuam, inainte de 'revolutia gen? a lui Chavez Venezuela era unul din cele mai stabile stat din regiune, cu un nivel de trai(datorat petrolului) f ridicat. Acum , dupa revolutia comunistoida a ajuns o chestie de nerecunoscut.
   Mergem mai departe, Dragnea e un fel de soferul/ciocoi al lui Nastase care la randul lui a fost tuterul cu studii superioare al lui Iliescu. Maduro e doar un dobitoc oarecare pus in cizmele unui alt dobitoc.
   PS- americanii sunt singurii care au rafinarii care pot prelucra petrolul greu venezuelean, chiar daca Maduro vinde petrolul rusilor sau chinezilor pe doi techini petrolul ala va ajunge in US,
   • Like 0


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Simona Halep - Foto: Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

„Am crescut cu o mentalitate că eram mică, că nu o să ajung să fiu tenismenă, nu o să ajung să fiu sus în clasament, nu o să ajung să câștig turnee mari. Cum până nu demult, în 2017, mi se spunea « nu ai mental de campion de Grand Slam».” (Foto; Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

Citește mai mult

Oradea centru

„Trebuie să existe o abordare integrată pentru că altfel, cu sisteme, cu programe diferite, cu lucruri făcute nișat, nu ai cum să faci o integrare la nivel național. Toate sistemele folosite de autoritățile din România trebuie să fie compatibile, pentru că altfel nu poți să faci mai mult decât s-a făcut până acum”, crede Ilie Bolojan. (Foto: Silviu Filip/ Inquam Photos)

Citește mai mult