Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Aseară-n Timișoara, azi în toată țara! Revoluția din stradă mătură vechea clasă politică

Dominic Fritz Timișoara

Foto: Mii de oameni, aseară, sărbătorind victoria lui Dominic Fritz în centrul orașului Timișoara

„I-am rupt!”

Nu de tot, dar trag nădejde să mai trăiesc o vreme, măcar atâta timp cât se mențin pe traiectul programat de reformare până spre nivelul de 2,5, hai maxim 4,9% din exercițiul electoral democratic. Mă rog să-i țină destul, dacă stau să mă gândesc reforma asta a tot progresat de la pungi cu de-ale gurii și păpuci de gumă, a trecut prin vacanțe la Paralia Katerini, și, mai recent, adaptat la vremi, a evoluat pseudo-inteligent la mită parlamentară cu majorări de pensii și alocații. Toate născute din bagheta lu’ Harry Potter. Mă-ntreb dacă mințile reformatoare din Kisseleff mai au vreo resursă cerebrală ca să mențină iluzia. Poate un pelerinaj?

Neeh! Asta e veche, obicei vechi pandelian (mă trec fiori, azi toată lumea a aflat ce e aia pandemie!) și nu se știe dacă nu s-or trezi ăștia noi să purece documentele și să facă analize de legalitate. Ori măcar de oportunitate. Dacă se trezește DNA-ul?

Nu mă ia somnul. Mi-am amintit despre ce e vorba. E efectul noului prag.

Și revelația paralelelor!

Acum vreo 30 de ani am trăit aceeași insomnie. Prag istoric care îngropa un partid, o epocă și o deformație psihică de masă. Nopțile lungi CPUN. Amețeala intrării într-o lume nouă, cu revelații, speranțe și manipulări mârșave. Un fel de dans pe gheață subțire. Mahmureala ulterioară și dezamăgiri succesive. Tunel și luminiță, partide istorice, mamuții FSN, PDSR, PD. Și, ce să vezi, PSD.

Ce trece timpul!

Pragul depășit azi a fost a doua doamnă reper istoric din epoca noastră modernă. Parcă ieri scăpam de neconflictuala doamnă Dăncilă. Iată că azi a dat Domnul și conștiința celor care se trezesc să mai scăpăm de una. Păcat că hrisoavele vor fi nevoite să le amintească. Mă ostoiește gândul că lumea-i largă și mă-ndoiesc că va fi fiind vreo nație care să nu pomenească în arhive de câte-o pagină jenantă.

Și se mai prefigurează un prag. Nu-i trecut încă. De PCR am trecut brusc, dureros și cu prinos de sânge. Cel din zilele noastre ne costă destine chinuite de lipsuri și milioane de familii rătăcite peste zări.

Știți ce? Fiecare prag trecut a născut o speranță. Darul Pandorei.

Nu e deloc rău, dacă stau să mă gândesc. Rău e că tot așteptăm să trecem dincolo de speranță, la satisfacția împlinirii.

Uuf! Tare-i greu!

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Deja stim viitorul presedinte ;)
  • Like 1
 • profun check icon
  Tataie ... parcă scrii ode de-alea, de dinainte de 1990. Ia-o mai ușor, că zgârii urechile tinerilor frumoși și liberi sau mai rău, îi .... înveți cu așa ceva ...
  • Like 1
 • sheicu check icon
  felicitari! va invidiez pentru rezultatul alegerilor, dar si pentru consideratia pe care usr-plus o arata timisorenilor (pe buna dreptate!). in ce ma priveste (stiu, nu intereseaza pe nimeni, doar ca-mi doresc sa "purjez" frustarile proprii), vazand candidatii propusi, gasesc ca aceeasi alianta amintita mai sus nu da doi bani pe comunitatea noastra si cred ca e timpul sa ma reorientez (evit sa fac orice aprecieri despre cosette, dar tipu' ala, Bodea, a reprezentat o solutie peste capacitatea mea de a accepta compromisuri).
  • Like 0
 • Timisoara e "fruncea",vorba banateanului care acum dovedeste prin vot ca stie ce inseamna valoare si democratie,in "frunce",cu un german care vorbeste mai bine romaneste ca multi dintre noi romanii mandrii ca suntem romani.
  • Like 0


Îți recomandăm

Bloc operator Sanador

Când intri într-o astfel de „navă spațială” numai ca să o vizitezi, te gândești că următorul pas în tehnologie nu e foarte departe: specialiștii consultați în prezent de la distanță, prin videoconferință, vor fi prezenți în sală sub formă de hologramă. Sau, de ce nu- se vor teleporta pentru a-i asista pe colegii lor, când aceștia le solicită sprijinul.

Citește mai mult

Angajat dându-și demisia

Atunci când vorbim despre costul pierderii unui angajat, avem două categorii de costuri: există costurile hard, respectiv costurile soft. Costurile hard sunt în general cele care se referă la cheltuieli vizibile, directe și tangibile, lucruri care se pot măsura material foarte ușor, lucruri pe care le identificăm cu toții foarte ușor. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult