Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șase ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Aseară-n Timișoara, azi în toată țara! Revoluția din stradă mătură vechea clasă politică

Dominic Fritz Timișoara

Foto: Mii de oameni, aseară, sărbătorind victoria lui Dominic Fritz în centrul orașului Timișoara

„I-am rupt!”

Nu de tot, dar trag nădejde să mai trăiesc o vreme, măcar atâta timp cât se mențin pe traiectul programat de reformare până spre nivelul de 2,5, hai maxim 4,9% din exercițiul electoral democratic. Mă rog să-i țină destul, dacă stau să mă gândesc reforma asta a tot progresat de la pungi cu de-ale gurii și păpuci de gumă, a trecut prin vacanțe la Paralia Katerini, și, mai recent, adaptat la vremi, a evoluat pseudo-inteligent la mită parlamentară cu majorări de pensii și alocații. Toate născute din bagheta lu’ Harry Potter. Mă-ntreb dacă mințile reformatoare din Kisseleff mai au vreo resursă cerebrală ca să mențină iluzia. Poate un pelerinaj?

Neeh! Asta e veche, obicei vechi pandelian (mă trec fiori, azi toată lumea a aflat ce e aia pandemie!) și nu se știe dacă nu s-or trezi ăștia noi să purece documentele și să facă analize de legalitate. Ori măcar de oportunitate. Dacă se trezește DNA-ul?

Nu mă ia somnul. Mi-am amintit despre ce e vorba. E efectul noului prag.

Și revelația paralelelor!

Acum vreo 30 de ani am trăit aceeași insomnie. Prag istoric care îngropa un partid, o epocă și o deformație psihică de masă. Nopțile lungi CPUN. Amețeala intrării într-o lume nouă, cu revelații, speranțe și manipulări mârșave. Un fel de dans pe gheață subțire. Mahmureala ulterioară și dezamăgiri succesive. Tunel și luminiță, partide istorice, mamuții FSN, PDSR, PD. Și, ce să vezi, PSD.

Ce trece timpul!

Pragul depășit azi a fost a doua doamnă reper istoric din epoca noastră modernă. Parcă ieri scăpam de neconflictuala doamnă Dăncilă. Iată că azi a dat Domnul și conștiința celor care se trezesc să mai scăpăm de una. Păcat că hrisoavele vor fi nevoite să le amintească. Mă ostoiește gândul că lumea-i largă și mă-ndoiesc că va fi fiind vreo nație care să nu pomenească în arhive de câte-o pagină jenantă.

Și se mai prefigurează un prag. Nu-i trecut încă. De PCR am trecut brusc, dureros și cu prinos de sânge. Cel din zilele noastre ne costă destine chinuite de lipsuri și milioane de familii rătăcite peste zări.

Știți ce? Fiecare prag trecut a născut o speranță. Darul Pandorei.

Nu e deloc rău, dacă stau să mă gândesc. Rău e că tot așteptăm să trecem dincolo de speranță, la satisfacția împlinirii.

Uuf! Tare-i greu!

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Deja stim viitorul presedinte ;)
  • Like 1
 • profun check icon
  Tataie ... parcă scrii ode de-alea, de dinainte de 1990. Ia-o mai ușor, că zgârii urechile tinerilor frumoși și liberi sau mai rău, îi .... înveți cu așa ceva ...
  • Like 1
 • sheicu check icon
  felicitari! va invidiez pentru rezultatul alegerilor, dar si pentru consideratia pe care usr-plus o arata timisorenilor (pe buna dreptate!). in ce ma priveste (stiu, nu intereseaza pe nimeni, doar ca-mi doresc sa "purjez" frustarile proprii), vazand candidatii propusi, gasesc ca aceeasi alianta amintita mai sus nu da doi bani pe comunitatea noastra si cred ca e timpul sa ma reorientez (evit sa fac orice aprecieri despre cosette, dar tipu' ala, Bodea, a reprezentat o solutie peste capacitatea mea de a accepta compromisuri).
  • Like 0
 • Timisoara e "fruncea",vorba banateanului care acum dovedeste prin vot ca stie ce inseamna valoare si democratie,in "frunce",cu un german care vorbeste mai bine romaneste ca multi dintre noi romanii mandrii ca suntem romani.
  • Like 0


Îți recomandăm