Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Asociația Română a Băncilor: Băncile au lichiditate suficientă în lei şi valută, pe care o pot mobiliza foarte repede

Bancnote euro

Chiar dacă în ultimele zile, există o cerere crescută de valută, „băncile au lichiditate suficientă în lei şi valută, pe care o pot mobiliza foarte repede”, a declarat pentru Ziarul Financiar Bogdan Neacşu, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB). 

Acesta a precizat că cererea de valută  nu este „masivă” nici chiar în zonele de graniță cu Ucraina, estimând acolo „undeva la dublul mediei zilnice. Vârful a fost la începutul acestei săptămâni şi în unele zone vedem că cererea s-a temperat deja.” 

Potrivit lui Neacșu „sistemul funcţionează şi se aduc bani la ghişee. 

E o întreagă logistică în spate – de la transporturile între centrală şi centre regionale, până la mecanismele de import de valută în numerar, inclusiv cu avionul. Această logistică funcţionează fără probleme. Dacă apar sincope, acestea sunt cazuri izolate şi temporare şi se rezolvă - similar cu fluxurile de aprovizionare din retail. Estimez că este o situaţie temporară şi că după ce va trece panica, banii se vor reîntoarce în sistem. La debutul pandemiei am trecut prin ceva similar, dar până la sfârşitul anului 2020, depozitele au avut o creştere record – 14% anual”.

Întrebat de ZF cum pot bancile diminua tensiunile care au aparut in piata de retail/case de schimb valutar, acest a răspuns:

„Multe din casele de schimb valutar sunt operatori independenţi, mici. Şi nu au fost pregătiţi să acopere nevoia suplimentară de numerar în valută. Fie au crescut cursurile, fie au venit tot la bănci ca să cumpere numerar. De aici percepţia că ar fi probleme cu valuta, când mai degrabă vorbim de sincope logistice în lanţul de aprovizionare.

Vreau să subliniez că nu este o problemă sistemică: sistemul nostru bancar este solid şi poate face faţă provocărilor. Indicatorul de solvabilitate la nivel de sistem este de peste 22%, de două ori şi jumătate peste limita legală. Băncile stau foarte bine şi la lichiditate: indicatorul de lichiditate era la începutul anului peste 250%, dublu faţă miniumul legal. Adică băncile dispun de resurse pe care le pot mobiliza foarte repede.”

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Fantastic! Parca puteau sa ne spună ca au probleme. Nu pot sa ne spună.
    • Like 0
    • @ Iancu Jianu
      ion check icon
      adevarat ! ...si pe urma nu costa nimic sa tiparesti hartie......
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult