Chiar dacă în ultimele zile, există o cerere crescută de valută, „băncile au lichiditate suficientă în lei şi valută, pe care o pot mobiliza foarte repede”, a declarat pentru Ziarul Financiar Bogdan Neacşu, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB).
Acesta a precizat că cererea de valută nu este „masivă” nici chiar în zonele de graniță cu Ucraina, estimând acolo „undeva la dublul mediei zilnice. Vârful a fost la începutul acestei săptămâni şi în unele zone vedem că cererea s-a temperat deja.”
Potrivit lui Neacșu „sistemul funcţionează şi se aduc bani la ghişee.
E o întreagă logistică în spate – de la transporturile între centrală şi centre regionale, până la mecanismele de import de valută în numerar, inclusiv cu avionul. Această logistică funcţionează fără probleme. Dacă apar sincope, acestea sunt cazuri izolate şi temporare şi se rezolvă - similar cu fluxurile de aprovizionare din retail. Estimez că este o situaţie temporară şi că după ce va trece panica, banii se vor reîntoarce în sistem. La debutul pandemiei am trecut prin ceva similar, dar până la sfârşitul anului 2020, depozitele au avut o creştere record – 14% anual”.
Întrebat de ZF cum pot bancile diminua tensiunile care au aparut in piata de retail/case de schimb valutar, acest a răspuns:
„Multe din casele de schimb valutar sunt operatori independenţi, mici. Şi nu au fost pregătiţi să acopere nevoia suplimentară de numerar în valută. Fie au crescut cursurile, fie au venit tot la bănci ca să cumpere numerar. De aici percepţia că ar fi probleme cu valuta, când mai degrabă vorbim de sincope logistice în lanţul de aprovizionare.
Vreau să subliniez că nu este o problemă sistemică: sistemul nostru bancar este solid şi poate face faţă provocărilor. Indicatorul de solvabilitate la nivel de sistem este de peste 22%, de două ori şi jumătate peste limita legală. Băncile stau foarte bine şi la lichiditate: indicatorul de lichiditate era la începutul anului peste 250%, dublu faţă miniumul legal. Adică băncile dispun de resurse pe care le pot mobiliza foarte repede.”
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.