Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Astăzi nu-i ca ieri – cea mai mare amenințare de securitate pentru NATO

Care este cea mai mare amenințare de securitate pentru NATO în zona Dunăre-Marea Neagră?

Serviciile de informații ale Armatei Române au negat ce le-au spus omologii lor ucraineni, care au în spate sistemul informațional SUA. Pentru că prima grijă a ministrului Apărării a fost ca președintele Iohannis să poată declara prostia sau minciuna solemnă că nicio țandără de dronă rusească n-a pătruns pe teritoriul țării, și nici n-are cum, datorită, se înțelege, sistemului de apărare antiaeriană românesc impenetrabil. 

Apoi, pus, de către sătenii din zonă, în fața rămășițelor aparatului rusesc, Iohannis, după ce s-a repezit cu lobul frontal în zidul din față, smucește îndărăt și dă cu ceafa de zidul din spate – face o a doua declarație, despre „o situație complet inadmisibilă și o violare gravă a suveranității și integrității teritoriale a României, stat aliat NATO”. Pe cale de consecință, ar trebui ca NATO să activeze articolul 5 și să declare război Rusiei, nu?

Păi, nu. Pentru că, în clipa de față, cea mai mare amenințare de securitate pentru NATO în zona Deltei Dunării se dovedește a fi conducerea României.

P.S.

În folclor, probabil că, în urma acestui episod, Iohannis va face concurență zicerii lui Băsescu „Iarna nu-i ca vara” cu a sa „Astăzi nu-i ca ieri”.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.Îți recomandăm

Arsenie. Viața de apoi

„Constatarea cea mai sumbră, după experiența asta, e că oamenii se lasă foarte ușor manipulați pe fondul de nevoie intimă religioasă și că ne îndreptăm, cumva și din analfabetism istoric sau din necunoaștere, către valorizarea acestor formule autoritare antioccidentale, antieuropene conspiraționiste care sunt în spațiul public din ce în ce mai puternice. Și asta vom vedea la alegerile de anul viitor cu ce o să se soldeze”, a concluzionat Alexandru Solomon.

Citește mai mult

Apă de băut

Copil fiind, înainte de 1990, „recrutam” câte un adolescent mai vânjos din cartier ca să cărăm sacoșele cu 10-12 recipiente din sticlă, pe care le dădeam goale și le aduceam acasă pline cu apă minerală. Vecinul se alegea cu o monedă sau un biscuit Poiana. Dacă știa să negocieze mai bine, primea cu împrumut mingea mea de fotbal, câteva ore.

Citește mai mult