Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea
Faptul că ministrul român al Apărării a confirmat prezența unor resturi de drone rusești care ar fi explodat pe teritoriul României, în zona Tulcea, după ce inițial MApN a negat acest lucru, nu face decât să crească sentimentul de decredibilizare al instituțiilor statului în ochii partenerilor externi și al cetățenilor.
Eroarea sau minciuna decidenților politici de la București (ambele variante trebuie luate în calcul) arată cât de slab pregătită este România pentru a gestiona complexitatea unor evenimente neprevăzute care au fost (și probabil vor mai fi) generate de războiului de lângă noi.
Politicienii români ar trebui să fie siguri de declarațiile lor abia atunci când au epuizat toate mijloacele de cercetare pe care le au la dispoziție. A afirma cu fermitate despre o situație ce privește securitatea națională, ca să negi ulterior, la două zile distanță, nu face decât să arate mediocritatea și incompetența unor persoane care se întâmplă să fie în aceste zile în poziția de a gestiona capacitățile de vigilență ale unui stat membru NATO (cu război la graniță).
Pe scurt, nu se activează articolul 5 din tratatul NATO pentru o astfel de situație. Însă cazul gestionării informațiilor legate de această dronă lansată de ruși și care a căzut pe teritoriul României indică ceea ce se știe deja la nivel „off the record” prin Vest: că țara noastră nu are competența politică necesară de a aduce luciditate într-un context geopolitic întunecat de propaganda rusă și în multe situații pune batista pe țambal înainte să se termine reprezentația.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
- O surprinzatoare lipsa de profesionalism din partea structurilor militare responsabile. Spun surprinzatoare, pentru ca aveam motive sa cred ca armata noastra a evoluat mult in anii din urma. Este de neinteles de ce l-au luat pe NU in brate, cind puteau (ba chiar era obligatoriu) ca, in fata insistentelor ucrainiene, sa declare: ”informatiile noastre preliminare nu confirma, dar vom cerceta acest posibil incident cu toata atentia”.
- La nivel politic, negatia rigida a sunat ca o atitudine de superioritate fata de partea ucrainiana (”stim noi mai bine, nu trebuie sa ne spuneti voi...”. Asa ceva nu se face intre parteneri apropiati. Iar daca motivul a fost acela de a nu speria populatia, atunci este si mai grav: minciuna distruge iremediabil credibilitatea unui comandant, cu atit mai mult, daca este Comandantul Suprem. Un exemplu pozitiv, de manual, este insusi Zelensky, care sustine cu sinceritatea si credibilitatea lui o mare parte din vointa de lupta a ucrainienilor.
- Situatia asta este departe de a fi un incident minor. Undeva, in sferele inalte ale puterii, ar trebui facute analize serioase, trase concluzii si luate masuri.
Au explodat trei cisterne de GPL, au murit 5 persoane (pana acum) si au fost raniti grav 20, o amarata de drona cade pe teritoriul nostru si ministrul apararii se duce in tufe sa o caute, pentru ca habar nu au ce se intampla.
De mai mult de 500 de zile este razboi la granita noastra si pare ca nimeni nu pare interesat. Nu este normal ca pe intreaga granita cu Ucraina sa se sporeasca prezenta militara? In zonele limitrofe porturilor ucrainiene bombardate sa fie instalata antaeriana usoara care sa poata intercepta si dobori dronele rusesti? Statul roman se plimba cu barcuta, de mana cu “prima doamna” si ne invita sa vizitam delta, probabil sa anuntam daca vedem vreo drona.
Statul roman a abandonat complet apararea tarii clamand ca suntem aparati de NATO. Pai daca noi nu suntem in stare nici sa le dam o informatie corecta si la timp, de ce ar veni militari NATO sa moara pentru prostii din Romania?!
PS. Si uitati-va la “Adio arme!” pe Recorder sa vedeti cat de bine pregatita e armata romana. Suntem fii ploii….