Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Cristian Tudor Popescu, în dezbatere cu Emil Hurezeanu: „Cei care pleacă din țară nu mai sunt de fapt români, acesta este mesajul pe care puterea vrea să îl transmită”

CTP și Hurezeanu

Foto: Alberto Groșescu

Vineri seară, începând cu ora 19:30, are loc, în cadrul festivalului Astra Film Fest 2018, o debatere la care participă jurnalistul Cristian Tudor Popescu și ambasadorul României la Berlin, Emil Hurezeanu. Aceștia analizează în 60 de minute motivele care îi fac pe români să plece afară, după proiecția documentarului lui József Bán, “Nunta anului”. În majoritatea anului Ţara Oaşului e depopulată și se umple de viaţă numai în august, când oamenii se întorc din străinătate pentru câteva săptămâni. În această perioadă în fiecare sat din zonă care te uimește cu vilele lui de lux, în fiecare zi se ţin chiar şi mai multe nunți și toată regiunea se transformă într-o nuntă imensă. Nunta românilor întorși acasă pentru câteva zile ca să petreacă alături de cei dragi.

„Românii care pleacă din țară au ajuns să fie sașii și evreii anilor '60, '70, '80. Românii nu aveau cum să plece din țară”, a spus Cristian Tudor Popescu. „Cei care pleacă din țară nu mai sunt de fapt români, acesta este mesajul pe care puterea vrea să îl transmită. Începând de la Ceaușescu. În filmele de atunci apărea românul trădător care venea să fure toate aceste lucruri minunate din țară. Nu doar să fure, ci să și saboteze. Această idee care a devenit din ce în ce mai puternică, ați văzut-o exprimată cel mai urât și violent în ceea ce s-a întâmplat în 10 august”, continuă el.

Emil Hurezeanu a vorbit despre felul în care ajung românii plecați să își piardă identitatea și încearcă să o recupereze prin păstrarea tradițiilor pe care le-au lăsat în urmă. Este cazul oamenilor din documentarul lui József Bán, care se întorc acasă pentru nuntă. „Națiunea se deșiră, dar se și reface. Statele naționale se transformă, dar națiunile nu. Și nu înțeleg de ce trebuie să ne transformăm și noi în alte națiuni europene, care pun piciorul în prag și spun: pe aici nu se trece”.

La ediția aniversară Astra Film Festival 2018, iubitorii filmului de nonficțiune șansa de a vedea, timp de 7 zile, o selecție a celor mai bune producții cinematografice documentare și a celor mai reușite producții interactive de nonficțiune în format 360 în Dome și VR. 

Festivalul, care are loc la Sibiu, între 15 și 21 octombrie, oferă o descriere a condiției umane și provoacă publicul să reflecteze la propriile experiențe prin povestiri cinematografice.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Eu, unul, admir acele 'vite de lux' care se descurca si fara romîni!
    • Like 0
  • Voicu Nicolae, cred că vorbești doar să te afli în treabă ... Cea mai mare tragedie a societății românești este că o grupare infracțională organizată a pus mâna pe țară prin demagogie și mită ieftină electorală ! S-au cocoțat ca o ceată de maimuțe vremelnic deasupra noastră și distrug tot ce ating ! Dacă societatea civilă, profesioniștii împreună cu oamenii raționali îi blamează , se consideră că sunt ”manipulați de străini”... Diaspora a ajuns la 5.000.000 de conaționali EXACT din cauza falimentului moral al clasei politice românești ! Este momentul ca votanții PSD & ALDE să observe putregaiul moral care se află acum la guvernare și să aleagă în cunoștință de cauză alți politicieni cu proxima ocazie . Pentru asta însă este IMPERIOS necesară proactivitatea civică împotriva acestor politruci și ceata de trolli care le curăță mizeriile în spațiul virtual !
    • Like 10
    • @ Siegfried Mayer
      Si ar mai fi ceva de facut: sa mai importam niste opozitie...
      • Like 1
  • Începe să semene a paranoia toată această mișcare împotriva puterii numai de dragul de a fi contra ( sau poate că nu numai de dragul ): „Pentru că majoritatea paranoicilor au o logică bună, este foarte greu ca persoanele din jur să le facă faţă, să le demonteze argumentaţia diabolică atunci când un paranoic acuză, în stânga şi-n dreapta, că toţi complotează împotriva lui. Mai mult decât atât, orice îi spui unui asemenea om poate fi folosit în favoarea lui şi împotriva ta, explicaţiile tale neavând nicio valoare pentru el. Ba chiar pot reprezenta un soi de muniţie confiscată! Toate acestea creează disconfort atât celorlalţi, cât şi lui însuşi, pentru că, neavând încredere în nimeni, paranoicul se simte nefericit, singur, neliniştit. El este mereu în alertă să nu cadă în capcana nu se ştie cui, convins fiind că toţi oamenii îi sunt, în principiu, ostili şi că au gânduri necurate”

    • Like 2
    • @ Voicu Nicolae
      Tipic pentru un Psd-ist, argumente false: "această mișcare împotriva puterii numai de dragul de a fi contra". Cumva toate minciunile, corupția, incompetența, tendințele dictatoriale, masacrarea justitiei ale actualei puteri sunt invenții ale imaginației noaste care "seamănă a paranoia". Omule, ești drogat, sau doar încerci să manipulezi în modul jenant al Antenei 3 ? Nu funcționează aici, cauta alt site
      • Like 9
    • @ Mario Popesco
      check icon
      Toti sunt paranoici si bolnavi numai el este singurul rational si sanatos.Roman verde,in slujba partidului ,patriot sanatos si curat si atentie ,independent financiar.Ce probleme sa fie in Romania cand lui ii merge atat de bine in configuratia actuala ca mai are timp sa si regurgiteze propaganda de partid.Du-te nene si inchide televizorul ,da pe documentare si lasa-ne in durerea noastra.Oamenii pleaca din Romania ca la razboi si el ii numeste paranoici.Pai cu asa romani "vigilenti" adormiti in post ce ne mai miram ca mafia comunista ne-a pus cizma pe gat a doua oara.
      • Like 4
    • @ Voicu Nicolae
      Limbaj tipic unui securist iubitor de patrie. Stai jos!
      • Like 0
    • @ Voicu Nicolae
      Poate nu ți-e clar cine e PRIM-MINISTRUL ROMÂNIEI ...
      • Like 0
    • @ Voicu Nicolae
      :)))) acum am inteles ce am : sunt paranoica! Deci tara se imparte in paranoici si
      vax populi. De la toti sug ,jigodiile : aia care sunt mereu in alerta sa nu cada in capcana paranoicilor si sa iasa din politica (si din viata ) asa ca vax populi )Cam asta-i imparteala.
      • Like 0
  • Nu cred ca poți sa ți pierzi identitatea ... orice națiune ai fi și oriunde te ai afla Ceea ce se întâmpla cu romanii plecați afara aste doar o transformare , iesi din țara ... trăiești in afara ei ... nu este ușor sa te acomodezi la început ,este chiar foarte greu sa te trezești între străini și sa vezi dintr-o data ca nu mai ai aceeași identitate cu ei ,ca tu ești diferit , ca tu vi dintr-o țara in care regulile sunt altele dar odată cu trecerea timpului Reușești sa te integrezi și sa devii unul de al lor ,începi sa lucrezi ca ei sa câștigi ca ei -începi sa trăiești bine, sa-ți permiți ceea ce nu ți-ai permis niciodată .... dar tot îți lipsește ceva .... ȚARA TA ROMÂNIA ....cu familie ,prieteni,meleaguri ,amintiri care nu mor niciodată :))) rămân acolo in sufletul ta de om .... atunci realizezi ca ar fii putut fii bine și in țara ta ...începi sa analizezi , sa cauți vinovați și paradoxal ii găsești din prima ... te enervezi pentru ca a trebuit sa trăiești toate astea ca sa realizezi ca s-ar fi putut și la noi face ceva sa trăim mai bine ...cu un lucru atât de simplu .... BUNĂVOINȚA ....pe care din păcate nu au avut-o cei care ne-au condus și ce doare cel mai tare e ca realizezi ca nici noi ca oameni nu am avut-o și din păcate cred ca încă nu o avem îndeajuns încât sa ne schimbam țara așa cum am dorii sa o avem ... probabil trebuie sa suferim mai mult ca sa înțelegem ca într-adevăr fiecare doarme cum își așterne ....
    • Like 5
    • @ Florin Dobra
      Ramai roman oricand si oriunde, indiferent ce scrie in pasaport! pierdem multe plecati prin lume fiind, dar niciodata identitatea! Florin Dobra, cu durere in suflet, subscriu ! :(
      • Like 0
    • @ Dorina Iftinca
      Mihaela check icon
      Sunt plecata de 20 de ani din tara. M-am pliat pe cerintele si cultura tarii ce m-a adoptat si mi-a dat o sansa la o viata net superioara celei din Romania, pe toate planurile. Aceasta tara m-a acceptat asa cum sunt eu si m-a inteles. Apoi mi-a oferit oportunitati raportate la ceea ce am putut eu oferi. Si lucrurile decurg armonios si efficient pentru ambele parti implicate. E o simbioza aproape perfecta. Aproape, pentru ca lipseste ceva: am pierdut o bucactica din mine, un pic din identitatea mea ca roman. Si asta doare mai mult decat as putea expune in cuvinte. Insa am castigat o identitate noua. Nu mai buna, dar e una care completeaza si reface putin pierderea suferita. A fost o ruptura ce s-a petrecut de-a lungul anilor, nu a fost instantanee, dar credeti-ma ca e reala. Nu as putea sa uit vreodata de unde am venit si cine sunt, insa un lucru e sigur: inapoi nu mai vin. Sunt o mixtiune de culturi si idei si nu cred ca as mai putea sa ma adaptez la viata din Romania, tara pe care am sa o iubesc mereu. Si mereu am sa vorbesc cu pasiune, mandrie si dor despre minunatul spatiu carpato-danubiano-pontic. Nu am abandonat tara, ii urmaresc suferinta zilnic si merg la vot de FIECARE data. Insa nu pot sa ma intorc pentru ca as suferi din nou o rupere, iar copiii mei ar fi complet pierduti. Mi-am adus fiica in Roamnia pentru un an si a mers la gradinita cateva luni, in idea ca poate revenim in tara. A fost amenintata de educatoare ca daca mai pune multe intrebari si nu tace din gura, ‘‘vine politaiu’ la tine!’’. Ea nu stia ce inseamna asta, pentru ca eu niciodata nu am amenintat-o cu nimic. Iar aici la gradinita, copiii sunt incurajati sa vorbeasca, sa intrebe si sa-si expuna ideile. Nu acesta a fost criteriul decisiv in hotararea de a nu mai ne intoarce, dar mi-am dat seama ca imi expun copiii la o ruptura mai mare decat cea suferita de mine. Raman aici, cu un dor etern in suflet…
      • Like 0
    • @ Florin Dobra
      Sunt de acord, identitatea nu se poate pierde nicicând. Dimpotrivă, traiul în străinătate te poate doar îmbogăți la nivel cultural, îți poate deschide un nou drum și noi orizonturi - iar aici vorbesc din proprie experiență, dat fiind că trăiesc în străinătate de vreo 10 ani de zile. Desigur, patria iti poate lipsi, însă văzând direcția din ce în ce mai greșită în care o iau lucrurile tocmai pentru că RO refuza orice raportare la un context european, întoarcerea pentru cine a trăit într-un stat in care în primul rând oamenii sunt dispuși să contribuie la o schimbare în bine este dificilă...
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult