Foto: Alberto Groșescu
Vineri seară, începând cu ora 19:30, are loc, în cadrul festivalului Astra Film Fest 2018, o debatere la care participă jurnalistul Cristian Tudor Popescu și ambasadorul României la Berlin, Emil Hurezeanu. Aceștia analizează în 60 de minute motivele care îi fac pe români să plece afară, după proiecția documentarului lui József Bán, “Nunta anului”. În majoritatea anului Ţara Oaşului e depopulată și se umple de viaţă numai în august, când oamenii se întorc din străinătate pentru câteva săptămâni. În această perioadă în fiecare sat din zonă care te uimește cu vilele lui de lux, în fiecare zi se ţin chiar şi mai multe nunți și toată regiunea se transformă într-o nuntă imensă. Nunta românilor întorși acasă pentru câteva zile ca să petreacă alături de cei dragi.
„Românii care pleacă din țară au ajuns să fie sașii și evreii anilor '60, '70, '80. Românii nu aveau cum să plece din țară”, a spus Cristian Tudor Popescu. „Cei care pleacă din țară nu mai sunt de fapt români, acesta este mesajul pe care puterea vrea să îl transmită. Începând de la Ceaușescu. În filmele de atunci apărea românul trădător care venea să fure toate aceste lucruri minunate din țară. Nu doar să fure, ci să și saboteze. Această idee care a devenit din ce în ce mai puternică, ați văzut-o exprimată cel mai urât și violent în ceea ce s-a întâmplat în 10 august”, continuă el.
Emil Hurezeanu a vorbit despre felul în care ajung românii plecați să își piardă identitatea și încearcă să o recupereze prin păstrarea tradițiilor pe care le-au lăsat în urmă. Este cazul oamenilor din documentarul lui József Bán, care se întorc acasă pentru nuntă. „Națiunea se deșiră, dar se și reface. Statele naționale se transformă, dar națiunile nu. Și nu înțeleg de ce trebuie să ne transformăm și noi în alte națiuni europene, care pun piciorul în prag și spun: pe aici nu se trece”.
La ediția aniversară Astra Film Festival 2018, iubitorii filmului de nonficțiune șansa de a vedea, timp de 7 zile, o selecție a celor mai bune producții cinematografice documentare și a celor mai reușite producții interactive de nonficțiune în format 360 în Dome și VR.
Festivalul, care are loc la Sibiu, între 15 și 21 octombrie, oferă o descriere a condiției umane și provoacă publicul să reflecteze la propriile experiențe prin povestiri cinematografice.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
vax populi. De la toti sug ,jigodiile : aia care sunt mereu in alerta sa nu cada in capcana paranoicilor si sa iasa din politica (si din viata ) asa ca vax populi )Cam asta-i imparteala.