Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Atac de Ziua Franței. 84 de oameni au fost uciși. Doi români au fost răniţi și sunt spitalizaţi

Doi cetăţeni români au fost răniţi în urma atacului comis la Nisa, iar în prezent sunt spitalizaţi în oraşul francez, a anunţat, vineri, ministrul român de Externe Lazăr Comănescu. "Ştim doar că există doi cetăţeni români care trăiesc în Franţa şi care sunt răniţi, dar sunt îngrijiţi în spitalele de acolo, de la Nisa", a sdeclarat oficialul.

Președintele Franței, François Hollande: Caracterul terorist al acestui atac nu poate fi negat. 

Aveți mai jos înregistrarea video a declarației.

Bilanțul victimelor a ajuns la 84 de persoane, a anunțat Ministerul de Interne, iar numărul răniților rămâne mare, în jur de 150. Potrivit mărturiilor celor de față, atacatorul înarmat a condus camionul cu viteză mare doi kilometri prin mulțime. „Aproape am murit. Era halucinant... camionul mergea în zigzag, nu puteai să îți dai seama încotro se va duce. Soția mea, dacă era un metru mai încolo, era moartă. Camionul a distrus totul în cale...stâlpi, copaci. Unii oameni se agățaseră de ușă și încercau să îl oprească”, a povestit un martor citat de The Guardian.

Premierul Manuel Valls a declarat, după Consiliul Național de Apărare: „Suntem în stare de război. Nu vom ceda în fața terorismului”. Acesta a spus că Franța va prelungi cu încă trei luni nivelul maxim de alertă și că va declara trei zile de doliu național

Potrivit unor surse din poliție citate de Reuters, atacatorul avea 31 de ani, era de origine franco-tunisiană, născut în Tunisia. Bărbatul nu se afla în atenția serviciilor secrete franceze pentru activități teroriste, dar era cunoscut polițiștilor pentru infracțiuni precum furturile și violența. Forțele de securitate franceze l-au ucis pe atacatorul care, potrivit unor martori, purta haine albastre precum polițiștii. Poliția a găsit la bordul camionului arme și grenade.

Manuel Valls

Pe stradă, se aflau pentru sărbători ziua Franței, multe familii cu copii. La spitalul de pediatrie Lenval mulți copii sunt supuși unor „intervenții chirurgicale serioase”. Un portar al unei clădiri de pe strada unde s-a produs atacul relatează, printre lacrimi scene de coșmar. „Erau cadavre peste tot. Copii, mame... Un bărbat din clădire aproape și-a pierdut copiii...Nu înțeleg”.

Dimineața, poliția patrula pe străzi  închise și refuza să lase angajații hotelurilor de pe Promenade des Anglais și pe jurnaliști să intre în zonă. 

Autoritățile italiene au întărit controalele de la granița cu Franța/ Premierul Spaniei, Mariano Rajoy, a asigurat că Spana va da Franței întreg sprijinul pentru prinderea și pedepsirea teroriștilor și a tuturor celor care îi sprijină.

În presa locală din Nisa apar și povești emoționante. O familie și-a recuperat bebelușul de opt luni, pierdut în busculada creată după atac, postând pe Facebook. Micuțul a fost găsit și returnat teafăr familiei.


ȘTIREA INIȚIALĂ

Un camion a intrat în mulțimea strânsă pentru a asista la focul de artificii organizat de municipalitate.

A parcurs o distanță de peste doi kilometri, lăsând în urmă victime pe parcursul acestei distanțe. 

Atacatorul a fost oprit de forțele de ordine cu focuri de armă. O celulă de criză a fost convocată de președintele François Hollande, de altfel șeful statului se întoarce de urgență în capitala Franței.

Autoritățile se feresc să vorbească despre un act terorist și spun că investighează cazul, în presa franceză apar însă mai multe informați neoficiale care vorbesc despre focuri de arme trase din camion și descriu că în interiorul mașinii ar fi fost găsite arme de foc și grenade.

Sunt în acest moment și peste 120 de răniți. 

Revenim cu detalii. Până atunci vă invit să vedeți și să citiți informații în timp real din presa franceză.

Mai jos aveți mai multe imagini din care puteți înțelege cum arăta locul tragediei.


Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Parerea mea este ca orice procedura este inutila in fata unui astfel de tip de atac. Cred ca stim cu totii,ca printre noi, cresc si se dezvolta acesti oameni, asa cum buruienile se inalta dezinvolt printre culturile agricole. Ideea de a astepta sa aplici procedura este ridicola. Trebuie sa schimbam o paradigma. Aceea a inchistarii in traiul nostru "igienic". Trebuie si intaresc acest cuvant, macar pentru copii nostrii, daca noi traim in desuetul, servici-casa-vacanta sa ne schimbam. Sa invatam sa vedem in jurul nostru si sa ne gandim la o realitate cruda. Cine este pregatit sa lupte cu acest gen de oameni? Sunt invatati cu restristea, dorm in picioare, ataca fara sa tina cont de valori culturale, materiale, se sacrifica pentru ca orice unghie de crestin sa piara. In istorie s-ar contura o cauzalitate, dar cine a permis sa se ridice aceste buruieni peste nivelul admisibil?
    • Like 2
  • check icon
    Nu pot să nu remarc eficiența acestui atac. Un om, cetățean francez, cetățean EU, cetățean Schengen + un camion = 84 victime. Unde și când? La Nisa! De Ziua Națională a Franței! Ce poți să mai zici? Ce poți să mai faci în cazul ăsta? Este clar, se vede de pe orbită, că este o problemă structurală a Franței și a țărilor care au naturalizat persoane de altă religie și altă cultură, provenite majoritar din fostele colonii. Aici nu mai e vorba de politici, ci de istore și de probleme structurale ale societății occidentale, fostă societate colonialistă. Ce nu înțeleg eu de ce trebuie să-și exporte problemele în alte părți, care nu au nici în clin nici în mânecă cu probelemele lor istorice. Vrei să primești musulmani, ai afinitate pentru această acești oameni, te simți vinovată moral ca țară pentru ce ai făcut în trecut? Foarte bine! Dar nu obliga alte țări să-i primească, că nu e treaba lor. Nu pot să comentez despre serviciile de securitate, se vede clar că sunt depășite de situație. Din punct de vedere practic, nu au ce face. Păi la o populație de 4.000.000 musulmani, numai dacă aplici un procent de psihopați de 1% din populație (sursa: http://www.livescience.com/7859-psychopath-answers-remain-elusive.html), obții 40.000 de potențiali ucigași care pot acționa în numele lui Alah în condiții specifice. Chiar dacă reduci de o sută de ori numărul și tot rămân 400. Lucruri din astea se vor întâmpla din ce în ce mai des, obișnuiți-vă. Condițiile de incubație rămân, iar politicienii sunt profund paraleli cu realitatea. Aberații de tip je sui șarli, demostrații de susținere (Europa e cu voi, bla bla) etc. nu va rezolva problema. Așa cum nu rezolvă problema noastră cu țiganii.
    • Like 6
    • @
      check icon
      Incorect. Majoritatea celor care au comis acțiuni teroriste ori de tip terorist erau de mulți ani în vizorul poliției, se știe acum acest lucru. Doar că societatea franceză și, în general, occidentală nu e structurată ca una de foști securiști și milițieni, cum e la noi, este o societate tolerantă, care nu condamnă înaintea faptei. Asta este o discuție... De exemplu, cel care a ucis ieri, pe 4 iulie, avea antecedente penale, dar nu la acest nivel. Ce trebuia să facă justiția franceză? să-l condamne la închisoare pe viață doar pt furturi? sau pt conducere periculoasă? Nu e așa simplu...
      • Like 1
    • @
      check icon
      Poți să o sucești dintr-un capăt în altul, ca în dezbaterile americane. Așa post să vin de exemplu cu întrebarea, ai idee câți piloți arabi musulmani zboară pe cerul Europei? Eu nu am, dar prespupun că de ordinul zecilor. Zilnic. Numai câte avioane Emirates zboară în occident, unele pe deasupra patriei noastre. Câți piloți s-au prăbușit sinucigându-se în Europa? Nici unul! A fost un neamț depresiv care a făcut-o! Nu toți musulmanii sunt sinucigași și criminali. dar asta nu are nici o legătură cu faptul că, noi trebuie să-i primim în țară. Pur și simplu nu e problema noastă, ci a occidentului. La noi sunt în țară o grămadă de sirieni, irakieni, chiar și iranieni (deci sunt și suniți și șiiți), veniți, unii la studii și rămași aici. Până acum nu au fost probleme, în general s-au integrat bine în societate. Au fost crime făcute de unii din ei, cum a fost asasinatul iranianului ăla, dar au fost crime conjuncturale să zic așa, n-aveau treabă cu religia. Este însă o vorbă, e de ajuns o bâtă la un car de oale. Și mai zicea Caragiale, prin vocea unui personaj "Până când să n-avem şi noi faliţii noştri?... Anglia-şi are faliţii săi, Franţa-şi are faliţii săi", Eu nu vreau totuși să-i importăm pe acești "faliți", când nu ne trebuie.
      • Like 0
    • @
      check icon
      Da, noi n-avem teroriști, încă (în sensul ideologic-religios), dar am avut o tragedie de la Colectiv, care face cît unu-două atacuri teroriste și mai avem 4500 morți/an în accidente auto, dublul mediei europene. Nimeni nu vorbește despre asta. Deci, în medie, România „dă” în jur de 12–13 morți/zi în accidente auto și nimeni nu face nimic. Păi, statistic, asta înseamnă mai mulți morți raportat la orice (la nr. de locuitori, la km pătrar, la nr. de mașini...), ce ziceți de asta? eu zic că avem problemele noastre, mult mai mari decît ale lor și ar fi mai bine să le rezolvăm pe ale noastre, că pe ale lor și le rezolvă singuri, cred.
      • Like 2
    • @
      check icon
      Sunt total de acord cu raționamentul și cu concluzia.
      • Like 1
  • Claudiu check icon
    Cand Franța a subjugat și exploatat fără jenă câteva sute de ani mai mult de 15 colonii din Africa așa cum este Algeria, Maroc, Libia, Coasta de Fildeș, etc, omorând cu milioanele băștinașii nevinovati, femei si copii, violând și torturând, Europa n-a avut nimic de zis. Nu de alta dar pe atunci și Anglia, Olanda, Spania și Portugalia făceau la fel tot în Africa dar și pe alte continente. Acum, când vezi Doamne ne-am democratizat ca națiuni :), când descendenții celor uciși in vremurile coloniale se răzbună, adepții gainii galice zbiară "Haoleu, ăștia sunt teroriști și noi suntem niște nevinovati!" și se victimizează la greu .... Ia să fi investit Franța din 1960 încoa, în loc să fure în continuare prin șantaj la nivel de stat așa cum face acum in fostele colonii, să fi investit in fostele colonii ca să creeze locuri de muncă, școli adevărate, iar președintele Franței să fi ieșit în public și să fi recunoscut si sa își fi cerut scuze pentru abuzurile țării sale în acele colonii, și alte acțiuni pozitive in acest gen și vă asigur că presiunea teroristă asupra Franței ar fi fost mult mai mică, dacă ar fi fost. Să ne mai lase țara lui "Liberte, egalite, fraternite" că la ipocrizie suntem campioni și noi romanii, dar frate, n-am omorat atâția nevinovați ca găinarii aștia galici. Este un proverb românesc foarte adevărat în cazul acesta "Dacă semeni vânt culegi furtună!" A bon entendeur, salut!
    • Like 2
    • @ Claudiu
      Hai sa nu exageram, Algeria abia daca a fost colonie 100 de ani si e una din cele mai vechi, Maroc nici 50 de ani, Coasta de Fildes vreo 70, Libia nici macar nu a fost colonie franceza, ci italiana si doar pentru vreo 20 de ani.Deci nici vorba de sute de ani. La fel, nici vorba de milioane de bastinasi ucisi, poate cateva zeci de mii. Si nici nu prea a fost vorba de bastinasi nevinovati. "Nevinovatii" aveau o veche traditie in a masacra, viola si tortura, inainte de venirea francezilor. Traditie care au reluat-o imediat ce francezii au plecat. Iar in privinta victimizarii, nimeni nu ii intrece pe fostii colonizati. De 50 de ani se tot vaita de fostele metropole si se vor vaita probabil inca 100 de ani, asteptand pomeni in loc sa-si ia destinul in propriile maini. Pana si noi odata ce am scapat de turci ne-am vazut de treaba, fara sa ii mai facem pe vechii stapani de toate neputintele noastre. Ei insa nu si nu, pentru cateva decenii de colonialism, vor sa fie intretinuti vreo cateva secole fara sa faca nimic.
      • Like 1
    • @ Claudiu
      check icon
      Claudiu, dacă înțeleg bine punctul tău de vedere, ar fi cam așa: de-a pururi în vecii vecilor amin francezii se vor lupta cu menții, noi cu otomanii și cu ungurii, noi cu rușii, toată lumea cu toată lumea deoarece, vai nouă, în trecut s-a vărsat mult sînge, s-au făcut atrocități, iar noi acuma ne răzbunăm pe strămoșii noștri care au suferit, o luăm mereu de la capăt: ei ne-au omorît pe noi, noi le omorîm copiii și nepoții. Asta vrei să spui? Ochi pentru ochi și dintre pentru dinte? Ăsta era un principiu juridic de dinaintea codului hitit, mult mai avansat. Avem, totuși, mii de ani de civilizație, trebuie să gîndim altfel decît la modul primitiv pe care îl propui. Nu iau apărarea francezilor, evident, ei și-au recunoscut vina, mai mult sau mai puțin sincer, acuma ce facem, o luăm de la capăt cu atrocități și cu vărsare de sînge? ai cumva și soluții mai umane, mai aproape de noi?
      • Like 1
  • "Şi-acum mă taie, dacă vrei, Şi-aruncă-mă la câini!"


    Taisir era un tip de 24 de ani, student la medicină în Bucureştiul anilor '80. Sirian de obârşie, crescut în rigorile islamice, descoperise în România (unde era de ceva ani buni, pentru că "aprofundase" studiul), alcoolul, fetele, şi muzica pop-rock a vremii.
    Aveam cam aceleaşi pasiuni, în altă ordine, de aceea am devenit apropiaţi pentru o perioadă.
    La vremea respectivă, cântam într-un bar, Taisir era mai mult pe-acolo decât la facultate; vorbeam câte-n lună şi-n stele, despre ce se petrecea în piaţa muzicală, în restul lumii şi-n universul lui Allah.
    Educat, spre erudit chiar, am petrecut multe nopţi în preajma unei sticle de whiskey, taclălind despre Pink Floyd, Beatles, Zeppelin, parcurgând drumul caravanelor din vremea califului din Bagdad până la Damascul în care se născuse.
    Hafez al-Assad tocmai reprimase revolta Frăţiei Musulmane, se contura sediul mişcării Hamas în Damasc, lumea arabă era atunci, ca de-a lungul întregii istorii, un cazan în clocot, sub o aparenţă de prosperitate.
    Într-o seară, puţin agitat, mi-a spus că urmează să-l viziteze fratele mai mare, însoţit de nişte prieteni, şi-ar dori să mă invite la Inter, respectivul - pentru prima dată în România - arătându-se interesat să cunoască pe cineva din anturajul mezinului. Mi-a explicat, stânjenit, că nu trebuie să pomenim de băutură, cârciumi, muzică, fete, şi restul ingredientelor care-i colorau cotidianul dâmboviţean.
    Am văzut atunci un om total diferit de cel pe care-l cunoscusem; Taisir, care n-avea nici o problemă să se ia la harţă cu interlopii vremii care frecventau centrul Bucureştiului de atunci, devenise un fel de servitor umil, încercând să anticipeze dorinţele stăpânului.
    Peste o săptămână, vizitatorii au plecat, şi-am aflat care sunt regulile de funcţionare a societăţii musulmane, adică ierarhia imam, tată, unchi, frate mai vârstnic, cărora te supui orbeşte, indiferent despre ce-ar fi vorba. "Adică dacă frate-tău îţi zice să-mi iei gâtul, o faci ?" Fără să ezite, prietenul meu întru desluşirea tainelor lumii mi-a raspuns rece, plictisit, ca unui copil prost, că aşa trebuie.

    Anul următor, i-am cunoscut pe cei doi Zeid - i-am botezat "Prim" şi "Secund", pentru că-i chema la fel. Tot la medicină, scăpaseră de încorporare (era în vremea războiului dintre Iraq şi Iran) datorită studiilor. Mândri de poziţia progresistă a lui Saddam, versus primitivismul lui Khomeini, preferaseră, totuşi, să fie la adăpost de tranşeele ce urmau să configureze o nouă lume arabă.
    Vândusem un pian electric, o căruţă de bani la vremea respectivă, şi le-am dat 50.000 de lei să-şi achite taxele de şcoală, pentru că banii de-acasă întârziaseră, şi erau în pericol de-a fi exmatriculaţi. A fost un impuls de moment, i-am văzut disperaţi, abia ulterior am realizat că nici măcar nu le ştiu numele de familie, nici în ce cămin locuiesc. Mai surprinşi decât mine (umblaseră la toate cunoştinţele din campus), mi-au înapoiat banii peste vreo săptămâna şi au devenit fraţii mei pe viaţă şi pe moarte, după spusele lor.
    La scurtă vreme, aveam să aflu că dacă imamul, tata, etc.

    Europa, şi nu numai, este plină de Taisiri şi Zeizi: educaţi, deja la a doua generaţie, obişnuiţi cu civilizaţia occidentală. Nu toţi arabii sunt terorişti, da-i suficient unul din 10.000, căruia dacă-i zice imamul, tata, fratele mai mare...
    Şi-am încălecat pe-o centură de explozibil, şi v-am zis povestea mea.

    • Like 3
  • Franța are probleme fundamentale pe care se dovedește incapabila sa le rezolve sau măcar sa prevină aceste explozii de energie negativa și crime. Incompetenta autorităților de a controla situația de securitate din tara iese la iveala în săptămâna în care am aflat ca președintele arunca aproape 9000 de euro lunar pe o coafura plictisitoare. Francezii nu cred ca înțeleg Cum s-a ajuns ca cetățeni francezi sa aleagă comiterea de atentate și moartea în locul vieții în frumoasa Franța. Pana nu se vor face pași concreti în direcția ăsta, coșmarul breaking news va continua sa ne traumatizeze viața. Terorismul nu cred ca este importat, el este made în UE.
    • Like 1
    • @ Valentin Nicolae
      check icon
      Salariul frizerului lui Hollande nu are absolut nicio legătură cu atacul terorist de ieri, amesteci lucrurile într-un mod greu admisibil. Da, Franța are o problemă cu teroriștii, dar asta din cauza societății franceze bazate pe toleranță, pe cultură, pe respectul față de celălalt. Sigur, e discutabil, aproape toți cei care au organizat și comis atacuri teroriste erau în vizorul poliției, dar... dar pt ce să-i arestezi? pt că au furat ciocolată din magazin? pt că au barbă și se roagă lui Allah? Nu e așa simplu...
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult