Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Atacul PSDragnea înainte de atacul Hamas

Trei lucruri care cred că trebuie spuse, poate vor fi auzite, în vuietul de iad al războiului.

1.Slăbiciunea „surprinzătoare” a structurilor de apărare israeliene a fost cauzată de operațiunea tip PSDragnea a coruptului autocrat Netanyahu de a lovi insistent și de a-și subordona Justiția. Ceea ce a dus la un val de demisii, în semn de dezaprobare, a responsabililor experimentați din instituțiile de forță ale Israelului. Înainte de atacul Hamas, atacul feroce al lui Netanyahu asupra statului de drept a vulnerabilizat Israelul. Lui Netanyahu i-a reușit asta. PSDragnea, cu ajutorul lui Dumnezeu sau al altcuiva, a fost oprit în ultima clipă. 

2.Oricât de sadic, ce-a făcut Hamas poartă, tehnic vorbind, un nume sec: provocare. Sau, în limba celui care a primit calde mulțumiri din partea Hamas pentru susținere: pravakația. Cruzimea înfiorătoare a Masacrului Inocenților din Israel a avut un scop calculat la rece: să provoace uciderea a mult mai mulți civili din Gaza de către armata israeliană, scoasă din minți de furie. Însă conducerea militară israeliană a dat dovadă de multă stăpânire de sine; nu s-a repezit imediat să sfâșie Fâșia Gaza, a făcut mai întâi tot ce putea pentru a proteja populația palestiniană.

3.Lăsând la o parte țările musulmane, în Europa am văzut manifestări buluc de sprijin pentru palestinienii din Gaza, ca și cum Israelul s-ar fi năpustit din senin asupra lor. N-am văzut, în schimb, nu că nicio demonstrație de susținere a Israelului, dar nici măcar o adunare de doliu, un moment de reculegere, niște lumânări aprinse pentru sufletele evreilor, thailandezilor, americanilor, nepalezilor, englezilor, brazilienilor, francezilor, mexicanilor, filipinezilor... și câți or mai fi găsiți, copii, tineri, bătrâni, uciși sau luați ostatici de Hamas.

Atât. Comentați dumneavoastră, dacă credeți că merită.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult