Sari la continut
alt

Claudiu Vuță check icon

Claudiu Vuță este analist economic, membru al AAFBR (Asociația Analiștilor Financiar-Bancari din România). În prezent, urmează cursurile programului de excelență "Politici economice și ale pieței muncii" din cadrul Konrad Adenauer Stiftung. Claudiu publică articole economice pe teme globale, dar și locale, prezentând analize de profil pe platformele jurnalistice Project-E, HotNews/Contributors, Republica și Reporter Global (partener al The Economist în România). Pentru activitatea jurnalistică i-a fost înmânat, la începutul lunii martie 2020, premiul CFA Society Romania Media Award.


Articole publicate check icon

Industrie China

Anul trecut, de exemplu, entitățile chineze au investit 11,7 miliarde de euro (aproape 13 miliarde de dolari) în țările Uniunii Europene, marea majoritate a acestei sume în fuziuni și achiziții și doar o cotă minimă reprezintă noi companii înființate. În 2018, entitățile chineze au investit aproximativ 25 de miliarde de dolari în Statele Unite. Toate aceste investiții au fost sprijinite de către guvernul Chinei. (Foto: STR/ AFP/ Profimedia)

Citește mai mult

educatie financiara - getty

Un studiu derulat anual de către agenția Standard and Poor’s arată că 4 din 5 români nu sunt alfabetizați financiar, ponderea de 80% plasându-ne într-o poziție, din păcate, superioară comparativ cu restul țărilor din Uniunea Europeană, unde procentajul este de 46%. (Foto: Guliver/ Getty Images)

Citește mai mult

Nicolae Ceaușescu, profil

Ne este dor cu adevărat de lideri ce taie și spânzură, avem nevoie cu atâta disperare de autocrați în fața cărora să ne plecăm capetele doar pentru că nu avem educația necesară a vedea că acest model este unul care duce în 100% din cazuri la faliment? Faliment moral, social și economic. (Foto Guliver/Getty Images)

Citește mai mult

Pădure, despădurire

O țară productivă este aceea în care companiile produc bunuri și apoi le exportă, în cantități suficiente pentru a înregistra o balanță comercială pozitivă și de a asigura un procent cât mai ridicat pentru consumul pieței interne. (Foto: Guliver Getty Images)

Citește mai mult

Făină

Fără producție, nu există consum. Degeaba vom începe să consumăm, dacă acele bunuri vor fi importate. De aceea, dacă analizăm balanța comercială a României, observăm că între 2017 și 2019 au ieșit din România peste 45 de miliarde de euro. (Foto: Guliver Getty Images)

Citește mai mult

Hard Times

Ieri, întorcându-mă de la cumpărături, decid să opresc 5 minute la o stație de alimentare cu combustibili, una care are și ATM, mi-am adus aminte că voi avea nevoie să plătesc o comandă. Apare o decapotabilă germană, albă, trei persoane, 13 grade Celsius afară, pasagerii îmbrăcați în maiou, pantofi sport galbeni, lanțuri de aur și ochelari de soare, la orele 17:00. Au intrat, au cumpărat cafele, au plecat și au întors pe linia continuă. (Foto: Armend Nimani / AFP / Profimedia)

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon magazin - claudiu vuta

Fluxurile de livrare au fost optimizate, pentru ca fiecare transport să fie profitabil. Liliana a aplicat două principii sănătoase: “mai puțină vorbă, mai multă muncă“ și “ne vom implica cu toții pentru a trece peste criză, vom ieși mai puternici din această situație“.

Citește mai mult