Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

El era Ceaușescu. El era suveranist. El nu voia amestecul străinilor în treburile interne. Și cu toate astea, de la căderea lui și până azi, PIB-ul țării a crescut de 10 ori

Ceaușescu suveranist

Foto: Profimedia Images

Uitați-vă la acel colț mic din stânga jos, acolo este România, mai exact economia României așa cum va arăta ea în 2025. Țara noastră nu mai este aceeași națiune săracă din vremea lui Ceaușescu, despre care se făceau glume.

În decembrie 1989, România era o țară prizonieră a propriei sale ideologii, condusă de regimul opresiv suveranist al lui Nicolae Ceaușescu. Economia României, aflată în 1989 în colaps, era caracterizată de un sistem centralizat, o infrastructură învechită și o populație sufocată de lipsuri și teroare. Astăzi, la mai bine de trei decenii de la Revoluție, România nu mai este acea țară săracă și izolată de restul lumii.

Conform proiecțiilor economice pentru 2025, România va atinge un PIB de peste $400 de miliarde, consolidându-și locul printre economiile emergente ale Europei. Deși încă rămâne în urma marilor economii din Uniunea Europeană, progresul său în comparație cu alte foste state comuniste este semnificativ. Deși capitalismul nu este perfect, are o calitate remarcabilă: poate transforma o țară aflată în mizerie.

Conform datelor economice, România va atinge în 2025 un PIB de 406 miliarde de dolari. Acesta va fi aproape de patru ori mai mare decât al Bulgariei, cu 160 de miliarde peste cel al Ungariei, cu 86 de miliarde mai mult decât al Finlandei și doar cu 100 de miliarde mai mic decât al Norvegiei. Totodată, va fi cu 25 de miliarde sub Danemarca, dar cu 46 de miliarde peste Cehia, de aproape trei ori mai mare decât Slovacia (152 miliarde) și superior economiilor Portugaliei (320 miliarde) și Greciei (265 miliarde).

România în economia globală: un progres remarcabil

În 1989, când România a ieșit de sub regimul comunist, economia țării era marcată de stagnare, îndatorare externă și o infrastructură economică învechită. Cu toate acestea, în ultimele trei decenii, România a demonstrat o transformare economică impresionantă, devenind una dintre cele mai dinamice economii din Europa Centrală și de Est.

Comparativ cu alte țări foste comuniste, România a reușit să își diversifice economia și să atragă investiții străine directe într-un ritm accelerat. Dacă în 1990 România era percepută drept o țară agrară și slab industrializată, astăzi este un hub al industriei IT, al producției auto și al serviciilor.

Cum stau celelalte țări comuniste față de România?

- Ungaria are un PIB cu 160 miliarde mai mic față de România, semn că România a reușit să exploateze mai bine potențialul său economic.

- Polonia rămâne liderul regiunii cu un PIB de 915 miliarde USD, dar decalajul dintre cele două țări s-a redus semnificativ datorită ritmului rapid de creștere al economiei românești. Totuși, Polonia poate fi un exemplu de urmat pentru România pentru modul în care Varșovia a reușit să atragă fondurile europene, să-și dezvolte rețeaua de transport, atât cea auto, dar și feroviară și să se deschidă pentru investițiile din Vest

- Cehia, cu un PIB de 360 miliarde USD, este devansată de România, confirmând că economia românească a câștigat teren în mod constant.

- Lituania, cu un PIB de 88 miliarde USD, este mult în spatele României. La fel ca și pentru celelalte două țări baltice: Letonia (48 miliarde dolari) și Estonia (45 miliarde dolari).

Dacă aducem în discuție țări spațiul ex-iugoslav, toate acestea adunate se află sub România: Macedonia (17 miliarde), Kosovo (12 miliarde), Serbia (88 miliarde), Bosnia Herțegovina (29 miliarde), Muntenegru (8,8 miliarde), Croația (96 miliarde), Slovenia (78 miliarde). PIB-ul tuturor țărilor din fosta Iugoslavie, însumat, de abia atinge 328,8 miliarde dolari, adică cu 77,2 miliarde mai puțin decât România!

România vs. țările din Vest

În 1989, nimeni nu ar fi anticipat că România ar putea depăși state occidentale din punct de vedere al PIB-ului. Totuși, progresul economic susținut a permis României să depășească:

- Grecia: O țară cu o istorie economică mai bine consolidată, dar care a suferit pierderi majore în urma crizei financiare din 2008-2010.

- Portugalia: O altă economie occidentală care, deși stabilă, nu a avut dinamica de creștere a României.

Mai mult, România se află în curs de convergență cu economii precum Austria (559 miliarde USD), Belgia (689 miliarde USD) sau Irlanda (587 miliarde USD).

Țările din spațiul ex-sovietic, care nu au aderat la UE și NATO, au niște economii despre care nici nu poate fi vorba că ar fi mai avansate decât cea a României. Belarus, Ucraina, Georgia sau Armenia fiind nedezvoltate și nediversificate. Economia Rusiei este de doar 5,4 ori mai mare decât cea a României, însă discutăm despre o țară cu rezerve imense de petrol și gaze.

Cum poate arăta economia României în 2025? Motoarele creșterii economice

România a reușit această transformare prin mai multe mecanisme cheie:

1. Investiții în tehnologie și infrastructură: Sectorul IT a devenit unul dintre cele mai competitive din regiune.

2. Integrarea în UE: Accesul la piețele europene și fondurile structurale au accelerat modernizarea economiei.

3. Creșterea exporturilor: România este un producător major de automobile, componente IT și produse agroalimentare.

4. Forța de muncă calificată: Educația tehnică și specializarea în industrii de viitor au permis dezvoltarea unor sectoare de înaltă valoare adăugată.

Provocări pentru viitor

Cu toate acestea, România are încă obstacole de depășit: infrastructura de transport rămâne deficitară în anumite regiuni, iar decalajele dintre urban și rural sunt semnificative. Investițiile în educație și sănătate sunt esențiale pentru a susține creșterea pe termen lung.

Transformarea economică a României este un exemplu de succes în Europa Centrală și de Est. De la o economie marginalizată în 1989, România a devenit un jucător important, depășind economii occidentale și consolidându-și poziția pe scena globală.

În 2025, România va atinge un PIB estimat de peste $400 miliarde, reprezentând o creștere de zece ori față de 1989. Salariul mediu net a depășit 1.100 USD/lună (5268 lei, la nivelul lunii octombrie 2024), iar exporturile românești, susținute de industria IT, auto și agricolă, au depășit $100 miliarde anual. Economia României este este deschisă, 80% din comerțul exterior fiind realizat cu statele Uniunii Europene.

Rata șomajului este una dintre cele mai scăzute din regiune, la cca. 5,5%. Datoria externă, deși în creștere, rămâne sustenabilă, la aproximativ 52% din PIB.

Cu un potențial de creștere continuă, România este bine poziționată să contribuie semnificativ la economia europeană și mondială în anii ce vor urma.

Așadar, să nu căutăm măreția în vremurile grele de dinainte de 1989. Trăim cea mai prosperă perioadă economică din istoria României!

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Traiul pe datorie, o iluzie psd-istă, garanția incertitudinii ce va să vie... Ce datorii aveai în 1989 ( că da, de aceea se trăia prost!!!), ce datorii avem astăzi, în 2025, când unii, subliniez ”unii” trăiesc bine!
    • Like 0
    • @ Niculae Moromete
      ceb check icon
      confuzezi datoria tarii cu a ta personala.
      ce te impiedeca astazi, in 2025, sa traiesti bine?!
      "unii" traiesc bine pentru ca muncesc, pentru ca isi asuma riscuri, pentru ca sunt liberi sa-si astearna viata asa cum doresc!!!
      • Like 1
    • @ ceb
      Iar alții pentru că "își asumă riscurile" si fura, fara a li se întâmpla ceva, alții fura pe de-o parte și așteaptă și primesc pomeni din banii contribuabililor pe de altă parte. Așa-i "ce te împiedică astăzi, în 2025, să trăiești bine?!" Acum, referirea este doar la 2025?
      • Like 0
    • @ Niculae Moromete
      mg check icon
      ..'nea Moromete, nici în America nu sunt toți miliardari ca Trump și Elon Musk..

      Ideea e ca pălmașii să aibă parte și ei de un trai decent.
      Îndrăznesc să spun că azi se trăiește mai bine ca înainte, că nu degeaba s-a ajuns la revoluția aia din '89..
      • Like 0
  • Dumitru check icon
    O altă dare de seamă jalnică și neavenită despre binele ce va să vină;se vede treaba că se plătește bine acest"pupat" prin CURriculum(este deja trecut de ora24)vitae pe actualii și totuși foștii guvernanți care ne oferă trenulețe-cu anularea indexării pensiilor,majorarea taxelor..- pe care nu le regăsesc în comentariu,oare de ce(?)..
    • Like 0
  • "Trăim cea mai prosperă perioadă economică din istoria României!"
    Așa este, în medie. Câțiva în merțan, mai mulți în Logan și majoritatea în traivan sau... pedestrian...
    Interesant că o grămadă de românii încă mai vor să o șteargă afară, tocmai în perioada cea mai prosperă... Adică, altfel spus, prosperitatea e numai pentru unii.
    Sau poate mă înșel, cine știe? Să ne menținem creșterea economică și de acum înainte, să fie mai bine în România decât în occident și să ne trezim cu câteva milioane de români că se întorc în patria mumă? Diaspora din Spania dă deja primele semnale în sensul ăsta.
    • Like 1
    • @ Andrei Tarlea
      ceb check icon
      ...prosperitatea e pentru toti cei care depun un efort in sensul asta.
      Romania de azi, nu e o tara in care numai cativa sunt "in mertan" Majoritatea au masini germane si numai cativa Logan.
      • Like 1
    • @ ceb
      Majoritatea "mertanelor" si a "mașinilor germane" sunt sh, aduse de samsarii auto care au făcut averi, nefiscalizate, din înșelăciune, minciuna, chiar furturi. Și, în mare parte, niște epave cu motoare aranjate cât să circule de la "tarabă " până în curtea cumpărătorului, care, apoi a început cheltuieli mari pentru a le face funcționale și cumpărarea bunăvoinței rar. Doamne ferește să te nimerești la stop în spatele lor. Și sunt multe. Bruneți samsari nu au fost struniti.
      • Like 0
    • @ Andrei Tarlea
      Mihai check icon
      Toți o duc mai bine decât în ‘89 doar ca nu își dau seama pentru ca ei văd lucrurile relativ nu absolut. Vad unii care se descurcă mai bine, sunt mai harnici, mai dotați din punct de vedere intelectual și obțin mai mult decât pe vremuri când maxim aveai un apartament de bloc comunist și cu mare noroc o dacie. Câțiva doar aveau casă în oraș și Aro. Acum fiecare după cum câștigă iar celor 40% analfabeți funcționali le este mai greu.
      Acum o grămadă vrea să plece afară, înainte voiau toți. Nu e atât de bine pe dincolo și mulți s-au lămurit deja.
      • Like 0
    • @ Mihai
      Media o duce mai bine, mult mai bine, nu toți. Cifrele vă contrazic: 6 milioane au plecat din România "de prea mult bine" iar 4 milioane se zbat sub pragul unui trai decent. Nu generalizez, dar cunosc o grămadă de indivizi care au muncit sau încă mai muncesc pe rupte și abia își duc zilele, mulți dintre ei având studii superioare.
      Deci, să o lăsăm mai moale cu "toți o duc mai bine decât în '89", pentru că, încă o dată, 10 milioane de români contrazic teoria asta. O să vă dau totuși dreptate în momentul în care o să văd că diaspora începe să revină masiv în țară iar numărul românilor săraci începe să scadă simțitor.
      • Like 0
    • @ Andrei Tarlea
      Mihai check icon
      Deci 10 milioane o duc mai rău decât în ‘89? Hai să fim serioși. Numai pe sate dacă ne uităm vedem mari diferențe față de cum era atunci. Deci oamenii nu o duc mai rău dar nu s-a recuperat tot decalajul față de țările din vest. Discuția nu e dacă am ajuns să le depășim ci dacă am ajuns să o ducem mai bine comparat cu perioada comunistă. Că lumea pleacă pe afară nu înseamnă că e mai rău ca pe vremea comunismului când dacă se deschideau granițele plecau mult mai mulți. Iar asta ca unii au facultate și nu se descurcă nu spune mare lucru pentru că orice poate absolvi azi o facultate, nu orice facultate dar una se găsește. Vor veni destui în țară când vor vedea că de pe acolo nu prea le mai rămâne nimic după taxe și chirie iar locuință nu își permit.
      Ca să scadă sărăcia, trebuie să scadă și numărul celor săraci cu duhul. Cu 40% analfabeți funcționali nu ai la ce să te aștepți. Ăia vor fi săraci și dacă au primesc bani. Să fii și prost și să fii bine plătit nu merge decât la stă sau în politică.
      • Like 0
    • @ Mihai
      Se vede că nu cunoști decât o foarte mică parte a societății. La fel ca cel care comenta că acum majoritatea au merțane. Așa vede el România de azi, dacă locuiește în Cotroceni sau în cartierul francez. Te-ai întrebat vreodată ce s-a ales de foștii colegi de facultate, aia făcută pe bune, înainte de '89? Au toți firme sau mai sunt și de ăia "săraci cu duhul" care nu au avut spirit antreprenorial, care nu și-au făcut butic la parterul blocului, nici nu au adus blugi din Turcia și s-au mulțumit să fie slugi la patroni cu 100 USD/lună iar acum nici nu visează la mai mult de 1000 euro pe lună? Eu cunosc din toate categoriile, de la milionari la șomeri, de la emigranți în Canada, Noua Zeelandă, UK, Franța și Italia, la ingineri de producție în fabrici din Pipera, care n-au după ce bea apă și care muncesc din greu ca să aibă patronii merțane. E cel puțin îngrijorător să spui despre ei că sunt săraci cu duhul. Socru-meu a muncit o viață întreagă, electrician pe care de transmisiuni, la Al. Sahia și apoi la un mare post de televiziune. Ziua și noaptea, de sărbători, a tras din greu. După 45 de ani de muncă s-a trezit cu o pensie de 1200 de lei. Să îi consideri săraci cu duhul, leneși sau analfabeți funcțional, pe toți cei care n-au găsit job-uri bine plătite, mi se pare să fii complet rupt de realitate, să nu vezi mai departe de bula ta norocoasă, să nu înțelegi ce înseamnă o medie și ce înseamnă o valoare mare a dispersiei. Scuze, am uitat că nu ți-a plăcut matematica.
      • Like 0
    • @ Andrei Tarlea
      Mihai check icon
      Deci diferența e de la 100 de euro la 1000 de euro, adică de 10 ori e o nimica toată. Astea sunt povești cu facultățile de pe vremuri că și atunci absolvea oricine se ținea cât de cât de școală, problema era doar cu intratul. Că ai o facultate nu este este o garanție pentru nimic ci doar îți deschide ușa la un interviu. Cat despre cei din producție, de cele mai multe ori sunt treaptă de jos. Acolo nu rămâi dacă te descurci ci avansezi și cei care nu reușesc, iau lecții de la muncitori cu ceva experiență. Și eu știu destui și îți spun că cel cu 1000 în țară își ia mai degrabă o locuință decât cel de afară. Că nu face excursii în Dubai, e altceva. Asta cu electricienii, nu știu ce să zic că la ce prețuri mi s-au cerut pentru unele lucrări de independenți, nu mi se pare deloc că o duc rău. Dacă stai la patron și mai dai jumătate din ce faci la stat, normal ca nu rămâi cu mult, cât timp te poate înlocui imediat. Nu am spus ca sunt toți analfabeții funcționali dar când statistica spune ca avem 40%, nu poți sa nu iei în seamă astfel de cifre când vine vorba de dezvoltare la nivel național. Și atunci e normal ca ăștia să tragă totul în jos dar chiar așa și ăștia o duc mai bine ca în ‘89 doar că ei văd diferența față de ceilalți care nu au mai fost limitați de regimul comunist.
      • Like 0
  • Dorin check icon
    Suveranismul lui Ceașcă a însemnat generații întregi de maimuțe fară creier șî fomiste ,trăitoare într-un lagăr numit Republica Socialistă România ( că asta era România un mare lagăr) .Acum trăim bine în UE dar unora le e dor de foame ,frig, mărlănie șî prostie generalizată.Căt de imbecil să fi ca să vrei iar așa ceva ,votănd o Jigodie ca Georgescu?! Mult se pare în cazul a peste 2000000 de romănași .
    • Like 1
    • @ Dorin
      ceb check icon
      ..." unora le e dor de foame ,frig, mărlănie șî prostie generalizată." Gresit! Nu de asta le e dor: regreta vremurile cand li si dadea, fara ca ei sa faca ceva pentru asta. Era normal sa primeasca apartamente fara nici un ban, locuri de munca fara nici o calificare/experienta. Astazi trebuie sa te imprumuti la banca pentru o casa si sa demonstrezi ca ai calificare pentru jobul tau.
      Majoritatea spun : "ne descurcam, era bine!"
      • Like 1
  • Autorul susține ca PIB ' ul Romaniei va fi de 406 miliarde de dolari, mai mare de 10 ori fata de cel din 1989!
    Pib 1989 - 53.4 mil $
    Pib 2025- 406 mil $
    Devalorizarea $ în aceasta perioada este de x 2.63 ceea ce înseamnă că Pib 2025 = 154.3 mil$, adica un Pib mai mare fata de 1989 de DOAR 3X!!!

    Comparația cu fostele tari comuniste Lituania si Slovenia este greșită!

    Lituania- 88 mil$ la o populație de 2.88 mil
    Slovenia- 78 mil$ la o populație de 2.12 mil
    Pib ul acestor 2 tari raportat la populație reprezinta un Pib mai mare ca cel al României!

    Autorul mai afirma ca Romania era în 89 : "marcata de îndatorarea externa",!. Nu era!
    " Era slab industrializata"! În realitate, era mai industrializată decât acum!!!

    Autorul este analist economic:! Felicitări!

    Un alt articol de propaganda anti suveranistă!

    • Like 1
    • @ Filip Calin
      Dan check icon
      Fără supărare, ce-i aia „propaganda anti suveranistă”? Că, după știința mea, „suveranism” = subordonarea în fața rusiei. Deci, de ce ar fi nevoie de „propagandă anti-rusă” într-o țară care a avut doar de suferit din cauza rusiei?
      În rest, „doar de trei ori” e ca și cum ai spune „luăm Kievul în trei zile”.
      • Like 1
    • @ Filip Calin
      mg check icon
      ..păi hai să ne amintim cum a fost cu anularea datoriei externe. Nu se mai aducea aproape nimic din import. Mai țineți minte magazinele ale sexy (goale..) ? Dar traiul pe cartelă ?

      E adevărat că după 1990 industria s-a dus pe apa sâmbetei, pentru că era energofagă, neproductivă și cu produse slabe calitativ. Ca efect, economia României a înregistrat după 1990 un recul din care și-a revenit abia prin 2001. Dar de atunci e pe o creștere care s-a accelerat de la intrarea în UE (2007).

      Potrivit Economedia, România a avut cea mai mare rată de creștere din regiune la PIB/capita, de la 5.785 Euro (2007) la 20.000 Euro (2024).

      Potrivit Eurostat, ca PIB/capita-PPS (exprimat în paritatea puterii de cumpărare), România este peste Ungaria, Slovacia, Letonia, Grecia, Turcia, Bulgaria.. etc S-a apropiat de Polonia și Portugalia.

      La bile negre, cheltuirea nesăbuită a banului public, având ca efect un deficit de 8,6% din PIB în 2024 și o datorie publică de 54,4% (916,758 miliarde RON), care reclamă măsuri imediate și nepopulare.
      Adică vânt din pupa pentru populiști..
      • Like 1
    • @ Filip Calin
      ceb check icon
      ...nu era "marcata de indatorarea externa" ci de cea interna. Avea zero datorii externe dar avea grave blocaje financiare interne datorate economiei centralizate (de tip suveranist-distributiviste, poreclita "multilateral-dezvoltata"). Era in pragul incetarii de plati interne, cu inflatie galopanta, care a iesit la suprafata dupa 1990. In deceniul 1990-2000 majoritatea economiilor populatiei s-a devalorizat atat de mult, incat valoarea lor a devenit insignifianta.

      "era mai industrializata decat acum!!!" - adevarat, aveam echipamente si instalatii industriale uzate fizic si moral, ce trebuiau de mult casate iar productia industriala era aproape complet nevandabila, transformandu-se in stocuri de rebuturi, In plus, industria (si agricultura, zic eu) era condusa de neo-boierimea de partid, asa-zisa "nomenclatura" fara legatura cu eficienta economica sau meritocratia specifice capitalismului autentic.

      E mult mai bine azi decat inainte de 89, chiar daca traim intr-o tara corupta, blocata in logica economiei de clan cu sprijin politic. Nu e tara ideala in care sa traiesti, dar ofera libertatea pe care alte tari nici nu si-o pot imagina.
      • Like 1
    • @ ceb
      Eu m-am referit in comentariul meu doar la ce a analizat autorul!
      Ca au fost datorii interne sau industria nu era performanta, eu sunt de acord cu asta, dar este parte din alta discuție!

      Inflatia, de fapt hiperinflatia din anii '90 s-a manifestat în toată Europa de est, inclusiv in
      fosta URSS, nu doar in România! Iar cauzele inflației sunt multiple și nici o tara, indiferent de cât de solida este economia sa, nu este scutită de a fi afectată.

      Și da, viata de azi e mai buna decât cea din vremurile comuniste!

      Asa că, eu mulțumesc frumos pentru comentatriul dvs,, dar nu vad rostul său!
      • Like 0
    • @ mg
      Nu contează cum s- a plătit datoria externa, contează în acest articol, dacă autorul face o afirmație corecta sau falsă! Face o afirmație falsa!

      Ce însemna "populisti", în context politic romanesc și pe cine identificați din România, ca fiind astfel?
      • Like 0
    • @ Filip Calin
      mg check icon
      ..populiști sunt demagogii care manipulează promițând soluții utopice.
      Cine sunt cei care vor să schimbe macazul, afirmând că România se îndreaptă spre faliment, datorită UE și NATO, fără să ofere o alternativă credibilă ? Păi hai să ne uităm la declarațiile celor care scot lumea în stradă.. Simion, Georgescu.. etc

      Afirmați că articolul este anti-suveranist. Să-nțelegem că suveraniștii se identifică cu 'nea Nicu și "epoca de aur" ?
      Apropo, ce caută Georgescu, suveranist până-n măduva oaselor, cu căciula-n mână pe la curțile Europei, reclamând justiția din țara lui.. ?
      Cum rămâne cu mândria lui de român trezit în conștiință.. ?
      • Like 0
    • @ mg
      Dacă populistii sunt "demagogi care manipulează promițând soluții utopice" atunci 90 și ceva la % dintre politicienii din România și de oriunde, sunt populisti.

      Dacă Georgescu și Simion vor sa scoată Rpmania din UE si NATO, care este procedura de ieșire Care sunt pârghiile legale?

      Asta cu dilema dvs. ca suveranismul se identifica cu Nea Nicu și "epoca de aur", pe lângă faptul ca e vanturata de toți progresistii și presa lor, a devenit un clișeu atât de plictisitor, obosit și plin de rugină, că....

      Iar asta, ultima, cu Georgescu, suveranistul, plecat cu căciulă în mana, pe la curțile Europei, e copiata 1 la 1 din articolul scris vineri de Ioana Ene Dogioiu de pe Spotmedia.
      Daca ati vrut sa pareti "genial", sper ca IED sa nu va ceara drepturi de autor.
      • Like 0
    • @ Filip Calin
      mg check icon
      ..calea Europeană de dezvoltare nu mi se pare a fi utopică, dacă ne uităm la cifrele economice.

      Care ar fi pârghiile celor care vor o schimbare de macaz, ar putea să vă spună liderii care scot lumea în stradă.

      Clișeul ăsta ruginit e pus pe tarabă de CG, cel care vă promite că nu-l doare gura..

      Nu știu cine e doamna la care vă referiți și nici nu vreau să par genial.
      Altfel, prostia e relativă..
      • Like 0
  • mg check icon
    ..e corect ce scrieți, dar credeți că cei cu mintea rătăcită citesc articolul ăsta, sau citesc ceva.. ?
    În '89, eram ca puii de Gostat scăpați prin pădure. Unora li s-au dezvoltat rapid aripile și și-au luat zborul.
    Cei rămași la sol îi invidiază, îi înjură și-și amintesc, cu nostalgie, că odată erau cu toții egali..
    • Like 0
  • Ne-am putea oare imagina cum ar fi aratat astazi Romania daca nu am fi fost condusi atata timp de incompetenti si coupti? Cum ar arata o Romanie in care valoarea sa primeze, baronii sa dispara, banii sa fie administrati dupa nevoile reale ale comunitatilor si nu dupa bunul plac al unor privilegiati?
    • Like 2
    • @ Dan Filip
      Francisc check icon
      Șezi blând, domnule Filip! O Românie fără „baroni” nu e de „imaginat”, cel puțin deocamdată...
      • Like 0
  • Francisc check icon
    Așa este, domnule Vuță. Trăim cea mai prosperă perioadă economică din istorie. Întrebarea e până când?



    • Like 2


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult