Foto: Profimedia Images
Uitați-vă la acel colț mic din stânga jos, acolo este România, mai exact economia României așa cum va arăta ea în 2025. Țara noastră nu mai este aceeași națiune săracă din vremea lui Ceaușescu, despre care se făceau glume.
În decembrie 1989, România era o țară prizonieră a propriei sale ideologii, condusă de regimul opresiv suveranist al lui Nicolae Ceaușescu. Economia României, aflată în 1989 în colaps, era caracterizată de un sistem centralizat, o infrastructură învechită și o populație sufocată de lipsuri și teroare. Astăzi, la mai bine de trei decenii de la Revoluție, România nu mai este acea țară săracă și izolată de restul lumii.
Conform proiecțiilor economice pentru 2025, România va atinge un PIB de peste $400 de miliarde, consolidându-și locul printre economiile emergente ale Europei. Deși încă rămâne în urma marilor economii din Uniunea Europeană, progresul său în comparație cu alte foste state comuniste este semnificativ. Deși capitalismul nu este perfect, are o calitate remarcabilă: poate transforma o țară aflată în mizerie.
Conform datelor economice, România va atinge în 2025 un PIB de 406 miliarde de dolari. Acesta va fi aproape de patru ori mai mare decât al Bulgariei, cu 160 de miliarde peste cel al Ungariei, cu 86 de miliarde mai mult decât al Finlandei și doar cu 100 de miliarde mai mic decât al Norvegiei. Totodată, va fi cu 25 de miliarde sub Danemarca, dar cu 46 de miliarde peste Cehia, de aproape trei ori mai mare decât Slovacia (152 miliarde) și superior economiilor Portugaliei (320 miliarde) și Greciei (265 miliarde).
România în economia globală: un progres remarcabil
În 1989, când România a ieșit de sub regimul comunist, economia țării era marcată de stagnare, îndatorare externă și o infrastructură economică învechită. Cu toate acestea, în ultimele trei decenii, România a demonstrat o transformare economică impresionantă, devenind una dintre cele mai dinamice economii din Europa Centrală și de Est.
Comparativ cu alte țări foste comuniste, România a reușit să își diversifice economia și să atragă investiții străine directe într-un ritm accelerat. Dacă în 1990 România era percepută drept o țară agrară și slab industrializată, astăzi este un hub al industriei IT, al producției auto și al serviciilor.
Cum stau celelalte țări comuniste față de România?
- Ungaria are un PIB cu 160 miliarde mai mic față de România, semn că România a reușit să exploateze mai bine potențialul său economic.
- Polonia rămâne liderul regiunii cu un PIB de 915 miliarde USD, dar decalajul dintre cele două țări s-a redus semnificativ datorită ritmului rapid de creștere al economiei românești. Totuși, Polonia poate fi un exemplu de urmat pentru România pentru modul în care Varșovia a reușit să atragă fondurile europene, să-și dezvolte rețeaua de transport, atât cea auto, dar și feroviară și să se deschidă pentru investițiile din Vest
- Cehia, cu un PIB de 360 miliarde USD, este devansată de România, confirmând că economia românească a câștigat teren în mod constant.
- Lituania, cu un PIB de 88 miliarde USD, este mult în spatele României. La fel ca și pentru celelalte două țări baltice: Letonia (48 miliarde dolari) și Estonia (45 miliarde dolari).
Dacă aducem în discuție țări spațiul ex-iugoslav, toate acestea adunate se află sub România: Macedonia (17 miliarde), Kosovo (12 miliarde), Serbia (88 miliarde), Bosnia Herțegovina (29 miliarde), Muntenegru (8,8 miliarde), Croația (96 miliarde), Slovenia (78 miliarde). PIB-ul tuturor țărilor din fosta Iugoslavie, însumat, de abia atinge 328,8 miliarde dolari, adică cu 77,2 miliarde mai puțin decât România!
România vs. țările din Vest
În 1989, nimeni nu ar fi anticipat că România ar putea depăși state occidentale din punct de vedere al PIB-ului. Totuși, progresul economic susținut a permis României să depășească:
- Grecia: O țară cu o istorie economică mai bine consolidată, dar care a suferit pierderi majore în urma crizei financiare din 2008-2010.
- Portugalia: O altă economie occidentală care, deși stabilă, nu a avut dinamica de creștere a României.
Mai mult, România se află în curs de convergență cu economii precum Austria (559 miliarde USD), Belgia (689 miliarde USD) sau Irlanda (587 miliarde USD).
Țările din spațiul ex-sovietic, care nu au aderat la UE și NATO, au niște economii despre care nici nu poate fi vorba că ar fi mai avansate decât cea a României. Belarus, Ucraina, Georgia sau Armenia fiind nedezvoltate și nediversificate. Economia Rusiei este de doar 5,4 ori mai mare decât cea a României, însă discutăm despre o țară cu rezerve imense de petrol și gaze.
Cum poate arăta economia României în 2025? Motoarele creșterii economice
România a reușit această transformare prin mai multe mecanisme cheie:
1. Investiții în tehnologie și infrastructură: Sectorul IT a devenit unul dintre cele mai competitive din regiune.
2. Integrarea în UE: Accesul la piețele europene și fondurile structurale au accelerat modernizarea economiei.
3. Creșterea exporturilor: România este un producător major de automobile, componente IT și produse agroalimentare.
4. Forța de muncă calificată: Educația tehnică și specializarea în industrii de viitor au permis dezvoltarea unor sectoare de înaltă valoare adăugată.
Provocări pentru viitor
Cu toate acestea, România are încă obstacole de depășit: infrastructura de transport rămâne deficitară în anumite regiuni, iar decalajele dintre urban și rural sunt semnificative. Investițiile în educație și sănătate sunt esențiale pentru a susține creșterea pe termen lung.
Transformarea economică a României este un exemplu de succes în Europa Centrală și de Est. De la o economie marginalizată în 1989, România a devenit un jucător important, depășind economii occidentale și consolidându-și poziția pe scena globală.
În 2025, România va atinge un PIB estimat de peste $400 miliarde, reprezentând o creștere de zece ori față de 1989. Salariul mediu net a depășit 1.100 USD/lună (5268 lei, la nivelul lunii octombrie 2024), iar exporturile românești, susținute de industria IT, auto și agricolă, au depășit $100 miliarde anual. Economia României este este deschisă, 80% din comerțul exterior fiind realizat cu statele Uniunii Europene.
Rata șomajului este una dintre cele mai scăzute din regiune, la cca. 5,5%. Datoria externă, deși în creștere, rămâne sustenabilă, la aproximativ 52% din PIB.
Cu un potențial de creștere continuă, România este bine poziționată să contribuie semnificativ la economia europeană și mondială în anii ce vor urma.
Așadar, să nu căutăm măreția în vremurile grele de dinainte de 1989. Trăim cea mai prosperă perioadă economică din istoria României!
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
ce te impiedeca astazi, in 2025, sa traiesti bine?!
"unii" traiesc bine pentru ca muncesc, pentru ca isi asuma riscuri, pentru ca sunt liberi sa-si astearna viata asa cum doresc!!!
Ideea e ca pălmașii să aibă parte și ei de un trai decent.
Îndrăznesc să spun că azi se trăiește mai bine ca înainte, că nu degeaba s-a ajuns la revoluția aia din '89..
Așa este, în medie. Câțiva în merțan, mai mulți în Logan și majoritatea în traivan sau... pedestrian...
Interesant că o grămadă de românii încă mai vor să o șteargă afară, tocmai în perioada cea mai prosperă... Adică, altfel spus, prosperitatea e numai pentru unii.
Sau poate mă înșel, cine știe? Să ne menținem creșterea economică și de acum înainte, să fie mai bine în România decât în occident și să ne trezim cu câteva milioane de români că se întorc în patria mumă? Diaspora din Spania dă deja primele semnale în sensul ăsta.
Romania de azi, nu e o tara in care numai cativa sunt "in mertan" Majoritatea au masini germane si numai cativa Logan.
Acum o grămadă vrea să plece afară, înainte voiau toți. Nu e atât de bine pe dincolo și mulți s-au lămurit deja.
Deci, să o lăsăm mai moale cu "toți o duc mai bine decât în '89", pentru că, încă o dată, 10 milioane de români contrazic teoria asta. O să vă dau totuși dreptate în momentul în care o să văd că diaspora începe să revină masiv în țară iar numărul românilor săraci începe să scadă simțitor.
Ca să scadă sărăcia, trebuie să scadă și numărul celor săraci cu duhul. Cu 40% analfabeți funcționali nu ai la ce să te aștepți. Ăia vor fi săraci și dacă au primesc bani. Să fii și prost și să fii bine plătit nu merge decât la stă sau în politică.
Majoritatea spun : "ne descurcam, era bine!"
Pib 1989 - 53.4 mil $
Pib 2025- 406 mil $
Devalorizarea $ în aceasta perioada este de x 2.63 ceea ce înseamnă că Pib 2025 = 154.3 mil$, adica un Pib mai mare fata de 1989 de DOAR 3X!!!
Comparația cu fostele tari comuniste Lituania si Slovenia este greșită!
Lituania- 88 mil$ la o populație de 2.88 mil
Slovenia- 78 mil$ la o populație de 2.12 mil
Pib ul acestor 2 tari raportat la populație reprezinta un Pib mai mare ca cel al României!
Autorul mai afirma ca Romania era în 89 : "marcata de îndatorarea externa",!. Nu era!
" Era slab industrializata"! În realitate, era mai industrializată decât acum!!!
Autorul este analist economic:! Felicitări!
Un alt articol de propaganda anti suveranistă!
În rest, „doar de trei ori” e ca și cum ai spune „luăm Kievul în trei zile”.
E adevărat că după 1990 industria s-a dus pe apa sâmbetei, pentru că era energofagă, neproductivă și cu produse slabe calitativ. Ca efect, economia României a înregistrat după 1990 un recul din care și-a revenit abia prin 2001. Dar de atunci e pe o creștere care s-a accelerat de la intrarea în UE (2007).
Potrivit Economedia, România a avut cea mai mare rată de creștere din regiune la PIB/capita, de la 5.785 Euro (2007) la 20.000 Euro (2024).
Potrivit Eurostat, ca PIB/capita-PPS (exprimat în paritatea puterii de cumpărare), România este peste Ungaria, Slovacia, Letonia, Grecia, Turcia, Bulgaria.. etc S-a apropiat de Polonia și Portugalia.
La bile negre, cheltuirea nesăbuită a banului public, având ca efect un deficit de 8,6% din PIB în 2024 și o datorie publică de 54,4% (916,758 miliarde RON), care reclamă măsuri imediate și nepopulare.
Adică vânt din pupa pentru populiști..
"era mai industrializata decat acum!!!" - adevarat, aveam echipamente si instalatii industriale uzate fizic si moral, ce trebuiau de mult casate iar productia industriala era aproape complet nevandabila, transformandu-se in stocuri de rebuturi, In plus, industria (si agricultura, zic eu) era condusa de neo-boierimea de partid, asa-zisa "nomenclatura" fara legatura cu eficienta economica sau meritocratia specifice capitalismului autentic.
E mult mai bine azi decat inainte de 89, chiar daca traim intr-o tara corupta, blocata in logica economiei de clan cu sprijin politic. Nu e tara ideala in care sa traiesti, dar ofera libertatea pe care alte tari nici nu si-o pot imagina.
Ca au fost datorii interne sau industria nu era performanta, eu sunt de acord cu asta, dar este parte din alta discuție!
Inflatia, de fapt hiperinflatia din anii '90 s-a manifestat în toată Europa de est, inclusiv in
fosta URSS, nu doar in România! Iar cauzele inflației sunt multiple și nici o tara, indiferent de cât de solida este economia sa, nu este scutită de a fi afectată.
Și da, viata de azi e mai buna decât cea din vremurile comuniste!
Asa că, eu mulțumesc frumos pentru comentatriul dvs,, dar nu vad rostul său!
Ce însemna "populisti", în context politic romanesc și pe cine identificați din România, ca fiind astfel?
Cine sunt cei care vor să schimbe macazul, afirmând că România se îndreaptă spre faliment, datorită UE și NATO, fără să ofere o alternativă credibilă ? Păi hai să ne uităm la declarațiile celor care scot lumea în stradă.. Simion, Georgescu.. etc
Afirmați că articolul este anti-suveranist. Să-nțelegem că suveraniștii se identifică cu 'nea Nicu și "epoca de aur" ?
Apropo, ce caută Georgescu, suveranist până-n măduva oaselor, cu căciula-n mână pe la curțile Europei, reclamând justiția din țara lui.. ?
Cum rămâne cu mândria lui de român trezit în conștiință.. ?
Dacă Georgescu și Simion vor sa scoată Rpmania din UE si NATO, care este procedura de ieșire Care sunt pârghiile legale?
Asta cu dilema dvs. ca suveranismul se identifica cu Nea Nicu și "epoca de aur", pe lângă faptul ca e vanturata de toți progresistii și presa lor, a devenit un clișeu atât de plictisitor, obosit și plin de rugină, că....
Iar asta, ultima, cu Georgescu, suveranistul, plecat cu căciulă în mana, pe la curțile Europei, e copiata 1 la 1 din articolul scris vineri de Ioana Ene Dogioiu de pe Spotmedia.
Daca ati vrut sa pareti "genial", sper ca IED sa nu va ceara drepturi de autor.
Care ar fi pârghiile celor care vor o schimbare de macaz, ar putea să vă spună liderii care scot lumea în stradă.
Clișeul ăsta ruginit e pus pe tarabă de CG, cel care vă promite că nu-l doare gura..
Nu știu cine e doamna la care vă referiți și nici nu vreau să par genial.
Altfel, prostia e relativă..
În '89, eram ca puii de Gostat scăpați prin pădure. Unora li s-au dezvoltat rapid aripile și și-au luat zborul.
Cei rămași la sol îi invidiază, îi înjură și-și amintesc, cu nostalgie, că odată erau cu toții egali..