Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Un supermarket din Brașov spune că nu găsește vânzători, deși le oferă un pachet salarial de 5200 de lei net. La 15 ani, am muncit o vară întreagă pentru o pereche de ghete Adidas și un casetofon Panasonic

Supermarket vânzătoare

Foto: George Călin/ Inquam Photos

Un supermarket din Brașov întâmpină dificultăți în a găsi personal, deși oferă un pachet salarial care, pentru un post de vânzător, pare atractiv: 7.100 lei brut, ceea ce înseamnă aproximativ 4.100 lei net, plus bonuri de masă de 880 lei lunar și diverse prime. În total, angajații ajung la un venit net de 5.200-5.300 lei pe lună, adică salariul mediu net la nivelul economiei. Și totuși, nimeni nu se înghesuie.

Oamenii au prime de Paște și Crăciun, recompense de ziua de naștere sau pentru diverse sărbători. În teorie, pachetul pare rezonabil. În practică, locurile rămân neocupate. Ce concluzie putem trage? Că nivelul de bunăstare în România, cel puțin în Brașov, a atins un prag „satisfăcător”? Sau poate ne-am sofisticat atât de mult, încât astfel de poziții nu mai sunt demne de atenția noastră.

Așa că, atunci când vedeți în supermarketuri nepalezi sau muncitori din Sri Lanka și Bangladesh ,nu vă grăbiți să strigați că ne „cuceresc asiaticii”. Realitatea e că ai noștri nu mai sunt interesați de astfel de joburi, deși nu e nimic rușinos a câștiga 5200 de lei pe lună pentru o poziție de vânzător.

Am început să muncesc devreme, pe când aveam doar 15 ani, în 1994. Îmi amintesc cum, în vara lui 1995, cu ajutorul tatălui meu (a semnat pentru ca eu să pot munci legal, eu neavând vârsta minimă) am muncit din greu pentru a-mi cumpăra o pereche de ghete Adidas și un casetofon Panasonic. Eram băiatul bun la toate la Hotel Clăbucet din Neptun. Deși salariile erau modeste, aveam asigurate cazarea și masa, ceea ce era un mare avantaj.

Mă ocupam de transcrierea datelor din buletine în cartea de imobil, duceam documente la dispeceratul de cazare și chiar înlocuiam recepționerul când era nevoie. În fiecare zi interacționam cu o mulțime de oameni, ceea ce m-a ajutat să mă dezvolt.

În vara lui 1996, am repetat experiența pentru o altă pereche de ghete și tot un casetofon, dublu de data aceasta! Apoi, am continuat să lucrez în fiecare vară, cu excepția celor din 1998 și 1999, când m-am pregătit pentru examene. Privind în urmă, mă simt mulțumit de tot ce am realizat și de lecțiile învățate.

Astăzi, însă, copiii și chiar adulții trăiesc cu impresia că lucrurile se obțin cu clickuri online pe diverse platforme de e-commerce, nu cu muncă. Generația noastră a învățat să aspire la un trai mai bun. Îmi aduc aminte că toți colegii mei munceau, atât în liceu, dar și în facultate. După ce am terminat facultatea toți ne căutam un loc de muncă. Acum toți vor să fie manageri, indiferent dacă au competențe sau nu, iar cei mai mulți abia reușesc să facă legătura între cauză și efect.

Aceasta e România anului 2025: o țară în care ne plângem că „nu mai suntem stăpâni” pe propriul pământ, dar refuzăm să ocupăm locurile de muncă disponibile. Poate că, în final, adevărata problemă nu e „cine ne cucerește”, ci cine am ajuns să fim.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ei da, care e domnule Supermarketul ala? Care nu gaseste VANZATORI pe salariu asta, las străinătatea si vin eu, hai sa nu exageram cu cifrele va rog
    • Like 5
    • @ Cosmin Andrei Marian
      ove check icon
      Asta vroiam sa scriu si eu.Sunt din Brasov,eu unul din ce intrebari am pus nu am gasit supermarketul respectiv.
      • Like 2
    • @ Cosmin Andrei Marian
      La Cocos
      https://www.facebook.com/libertatea/posts/deși-salariul-e-de-peste-7000-de-lei-plus-bonuri-de-masă-și-prime-supermarketulu/985973930225786/
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult