Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Ce ar însemna pentru economia României adoptarea unui model suveranist

Standard and Poors - rating - Foto Guliver/Getty Images

Foto: Getty Images

Vă invit să participăm împreună la un exercițiu de gândire critică și să analizăm ce ar însemna pentru economia României adoptarea unui model suveranist, așa cum este propus de anumite partide extremiste și candidații acestora.

Mă adresez, în special liderilor care vor fi afectați direct, atât ei, cât și organizațiile pe care le conduc, de riscurile asociate cu prăbușirea României într-o zonă denumită "țară nerecomandată investițiilor".

În prezent, ratingul de țară al României se află la limita minimă, respectiv BBB- (veți regăsi mai jos o imagine în care acest rating este evidențiat în galben). România se află pe ultima treaptă recomandată investițiilor. Putem cădea foarte ușor, la cel mai mic șoc, sub această treaptă.

Este esențial de menționat că România își finanțează deficitele în funcție de ratingul său de țară. În cazul în care țara ar fi condusă de persoane care susțin politici suveraniste, capitalul străin ar ieși rapid din România.

Există companii care impun ca țările în care investesc să aibă un rating recomandat pentru investiții. Iar în acest caz nu ar mai investi în România. Banca Națională nu va putea susține moneda, în eventualitatea ieșirilor de capital din România, inflația va deveni una cu două cifre, iar piața neagră va înflori.

Dacă România ar opta pentru o direcție suveranistă, investițiile se vor opri, iar multe companii vor abandona piața românească. Totodată, costurile de finanțare pentru România vor crește considerabil, iar investițiile deja planificate vor fi suspendate. Mai mult, o economie izolaționistă, susținută de cei care promovează idei extremiste și suveraniste (Coreea de Nord are o astfel de economie), se va confrunta cu inflație ridicată, șomaj și emigrare masivă.

Va exista totuși cineva dispus să finanțeze România?

Răspunsul este clar: vor apărea regimuri autocrate și totalitare, care vor oferi finanțare în schimbul unor costuri ridicate și a unei cedări semnificative a a libertății de alegere a României pe scena internațională. Așa-zisa suveranitate va transforma România într-o marionetă a acestor regimuri, iar libertatea noastră va fi sever afectată. Ne vom pierde libertatea. Oamenii vor părăsi țara, nefiind dispuși să trăiască într-un astfel de mediu toxic.

Trebuie să înțelegem cu toții că afirmația conform căreia România nu este liberă în prezent este total neadevărată.

România beneficiază de cel mai înalt grad de suveranitate din istoria sa, trăind o perioadă de prosperitate fără precedent, fiind parte din cea mai puternică alianță militară din lume, NATO. Prosperitatea noastră este asigurată de apartenența la Uniunea Europeană. Desigur, există încă domenii în care putem progresa, dar haideți să nu riscăm să distrugem ceea ce am construit cu atâta muncă. Iubim această țară și trebuie să o protejăm! Hai, România!

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • andrei andrei check icon
    sa vedem ce inseamna pentru romania suverana si o bucovina suverana. sau un tinut secuiesc suveran. de ce nu si banatul suveran
    • Like 3


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult